Ultima ora
Stiri
In aceasta saptamana
Pagubitii FNI spera sa obtina o sentinta favorabila

     La finele saptamanii trecute, mai multi pagubiti FNI au asaltat Tribunalul municipiului Bucuresti pentru a lua parte la procesul in care Ministerul de Finante solicita recunoasterea nulitatii contractului de garantie dintre CEC si SOV Invest. Avocatii investitorilor au sustinut lipsa calitatii procesuale a MF, nulitatea actiunii acestuia si autoritatea de lucru judecat. La inceputul lunii martie, Curtea Suprema de Justitie a decis valabilitatea contractului incheiat intre CEC si SOV Invest. In cazul in care, in procesul care va avea loc in aceasta saptamana, exceptiile sustinute de avocatii investitorilor vor fi admise, procesul va inceta, iar pagubitii isi vor primi, teoretic, banii inapoi, a precizat d-na Carolina Iordache, presedinta Asociatiei Investitorilor FNI din judet. (A.D.T.)


Mort la cantonul CFR din zona Drambar

     Un eveniment nefericit a fost semnalat sambata de un cetatean Politiei municipiului Alba Iulia. Langa o baraca din preajma cantonului CFR, din zona drumului de centura de la Drambar, a fost gasit cadavrul unui barbat. O echipa operativa a politistilor s-a deplasat de urgenta la fata locului si a demarat cercetari. A rezultat ca victima este Danila Nagy, de 48 de ani, din comuna Sarmasu (jud. Mures). Acesta avea asupra lui unele valori precum lantisor cu cruciulita si ghiul, toate din aur. Asupra victimei nu s-au identificat semne de violenta. Cauza mortii va fi stabilita doar dupa efectuarea autopsiei de catre legistii albaiulieni. (F.R.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Municipiul Alba Iulia este plin de "caini ucigasi"
Dupa parerea specialistilor, acestia reprezinta un adevarat pericol, nu numai pentru alti caini, ci si pentru localnici

     In ultima perioada, pe adresa redactiei noastre au sosit mai multe semnale cu privire la cainii agresati de cunoscutii (de acum) "caini ucigasi" din rasa "Pitbull". Au fost chiar sesizate diverse traume psihice suferite, in special de copiii care au asistat la scene de groaza, cand cainii pe care ii plimbau au fost sfasiati sub ochii lor de dulaii Pitbull. Din informatiile pe care le detinem, in municipiul Alba Iulia exista in acest moment cca 100 de caini din aceasta rasa, cresterea lor devenind, se pare, o moda. Specialistii de la Dispeceratul sanitar-veterinar din Alba Iulia considera ca persoanele care cresc "caini ucigasi" dau de multe ori dovada de iresponsabilitate si lipsa de afectiune pentru aceste animale. "Este greu de spus, ne-a declarat dr. veterinar Ioan Martin, cati astfel de caini exista in Alba Iulia, deoarece nu toti sunt inregistrati la noi. Cand sunt inca pui, stapanii ii aduc la noi pentru a-i opera (li se taie urechile, ca sa nu constituie "priza" in timpul luptelor) sau pentru a le administra diferite vaccinuri. Pe urma nu-i mai vedem. Banuim ca in cazul in care acestia sunt folositi la lupte, stapanii le trateaza ranile acasa, cu mijloacele de care dispun, ceea ce e o dovada a lipsei de afectiune cu care acestia sunt crescuti.
     Chiar daca orice caine este un virtual pericol, atunci cand este purtat pe strada fara lesa si botnita, in cazul "Pitbull"-ilor trebuie facute cateva precizari. Rasa este rodul mai multor incrucisari si era destinata vanatorii de ursi. Nu agresivitatea lor genetica este insa importanta (caci pot fi conditionati sa nu atace), ci agresivitatea dobandita prin dresaj. In luptele cu alti caini, acestia sunt favorizati de talia mica, falcile puternice si ambitia lor faimoasa. Daca sunt crescuti cu dragoste devin excelenti paznici, dar daca sunt educati pentru lupta sunt un real pericol pentru ceilalti caini si, uneori, chiar pentru oameni. Desi in unele tari cainii de rasa molosoida, (asa cum este "Pitbull-ul" sau "Dogul de Canare", un "Pitbull" de cinci ori mai mare) sunt interzisi, asta nu inseamna ca trebuie sa-i interzicem, ci sa-i crestem cum se cuvine. De pilda, in SUA, "Stafforshire Terrier"-ul a devenit un excelent caine de paza pentru birouri".
     De acord, am spune, daca nu am vedea in municipiu, in fiecare seara, in anumite locuri, caini Pitbull in timpul unor "antrenamente" menite sa le mareasca agresivitatea. Si sa nu uitam ca, recent, in tara noastra a produs oroare cazul unui copil ucis de doi caini din aceasta rasa. Repetam, deci, indiferent de rasa, cainii trebuie tinuti in public doar in lesa si cu botnita, caci stapanii raspund (chiar penal) pentru orice actiune agresiva a cainelui. Cat priveste luptele intre caini, acestea sunt doar expresia dezumanizarii unor indivizi, indiferenti la suferintele bietelor animale.
Ioan HANTULESCU


Incendiu de proportii la Cenade
De la jarul din cuptor s-a aprins... sura

     Ieri noapte, la locuinta lui Ilie Puia, de 74 de ani, din Cenade, a izbucnit un incendiu puternic, ce a dus la distrugeri importante. Sambata dupa-amiaza, proprietarul a incins cuptorul si a aruncat jarul in spatele surii. Din cauza acestuia resturile vegetale s-au aprins si, de aici, flacarile au cuprins sura si cotetele. Au ars 150 de metri patrati de acoperis, 200 kg de fan, o tona de grau si o tona de porumb, valoarea pagubelor cifrandu-se la circa 20 de milioane de lei. Au fost salvate bunuri in valoare de 8 milioane de lei. Pompierii au actionat intre orele 2.40 - 6.50, pentru stingerea incendiului fiind necesare doua autospeciale. (F.R.)


In timp ce proprietarii se aflau in apartament,
O hoata cu mult tupeu a furat 25 de milioane de lei

     Sambata, in jurul orei 15.00, politistii albaiulieni au fost anuntati de un cetatean ca in casa lui a fost prinsa o hoata. Deplasati la fata locului, politistii au identificat-o. Ea se numeste Cirasela Mursa, are 14 ani si este din Alba Iulia. Fata a batut la usa apartamentului si, sesizand ca n-a raspuns nimeni, a patruns intr-o camera unde a inceput sa scotoceasca intr-un dulap. Cirasela a furat suma de 25 de milioane de lei. Sesizand zgomote ciudate din bucatarie unde se afla, proprietarul a surprins-o pe hoata in timpul "muncii" si a retinut-o pana la sosirea politiei. Ea a fost predata la Centrul de primire a minorilor Alba Iulia iar prejudiciul a fost recuperat in totalitate. (F.R.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.