Ultima ora
Stiri
Sapte dintr-o lovitura

     Politistii din Blaj au declansat in 8 mai o ampla actiune pe linia executarii de mandate care prevad sanctionarea cu inchisoare. Astfel, au fost identificati si retinuti Catalin Botezan (56 de ani), Ioan Botezan (28 de ani), Ioan Botezan jr. (25 de ani), Gheorghe Botezan (32 de ani) toti din Jidvei, sat Veseus, pe numele carora fusesera emise mandate cu inchisoarea. Alte persoane "saltate" cu aceasta ocazie au fost Nicolae Craciun (26 de ani), Ilie Cutitaru (45 de ani) si Nicula Alexandru (42 de ani), acestia fiind sanctionati penal cu inchisoare contraventionala. (D.M.)


O noua linie (hot-line)

     Incepand cu data de 10.05. 2001, Inspectoratul Teritorial de Munca Alba a infiintat o linie telefonica directa (HOT-LINE) cu nr. 810230, la care persoanele interesate pot sesiza aspecte legate de "munca la negru" practicata de agentii economici precum si alte incalcari ale legislatiei muncii in vigoare. Nu este necesara declinarea identitatii persoanei care formuleaza sesizarea si se asigura confidentialitatea oricaror informatii cu privire la continutul sesizarii. (Inspector sef, jr. Aurel Dorel FIT)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
La multi ani Maiestatea voastra!

     regeUite, asa le aseaza Dumnezeu toate cele de pe langa noi (fapte, oameni, intamplari), de parca ar vrea neaparat sa ne convinga ca exista. Si nu realizeaza cu adevarat existenta Lui (nici semnele pe care ni le pune dinainte), decat cei care in adancul sufletului lor Il cunosc si Il pastreaza deja. Eu, unul, m-am convins inca o data de existenta semnelor Lui, recent, in timpul unui spectacol organizat la Casa de cultura a sindicatelor din Alba Iulia, un spectacol pe care l-am mediatizat suficient, la momentul oportun: cel intitulat "Miza este viata", dedicat strangerii de fonduri pentru doi copii bolnavi ce au nevoie urgenta de interventii chirurgicale. In timpul desfasurarii acestuia, la un moment dat, aflandu-se pe scena, Vali Serban l-a strigat pe comicul clujean Mihai Lazar (care astepta in culise), cu aceste cuvinte: "Mihai, pofteste in scena, Alba Iulia te asteapta! Mihai, vino la Alba Iulia...!" Desigur, strigatul lui Vali ii era adresat in exclusivitate clujeanului nostru simpatic (si nu avea nici o conotatie politica), dar pe mine m-a izbit drept in inima. Era data de 3 mai si mai era doar o saptamana pana la 10 Mai, cand (pe vremuri) era sarbatorit Regele. Si daca era sarbatorit altadata, de ce n-ar fi sarbatorit si azi, Regele Mihai?, mi-am spus in acea clipa. De ce nu i-am recunoaste credinciosului si romanului nostru Rege ceea ce nici o putere pamanteasca, trecatoare, nu-i va putea lua vreodata? Si anume, calitatea de uns al lui Dumnezeu! Ca nu se afla pe tron, asta-i alta poveste. Nici nu credem ca ar mai fi posibil asa ceva, dar este posibil sa-i acordam respectul cuvenit. Macar pentru suferinta exilului si pentru demnitatea sa de rege-sarac, care nu si-a urat si nu si-a blamat niciodata poporul. Gandindu-ma la el (dupa ce am avut ocazia sa-l vad de doua ori de aproape, in toata maretia sa), realizez ca ar putea spune acest OM, ca si Fiul Omului, candva: "Ce v-am facut eu voua, poporul meu?" Merita sa-i acordam cinstea cuvenita, cu atat mai mult cu cat insusi presedintele Iliescu l-a invitat in tara (chiar daca invitatia e un gest diplomatic, de luciditate politica). Ar trebui deci, si noi sa-i acordam macar recunoasterea noastra de popor caruia ii apartine.
     Si a mai trezit strigatul lui Vali Serban si alte ecouri in mine: "Mihai, vino la Alba Iulia!", parca se adresa si celuilalt Mihai al istoriei noastre, Viteazului! Ca, nu va fie cu suparare, dar parca noua romanilor transilvaneni ni s-a subtiat sangele, din moment ce ne dorim (ca nefericitul acela de Gherman) sa ne "autonomizam" si sa scapam de "balastul" numit Romania. Avem, oare, nevoie de o primenire a sangelui nostru cu ceva seva din vita olteneasca a Viteazului, ca sa dobandim curajul de a ne pastra ca natie intreaga, asa cum si-a dorit el? (Intreaga si demna!) Oare nu e momentul sa ne impacam cu noi insine si sa ne respectam trecutul, pentru a putea suporta prezentul si a ne fauri un viitor? Da, cred ca este momentul sa ne lepadam "toalele" noastre balcanice, prea strident colorate, fara a ne impopotona neaparat cu altele, importate din Occident, la mana a doua. Sa fim si sa ramanem uniti, toti cei ce traim pe pamantul asta, framantat veacuri intregi de copitele cailor migratorilor, dar imbogatit cu sangele si sudoarea noastra, pe care le-am varsat mereu in cinstea lui, fara sa ne plangem. Ca intr-o hora ce dureaza de 2000 de ani, si in care se rotesc mereu Ionii si Mariile, in sir nesfarsit, pentru viata neamului.
Ioan HANTULESCU


Mitingul disperarii la Cugir
5000 de disponibilizati nu mai primesc nici un ajutor financiar din partea statului

     In cursul zilei de ieri, intre orele 10.00 - 12.00, aproximativ 150 de disponibilizati de la societatile comerciale cu capital de stat "Dragana", "Cugir SA", "Cugireana" si ICIM Cugir au organizat un miting de protest in fata Clubului Sindicatelor din localitate. Acestia au cerut locuri de munca, reducerea somajului, lefuri compensatorii (intre 1 si 3 salarii) dupa modelul celor de la Sadu, reducerea taxelor si impozitelor locale, efectuarea de anchete sociale pentru acordarea de ajutoare sociale de urgenta etc. In perioada 1997-2000 de la cele patru societati comerciale au fost disponibilizate circa 5000 persoane care in prezent au iesit din perioada in care beneficiau de diverse plati compensatorii. Avand in vedere faptul ca de curand Cugirul a fost declarat zona defavorizata, oamenii au mai solicitat ca noii patroni sa-i angajeze cu prioritate. Disponibilizatii se plang ca nu au bani pentru a-si asigura traiul zilnic. La mitingul organizat in centrul orasului au luat cuvantul reprezentantii disponibilizatilor, consilierul local Toader Ulise si primarul Cugirului - Aurel Voicu. El le-a spus protestatarilor ca-i asteapta la primarie pentru a le inregistra doleantele si a le transmite la Bucuresti, la ministerele abilitate. La inceputul acestei saptamani, la Cugir s-a deschis o noua fabrica de confectii unde au fost angajate 100 de croitorese, insa oamenii cei mai saraci asteapta si ei cu sufletul la gura sa-si gaseasca un loc de munca. In timpul mitingului de ieri nu s-au inregistrat incidente, agentii de ordine fiind prezenti, asigurand linistea publica. Protestatarii au scandat lozinci de tipul:"Hotii!", "Hotii!", "Ati distrus Cugirul" si impotriva presedintelui PD - Petre Roman.
Florin ROMAN


Eroii romani omagiati la Alba Iulia

     eroiAm aniversat ieri implinirea a 56 de ani de la semnarea de catre conducerea Celui De-al III-lea Reich a actului de capitulare in fata armatelor Aliate, act ce marcheaza sfarsitul celei mai mari conflagratii mondiale pe teatrul de operatiuni din Europa. Tot ieri romanii au aniversat 124 de ani de la citirea de catre Mihail Kogalniceanu a Declaratiei de Independenta a Principatelor Romane fata de Inalta Poarta in Parlamentul de la Bucuresti. Independenta odata proclamata nu a fost primita in capitalele europene cu prea mare bunavointa. Ea a trebuit sa fie consfintita pe campul de lupta si impusa spre recunoastere Europei. Pentru a marca aceste importante evenimente istorice, dar si pentru a aduce un pios omagiu celor care s-au jertfit pe campurile de lupta, eroi a caror memorie nu trebuie uitata, la Alba Iulia a avut loc un ceremonial de depunere de coroane de flori la Cimitirul Eroilor, iar IPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia a oficiat o slujba de pomenire. Au participat la eveniment presedintele Consiliului judetean Alba - Augustin Presecan, Doru Victor Cetean - vicepresedinte al CJ Alba, Ioan Maier - subprefectul judetului Alba, Mircea Hava - primarul municipiului Alba Iulia, Dorin Sandea - inspector scolar general al ISJ Alba, col. Mircea Tamazlacaru - comandantul Garnizoanei Alba Iulia, reprezentanti ai celorlalte institutii si unitati economice din municipiul Alba Iulia, ai Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, ai organizatiilor veteranilor de razboi.
Anca DINICA


Instruiti de ministrul Miron Mitrea

      Recent, la Bucuresti, la sediul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a avut loc o inalnire intre ministrul de resort, Miron Mitrea si sefii Inspectiilor judetene de constructii din tara, la care au mai fost prezente si cadre de specialitate din cadrul Inspectiei de stat. Printre participanti s-a numarat si noul inspector sef al IJC Alba, d-l Gheorghe Ignea, care ne-a declarat ca ministrul Mitrea a trasat cu acest prilej sarcini precise cu privire la obiectivele ce trebuie atinse avand ca scop eficientizarea activitatii in constructii, urandu-le, de asemenea, sa aiba parte de cat mai putine aspecte negative ce vor necesita interventia sa personala in teritoriu. (R.J.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.