Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Un gest politic firesc care consfinteste o realitate
PNL este un partid de Opozitie

     Liberalii au rupt-o la propriu cu partidul de guvernamant. Gestul sefului PNL de a rupe efectiv in doua textul protocolului, incheiat cu PDSR-ul imediat dupa alegerile generale, vine sa consfinteasca ultimele manifestari politice ale liberalilor. Gestul teatral al lui Valeriu Stoica fusese anticipat de deciziile forurilor executive ale PNL, iar aprobarea lui de catre Delegatia Nationala a fost o simpla formalitate. Protocolul cu puterea a reprezentat - in opinia liberalilor - singura cale de modificare a Constitutiei, de restructurare din temelii a sistemului politic romanesc extrem de pagubos prin "calcarea pe bataturi" intre senatori si deputati, neexistand o delimitare a atributiilor in cele doua Camere ale Parlamentului; de garantare a proprietatii private. Liberalii sperau probabil sa realizeze cu PDSR-ul ce n-au putut face patru ani cat s-au aflat la putere. Documentul politic incheiat intre liberali si pedeseristi la investirea Cabinetului Adrian Nastase a fost calcat in picioare asa cum a fost si cazul celebrului "Contract cu Romania" al CDR-ului, sau orice alt contract politic incheiat in ultimii 11 ani de democratie. Ce au primit liberalii cat au stat legati de liderii PDSR in ultimele patru luni? Aproape toate initiativele legislative le-au fost respinse sau blocate, oamenii cu carnet de partid de la aproape toate nivelele locale sau centrale au fost spulberati de valul pedeserizarii. De altfel, despartirea intre cele doua formatiuni politice s-a realizat practic in urma cu trei saptamani, la votarea Legii Bugetului de Stat pe anul 2001, cand liberalii s-au alaturat democratilor votand impotriva si contestand proiectul de lege la Curtea Constitutionala.
     Daca atitudinea fata de PDSR era previzibila, surprinzator a fost atacul extrem de dur pe care liderul liberal l-a lansat impotriva UDMR-ului, considerat pana la alegerile din 2000 cel mai bun colaborator politic al PNL si abordarea unui discurs nationalist care nu-l caracterizeaza pe "politicianul european" Valeriu Stoica. Daca mesajul nationalist "tine" la electoratul PDSR si PRM, nu stim daca acelasi efect il va avea noul model de discurs asupra electoratului liberal, si asa destul de subtire in marja celor 10%.
     Electoratul doctrinei liberale, considerat cel mai elevat si dinamic, este mult mai sensibil la gafele economice ale Guvernului Nastase decat la nuantele nationaliste ale noului mesaj liberal. Formatiunea politica gandita pe criterii etnice, am numit aici UDMR, a fost dintotdeauna una pragmatica, mergand alaturi in coalitia de la care a primit mai mult. Pana in 2000, cei care au dat mai mult au fost partenerii considerati "partide democratice", in timp ce PDSR si PRM o infierau cu... manie nationalista. Acum, oarecum, contra naturii... doctrinare, UDMR se afla alaturi de PDSR si PRM, maghiarii obtinand in patru luni de la PDSR mai mult decat in patru ani cat s-au aflat la putere alaturi de fortele democrate si proeuropene. UDMR a ramas singura forta politica de pe scena parlamentara care sprijina actualul Guvern (cu exceptia PRM al carui sprijin "pe fata" nu este dorit de PDSR, dar care este binevenit atata vreme cat vine de sub "paravan"). Acest troc pare sa-i sperie pe sustinatorii PDSR, mult mai sensibili la aspectul nationalist, cultivat cu maiestrie pana in anul 2000, care sunt ingrijorati de cedarile PDSR in fata UDMR. Probabil ca acest lucru a contat in momentul in care premierul Adrian Nastase a atacat simultan cu Valeriu Stoica, incercand o delimitare declarativa pana acum de Ungaria si UDMR in problema statutului maghiarilor. Va ramane PDSR cu un guvern minoritar, prin retragerea sprijinului politic acordat de minoritatea maghiara?
Dana MOTREANU