Prima pagina
Stiri
15 Mai sarbatorit la Blaj

     Sala mare a Primariei municipiului Blaj va gazdui astazi, cu incepere de la ora 16.00, ultima actiune inclusa in cadrul manifestarilor dedicate aniversarii a 153 de ani de la Marea Adunare Nationala de pe Campia Libertatii de la 15 Mai 1848. Manifestarea de astazi reuneste numerosi istorici si scriitori din marile orase ale Transilvaniei. Primarul municipiului Blaj - Ioan Solea, ne-a informat ca simpozionul va fi precedat de ceremonia de dezvelire a unei placi memoriale dedicata marelui revolutionar Simion Barnutiu. Ea va fi amplasata pe casa din actuala Piata 1848, unde acesta a locuit. Ceremonia de dezvelire si sfintire a placii memoriale va incepe la ora 15.30. (A.D.)


La Cimpeni
Va fi inaugurat Oficiul prefectural

     Reprezentantii Prefecturii Alba lucreaza in prezent la elaborarea programului intalnirii ce va avea loc sambata, 19 mai, la Cimpeni, cu ocazia inaugurarii Oficiului prefectural situat in centrul civic al orasului. Directorul acestei institutii va fi d-l Nicolae Puiulet, iar d-l Dumitru Bobar va detine functia de referent al Oficiului prefectural Cimpeni. (A.D.T.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Legea sistemului public de pensii asigura... "eutanasierea" pensionarilor!

     Este adevarat ca suntem o tara in care raportul pensionar - persoana activa este mai mare de 1/1, si ca raportul persoana activa - persoana inactiva este si mai ingrijorator (datorita ratei somajului), dar asta nu inseamna ca trebuia sa apara o lege care sa aiba rolul "injectiei letale" pentru amaratii de pensionari. Caci, nu va fie cu suparare, dar parca Legea 19/2000 a sistemului public de pensii ar urmari eutanasierea pensionarilor, ca si cum nu ar fi oameni, ci cainii aceia din Capitala, pe care a decis Basescu sa-i rareasca. Iata de ce: raportarea la salariul mediu brut pe economie va afecta majoritatea romanilor care se vor pensiona dupa 1 aprilie 2001! Din salariul mediu brut pe economie (prognozat pe anul 2001, de 4.148.653 lei), potrivit Legii nr. 191 privind bugetul asigurarilor sociale pe anul in curs, nivelul coeficientului care se ia in calcul la stabilirea punctului de pensie a fost stabilit la 38,5%, desi la dezbaterile initiale asupra proiectului legii se stabilise un procent de minimum 45%! Astfel, pentru anul in curs, valoarea unui punct a fost stabilita la 1.597.232 de lei. Potrivit legii, nici macar contribuabilii cu venituri si contributii foarte mari nu vor putea primi o pensie mai mare de trei puncte, adica in 2001 ei nu vor putea depasi maximum de 4,8 milioane lei. Dar nu acestia vor fi cei mai afectati, ci amaratii care lucreaza in domenii mai putin banoase. Va inchipuiti si dumneavoastra de ce pensii vor beneficia angajatii din agricultura, industria alimentara, industria de prelucrare a lemnului, hoteluri si restaurante, invatamant, sanatate si asistenta sociala etc., care au realizat luna trecuta un venit mediu brut cuprins intre 2,5 milioane lei si 3,3 milioane lei. In aceste conditii, foarte multe persoane nu realizeaza nici macar un punct de pensie. Se intelege de la sine faptul ca bugetarii, de exemplu, care au avut si au salarii sub media pe economie, se vor afla in continuare in aceeasi situatie, realizand sub un punct de pensie. La "binecuvantarile" noului mod de calculare a pensiilor, care se va face pe puncte, se adauga prevederi in genul celei ce urmeaza: "in luna in care asiguratului i-a fost retinuta contributia de asigurari sociale, iar angajatorul nu si-a achitat contributia datorata in calitatea sa de contribuabil, stagiul de cotizare al angajatului, care se ia in calcul va reprezenta doar o treime din luna respectiva"!
     Nu credem ca e necesar sa mai intram in amanunte cu privire la veniturile de care au beneficiat si beneficiaza pensionarii, ci sa facem o comparatie intre veniturile lor si cheltuielile pe care le au: locuinta, hrana, medicamente etc. Din nefericire, in Romania, nu doar pensionarii sunt afectati ci si mare parte din angajatii la diferite societati comerciale, cu salarii de mizerie, si diferenta dintre cele doua categorii este una singura: unii sunt in plina desfasurare a unei vieti de munca iar ceilalti sunt la incheierea ei (poate la propriu, dupa cum vrea Puterea, ca sa lase loc altora; de parca n-ar mai ajunge aerul tuturor). Si, desigur, faptul ca pensionarii au copii mari (care ar trebui sa-i mai ajute, in functie de posibilitati), in timp ce angajatii activi au copii mici, care nu sunt decat poveri in plus. In rest aceeasi saracie, acelasi zbucium si acelasi sentiment de "eutanasiati" si la unii si la altii.
Ioan Hantulescu


Noul comandant al Politiei Sebes

     Incepand de azi, noul comandant al Politiei municipiului Sebes este col. Ioan Cioanca. Postul a fost ocupat de col. Ioan Cioanca prin concurs, numirea fiind aprobata prin ordin de zi al sefului IGP. De fapt, col. Cioanca revine la comanda Politiei Sebes dupa o intrerupere de 2 ani, in perioada 1999-2001 domnia sa activand ca sef al Serviciului de Evidenta Operativa din cadrul IPJ Alba. In perioada 1982-1999 col. Ioan Cioanca a detinut functia de comandant al Politiei orasului Sebes. Mr. Ioan Galis, din cadrul Politiei Sebes a fost numit adjunct al col. Ioan Cioanca. Concursul pentru ocuparea postului de comandant al Politiei Sebes a fost impus de schimbarea organigramei institutiei MI din localitate prin avansarea orasului la gradul de municipiu.
Nicoleta TOMUTA


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.