Ultima ora
Stiri
Diana Baldea - primul succes peste hotare

     Scriam in urma cu putin timp despre o tanara absolventa a Liceului de muzica si arte plastice din Alba Iulia. Va informam atunci ca ea a ajuns, la 23 de ani, in urma unei dure selectii, dirijoarea cunoscutului cor de barbati din Bucholz. Si iata, a avut loc primul concert care a fost un succes, asa cum precizeaza cotidianul german "Bild Zeitung". Ne bucuram pentru Diana, care acum este studenta a Academiei de muzica "Robert Schumann" din Dusseldorf si pregateste o lucrare de licenta avand ca tema opera "Oedip" a lui George Enescu. (A.D.)


Olimpiadele nationale la discipline de invatamant
Elevii din judetul Alba au obtinut 67 de premii

     Inspectoratul scolar judetean Alba a dat publicitatii statistica privind rezultatele obtinute de elevii din judetul nostru la fazele nationale ale olimpiadelor scolare. Aceste concursuri s-au desfasurat in perioada vacantei de Pasti, iar judetul nostru a fost reprezentat de 193 de elevi din 36 de unitati scolare. Ei au obtinut 67 de premii si mentiuni, adica 34,7 % din totalul participantilor au fost recompensati pentru eforturile lor. Au fost obtinute 6 premii I, 12 premii II, 21 premii III si 28 de mentiuni. Se remarca elevul Constantin Marina de la Colegiul national "David Prodan" Cugir care a obtinut premiul I la Informatica si a fost selectionat pentru lotul olimpic national, precum si cei 6 elevi ai lotului judetului nostru la Geografie care au obtinut cinci premii clasandu-se pe locul II intre judetele participante. Un alt aspect evidentiat in analiza efectuata de ISJ Alba este acela ca 57 din cele 67 de premii si mentiuni obtinute sunt rezultate ale elevilor care invata la liceele si colegiile teoretice.
Anca DINICA


Prefectul Ioan Rus considera exagerate reducerile de personal de la unele institutii publice

     Prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, i-a precizat ministrului Administratiei Publice Octav Cozmanca, in cadrul teleconferintei de ieri, faptul ca i se par drastice reducerile de personal de la unele servicii publice de interes din judet. D-l Rus a dat ca exemple OCAOTA Alba, de unde a fost disponibilizat 43% din personal, sectorul zootehnic - 53% si DSV Alba - 42,5%, specificand ca prin aceste masuri se deregleaza obiectivele ce trebuie atinse, un impact negativ avand in acest sens asupra aplicarii legii fondului funciar. Tot cu acest prilej, prefectul judetului Alba a cerut unele lamuriri cu privire la aplicarea legii bugetului de stat. (R.J.)


In judetul Alba
Se vor constitui asociatii ale utilizatorilor de apa

     In cursul zilei de ieri, prefectul Ioan Rus impreuna cu directori din cadrul Prefecturii Alba s-au intalnit cu primarii mai multor localitati din judet pe teritoriul carora sunt amenajate sisteme de irigatii. Este vorba despre orasul Teius, comunele Radesti, Galda, Ciugud, Lunca Mures si Vintu de Jos. Pentru a se putea beneficia de facilitatile atat de necesare in vederea intretinerii cu cheltuieli mai reduse a instalatiilor respective, s-a convenit sa se infiinteze, pe zone, asociatii ale utilizatorilor de apa. In acest sens, reprezentanti ai Prefecturii, ai Directiei Agricole Alba, precum si din partea Sistemului de Imbunatatiri Funciare se vor deplasa in teritoriu dupa un grafic stabilit dinainte pentru a pune la punct o serie de detalii cu beneficiarii viitoarelor asociatii. (R.J.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Datoria UPS Ocna Mures catre Societatea Nationala a Sarii este o picatura intr-un ocean de... sute de miliarde de lei
Contractul de furnizare a solutiei de saramura a fost negociat intre conducerile celor soua societati in urma cu aproximativ 3 ani de zile *Raportarea la situatia societatii similare din Govora nu se justifica nici economic, nici tehnologic

     Conducerea Uzinei de Produse Sodice din Ocna Mures pare ca incearca sa gaseasca vinovatii pentru situatia economica delicata in care a ajuns. Unul dintre cei de care s-a "impiedicat" in incercarea de redresare economica este Salina Ocna Mures, societatea subordonata Societatii Nationale a Sarii, un fel de "Acar Paun" in "reteaua" de datorii care strang incet incet lantul in jurul UPS Ocna Mures. Directorul Uzinei de produse Sodice acuza datoria de 10 miliarde de lei pe care o datoreaza SNS pentru saramura furnizata si neachitata si faptul ca Salina din Ramnicu Valcea practica un pret mai atractiv in comparatie cu societatea omoloaga din Ocna Mures. Datoria de 10 miliarde de lei catre SNS este insa o picatura intr-un ocean de sute de miliarde de lei; UPS Ocna Mures datoreaza aproximativ 200 de miliarde de lei, la Distrigaz, la care se adauga cele acumulate fata de Societatea Nationala Transport Marfa, cele fata de bugetul asigurarilor de sanatate etc. Directorul de la Salina Ocna Mures, Radu Mahaleanu infirma faptul ca pretul de 4 dolari pe tona de saramura ar fi fost impus. In urma cu aproximativ trei ani de zile intre cele doua societati cu capital de stat pe atunci s-a negociat un contract ferm, ajungandu-se de comun acord la pretul precizat mai sus. Nici raportarea la pretul practicat de Salina Ramnicu Valcea nu se justifica, nici economic, nici tehnologic. Spre exemplu, la Salina Ocna Mures se pompeaza lunar aproximativ 30.000 tone, de la o adancime de 1200 m, iar la Ramnicu Valcea, cantitatea livrata este de 90.000 tone/luna, extragandu-se de la o adancime de doar 300 de metri. "Conducerea de la UPSOM trebuie sa inteleaga ca functionam intr-o economie de piata. Eu nu i-am obligat sa ia saramura de la Salina din Ocna Mures. Este jignitoare maniera in care suntem acuzati. Daca vor sa cumpere saramura cu 3 dolari de la Ramnicu Valcea pot sa o faca dar la cei 3 dolari se adauga si pretul de transport, de depozitare etc. Noi respectam contractul incheiat, ei sa respecte obligatiile la plata care le revin. Oricum, de cand UPSOM a fost cumparata de SC Bega Timisoara s-a schimbat mult atitudinea fata de parteneri. Managementul privat si-a pus amprenta pe stilul de abordare a problemelor. La ora actuala primim din partea UPS OM, 4 miliarde de lei lunar care acopera costul saramurii furnizate, plus o parte din datoriile restante. Eu sunt managerul unei firme cu capital de stat si trebuie sa fac profit pentru statul roman" - a declarat directorul Radu Mahaleanu.
Dana MOTREANU


Centrul cultural international "Cetatea Calnic" - apreciat la superlativ de Razvan Theodorescu

     In cursul zilei de ieri, ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, insotit de secretarul de stat in MCC, Ioan Opris, s-au aflat in vizita in judetul Alba. Printre obiectivele vizitate s-a aflat si Centrul cultural international "Cetatea Calnic". Binecunoscut oamenilor de cultura din zona Transilvaniei, centrul cultural a fost acum apreciat de ministrul Culturii ca "al doilea loc din tara, dupa Complexul Stavropoleos, unde poti aduce vizitatori straini fara sa rosesti". Aprecierea are in vedere faptul ca intregul complex - Cetatea de sec. XIII, Casa Parohiala, Biserica Evanghelica sunt foarte bine conservate. Reamintim ca Cetatea Cilnic este cea mai bine pastrata cetate de secol XIII din Romania. De altfel, de peste un an ea a fost inclusa pe lista monumentelor UNESCO. Desigur ca lucrarile de amenajare nu s-au incheiat, dupa cum ne-a informat acad. Marius Porumb, presedintele Asociatiei "Ars. Transilvaniae", cea care a concesionat Cetatea Calnicului. Din discutiile avute cu presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, subprefectul Ioan Maier, Ion Marginean, directorul DCCPCN Alba, a vehiculat ideea de a face din acest obiectiv un pilon al traseelor culturale in judetul Alba care sa includa si Casa Memoriala "Lucian Blaga" din Lancram, Cetatea Alba Iulia si alte obiective turistice din zona.
Anca DINICA


Doua morti violente in judetul Alba
In statia Alba Iulia, un ceferist a fost lovit mortal in timpul serviciului de o drezina utilitara * Un mot din Arieseni a fost omorat de propriii cai

     *Primul caz pe care il prezentam este cel al unui muncitor ceferist care a decedat in timpul serviciului. Victima se numeste Ion Anghel, in varsta de 46 de ani, casatorit. Miercuri dupa-amiaza, muncitorul a traversat calea ferata fara sa se asigure, prin spatele unui tren care stationa. Neavand vizibilitate optima, Ion Anghel nu a sesizat ca pe o linie alaturata se deplasa o drezina utilitara. Aceasta l-a surprins si accidentat mortal pe bietul om. La efectuarea autopsiei medicii legisti au constatat ca decesul a survenit in urma impactului violent, victima alegandu-se cu traumatism cranian, cu fracturi si traumatism toracic, cu fracturi multiple.
     *Tot in urma unui accident nefericit si-a gasit sfarsitul si motul Avram Pantea, de 68 de ani, din localitatea Arieseni. Acesta a fost lovit de propriii cai, in timp ce efectua o manevra cu caruta. Batranul a fost transportat de urgenta la Spitalul judetean Alba, unde i s-au acordat ingrijiri medicale. In urma incidentului din 7 mai a.c. victima a suferit multiple leziuni. Din pacate loviturile s-au dovedit fatale, barbatul decedand miercuri noaptea la spital. Pe foaia de observatie a acestuia diagnosticul preciza ca este vorba de fracturi costale multiple cu hemoragie interna.
Florin ROMAN


Un loz romanesc, de 11 milioane, pentru... Spania

     Ofiterii Biroului Politiei Economico-Financiare din cadrul Politiei municipiului Alba Iulia au inceput urmarirea penala impotriva lui Adrian Vuscanu (42 de ani, din Sebes) pentru comiterea infractiunii de gestiune frauduloasa. Potrivit anchetei politiei, Adrian Vuscanu, in calitate de functionar al CN Loteria Romana SA, Sucursala Alba Iulia, a impartit unor mandatari lozuri in valoare de circa 11 milioane de lei, in perioada octombrie 1998 - martie 1999. In martie 1999, Vuscanu a plecat in Spania, fara aprobarea sefilor sai de la Alba Iulia si fara a mai colecta sumele incasate de mandatari pentru a le preda Loteriei Nationale. Deoarece Adrian Vuscanu este in prezent in Spania, el a fost dat in urmarire generala, fiind cercetat in lipsa. (N.T.)


Vineri seara, incepand cu ora 20.00
Corneliu Olar fata in fata cu vedeta PRO TV, Florin Calinescu
Motul din Horea va da in vileag reteta de succes a nasitului

     Vineri seara, incepand cu ora 20.00, primarul comunei Horea, Corneliu Olar, va fi prezent la emisiunea de divertisment de mare succes "Vineri seara ne distram", realizata de show-man-ul Florin Calinescu. Primul gospodar al comunei motesti a intrat in atentia lui Calinescu, dupa ce presa locala si centrala a mediatizat o serie de realizari inedite in domeniul administratiei. Pe de alta parte, motul Olar a fost invitat sa povesteasca cum a ajuns un fel de lider regional al "nasitului". La 42 de ani impliniti, primarul din Horea detine un adevarat record, primind aproximativ 80 de oferte de nasit din care a pus in practica 25 de ceremonii. Acest obicei a fost mostenit in familia Olar din tata in fiu. Tatal primarului, Ioan Olar, care a decedat la inceputul acestui an, la 83 de ani, a nasit 52 de perechi, detinand intaietatea in familie. Recordul domniei sale este pe cale de a fi "batut" de primarul Corneliu Olar, care este dispus sa-si extinda reteaua de fini. Pana acum, Olar are fini in Bistrita Nasaud, Cluj, Arad, Valea Lunga si mai multe localitati din Muntii Apuseni, finii provenind din diferite categorii sociale, incepand de la oameni simpli si pana la cei cu studii superioare. Corneliu Olar a avut aptitudini in ale nasitului inca din feciorie, cand "a rezolvat" doua perechi desi era holtei. Ultima ceremonie a avut loc sambata, 5 mai a.c., cand primarul a devenit parintele spiritual al tinerilor Cristina si Lucian Mates. Si daca tot am vorbit de traditia in familie sa mai spunem ca si Iulia, fiica primarului, de 13 ani, eleva in clasa a VII-a, a primit "botezul" nasitului, insotindu-l pe tatal sau la trei ceremonii in calitate de... nasa. Iulia a nasit prima data cand era in clasa a V-a. Toate aceste curiozitati i-au atras atentia lui Florin Calinescu care l-a invitat pe primarul Corneliu Olar sa spuna in fata intregii tari care este reteta succesului in ale nasitului.
Florin ROMAN


Alba Iulia, punct final al "Operatiunii gatere"

     Emilia Timis, sefa Inspectiei de Protectie a Mediului Alba, a precizat in cursul zilei de ieri ca actiunile privind verificarea gaterelor din judet sunt in curs de finalizare. Ele au fost deja incheiate pe Valea Sebesului si in zona Muntilor Apuseni, unde s-a constatat o schimbare radicala in bine fata de precedentele controale, MDF Frati Sebes instaland pana acum doua containere de colectare a rumegusului la Albac si Arieseni. De asemenea, ieri, echipele de control s-au deplasat la Cugir, Intregalde, Bucium si Mogos, iar astazi intreaga operatiune se va termina cu verificarea zonei Alba Iulia. Luni, 14 mai, toti cei implicati in actiune vor elabora o sinteza ce va fi supusa atentiei prefectului Ioan Rus. (R.J.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.