Prima pagina
Stiri
Semnificatia zilei de 10 Mai

     In perioada interbelica si cativa ani dupa 1940 ziua de 10 Mai trecea drept cea mai inaltatoare zi nationala a noastra.
     Aceasta se datoreaza faptului ca, de aceasta zi, de 10 Mai, in ani diferiti, s-au legat evenimente care au avut un rol hotarator in crearea statului nostru national.
     Luate in ordine cronologica, aceste date sunt: t10 Mai 1866, cand a avut loc instalarea in Capitala a Principelui Carol si, odata cu acesta, a unei dinastii europene in tara noastra; t10 Mai 1877, cand a fost elaborata Proclamarea Domneasca a Independentei de Stat a Romaniei si t10 Mai 1881, cand s-a infaptuit inaltarea Principatului Romaniei la rang de Regat.
     Aceasta tripla semnificatie a zilei de 10 Mai, care poarta pecetea primului nostru mare Monarh Carol I, si-a gasit o frumoasa implinire in ziua de 1 Decembrie 1918, cand maretul act al intregirii noastre nationale, ce poarta pecetea celuilalt mare monarh al nostru, Ferdinand I, ne-a adus Romania Mare. (G.C.)


CCIA Alba doreste sa-i sprijine pe agentii economici din Cugir

     Conducerea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Alba intentioneaza sa deschida in orasul Cugir un punct de lucru pentru agentii economici si potentialii investitori ce isi vor deschide afaceri in aceasta localitate, atrasi de facilitatile fiscale conferite de statutul de zona defavorizata. Autoritatile publice locale sunt dispuse sa contribuie la transpunerea in realitate a acestui proiect. (D.T.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Motii din Horea s-au rasculat impotriva mafiei padurilor
Aproximativ 500 de oameni au blocat intersectia dintre drumul forestier si drumul judetean spre Huedin *Firma valceana SC Med Con SRL a licitat si platit 3328 metri cubi de masa lemnoasa *Motii i-au amenintat pe vizitatori ca daca vor scoate din zona vreun lemn vor avea parte de "varsare de sange" *Primarul Corneliu Olar si seful Politiei Cimpeni, maiorul Crisan, au solutionat conflictul *Oltenii si-au luat TAF-urile si-au parasit zona revoltei

     In cursul dimineatii de ieri, aproximativ 500 de moti din toate localitatile apartinatoare comunei Horea s-au adunat la intersectia dintre drumul forestier Valea Albacului si drumul judetean Horea - Huedin pentru a protesta impotriva taierilor de padure de catre firma valceana SC Med Con SRL. Cu o seara inainte, reprezentantii firmei amintite "blindati" cu doua TAF-uri, platforme, TIR, drujbisti si alti muncitori au aparut in zona si imediat s-au apucat de treaba. De teama ca le vor fi luate padurile, horenii s-au revoltat si i-au obligat pe valceni sa opreasca lucrul, in caz contrar promitandu-le ca vor avea parte de "sange" si incendierea tuturor utilajelor. SC Med Con SRL a obtinut cantitatea de 3328 metri cubi de masa lemnoasa, de buna calitate, in urma unei licitatii ce a avut loc in 16 noiembrie 2000. In 8 mai a.c., valcenii au platit un avans in valuta si au decis sa se apuce de treaba. Reprezentantul firmei s-a plans ca nimeni de la Directia Silvica nu l-a anuntat ca in zona sunt probleme cu localnicii. Vazand revolta oamenilor, dar luand in considerare starea de tensiune si amenintarile, oltenii s-au decis sa-si stranga "jucariile" si sa se intoarca acasa, pana la rezolvarea situatiei.
     Motii din Horea sunt nemultumiti de faptul ca silvicii nu le marcheaza lemnele, pe care in ultima vreme le vand cu greutate, in timp ce SC Med Con SRL a beneficiat de acest privilegiu. Mai mult, localnicii au afirmat ca primesc doar "varfuri" si "doboraturi de vant", in timp ce valcenilor li s-a marcat lemn de calitatea cea mai buna. "Si noi vrem sa luam din cota de lemne ce ne revine pe an, pe care sa o platim la fel, sa avem din ce trai, sa ne luam si noi faina, dar nu ne baga nimeni in seama. Ei vin si dintr-o data vor sa ne duca toate padurile. Atunci cand au luat foc, noi am stins padurile si nu silvicii. Batranii nostri au plantat padurea si acum ei vin sa ne-o fure. Mai bine ii dam foc decat s-o ia oltenii", au strigat localnicii, printre care se aflau si mai multi consilieri locali.
     In cele din urma, comandantul Politiei Cimpeni, maiorul Crisan, a reusit sa-i convinga pe vizitatori sa paraseasca zona pana la solutionarea cazului, mai ales ca starea era extrem de tensionata, iar localnicii dadeau semne de nervozitate. De teama motilor, reprezentantii SC Med Con SRL au inceput ieri sa paraseasca zona. Primarul comunei, Corneliu Olar, i-a linistit pe oameni, asigurandu-i ca nimeni nu le va lua padurile in mod ilegal. La fata locului a sosit si Ioan Daneala, de la Inspectoratul de regim silvic si cinegetic Deva, care raspunde de judetele Alba si Hunedoara. Impreuna cu primarul Olar acesta a decis organizarea unei intalniri la Alba Iulia pentru rezolvarea crizei in cazul parchetelor "Fleiu", "Izvorul Marsei" si "Varful Clujului". Intazierea aplicarii Legii 1/2000 a generat multa tensiune in Apuseni, primarii si localnicii acuzand DS Alba ca nu respecta legea. Situatii de genul celei inregistrate ieri la Horea se pot ivi in orice moment si in alte parti.
Florin ROMAN


Incepand cu noul mers al trenurilor
Pe ruta Alba Iulia - Zlatna vor fi introduse noi garnituri de persoane

     Pe adresa Prefecturii Alba au sosit de-a lungul ultimilor ani mai multe solicitari ale cetatenilor din Zlatna si imprejurimi, pentru a se interveni in vederea introducerii unor noi curse CFR Alba Iulia - Zlatna care sa aiba un alt orar de circulatie decat cel existent. In prezent, pe aceasta ruta exista doar un singur tren personal care in urma cu 2 ani a fost si el la un pas de a fi anulat de catre SNCFR datorita mediei lunare foarte scazute a calatorilor, numarul abonamentelor abia ridicandu-se la 30. Totusi, pentru a da curs dorintei oamenilor din zona, prefectul Ioan Rus a trimis o adresa Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, cei de aici inaintand-o mai departe spre solutionare Societatii Nationale a Cailor Ferate, care a dat un verdict favorabil. Astfel, odata cu intrarea in vigoare a noului mers al trenurilor, fapt ce se va produce probabil spre sfarsitul acestei luni, pe ruta Alba Iulia - Zlatna vor fi introduse doua curse personale permanente si anume trenul nr. 2780/2791 cu plecare din Alba Iulia la 2.56 si sosire in Zlatna la 4.21 si trenul 2792/2781 cu plecare din Zlatna la 4.41 si sosire in Alba Iulia la 6.05 (ambele folosite in special pentru preluarea calatorilor navetisti). De asemenea, avand in vedere faptul ca la sfarsit de saptamana, traficul de calatori este ridicat, se va introduce un tren nr. 2782/2793 spre Zlatna ce va circula doar sambata si duminica, cu plecare din Alba Iulia la orele 6.40. Daca ulterior se va constata un surplus semnificativ de calatori si aceasta cursa se va permanentiza.
Razvan JURCA


ISJ Alba a inceput miscarea personalului didactic

     In fiecare an, in preajma vacantei de vara, pentru multe dintre cadrele didactice incepe o perioada febrila - cea a miscarii de personal. Inspectoratul scolar judetean Alba a definitivat calendarul acestor miscari de personal, o activitate nu tocmai usoara. Astfel, prima etapa, cea a pretransferarilor si transferarilor, incepe acum. De astazi si pana la 25 mai are loc inregistrarea cererilor personalului didactic, iar in perioada 1 - 8 iunie se vor efectua operatiunile de pretransfer si transfer. Va urma concursul de ocupare a posturilor ramase vacante din 15 iunie pana la 28-30 iulie; detasarea in interesul invatamantului, prin concurs specific: 21 iunie - 20 august; detasarea la cerere a persoanelor interesate prin concurs specific: 31 iulie - 27 august; ocuparea prin concurs a posturilor rezervate si a posturilor ramase vacante, cu suplinitori: 19 iunie - 28 august. (A.D.)


Dizolvarea societatilor care nu si-au majorat capitalul social

     Cu toate eforturile depuse de Camera de Comert Alba, pana la data de 30 aprilie 2001, existau 2188 de societati comerciale care nu si-au majorat capitalul social pana la limita minima prevazuta de lege si anume 2.000.000 de lei pentru SRL si 25.000.000 de lei pentru SA. In acest sens, specialistii din cadrul CCIA Alba au facut numeroase demersuri la Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei pentru solutionarea problemei cu costuri cat mai reduse. De asemenea, prin sistemul Camerelor de Comert a fost elaborat chiar un proiect normativ in baza caruia sa se opereze de drept dizolvarea societatilor in cauza. Desi deocamdata nu s-a luat nici o masura, CCIA Alba va insista in continuare pentru a se face ordine in acest caz, criticand pe de alta parte neimplicarea celor doua ministere responsabile, mai ales ca exista posibilitatea ca aceste societati sa functioneze in afara legii. (R.J.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.