Prima pagina
Stiri
Conflict de munca la UPS Ocna Mures

     La UPS Ocna Mures s-a inregistrat ieri primul conflict de munca dupa ce uzina de produse sodice s-a privatizat. Angajatii sunt nemultumiti pentru ca, in ciuda promisiunilor optimiste, la nivelul lunii aprilie, au salarii de numai 91 la suta din suma ce li se cuvine. Salariatii spun ca si-au facut norma si ca au dreptul la un salariu de suta la suta. Unii dintre ei sustin ca au muncit chiar peste program si nu se asteptau sa li se ia din bani. Liderul de sindicat a fost nevoit sa-i reprezinte pe oameni in fata conducerii iar pentru ca nu a avut castig de cauza a inregistrat astazi conflictul de munca la Judecatoria Alba Iulia. Cei circa 1500 de angajati vor sa-l determine pe patron sa-si tina promisiunile facute angajatilor la preluarea societatii. In caz contrar, oamenii vor recurge si la alte forme de protest. (F.R.)


Audiente senatoriale

     Sambata, 12 mai a.c., de la ora 10.00, senatorul PDSR de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audiente la Cugir. Cei interesati se pot intalni cu d-l Filipescu la sediul Biroului Parlamentar al PDSR din Cugir, situat pe strada Victoriei, nr. 27. (R.J.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
La SC Cugir SA
Escrocii care au dus fabrica in faliment trebuie pedepsiti

     In cei 12 ani dupa Revolutie toate conducerile Societatii Comerciale Cugir S.A. s-au dovedit a fi incapabile de a o reprezenta cu cinste. Pana acum s-au facut disponibilizari masive de personal. De la 18.000 la aproximativ 8.000, s-au pierdut comenzile la produsele de baza. Nu au scos pe piata nici un produs nou, numai au furat, au distrus si au dat comenzile bune si platite bine unor societati capusa pentru a profita.
     In acest oras mic de munte s-a ajuns ca foarte multe familii sa fie in imposibilitatea ducerii unui trai normal. Nu dorim cersetorie si mila pentru a nu ne invata cu aceste lucruri urate si rusinoase, dorim sustinere pentru: 1 - prinderea si pedepsirea acestor escroci
2 - ajutor pentru familiile intr-adevar sub limita saraciei pana la remedierea situatiei
3 - acordarea unui loc de munca si reinvatarea fiecaruia sa produca ceva, sa munceasca. Nu mila si cersetorie.
     Legea Somajului Tehnic prevede in ansamblu ca: atunci cand un muncitor nu are de lucru, deci nu sunt comenzi, sa stea acasa si sa fie platit cu 75% din salariul de incadrare, cu mentiune precisa, sa fie la dispozitia societatii ca atunci cand vin comenzi si este de lucru sa se prezinte si sa fie pontat si incadrat cu 100% pe perioada cat lucreaza. Acest lucru este precizat si in Contractul Colectiv de Munca.
     Art. 76 aliniatul 3.
     Semnalam cateva din abuzurile grave care s-au facut: nerespectarea Legii 78/1995 - un om care lucreaza o luna intreaga, zi de zi, este pontat cu trei-patru zile 100% ajungandu-se sa ia acelasi salar ca unul care nu merge nici o zi la lucru (din pontaje s-au furat miliarde, plus ca zilele de liber somaj nu constituie vechime in munca) - nu s-a respectat O.U.G. '98 din 1999 prin care conform articolului 34, aliniat 1, litera A "Asocierea in vederea dezvoltarii unei societati comerciale dadea posibilitatea unor persoane sa se intretina prin injghebarea unei mici afaceri". Acesta era obiectivul OUG '98 din 1999, nu plasarea si tinerea banilor care au fost dati sub forma de plati compensatorii pentru a lua cineva dobanzi si a se imbogati.
     Puteti spune cine sunt acestia care au impiedicat personalul disponibilizat si l-a descurajat sa nu faca nimic?
     In loc sa fie ajutati sa faca ceva, au fost adusi in situatia sa devina someri si cersetori de noi plati compensatorii de somaj si ajutor de somaj. Va mirati ca nu mai sunt fonduri la stat?!!! Persoanele disponibilizate nu au fost sustinute si ajutate conform legii sa intreprinda ceva. Oficiul judetean de Somaj a luat banii din dobanzi si acum acesti disponibilizati trec in somaj 9 luni si apoi in ajutor de somaj inca 18 luni. Ce parere aveti? De unde se mai scot atatia bani din buzunarul statului, mai avem oare? Conducerea intreprinderii i-a pus pe disponibilizati sa semneze pe foaia de lichidare ca ei cunosc prevederile articolului... din Codul Muncii si renunta la preaviz. Oare ce om sarac renunta la niste bani care i se cuvin? Se poate vedea clar aici cum au fost mintiti, dusi in eroare si inselati de conducerile sectiilor, cu sprijinul si concursul Sindicatelor, care in loc sa apere interesele muncitorului au fost intotdeauna cu conducerea. Cu toate ca in Contractul Colectiv de Munca scrie clar la articolul 184, aliniatul 2, ca: "In cazul in care unei persoane i se desface contractul de munca fara sa i se acorde preavizul prevazut la aliniatul 1, aceasta are dreptul la o compensatie egala cu salariul de baza corespunzator duratei de preaviz" dar aceasta nu s-a acordat. Cine a luat acesti bani si unde a fost Sindicatul Liber la vremea respectiva cand trebuia sa apere interesele muncitorilor? Tot cu acordul Sindicatelor in formatia numita Comisia paritara, care s-a facut intre Conducere si Sindicate la fiecare sectie au fost batjocoriti acei angajati care s-au trecut pe tabelul de ordonanta. Aceste persoane care aveau multi ani munciti in intreprindere si care au obtinut categorii mari, fiind muncitori de nadejde pana atunci, au ajuns peste noapte incompetenti. Asa sustine conducerea actuala ca nu au mai fost negociati pe motiv de competenta. La fel sindicatul nu a zis nimic.
     In Contractul Colectiv de Munca se stipuleaza indexarea fondului de salarii pe unitate cu 25% dand posibilitatea acordarii acestor sume dupa bunul plac al conducerii, adica la cei trecuti pe tabelul disponibilizatilor zero (nimic), la altii mai putin si la altii foarte mult. Nu s-a gandit nici Conducerea, nici Sindicatele ca acesti oameni pierd la salar, pierd la somaj si ajutorul de somaj care fiind facut cu media salariului la ultimele trei luni au prea mult de suferit. Bine ca s-au gandit la buzunarul lor. Asta inseamna a primi o functie de conducere si sa stii abuza. Sunt cazuri cand au fost persoane plecate in strainatate la munca si au figurat in acelasi timp si in S.C. CUGIR S.A. cu salar, au fost negociati, ba chiar au beneficiat si de salariile compensatorii ale Ordonantei de Urgenta. Toate conducerile de pana acum s-au dovedit a fi incapabile sa dea de lucru muncitorilor urmarind doar salarii cat mai mari pentru ei.
     Oare nimeni nu poate curma toate aceste abuzuri? Nu mai avem oameni capabili si cinstiti???!!! Ce vor Sindicatele acum? De ce s-au despartit, si ce pretentii au sa instaleze noua conducere?!
     De 3 ani, de cand este valabila legea 78/95, de ce nu a revendicat-o pana acum nimeni dintre muncitori, ca erau aceiasi Lideri de Sindicat? De ce acum, cand trebuie instalata alta conducere?
     Pentru rezolvarea tuturor acestor abuzuri si infractiuni avem nevoie de oameni capabili si cinstiti care pot sa iasa in fata, sa pedepseasca pe cei vinovati si sa instaureze adevarata democratie si prosperitate in tara asta.
     Situatia care exista in momentul de fata este jalnica, iar Liga Dreptatii Impotriva Coruptiei si Abuzurilor din Romania doreste sa vina in sprijinul dumneavoastra pentru a colabora si a indrepta aceasta situatie grea! (presedinte, Gheorghe DONDEA, vicepresedinte, Ioan POP)


La interventia prefectului Ioan Rus
Exista posibilitati reale ca Cetatea medievala din Alba Iulia sa revina municipalitatii

     Prezent la Bucuresti in cursul acestei saptamani, prefectul judetului Alba, Ioan Rus, a avut intrevederi succesive cu ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu si cu cel al culturii, Razvan Theodorescu, cu privire la problema cetatii medievale de tip Vauban din Alba Iulia. In urma discutiilor purtate, se pare ca exista sanse reale ca obiectivul de interes national sa intre in patrimoniul municipalitatii, treptat, armata urmand sa elibereze spatiile. In acest sens, Prefectura Alba va initia in cel mai scurt timp un proiect de hotarare de guvern. Semne incurajatoare a primit d-l Rus si din partea secretarului de stat din Ministerul Justitiei, Dorin Trifoi, care a sugerat ca MJ va renunta la actiunea de evacuare din cladirea Palatului Administrativ ce adaposteste Prefectura si Consiliul judetean. Se pare ca, la urmatorul termen al procesului, Ministerul Justitiei va trimite un delegat care sa lamureasca definitiv aceasta chestiune. (R.J.)


20 mai - data limita pentru incheierea acordurilor sociale din teritoriu

     Seful Guvernului, Adrian Nastase, a precizat in cadrul teleconferintei de ieri cu prefectii ca acordurile sociale la nivel judetean - acolo unde este cazul - trebuie finalizate pana la data de 20 mai a.c., tot pana atunci urmand sa fie stabilita si componenta Comisiilor de Dialog Social. De asemenea, pana pe 25 mai a.c., prefecturile trebuie sa trimita la Bucuresti cate un exemplar al acordului social precum si unul cu membrii Comisiei de Dialog Social. La nivelul judetului Alba, aceasta misiune a fost deja indeplinita. (R.J.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.