Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Ilie Ilascu - un "balon de oxigen" pentru PRM?

      Ilie Ilascu a sosit in Romania trecand frontiera pe la Sculeni, judetul Iasi. Desi a fost intampinat de peste o suta de simpatizanti PRM cu stegulete si drapele, dar si de oficialitati locale, coloana de masini in care se afla Ilascu nu a oprit. De asemenea, la statuia lui Stefan cel Mare de la Podu Inalt, judetul Vaslui, oficialitatile locale si peste 200 de membri si simpatizanti PRM au asteptat in zadar venirea lui Ilascu. Dupa mai multe ore de asteptare, simpatizantii PRM imbracati in costume populare si-au pierdut rabdarea si au inceput sa guste din bunatatile cu care au dorit sa-l intampine pe marele patriot roman: colaci, vin si tuica.
     Ilie Ilascu, senator PRM, a vorbit ieri in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei. Sedinta solemna prilejuita de Ziua Europei, Ziua Victoriei si Ziua Independentei - 9 mai, a fost un moment prielnic pentru Ilie Ilascu de a tine primul discurs in fata colegilor lui. Eliberarea lui Ilascu l-a determinat pe liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, sa fie mandru de tot ce a facut partidul sau pentru Ilascu. Cel mai recent exemplu, apartamentul cu doua camere cumparat de reprezentantii acestei formatiuni. C.V. Tudor solicita guvernantilor sa intervina pentru a-l ajuta pe noul senator PRM.
     Cu certitudine, partidul lui Vadim Tudor este, de o buna perioada, in cadere libera. Acest lucru este lesne de observat din ultimele sondaje de opinie, acestea situand PRM la aproape 12 la suta din optiunile de vot ale electoratului. Adica, la doar jumatate fata de ceea ce obtinea Partidul Romania Mare in urma cu doar cateva luni, la alegerile generale din noiembrie 2000. Explicatiile acestei prabusiri sunt multiple. Mai nou, partidul care parea strans unit in jurul liderului sau incepe sa paraie pe la incheieturi. Dupa demisia viceprimarului Capitalei, Ioan Radu, urmat de un parlamentar si de cativa membri ai filialelor, a venit randul grupului de reformisti din PRM sa conteste modul de lucru al taberei conservatoare din acest partid. Iata ca, dupa o perioada de liniste, in formatiunea condusa de C.V. Tudor a reizbucnit un vechi conflict dintre tinerii reformisti din PRM, reprezentati de deputatii Codrin Stefanescu si Dorin Lazar Maior si talibanii acestui partid. Macinat de aceste framantari interne, PRM este pe cale de a-i dezamagi pe cei ce l-au votat in 2000. De aici apare si explicatia pierderii a peste jumatate din zestrea electorala. Acest lucru poate sa-i puna pe ganduri pe nostalgicii comunisti din partid, care ar trebui sa accepte, in cele din urma, atat ideile reformiste ale tinerilor, cat si lupta acestora pentru a crea o noua imagine partidului. PRM poate beneficia insa acum de un adevarat "balon de oxigen" pentru acest partid aflat in degringolada: eliberarea marelui erou roman Ilie Ilascu si sosirea acestuia la Bucuresti. Insa aceasta sansa pentru PRM risca sa se transforme intr-o periculoasa capcana. Ilie Ilascu are o extraordinara tarie de caracter, iar anii grei de temnita la Tiraspol il recomanda ca pe un om care nu se va lasa usor manevrat de nici unul dintre liderii politici de la Bucuresti. Cu siguranta, Ilascu, inversunat luptator anticomunist, nu se va simti deloc bine alaturi de fostii securisti adunati in jurul lui Vadim. Tribunul se afla acum intr-un moment crucial. Va renunta el oare la tinerii reformisti care cred, cu adevarat, in intinerirea structurilor din jurul presedintelui si sunt hotarati sa lupte cu inversunare pentru acest lucru, lasandu-se inconjurat, ca si pana acum, de nostalgicii comunisti care franeaza ascensiunea partidului?
     Oricum, reformistii nu se vor lasa alungati din partid si nu vor abandona lupta, dand astfel satisfactie talibanilor. Timpul ii va rezerva multe surprize acestui partid dar, cu siguranta, daca va pierde tabara reformista si, alaturi de ea, pe marele luptator Ilie Ilascu, PRM va inregistra o prabusire de neimaginat in toate sondajele de opinie. Vom vedea care va fi decizia pe care o va lua C.V. Tudor la expirarea timpului de gandire acordat reformistilor. (A.T.)