Ultima ora
Stiri
Razvan Theodorescu din nou in judetul Alba

     Ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, va face in cursul zilei de joi, 10 mai, o vizita de informare in judetul Alba. Este cea de-a doua vizita pe care domnia sa o face in judetul nostru in decurs de o luna. De fapt ea este concretizarea promisiunii facute la vizita precedenta. Obiectivul principal al vizitei il reprezinta vizitarea comunei Rosia Montana, unde se vor analiza, la fata locului, problemele legate de conservarea monumentelor istorice ale asezarii in conditiile generate de noua exploatare pe care Rosia Montana Gold Corporation o deschide. De asemenea, ministrul va vizita Centrul cultural international "Cetatea Calnic", obiectiv inscris pe lista monumentelor UNESCO. El va fi insotit de secretarul de stat Ioan Opris si se va intalni cu Ioan Rus - prefectul judetului Alba, Augustin Presecan - presedintele Consiliului judetean Alba, Ion Marginean - directorul DCCPCN Alba, precum si cu specialisti ai Muzeului National al Unirii din Alba Iulia. (A.D.)


Azi
Statia de tratare a apei de la Mihoiesti va fi preluata de SC Apa CTTA SA

     In cursul zilei de azi, CJ Alba prin societatea judeteana de apa, SC Apa CTTA SA, va semna protocolul de predare-primire a utilajelor si instalatiilor de la Mihoiesti, administrate pana in prezent de SC Goterm Cimpeni SA. Pentru punerea in valoare a sistemului de alimentare microregionala cu apa din Apuseni, CJ Alba a decis achizitionarea activelor de la obiectivul mai sus amintit contra sumei de 471 de milioane de lei. (F.R.)


Billa vine la Alba Iulia

     In cursul zilei de astazi primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava va avea o intalnire de lucru cu reprezentantul in Romania al concernului austriac Billa. Desi nu a precizat amanunte, Mircea Hava ne-a declarat ca sansele de a se construi la Alba Iulia un supermarket sunt destul de mari. Mai multe amanunte vom afla si va vom oferi dupa intalnirea de astazi. (A.D.)


50 de muncitori cugireni vor protesta alaturi de siderurgisti

     La sfarsitul acestei saptamani si o parte din muncitorii cugireni vor participa la mitingurile de protest organizate de Cartel Alfa la nivelul intregii tari. In cursul zilei de vineri, 50 de membri ai Sindicatului "Apararea", afiliat la Cartel Alfa, se vor deplasa la Deva, unde vor participa la un miting al siderurgistilor. (F.R.)


Audiente parlamentare
Comunicat

     Cetatenii sunt informati ca deputatul Ioan Andrei va acorda audiente dupa urmatorul program: vineri, 11 mai, intre orele 10-13, la Biroul parlamentar din Alba Iulia (sediul PDSR); sambata, 12 mai, intre orele 11-13 la Primaria Sebes. Pentru programari, persoanele interesate au la dispozitie urmatoarele numere de telefon: 831444 pentru Alba Iulia si 731004 sau 731006 pentru Sebes.


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Invazie de VIP-uri la Alba Iulia
Prefectii si presedintii de consilii judetene din sase judete pun la cale constituirea unei baze de date pentru planificarea strategica regionala

     Luni, 14 mai a.c., Alba Iulia va fi gazda unei reuniuni extrem de importante cu tema "Stabilirea unor modalitati concrete de colaborare intre prefecturile judetelor Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, Consiliul pentru Dezvoltare Regionala "Centru" si ADR "Centru" in vederea constituirii unor baze de date necesare in planificarea strategica regionala". Vor participa reprezentantul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, prefectii de Alba, Ioan Rus, cel de Brasov, Otilian Neagoe, de Covasna, Horia Grama, de Harghita, Mircea Dusa, de Mures, Ioan Toganel si de Sibiu, Mircea Silvestru Lup, presedintele CJ Alba si co-presedinte al CDR "Centru", Augustin Presecan, presedintele CJ Covasna si al CDR "Centru", Demeter Ianos, presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, presedintele CJ Harghita, Vilmos Zsombori, presedintele CJ Mures, Virag Gyorgy, presedintele CJ Sibiu, Eftimie Costeiu, directorul ADR "Centru", Simion Cretu si directorii directiilor de integrare europeana din prefecturile celor sase judete din regiunea "Centru". Deschiderea lucrarilor va fi facuta de prefectul Ioan Rus, dupa care presedintele CJ Alba, Augustin Presecan va sustine tema "Dezvoltarea regionala - instrument important de integrare a Romaniei in UE". Vor mai sustine alocutiuni, directorul ADR Centru, Simion Cretu, cu tema "Rolul ADR "Centru" in dezvoltarea economico-sociala a regiunii", d-na Ileana Barbantan, director in Prefectura Alba - "Posibilitatea angrenarii serviciilor publice descentralizate din cele 6 judete, la constituirea unei baze de date la nivelul regiunii "Centru" si d-l Mihai Pocanschi, sef serviciu Politici, strategii si programe de dezvoltare ADR "Centru" - "Dezvoltarea regionala si planificarea strategica - Prezentarea Planului de dezvoltare al Regiunii "Centru".
Dana MOTREANU, Florin ROMAN


Pentru ca nu au timp de greve si proteste
Hotii au spart sediul CNSLR Fratia, filiala Alba, furand bunuri si bani
Din fericire, documentele si stampilele confederatiei nu au fost ciordite

     Autori necunoscuti au patruns prin efractie in sediul CNSLR - Fratia, filiala Alba, lasand in urma lor o dezordine de nedescris. Se pare ca spargerea a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, in noaptea de vineri spre sambata. Secretarul confederatiei, d-na Lucia Luha, ne-a declarat ca incidentul a fost sesizat luni dimineata de catre personalul angajat. Cu doua zile inainte, postasul care aduce presa a avut surpriza sa gaseasca usa deschisa, desi, de obicei, corespondenta era pusa pe prag. El a intrat si a sesizat dezordinea, insa s-a gandit ca cineva de la sindicat este prin zona. A plecat strigand ca a adus presa. Interesant este faptul ca hotii, care au patruns prin fortarea usii, au furat doar un fax si o suma mica de bani, inclusiv monede de 500 si 1000 de lei, in timp ce computerul nu i-a atras. De la agentia de bilete a fost sterpelit tot un fax. Secretarul CNSLR - Fratia Alba, d-na Lucia Luha, ne-a declarat ca nu au disparut documente sau stampilele confederatiei. Politia a declansat imediat cercetari in acest caz pentru prinderea hotilor.
Florin ROMAN


La U.P.S. Ocna Mures
Sarea in... solutie nu este ca sarea in bucate!

     SC UPSOM SA, societate cu o indelungata traditie in peisajul economic al Romaniei, avand peste 100 de ani de existenta, este una dintre cele mai importante unitati economice din judetul Alba. De curand, societatea a fost privatizata prin cumpararea pachetului majoritar de actiuni de catre "Bega Grup" Timisoara, intrand astfel intr-o noua etapa de existenta. Deocamdata, insa, situatia financiara a societatii nu este prea roza, SC UPSOM avand datorii la facturi de sare in solutie de circa 10 miliarde de lei. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Dupa cum se cunoaste, SC UPSOM utilizeaza ca si materie prima sarea in solutie, livrata de catre Salina Ocna Mures din cadrul Sucursalei Nationale a Sarii Bucuresti. Pretul actual de livrare a sarii in solutie este de 4 USD/tona, pret impus de SNS si nu negociat, asa cum ar fi fost normal intr-o economie de piata. Acest pret este mai mare cu 1 USD/tona decat cel practicat de SNS Bucuresti pentru US Govora, singurul concurent al SC UPSOM pe piata interna. Astfel, datorita pretului prea ridicat al sarii s-a ajuns la acest deficit de 10 miliarde de lei. Toate datele respective au fost aduse la cunostinta prefectului judetului Alba, av. Ioan Rus, de catre directorul general al SC UPSOM, ing. Ioan Bogdan, acesta solicitand, de asemenea, sprijinul reprezentantului guvernului in teritoriu pentru reducerea pretului de livrare a sarii in solutie de la 4 USD/tona la 3 USD/tona, precum si esalonarea datoriei restante, in conditiile reducerii pretului la 3 USD/tona, pe o durata de 10 luni de la data intrarii in vigoare a unei eventuale intelegeri.
     Rezolvarea situatiei este vitala pentru SC UPS Ocna Mures de functionarea careia, in conditii firesti, depinde toata viata social-economica a orasului si a zonelor adiacente. Prefectul Ioan Rus si-a manifestat intreaga disponibilitate pentru a sustine cauza SC UPSOM, formuland chiar in cursul zilei de ieri adrese catre SNS Bucuresti si Oficiul Concurentei, convins ca cei apelati vor manifesta intelegere si solicitarile celor de la SC UPSOM vor fi rezolvate corespunzator in cel mai scurt timp.
Razvan JURCA


Tragedie pe Bulevardul Regele Carol din Alba Iulia
Fostul deputat F.S.N. de Alba, Apostol Enachescu, a cazut de la etajul III si a murit
Victima a facut parte din comisia de redactare a Constitutiei din 1991

     Un nefericit accident soldat cu moartea unui albaiulian s-a consumat luni dupa-amiaza pe Bulevardul Regele Carol din Alba Iulia. Victima se numeste Apostol Enachescu, in varsta de 45 de ani, din Alba Iulia, de profesie avocat. El a devenit mai bine cunoscut opiniei publice imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, cand Enachescu a fost ales deputat FSN de Alba, in legislatura 1990 - 1992. Totodata, a facut parte din comisia de redactare a primei Constitutii post-decembriste a Romaniei. Dupa ce si-a incheiat activitatea parlamentara, Apostol Enachescu a profesat ca avocat in Alba Iulia, fiind membru in Baroul de avocati.
     In ultima zi din viata, albaiulianul a decis sa treaca la infrumusetarea balconului de la propriul apartament, apucandu-se de vopsit. Din motive inca necunoscute, avocatul Enachescu s-a dezechilibrat si a cazut in gol de la etajul III al blocului unde locuia. Corpul acestuia, cazand de la inaltime, a fost vazut de o vecina de la un etaj inferior. A fost chemata imediat ambulanta care l-a transportat la spital. Din pacate, desi a fost intubat si i s-a acordat ajutorul medical necesar, pacientul a decedat. Din cauza impactului violent, avocatul albaiulian s-a ales cu traumatism cranian si toracic, cu multiple leziuni si fracturi costale, in urma carora a decedat. Corpul neinsufletit al acestuia a fost depus la morga spitalului in vederea efectuarii autopsiei.
Florin ROMAN


Incalcarea Legii Administratiei Publice Locale
Consiliul local Zlatna nu s-a mai reunit de doua luni de zile

     Conducerea judeteana a Partidului National Liberal isi exprima public indignarea fata de modul in care administratia publica din orasul Zlatna si mai ales persoanele alese (primarul si viceprimarul), cu functii executive isi exercita mandatul. Astfel, printr-un comunicat de presa, suntem informati ca, din luna martie a acestui an, consilierii locali nu au mai fost convocati la nici o sedinta de consiliu local, incalcandu-se Legea Administratiei Publice Locale, prin care conducerea executiva a primariei este obligata sa convoace lunar aceste intalniri. (D.M.)


Posta Romana s-a reorganizat
Judetul Alba face parte din Directia Regionala de Posta Brasov

     Prin Ordonanta guvernului nr. 20/2001 a fost desfiintata institutia administratorului unic din cadrul regiilor si companiilor nationale, unde statul este majoritar. Prin urmare s-a revenit la Legea 31/1990, cu modificarile ulterioare, prin care aceste unitati sunt conduse de Consiliile de Administratie. Hotararea AGA din 25.03.2001 a aprobat reorganizarea Campaniei Nationale Posta Romana, in teritoriu, pe principiul reorganizarii. Prin urmare, la nivel national au aparut 10 regionale de posta, inclusiv municipiul Bucuresti. D-na Emilia Retegan, noua sefa a Oficiului judetean de Posta Alba, ne-a declarat ca judetul Alba face parte, in urma reorganizarii, din Directia Regionala Brasov, alaturi de judetele Mures, Sibiu, Harghita, Covasna si Brasov. "Singura ratiune a reorganizarii este de natura economica si va asigura cresterea competitivitatii noastre. In timp de un an, in noua formula, Posta Romana va avea o noua imagine, mult mai buna in randul clientilor nostri. Facem precizarea ca nici un salariat nu va fi disponibilizat in urma reorganizarii", a declarat pentru ziarul "Unirea" d-na Emilia Retegan, sefa Oficiului Judetean de Posta Alba.
Florin ROMAN


Plan de combatere a muncii la negru

      Ieri, la sediul Prefecturii judetului Alba a avut loc o sedinta in care s-a discutat gasirea unor solutii viabile privind combaterea muncii la negru. Au participat alaturi de subprefectul Ioan Maier, reprezentantii Inspectiei Muncii, ai Garzii Financiare si ai Inspectoratului de Politie a judetului Alba, care au convenit ca pana maine sa se intocmeasca un plan de actiune pe zonele ce urmeaza sa fie verificate. Se va pune baza in principal pe zonele defavorizate din judet, unde munca la negru pare a avea un impact mai mare, urmand sa fie cooptate la aceste ample actiuni si primariile locale. Periodic, vor fi intocmite rapoarte cu cele constatate si eventualele masuri luate care vor fi remise Prefecturii de unde vor fi puse la dispozitia mass-media. (R.J.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.