Ultima ora
Stiri
Disponibilizatii de la Cugir SA pun de un miting

     In cursul diminetii de miercuri, 9 mai a.c., disponibilizatii de la Cugir SA au anuntat ca vor organiza un miting de protest in fata Clubului Sindicatelor. Dupa modelul celor care mai au inca un loc de munca la Cugir, ar fi mai bine, probabil, ca disponibilizatii sa protesteze in fata... garajelor unor demnitari din cadrul Romarm de la Bucuresti, pentru ca acolo se fac "cartile". (F.R.)


Tentativa de sinucidere

     La sfarsitul saptamanii trecute medicii de la Serviciul Judetean de Urgenta de la Spitalul Alba au avut mult de lucru. Dintre cazurile mai deosebite le amintim pe cele ale lui C.I., un barbat de 60 de ani, din Galda, diagnosticat cu tentativa de suicid cu etanol si M.A., de 37 de ani, din Micesti, care a suferit o arsura de gradul II la gamba dreapta. (F.R.)


La Alba Iulia
Olimpiada "Pamantul"

     Municipiul Alba Iulia va gazdui in luna iulie a anului in curs un concurs scolar mai putin obisnuit. Este vorba de Olimpiada de stiinte "Pamantul". Vor participa elevi din toata tara care vor trebui sa realizeze o lucrare interdisciplinara asupra unui subiect ce solicita cunostinte de Geografie, Biologie, Fizica si Chimie. De asemenea, va exista si o proba practica, ce se va desfasura nu in laborator, ci chiar pe teren. (A.D.)

Prefectul de Alba la instruire militara

     In aceste zile, prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, participa la Bucuresti la un program de instruire militara, organizat de Ministerul Apararii Nationale. Programul este destinat persoanelor cu functii de conducere in sistemul autoritatilor administratiei publice, in cadrul unor unitati economice si institutii publice cu sarcini in acest domeniu, in vederea indeplinirii atributiilor ce le revin pe linia apararii nationale. (R.J.)

Accident cu bicicleta

     In cursul zilei de duminica, pe DJ 107 F, intre localitatile Lupu si Cergaul Mic, a avut loc un accident mai putin obisnuit. Ioan Spatacean, de 26 de ani, din Cergau, a cazut cu bicicleta si s-a lovit la cap. (F.R.)


Trafic de influenta

     Politistii din orasul Cugir cerceteaza traficul de influenta al carui "rol principal" este "jucat" de Eduard Comanescu Schimbinschi din Sebes. Acesta a pretins si primit 1200 de dolari de la Vasile Mitiu, Hortensia Mitiu si Constantin Dobos, toti din Vinerea, carora le-a promis obtinerea de vize pentru Statele Unite ale Americii. (D.T.)


Operatiunea gatere revine in actualitate

     In cursul zilei de ieri, echipe formate din reprezentanti ai Prefecturii Alba si Inspectoratului pentru Protectia Mediului, Directiei de Sanatate si Directiei Silvice, Inspectiei pentru Protectia Muncii si Politiei au intreprins o serie de actiuni de control in intreg judetul pentru a verifica atat modul de functionare al gaterelor cat si respectarea legislatiei si normelor protectiei muncii. Dupa cum se stie, la nivelul judetului nostru, astfel de actiuni au mai fost demarate, prefectul Ioan Rus reluand aceasta initiativa in urma dispozitiilor primite de la premierul Adrian Nastase. Inspectorii deplasati in teritoriu au parcurs intreg judetul - zona Muntilor Apuseni, Cugir, Teius, Aiud, Ocna Mures, Blaj, verificand in mod special autorizatiile de functionare a gaterelor, normele de protectie a muncii si legalitatea contractelor de munca ale angajatilor. (R.J., A.D.T.)


Lovit de propriii cai, un mot a ajuns la spital

     Postul de Politie din Arieseni a fost sesizat duminica seara de Viorel Dobra ca Avram Pantea, de 68 de ani, din satul Pantesti, a fost lovit de propriii cai. In timp ce incerca sa bage caruta cu cai intr-o curte, batranul a fost lovit. Acesta a fost diagnosticat cu traumatism toracic si multiple fracturi costale, fiind internat la Spitalul Judetean Alba. (F.R.)


Prefectul isi pune angajatii la invatat

     Recent, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Administratiei Publice Locale, aceasta suferind o serie de modificari importante. Prefectul Ioan Rus a impus ca, de urgenta, intregul personal al Prefecturii sa studieze si sa memoreze legea de capatai a functionarilor din Administratia Publica. "In acest sens, vom organiza o masa rotunda cu toti angajatii din Prefectura, urmand sa purtam discutii pe baza acestei legi. Absolut toti trebuie sa cunoasca la perfectie aceasta lege", a precizat prefectul Ioan Rus. (R.J.)


Neatentia in traversarea carosabilului a transformat un copil in victima

     Duminica dupa-amiaza, in jurul orei 15.55, pe strada Vasile Goldis din Alba Iulia a avut loc un accident de circulatia a carui victima a fost copilul Daniel Vasile Cosma de 6 ani. Acesta se juca pe trotuar cand a tasnit pe carosabil fara sa se asigure in prealabil, sarind direct in fata unui autoturism Ford, proprietatea societatii EXCEL SRL, condus de Popescu Iuliana Ioana, de 19 ani, eleva in clasa a XII-a a liceului Horia, Closca si Crisan. Tanara aflata la volan nu a mai putut evita impactul, copilul suferind traumatism cerebral acut inchis. (D.T.)


O treime din populatia judetului Alba sunt pensionari

     Din datele furnizate de Oficiul de Pensii Alba rezulta ca, in luna martie 2001, numarul pensionarilor din judetul Alba a fost de 103.641 de persoane, mai mare cu 171 de persoane fata de luna anterioara si cu 2649 de persoane fata de aceeasi luna a anului trecut. Distributia pensionarilor si a beneficiarilor de ajutor social dupa sistemul de pensionare a evidentiat faptul ca pensionarii de asigurari sociale de stat detin ponderea, reprezentand trei sferturi din total, pensionarii agricultori fiind aproape o patrime din total, celelalte categorii detinand ponderi nesemnificative. (D.M.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
La intalnirea cu premierul Adrian Nastase si alti membri ai cabinetului
Prefectul Ioan Rus si presedintele Consiliului judetean, Augustin Presecan, au cerut rezolvarea finantarii pentru alimentarile cu apa
In acest an ar putea fi date in folosinta lucrarile din sase comune

     La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc la Bucuresti reuniunea de lucru a premierului Adrian Nastase si a altor membri ai cabinetului, ministrii Finantelor, Mihai Tanasescu, de Interne, Ioan Rus, Industriei si Resurselor, Dan Ioan Popescu, Administratiei Publice, Octav Cozmanca cu prefectii si presedintii de consilii judetene din toata tara. Cu aceasta ocazie, fostul ministru al Finantelor, deputatul Florin Georgescu, a prezentat Cartea Alba a preluarii guvernarii PDSR. Au mai fost dezbatute Legea Bugetului, Legea Administratiei Publice Locale si probleme curente. Reprezentantii judetului Alba, prefectul Ioan Rus si presedintele Consiliului judetean, Augustin Presecan, au solicitat ca MLPTL sa prinda in programul sau pe acest an fonduri pentru continuarea lucrarilor de alimentare cu apa in sase comune: Ciugud, Saliste, Sasciori, Mihalt, Ohaba si Intregalde. Aceste lucrari sunt aproape de finalizare, mai fiind necesare 39 de miliarde de lei. "Daca vom obtine banii vom putea da in folosinta aceste lucrari, chiar in acest an", a spus Presecan. Pentru barajul Mihoiesti si Firul II de apa, dintr-un necesar de finantare de 75 de miliarde de lei, CJ Alba a cerut pentru acest an 10 miliarde de lei. In cursul acestei zile, ministrul Miron Mitrea urmeaza sa informeze CJ Alba pentru ce lucrari au fost alocate fonduri si valoarea acestora.
Florin ROMAN


Autoritatile nu raman indiferente la saraci si la valorile intelectuale
Consiliul judetean Alba a pus bazele Asociatiei "Solidaritatea"

     Presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, a declarat intr-o conferinta de presa ca astazi vor fi depuse la Judecatorie documentele necesare pentru infiintarea Asociatiei "Solidaritatea" Alba, cu un patrimoniu de 30 de milioane de lei. Printre membrii fondatori se numara SC DPL Alba, SC Apa CTTA SA, Asociatia "Prietenii Romaniei", CNSLR Fratia, Sindicatul "Sanitas" si mai multe persoane particulare. Lista celor care doresc sa se alature asociatiei ramane in continuare deschisa. Presedintele Augustin Presecan ne-a declarat ca scopul declarat al actiunii il reprezinta constituirea unui fond de solidaritate sociala pentru sprijinirea persoanelor cu handicap, acordarea de ajutoare financiare pentru familii nevoiase si sinistrati, de burse pentru elevii din invatamantul preuniversitar si studentii cu venituri modeste. Totodata, din aceste fonduri se vor acorda sume in bani elevilor merituosi premiati la olimpiadele nationale si internationale si sportivilor de performanta care aduc cinste judetului Alba.
Florin ROMAN


In primul trimestru al acestui an
Politistii din judetul Alba au solutionat peste 6000 de cauze penale

     Intr-un buletin de presa editat de Inspectoratul Judetean de Politie Alba se arata ca activitatea de cercetare penala a avut ca obiective prioritare asigurarea garantiilor procesuale ale partilor in conformitate cu legislatia in vigoare in domeniul apararii drepturilor omului, rezolvarea temeinica si legala a tuturor cauzelor si lucrarilor penale si imbunatatirea operativitatii, calitatii si finalitatii judiciare. In primele trei luni ale anului 2001, politistii cu atributii in cercetarea penala au avut spre solutionare un numar de 6258 lucrari si cauze penale.

     Parchetelor judecatoresti li s-au inaintat 921 cauze penale, din care 603 cu propuneri de trimitere in judecata, reprezentand 65,4%. In aceste cauze penale au fost cercetati 1087 invinuiti sau inculpati, fata de 985 in perioada similara a anului trecut. Dintre acestia, 849 au fost trimisi in judecata, 87 fiind in stare de retinere sau arest preventiv. Prejudiciul cauzat prin infractiuni a fost recuperat in proportie de 81%.
Dana MOTREANU


La Cimpeni
Un betiv a batut o femeie fara sa stie de ce

     Politia orasului Cimpeni a fost sesizata telefonic duminica seara, in jurul orei 20.00, de Gheorghe Boncut, despre faptul ca Maria Teftea, de 28 de ani, din localitate, a fost victima unei agresiuni. Victima a fost acostata si batuta in zona Boncesti, in timp ce se deplasa spre casa. Autorul agresiunii, Daniel Petru Rastei, de 25 de ani, din Bistra, necasatorit, fara ocupatie si antecedente penale, aflat in stare de ebrietate, a precizat, dupa ce s-a trezit din starea bahica, ca nu stie de ce a lovit-o pe femeie. In functie de numarul de zile de ingrijiri medicale, se va stabili incadrarea faptei. Politistii continua cercetarile in acest caz. (F.R.)


PNL considera ca eliberarea lui Ilie Ilascu este o victorie a dreptatii si a cauzei nationale romane

     Partidul National Liberal si, totodata filiala PNL Alba, saluta eliberarea lui Ilie Ilascu. "Consideram ca, in contextul in care patriotul roman a fost condamnat in mod nedrept de un tribunal ilegal, datorita curajului cu care a luptat pentru afirmarea identitatii nationale a romanilor din dreapta si stanga Nistrului, eliberarea sa nu reprezinta numai o victorie a dreptatii si adevarului, ci si a cauzei nationale romane. Lupta pentru eliberarea lui Ilie Ilascu a constituit in acesti ani un imperativ la realizarea caruia a participat intreaga societate romaneasca. S-a demonstrat in aceste zile ca, atunci cand societatea civila si partidele politice, indiferent de orientarea lor ideologica si doctrinara, isi dau mana pentru atingerea unui obiectiv de interes comun, succesul nu poate intarzia. (Biroul de Presa al PNL Alba)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.