Ultima ora
Stiri
Membrii Colegiului National de Aparare la Alba Iulia

     O impresionanta delegatie a Colegiului National de Aparare a sosit joi dupa-amiaza la Alba Iulia, intr-o vizita de studii. Dupa ce s-au instalat la Brigada 5 Vanatori de Munte, membrii colegiului au participat la un exercitiu demonstrativ ce a avut loc la Brad. Oaspetii nostri au mai poposit la Oradea si Timisoara. In cursul zilei de ieri, la ora 10.30, membrii CNA au fost primiti de IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, dupa care au participat la o slujba religioasa. In finalul periplului prin Alba Iulia, militarii au vizitat Cetatea medievala, iar ieri dupa-amiaza s-au indreptat spre Bucuresti. (F.R.)


Misiune economica de anvergura in Elvetia si Franta

     In organizarea Camerei de Comert Alba, a Comitetului de Expozitii Bordeaux si Messe Basel, in perioada 10-23 mai va avea loc o misiune economica dedicata specialistilor din industria mobilei si lemnului. Baza misiunii o vor constitui Elvetia si Franta, urmand, de asemenea, sa fie vizitate si Austria, Italia si Spania. Pentru membrii delegatiei romane vor fi organizate intalniri de afaceri cu firme elvetiene de specialitate la World Trade Center din Geneva, importante in vederea stabilirii unor contacte pentru incheierea unor posibile parteneriate precum si pentru promovarea produselor romanesti in Tara Cantoanelor. Pe langa alte activitati specifice, vor fi vizitate si renumitele targuri si expozitii din Basel si Bordeaux. (R.J.)


La Alba Iulia
Zilele educatiei nationale

     In data de 8 mai 2001, intre orele 9.30-19.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, va avea loc Targul de oferta educationala Alba 2001. Actiunea este cuprinsa in proiectul PHARE "Centrul Judetean de Dezvoltare a Resurselor Umane din IMM -uri" ce se deruleaza in cadrul Scolii Romane de Afaceri a Camerelor de Comert si Industrie - Filiala Alba si se inscrie in randul manifestarilor organizate de Inspectoratul Scolar Judetean Alba in cadrul "Zilelor educatiei nationale".


Doua scoli generale din Unirea au fost botezate

     In sedinta largita a CJ Alba, consilierii au aprobat proiectul de hotarare privitor la atribuirea de denumiri unor scoli din comuna Unirea, inaintat de vicepresedintele Doru Victor Cetean. Astfel, Scoala generala nr. 1 a primit numele de Scoala generala "Avram Iancu", in timp ce Scoala generala nr. 2 a fost botezata Scoala generala "Gheorghe Maier" (in memoria celui care a reprezentat comuna la Marea Adunare Populara de la Alba Iulia din 1918, fiind un memorandist recunoscut). (F.R.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Traiasca consiliu' nost', ca ne face picior frumos!

     Probabil ati observat si dvs. ca de vreo doua saptamani e aglomeratie in statiile de autobuz din Alba Iulia ca pe vremea Prea Tarziu Impuscatului. Am oservat si eu, pe propria-mi piele! Dupa ce am inaltat cateva ganduri de "slava" la adresa "conducerii superioare de partid si de stat" - cum se zicea pe vremea aceea - m-am intrebat: Sefii astia de la mun'cipiu n-au auzit de celebrul proces SUA vs Microsoft pe chestie de monopol?! Nu din acela de baut, ci economic. Nu stiu ei ca AOL si Warner au primit mai zilele trecute binecuvantarea pentru fuziune (chit ca ambele sunt firme private) abia dupa ce vreun an au fost frecate pe toate partile si dupa ce li s-au pus niste conditii ca sa fie evitat monopolul? Iar in aceasta saptamana justitia franceza a interzis fuziunea firmei Schneider (prezentata ca fiind cel mai mare producator mondial de echipamente electrice) cu o alta firma fiindca ar fi fost lezate interesele micilor actionari. Or, noi, care vrem sa ne integram in UE, ar fi cazul sa stim ca si la nivel european fuziunile care pot genera monopol trebuie sa fie aprobate de organisme ale UE. Iar organismele lor si functioneaza, nu doar toaca banii cetateanului.
     Dupa care m-am luminat deoarece cred ca m-am prins de ce s-a optat pentru monopol (cine are indoieli, sa puna mana pe DEX) in transportul public local din Alba Iulia. Nu este Alba Iulia un oras istoric? Este. Insa lipsea o pagina daca nu pastram ceva si din comunism. Or, ce e mai simplu decat sa revii la monopolul din transportul local de pe vremea comunismului? Masura are mai multe efecte benefice. Nostalgicii mai pot gasi o oaza de comunism in aceasta jungla capitalista (care, spre rusinea mea, imi place) in care s-a transformat scumpa noastra tarisoara. Pe urma, ce reconfortant e sa stii ca mai sunt cativa oameni ai muncii care nu-s stresati de plan, concurenta si pot aplica linistiti principiul "ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim". Dupa cum probabil ati remarcat, din unele statii au disparut chiar placutele cu orarul autobuzelor (vezi pe b-dul Victoriei). Insa marele bum este ca abia acum Alba Iulia poate deveni o capitala europeana (cel putin) a turismului, chiar daca pentru aceasta, paradoxal, trebuie sa renunte la ambitia de a deveni oras european. Ba chiar poate deveni o adevarata statiune. Pai occidentalul imbuibat, cu colesterol si tensiune, nu poate gasi un mai minunat loc pentru facut miscare. Ca decat sa astepte dupa vreun autobuz sau maxi-taxi (in care oamenii stau ca sardelele, chiar daca dupa reglementari ar trebui sa fie doar atatia pasageri cate scaune) mai bine o ia teleap-teleap pe jos, ca face piciorul frumos. Iar din punct de vedere istoric acelasi occidental - care a vazut comunism numai in filme (ca altfel nu i-ar mai arde sa demonstreze de 1 Mai) - poate testa pe viu o catime din comunismul de altadata. Unde mai pui ca oras capitalist in tara comunista s-a vazut (Hong Kong), insa oras comunist in tara capitalista, mai va! Mai era sa fie Iasul, dar acolo o data s-a zborsit dom' Simirad la cei de la transcomul lor si n-au mai avut pretentia sa faca ei legea in transportul local, ci a trebuit sa inghita concurenta maxi-taxiurilor. Asa ca trebuie sa-i multumesc primarului Iasului ca ne-a lasat singuri pe aceasta piata a turismului comunisto-cultural. De noi depinde (adica de ai de ne conduc) s-o fructificam la maxim. Insa pana vin hoardele de turisti, cu valuta lor cu tot, ca sa ne putem cu totii cumpara masini, va doresc sa nu va betegiti, ca sa nu fiti nevoiti sa apelati la transportul in comun pentru a merge la spital.
     In ce-i priveste pe mai-marii orasului, de-acum mi-am notat ca sa nu uit sa-i votez la urmatoarele alegeri! Dar si lor le doresc sa nu li se strice masinile ca n-ar fi frumos sa injure langa noi, muritorii de rand, in statii. Macar de-ar avea si statiile acestea vreo copertina, o banca. Insa in afara de cele doua, facute de ziarul Unirea, si de cea de pe Goldis (care parca ar fi facuta de Picasso la betie) n-ai sa vezi.
     A! Dar m-am luat cu scrisul si uitam o intrebare importanta: Pe-ale cui interese le apara consilierii social-democrati? Ale celor multi (cetatenii, din ale caror impozite obtin indemnizatii babane) sau ale celor putini (societatea de transport)? Din teoria politica eu stiam ca liberalii si conservatorii ii apara pe cei putini, iar cei de centru-stanga apara interesele celor multi. Da' la noi bag de seama ca-i viceversa. Uite inca o originalitate pe care ar trebui s-o patentam si sa vindem licenta ca sa aducem bani la buget.
Florin SILEA


Criminalitatea economico-financiara - in colimatorul politistilor din judetul Alba
In primele trei luni ale acestui an au fost constatate 18.622 de contraventii, fiind aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de peste 3,8 miliarde de lei * Opt privatizari "cu cantec" in vizorul IPJ Alba

     Inspectoratul Judetean de Politie Alba a dat recent publicitatii un bilant al activitatii dupa primele trei luni scurse din acest an. Strategia dupa care se conduc politistii, "Conceptia de actiune a Politiei in slujba comunitatii si pentru asigurarea ordinii publice in anul 2001", a fost adaptata la specificul judetului nostru, urmarindu-se, pe de-o parte, eficientizarea activitatii de prevenire, iar pe de alta parte, combaterea fenomenului infractional. "In aceasta perioada au fost constatate 18.622 de contraventii, fiind aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 3,82 miliarde de lei si 44 de sanctiuni cu inchisoare contraventionala" - se arata in buletinul informativ al IPJ Alba.
     Combaterea infractiunilor economico-financiare a constituit o prioritate pentru politistii din judetul nostru, in aceasta perioada fiind organizate si executate 914 actiuni si controale, fiind controlati 1.262 de agenti economici si aplicate 369 de sanctiuni contraventionale in valoare de 137,7 milioane de lei; au fost confiscate bunuri in valoare de 202,79 milioane de lei si suma de 2400 DM. In aceste prime trei luni au fost constatate 699 de infractiuni de natura economico-financiara. "Totodata, la sfarsitul perioadei analizate, se aflau in curs de solutionare 22 de lucrari penale complexe, din care 14 deosebit de complexe, cu prejudiciu de peste 1 miliard de lei. In cursul acestui trimestru, o importanta majora s-a acordat activitatii de documentare si cercetare a unor privatizari frauduloase pe raza judetului Alba, desfasurandu-se activitati specifice in 8 cazuri", se arata in documentul oficial al IPJ Alba.
Dana MOTREANU, Nicoleta TOMUTA


Ca rezultat al spectacolului "Miza este viata", la Alba Iulia s-a constituit in premiera nationala
Fondul "Solidaritatea" in sprijinul copiilor grav bolnavi
Spectacolul a adus in contul Fondului nou constituit peste 30 de milioane de lei si 500 de lire

     Nu prea stiu romanii nici ce este solidaritatea, nici ce este calitatea artistica. La spectacolul sustinut joi, 3 mai a.c., de Hans Knall, Vali Serban si Adrian Mitescu nu au fost prezenti decat vreo 50 de albaiulieni, sala Casei de cultura a sindicatelor fiind aproape goala. Ei, si? Putini, dar buni! Nu putem avea pretentia ca toata lumea sa aiba suficienta educatie, sensibilitate si receptivitate la un mesaj muzical de calitate, nici suficienta disponibilitate afectiva pentru acte de caritate in favoarea unor copii bolnavi.
     Calitativ, spectacolul a intrecut asteptarile, desi a fost organizat la repezeala, sub semnul improvizarii. Actorul clujean Mihai Lazar a determinat hohote de ras homerice, micii dansatori de la ansamblul "Topaz", pregatiti de d-na Maria Petrea, au aratat ca intotdeauna o inalta tinuta artistica iar "triumviratul" Hans Knall, Vali Serban, Adrian Mitescu (constituiti de acum intr-un nou grup: "Ziua de maine") a dat cu adevarat masura valorii spectacolului. Folk-ul tineresc al lui Mitescu, cel viguros, cvasi-traditional, al lui Serban si rock-ul simfonic al lui Knall au gasit un punct comun de corespondenta creativa. Demn de mentionat este faptul ca, dupa trecerea cu succes a "testului de compatibilitate" artistica, cei trei vor incerca sa scoata impreuna un album, in cele mai bune conditii oferite cu generozitate de parintele Stefan Urda care, prin intermediul Asociatiei "Amici della Romania", le va facilita accesul intr-un studio elvetian.
     Desi prezenta a lasat de dorit, spectacolul a fost un succes si din punct de vedere financiar: Consiliul judetean a donat 30 de milioane de lei, parintele Urda 3 milioane de lei, iar Lia Smith (desi nu a putut fi prezenta la Alba Iulia), din partea "Romanian Children Support Group"- Birmingham, 500 de lire (fara sa mai pomenim de donatiile individuale facute cu discretie sau insemnata donatie din partea Clubului "Rotary"). Lista de subscriptie ramane deschisa, cu atat mai mult cu cat, dupa cum a anuntat vicepresedintele Consiliului judetean, Nicolae Gavrila, se constituie oficial, in premiera nationala, la Alba Iulia, Fondul "Solidaritatea", la care pot participa toate persoanele cu disponibilitate materiala, pentru a ajuta copii grav bolnavi, sportivi, artisti. Dr. Dan Barbonta, directorul Spitalului judetean a declarat ca, impreuna cu dr. Dan Sicoe (care a fost sufletul intregii actiuni), va urgenta intocmirea documentatiei medicale.
     In final, Cristian Rosu va pleca la operatie in Franta, iar Ciprian Candea va fi operat la o clinica de specialitate din Romania. Banii stransi prin actiunea "Miza este viata" vor acoperi cheltuielile de transport si cazare pentru Cristian si tatal sau in Franta, costurile operatiilor (in ambele cazuri) fiind suportate de Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari pentru Sanatate.(I.H.)


Afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul!
Eticheta spune una, continutul alta

     In contul hranei zilnice de 120.000 lei/zi, minerii care lucreaza la SM Rosia Poieni au primit recent patru cutii de costita cu fasole produse de firma SC "ATFAB" SRL Tecuci - Galati. Unul dintre ortaci a constatat cu surprindere ca in cutia pe care tocmai a deschis-o nu se afla nici macar o bucatica de costita; era numai zeama si cateva boabe de fasole. Probabil, au mai fost pacaliti astfel multi alti mineri, la SM Rosia Poieni fiind distribuite un numar de 3600 cutii de costita cu fasole, insa doar unul dintre ei a reclamat acest lucru. (A.D.T.)


In cursul lunii aprilie
OJPC Alba a dat amenzi de peste 52 de milioane de lei

     In cursul lunii aprilie, inspectorii Oficiului judetean pentru Protectia Consumatorilor Alba au efectuat mai multe de actiuni de control din care 137 la agentii economici, 2 la persoane fizice si unul la o institutie publica. Valoarea totala a marfurilor indigene controlate in aceasta perioada a fost de circa 3,7 miliarde de lei, constatandu-se abateri de la legislatie la produse in valoare de 172 de milioane de lei. De asemenea, au fost verificate si marfuri de import in valoare de 213 milioane de lei, fiind gasite nereguli la aceasta categorie de produse in valoare de 51 de milioane de lei. Drept consecinta, au fost aplicare 104 amenzi in cuantum de 52,3 milioane de lei, din care s-au incasat 25,7 milioane de lei. Au mai fost rezolvate si 21 de sesizari si reclamatii venite din partea cetatenilor. (R.J.)


Nu vom pleca dand astfel satisfactie talibanilor
ne-a declarat deputatul Codrin Stefanescu

     Dupa o perioada de liniste, in formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor a reizbucnit in aceste zile un vechi conflict dintre reformistii din PRM si talibanii acestui partid. "Chiar daca multi sperau intr-o "executie" a tinerilor reformisti din PRM, ne-a declarat deputatul Codrin Stefanescu, noi nu vom pleca, nu vrem sa abandonam lupta si sa dam astfel satisfactie taberei conservatoare. Cele doua tabere din partid sunt reprezentate, pe de-o parte de reformisti, iar pe de alta parte de nostalgicii comunisti. Speram ca vom reusi o reintinerire a structurilor din jurul presedintelui C.V. Tudor pentru ca el a fost primul care a refuzat anularea protocolului dintre PFD si PRM, semnat in urma cu doi ani. De asemenea, domnul C.V. Tudor s-a opus excluderii revolutionarilor din PRM. Cred intr-o reorganizare, reformare, precum si intr-o noua imagine a Partidului Romania Mare". (A.D.T.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.