Prima pagina
Stiri
Presedintele ANI - FNI va sosi la Alba Iulia

     D-l Ovidiu Mazilescu, presedintele Asociatiei Investitorilor FNI, va veni joi, 10 mai 2001, la Alba Iulia. D-l Mazilescu se va intalni cu pagubitii FNI din judet joi, la ora 17.00, la sediul Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere, str. Primaverii nr. 12. In cadrul acestei intalniri, d-l Mazilescu va discuta cu investitorii FNI despre activitatea desfasurata pana acum de liderii asociatiei, precum si despre ceea ce vor face in viitor reprezentantii pagubitilor FNI. (A.D.T.)


Combaterea muncii la negru

     Astazi, cu incepere de la ora 9.00, la sediul Prefecturii Alba se desfasoara o sedinta la care vor participa, alaturi de subprefectul Ioan Maier, reprezentanti ai Inspectiei pentru Protectia Muncii si Inspectoratului Judetean de Politie, ai Directiei de Finante etc. Scopul acestei sedinte consta in gasirea unor solutii viabile in vederea combaterii fenomenului muncii la negru. (A.D.T.)


Ziua Europei - sarbatorita la Alba Iulia

     In cursul zilei de miercuri, 9 mai a.c., de la ora 10.00 in sala "Mihai Viteazul" a Palatului Administrativ, va avea loc un simpozion dedicat sarbatoririi Zilei Europei. Cuvantul de deschidere va fi rostit de presedintele CJ Alba, Augustin Presecan si subprefectul Ioan Maier. Vor mai prezenta comunicari prof. Eugen Buciuman, conf. univ. dr. Florea Voiculescu, prof. univ. Gheorghe Avram, primarul Mircea Hava, ing. Simion Cretu si poetul Ioan Marginean. (F.R.)


Intalnire cu alesii locali

     Pentru saptamana viitoare, toti primarii, viceprimarii si secretarii din judet au fost convocati la Alba Iulia, la o intalnire cu autoritatile judetene. Cu aceasta ocazie va fi prelucrata Legea administratiei publice locale care a adus o serie de modificari importante privind functionarea consiliilor locale si judetene. (F.R.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Traim vremuri apocaliptice
Dealurile coboara la vale
Autoritatile judetului apeleaza la Fondul de interventie al Guvernului

     In nord-vestul municipiului Aiud, pe versantul sudic al dealului Sesuri s-a declansat, inca din vara anului 1999, o alunecare de teren pe o suprafata de 10 ha. Casele de pe ambele parti ale strazii Motilor (DJ 107M) s-au fisurat, iar pivnitele s-au umplut cu apa. Pana la aceasta data s-au expertizat tehnic 27 de case, valoarea lucrarilor de consolidare ridicandu-se la 1,2 miliarde de lei. Alunecarea este de amploare, prezentand pericol nu numai pentru locuinte, dar si pentru drumul judetean DJ 107M: Aiudul de Sus - Coltesti - Rimetea (limita judet Cluj).
     Versantul inainteaza in curgerea sa spre drum si spre Valea Aiudului, masa de pamant dislocata putand bloca circulatia si forma in rau un baraj natural, fara posibilitatea de evacuare a apei. Acumularea din amonte ar inunda gospodariile, care in aceasta zona sunt amplasate pe firul apei. Pentru a stabili solutia tehnica de stopare a fenomenului, Primaria municipiului Aiud a comandat studiul geotehnic si proiectul tehnic. Solutia definitiva de consolidare a terenului a fost evaluata la peste 40 de miliarde de lei, iar ca solutie imediata, pentru stoparea alunecarii pe o perioada de timp s-a propus realizarea unui dren, care din partea de sus va avea un sant de garda dalat, iar in partea de jos un tub PVC, pentru colectarea apelor subterane si pluviale, dirijarea lor spre Valea Aiudului si realizarea, in acest scop, de rigole dalate si lucrari de terasament si insamantare cu iarba.
     Aceste lucrari, evaluate la 5 miliarde de lei, sunt considerate de catre proiectant necesare si urgente. Dimensiunile din acest an ale bugetului municipiului Aiud nu permit, din pacate, realizarea nici unei lucrari de investiti ci numai acoperirea stricta a cheltuielilor de functionare ale administratiei locale.
     Un fenomen similar s-a produs in comuna Rosia Montana, in vestul satului Gura Rosie, pe o suprafata de 6,5 ha, in perimetrul Daroaia. Terenul in cauza este acoperit partial cu vegetatie forestiera, fanat si are o panta deosebit de abrupta. Pe langa fenomenul de siroire si eroziune de suprafata, au aparut valuirea si alunecarea versantului, cu toate ca la baza, pe o lungime de 115 m exista un zid de sprijin din piatra pentru protectia caii ferate Turda - Campeni - Abrud. La baza versantului sunt amplasate 82 de case. Alunecarea de teren se datoreaza actiunii comune a mai multor factori, alternarea depozitelor de grohotis si alte roci sedimentare, actiunea apelor de suprafata, patrunderea apelor prin fisuri si crapaturi, defrisarea zonei si lipsa pe portiuni mai mari a vegetatiei forestiere etc. In studiul de fezabilitate se propun lucrari de eliminare a cauzelor care au declansat acest fenomen si de inlaturare a efectelor sale, in valoare de 950 de milioane de lei. Urgenta executarii lucrarilor este reclamata atat de starea caselor din zona afectata cat si de pericolul alunecarii masei de pamant peste calea ferata. "Fata de cele prezentate, Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor a hotarat sa solicite fondurile necesare executarii lucrarilor de stopare a alunecarilor de teren si de inlaturare a efectelor acestora, in municipiul Aiud si in comuna Rosia Montana, din Fondul de interventie aflat la dispozitia Guvernului, prevazut in Bugetul de stat pe 2001", se precizeaza intr-un memoriu semnat de prefectul judetului, Ioan Rus si de presedintele CJ Alba, Augustin Presecan.
Florin ROMAN


Dosar penal pentru State & Comp

     Surse din cadrul Politiei ne-au informat ca Marin State, Rodica State si Maria Cosconea sunt cercetati penal pentru infractiunile de fals, uz de fals cu consecinte juridice, conform art. 221 Cod procedura penala, coroborat cu art. 286, 287, 288 si 291 Cod penal.
     Susnumitii sunt acuzati ca au intocmit acte false la SC ALCOMB SA Sintimbru, inregistrate fictiv, au confectionat in fals stampila unitatii si au transmis spre inscriere de mentiuni la Registrul Comertului Alba, inducand in eroare si notarul public care a facut autentificarea documentelor fara sa confrunte actele cu originalul, respectiv sa respecte prevederile legale.
     In aceasta situatie, celor trei le-au fost intocmite dosare penale, cauza aflandu-se in ancheta la Politia si Parchetul Alba Iulia. Din informatiile pe care le detinem, State se mai afla in atentia organelor de cercetare si cu alte cauze. (B.I.U.)


S.C. Cugir SA intra in Cartea recordurilor
Un fond de salarii lunar de 20 miliarde de lei pentru... 300 de salariati activi

     La Cugir SA sunt angajati teoretic peste 7000 de salariati. Spunem teoretic, pentru ca practic, aproape jumatate dintre ei sunt in somaj tehnic. La "stat" ca la stat, adica mai multi stau decat lucreaza efectiv. Scazand "salba" de directori, sefi de fabrici si module, de ateliere, aparatul birocratic, sefi de sindicate, raman cei... 300 de muncitori activi, in conditiile in care fondul lunar de salarii se ridica la aproximativ 20 de miliarde de lei. Se poate spune deci ca in aceste zile s-a ajuns la productivitatea maxima, raportata bineinteles la cei... 300 de muncitori... Sa ne mai miram atunci de ce nimeni nu vrea nici un fel de schimbare? Ca vorba aceea: vremea trece, leafa (indexata) vine, noi cu drag... stam in somaj sau, dupa caz, protestam. (B.I.U.)


Cartea Alba a preluarii guvernarii PDSR

     "Pana in 15 mai, impreuna cu Prefectura Alba, vom prezenta Cartea Alba a preluarii guvernarii PDSR, pe baza datelor statistice", a declarat presedintele Consiliului judetean, Augustin Presecan. La elaborarea acestui material lucreaza doua comisii ale Prefecturii si CJ Alba. La sfarsitul saptamanii trecute, la nivel national, fostul ministru al Finantelor, Florin Georgescu, actualul presedinte al Comisiei buget-finante din Camera Deputatilor, a prezentat aceeasi Carte Alba. (F.R.)

In perioada guvernarii pedeseriste
Indicatori economico-sociali pozitivi

     La finalul saptamanii trecute, prefectul de Alba, av. Ioan Rus a participat in Capitala la o reuniune oficiala organizata de seful Executivului cu reprezentantii Guvernului in teritoriu. Cu aceasta ocazie, au fost discutate o serie de probleme importante, oficialii prezentand o situatie economico-sociala generala a tarii in momentul preluarii de catre guvernarea pedeserista. Totodata, reprezentantii Guvernului au facut cunoscut faptul ca in lunile de guvernare pedeserista, situatia economico-sociala s-a ameliorat simtitor, semnalele fiind incurajatoare. Premierul Adrian Nastase a solicitat prefectilor sa acorde ajutor pe plan local agentilor economici si sa sprijine si sa atraga noi investitori.
     Prefectul Ioan Rus a solicitat ca si la nivelul judetului, in colaborare cu reprezentanti ai Directiei statistice, sa se realizeze dupa modelul Cartii Albe a preluarii guvernarii, o informare care sa cuprinda principalii indicatori social-economici ai judetului. (R.J.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.