Prima pagina
Stiri
Vicepresedintele PD, Bogdan Niculescu Duvaz, la Alba Iulia

     In cursul zilei de sambata, vicepresedintele PD, Bogdan Niculescu - Duvaz, unul din apropiatii primarului general al Capitalei, Traian Basescu, candidat la sefia partidului, s-a aflat la Alba Iulia. Domnia sa s-a intalnit la sediul PAEM cu membrii Biroului Judetean al PD, filiala Alba. Primarul municipiului Alba Iulia si presedintele PD Alba, Mircea Hava, a declarat ca Duvaz nu a sustinut pozitia vreunuia dintre candidati, "vorbindu-se deschis despre relatiile de partid dintre centru si teritoriu, fara opinii pro-Roman sau pro - Basescu". (F.R.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Conflicte rezolvate cu argumentul... toporului
Week-end insangerat la Paclisa, Oarda de Jos si Metes

     Potrivit unor statistici mai mult sau mai putin oficiale, in mai toate judetele tarii, la sfarsit de saptamana, se inregistreaza cele mai numeroase acte de violenta pe fondul consumului de alcool. Si asta nu pentru ca vigilenta organelor abilitate sa intervina in astfel de situatii ar fi mai slaba decat de obicei, ci pentru ca, dupa o saptamana de munca, romanului ii place sa mai si traga la masea. Iar de la plutitoarele stari bahice si pana la conflicte "romano-romane" nu mai este chiar asa de mult. Dintre cazurile de agresiuni ce au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, ne vom opri asupra a trei scene violente. Primul act s-a consumat la Paclisa, avandu-i ca protagonisti pe Ioan Jaflea, de 48 de ani si Ioan Vasiu de 40 de ani. Pe fondul consumului de alcool si probabil al unor neintelegeri, intre cei doi a izbucnit un conflict spontan. Jaflea a pus mana pe un topor si i-a aplicat "partenerului" sau mai multe lovituri in zona mainilor si a picioarelor. Vasiu a fost transportat de urgenta la spital, unde a fost diagnosticat cu sase plagi taiate la gamba stanga si mana dreapta. Pacientul a fost internat in sectia de ortopedie, pentru ingrijiri suplimentare, insa starea sanatatii sale este buna.
     Incadrarea juridica a faptei comisa de agresor se va face la finalizarea anchetei si dupa ce medicii vor stabili numarul de zile de ingrijiri medicale pentru victima. Tot sambata a fost adus la Spitalul judetean I. Marincas, de 58 de ani, din Metes cu o taietura in regiunea frontala. Se pare ca barbatul a fost agresat cu o bata de niste vecini, pe fondul unor neintelegeri.
     Dupa miezul noptii, la Serviciul de urgente s-a prezentat o alta victima a unei agresiuni. Tanarul Danut Stanciu, de 17 ani, din Oarda de Jos, prezenta o plaga taiata la arcada stanga, in urma unor lovituri cu o sticla de bere, la discoteca. Se pare ca agresorii sunt niste tineri albaiulieni care au fost si ei prezenti la chef. In toate cazurile, politistii efectueaza cercetarile care se impun.
Nicoleta TOMUTA, Florin ROMAN


In urma verificarilor DGA Alba
Peste 52 miliarde de lei au fost atrase la bugetul de stat

     Compartimentul de valorificare a bunurilor proprietate de stat, din cadrul D.G.F. Alba, urmareste valorificarea de la inceputul acestui an a bunurilor alimentare si nealimentare confiscate de inspectorii DGF in valoare de peste 30 milioane de lei. De la inceputul anului si pana la finele lunii martie in urma verificarilor efectuate au fost confiscate marfuri a caror valoare se ridica la peste 7 miliarde de lei. In primul semestru al acestui an, ca urmare a controalelor efectuate, au fost atrase la bugetul de stat peste 52 miliarde de lei, din acestea fiind incasate doar 5,6 miliarde de lei. La cele 52 de miliarde s-au aplicat majorari de intarziere in valoare de aproape 39 miliarde de lei, din aceasta suma fiind incasate doar 2,5 miliarde de lei. Totodata, agentii economici din judet inregistreaza restante la plata TVA-ului, a impozitului pe profit si a amenzilor. Peste 5,1 miliarde de lei reprezinta suma stabilita sa fie incasata pentru TVA, din aceasta achitandu-se doar 1 miliard de lei.
     Impozitul pe profit calculat se ridica la 2,5 miliarde de lei, din aceasta suma incasandu-se numai 200 milioane de lei. Valoarea amenzilor acordate se ridica la aproape 4,5 miliarde de lei, din aceasta suma agentii economici sanctionati achitand doar 1,8 miliarde de lei. In cele aproape 2000 de actiuni de control efectuate de inspectorii DGF Alba, la 1280 din cei verificati s-au gasit nereguli, sumele gasite neinregistrate fiind confiscate. (A.D.T.)


Dupa calendarul unguresc
Sarbatoarea "Trei sfinti de gheata" anunta venirea primaverii
La Campeni si Rosia Montana s-au inregistrat temperaturi de zero grade

     Desi ne aflam la mijlocul lunii mai si din punct de vedere calendaristic suntem deja in anotimpul de primavara, temperaturile scazute inregistrate in ultima perioada ne arata ca mai avem de asteptat pana cand vremea calda isi va intra deplin in drepturi. Chiar si prognozele meteorologice care anuntau temperaturi extrem de ridicate pentru aceasta perioada a anului au fost cam date peste cap. In calendarul unguresc, in zilele de 12, 13, 14 mai se sarbatoresc cei "Trei sfinti de gheata". Traditia spune ca in cele trei zile vremea va fi mai rece decat de obicei, si apoi va urma un usor proces de incalzire. Cel putin prima parte a acestui obicei s-a adeverit, daca tinem cont ca ieri dimineata, la munte, la Campeni si Rosia Montana, mercurul termometrelor indica zero grade Celsius. Nici albaiulienii nu s-au putut bucura de o vreme buna, la Alba Iulia, inregistrandu-se ieri dimineata la 7,30 o temperatura de 6 grade Celsius. Sa speram ca vremea se va incalzi dupa cei "Trei sfinti de gheata" pentru ca temperaturile scazute pot afecta culturile agricole si ar fi mare pacat ca totul sa se duca de rapa.
Florin ROMAN


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.