Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Adrian Nastase a pus piciorul in tren
Adio blatistilor CFR

     Toata stima pentru d-l premier Adrian Nastase care a pus gand rau blatistilor pe trenuri. Nu stiam ca d-l premier are atatea resurse de umor. Din pacate a trebuit sa treaca atata timp pentru ca cineva, in speta guvernul, sa-si dea seama ca tot mai multi calatori nu mai trec defel pe la casele de bilete si se urca in tren cu zambetul pe buze, stiind ca vor face fifti-fifti ca la "Vreti sa fiti miliardari" cu nasu', adica cu controlorii de bilete. Ii spunem noi d-lui Adrian Nastase ca solutia la care s-a gandit domnia sa si anume impiedicarea accesului pe peron al persoanelor care nu si-au cumparat bilete de calatorie este ca o frectie la un picior de lemn, ca sa nu spunem ilogica. Pana acolo mergem cu severitatea incat nu mai ai voie sa-ti conduci un prieten, o ruda la tren sau sa astepti pe cineva apropiat sau vreun musafir. Asta nu mai e, domnilor, civilizatie. Nu trebuie decat inasprit controlul pe trenuri iar cei prinsi fara bilet sa fie cat mai aspru sanctionati. Ne intrebam in acest caz ce fac politia feroviara, controlorii si supracontrolorii incat doar un sfert din pasageri au bilet de calatorie? Aici este vorba de o meteahna foarte, foarte veche si pagubitoare care domneste in CFR, in celelalte mijloace de transport in comun. Nu stim sigur daca s-ar putea ca pe avioane, pe nave maritime sa calatoreasca in clandestinitate pasageri care sa vare mangoti in buzunarul conducatorilor de autovehicule pentru a ajunge intr-o directie sau alta. Cert este ca gluma domnului Nastase, ca altfel nu se poate numi propunerea de a opri trenurile inainte de statia de sosire si de a fi dati jos calatori prinsi fara bilet pentru a-i obliga, chipurile, sa faca putina miscare, ar fi sinistra in cazul mijloacelor navale sau aeriene. Adica blatistilor li se vor da parasute sau barci de salvare cu care sa ajunga pana la aerogara sau portul de destinatie.
     Oricat s-ar inaspri controalele, obiceiul de a calatorii cu... nasul e greu de eradicat. Coruptia functionarilor de pe CFR e mult prea generalizata, inradacinata in gena romanului ca sa fie inlaturata prin masuri punitive. Blatul e cuvantul de ordine pentru toti cei care vin in contact cu faradelegea, necinstea si incorectitudinea. Mai altfel spus, bacsisul, atentia sub diferitele sale forme functioneaza ca cel mai uns mecanism. Nu deschizi azi o usa, nu obtii nimic din ceea ce ti se cuvine, daca nu dai, daca nu impingi, vorba romanului, usa cu piciorul. Ne sunt proaspete in memorie scenele din preajma Pastilor cand masini sosite din provincie adusesera damigene, daruri si alte marafeturi pentru functionarii din ministere si chiar din parlament. Daca jaful si delapidarea, incalcarea legii au devenit o practica nationala, cum cred onor guvernantii ca vor face ordine in aceasta tara bantuita de stafia raului, a coruptiei, a mainilor care se manjesc una pe alta, a obrajilor patati incat nu-i mai spala nici cele mai sofisticate sapunuri? Asa ca razboiul declarat blatistilor CFR de d-l Adrian Nastase va tine ca orice minune, adica trei zile si apoi va reintra totul in normal. Pentru ca normalul in Romania de azi trebuie inteles ca anormal, absurdul ca logic, rationalul ca irational si asa mai departe.
     Ne intrebam daca tot subventioneaza statul cu 4.000 de miliarde de lei anual pentru calatoriile pe SNCFR, de ce conditiile de calatorie, igiena, ambianta vagoanelor, a garilor, a salilor de asteptare, siguranta calatoriei sunt de-a dreptul execrabile? Pleci de acasa cu trenul si nu esti sigur ca ajungi la destinatie. Trenurile sunt infestate de tot soiul de oameni dubiosi, de hoti, jefuitori, certati cu cele mai elementare norme de bun simt, grupuri de cersetori care fac legea dupa bunul lor plac. Murdaria, dezordinea se lafaie ca la ele acasa in trenurile noastre. Doamne fereste sa fii fata tanara si sa calatoresti intr-un compartiment cu derbedei caci riscul este enorm de mare, exista posibilitatea ca oricand sa ti se dea in cap, sa fii jefuita, violata sau chiar amenintata cu moartea. Prin urmare sa nu vedem numai latura economica ci si cea a climatului moral in care se calatoreste azi pe trenurile noastre. Pentru ca vrem sa intram in Europa si nu in Africa. Sa punem deopotriva capat si blaturilor pe CFR dar si vandalismului, barbariei, conditiilor subumane in care se calatoreste pe aceste mijloace de transport. Altfel se cheama ca ne furam singuri caciula sau ca ne dam cu stangul in dreptul.
     Intentii bune, laudabile s-au mai facut cu duiumul de cand s-a inscaunat guvernul Nastase, acum asteptam rezultatele, altfel vorba aceea, cainii latra caravana trece. Avem nevoie de o atmosfera salubra, civilizata pe trenuri, pentru ca ele sunt principalele mijloace de tranport pe care se circula intr-o zona sau alta a tarii. Biletele sunt scumpe, asta nu inseamna ca nu trebuie platite, dar e normal sa calatoresti in conditii civilizate. SNCFR sa-si faca cum se cuvine datoria!
Gheorghe JURCA