Ultima ora
Stiri
Internetul intra-n... Prefectura

     Prefectul judetului, av. Ioan Rus, face demersuri pentru ca toate calculatoarele din birourile prefecturii sa fie conectate la Internet. In felul acesta se ofera o sansa personalului din sediul Prefecturii de-a fi bine informat cu toate noutatile si de a actiona cu proptitudine atunci cand este cazul. (R.J.)


La Geoagiu de Sus va fi sfintita biserica ortodoxa

     Duminica, 20 mai, va avea loc la Geoagiu de Sus slujba de sfintire a bisericii ortodoxe din localitate. La aceasta mare sarbatoare crestineasca vor participa, alaturi de localnici, numerosi invitati, printre acestia aflandu-se Inalt Preasfintia Sa Episcopul Andrei de Alba Iulia. Din partea Prefecturii Alba vor fi prezenti la manifestare d-na Adriana Ursa, secretar general al institutiei si d-l Vasile Crisan, director de cabinet. Evenimentul este asteptat cu deosebit interes de credinciosii bisericii ortodoxe romane din Geoagiu de Sus si din localitatile invecinate. Si-au anuntat intentia de a se reintoarce pentru o zi pe meleagurile natale multi dintre cei plecati in alte localitati. (R.J.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In premiera, la Alba Iulia s-a stabilit
Prefecturile din Regiunea 7 Centru se implica in dezvoltarea regionala

     Stabilirea unor modalitati concrete de colaborare intre prefecturile judetelor Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, Consiliul de Dezvoltare Regionala "Centru" si Agentia pentru Dezvoltare Regionala "Centru", in vederea constituirii unor baze de date necesare in planificarea strategica regionala - a fost tema dezbaterii de ieri, organizata la Alba Iulia. Intalnirea a reunit la aceeasi masa toti factorii implicati in dezvoltarea regionala - prefectii si presedintii de consilii judetene din cele sase judete membre ale Regiunii Centru, reprezentantul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei - Gabriel Friptu, Valeria Valeri - coordonatoarea programului tehnic de implementare a programelor PHARE pentru dezvoltare regionala in Romania si Eleni Spanou - expert al UE pentru regiunea "Centru" si "Nord-Vest". Prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, a considerat ca aceasta intalnire, care este o premiera nationala, a fost utila pentru ca o colaborare eficienta intre toate palierele administratiei publice, ministere, prefecturi, consilii judetene, consilii locale si Agentia de Dezvoltare Regionala, poate conduce la intocmirea unei strategii si a unor proiecte capabile sa absoarba cat mai multe fonduri PAHRE puse la dispozitie de Uniunea Europeana in procesul de preaderare a tarii noastre. Presedintele Augustin Presecan, care este si co-presedintele Consiliului de Dezvoltare Regionala, a declarat ca: "Pe drumul sau catre integrarea in Uniunea Europeana, din ce in ce mai multe fonduri vor deveni accesibile pentru Romania. In mod sigur aceste fonduri vor juca un rol important si motivant pentru majoritatea autoritatilor locale. Dar, pentru a putea beneficia de ele, este necesar sa fii bine informat in legatura cu conditiile si criteriile de eligibilitate pentru obtinerea unui sprijin financiar si sa dispui de strategii de dezvoltare locala si regionala bine elaborate.
     Pe perioada de pre-aderare, Comisia Europeana sprijina Romania in eforturile sale de pregatire a aderarii la UE prin trei instrumente financiare: PHARE, ISPA si SAPARD. Programul PHARE este principalul instrument care furnizeaza asistenta financiara pentru implementarea strategiei de aderare a Romaniei, oferind sprijin pentru toate sectoarele, incluzand deci implicit si dezvoltarea regionala. Un rol important in gestionarea si implementarea Programului Phare in Romania le revine institutiilor regionale, respectiv Consiliului pentru Dezvoltare Regionala si Agentiei pentru Dezvoltare Regionala".
     "Prin implicarea prefecturilor, a birourilor de integrare europeana care functioneaza in cadrul acestor institutii publice, prin furnizarea datelor pe care le detin serviciile descentralizate subordonate Guvernului, se va aborda mult mai profesionist strategia de dezvoltare regionala. La fondurile comunitare se vor adauga si fondurile guvernamentale care vin pe programe elaborate de Guvernul Romaniei, iar din acest lucru nu poate castiga decat Regiunea Centru. Este pentru prima data cand, pe langa consiliile judetene si consiliile locale, vin si prefecturile sa se alature procesului de dezvoltare regionala", a precizat Simion Cretu, directorul ADR "Centru".
     In urma acestei intalniri s-au stabilit modalitatile prin care se va crea o baza de date unitara la nivelul Regiunii Centru la care vor contribui toti factorii de decizie mentionati anterior.
Dana MOTREANU, Florin ROMAN


La Cugir
Pe bulevardul central doar roibul lui Mihai Viteazul n-are acces

     Dupa ce primaria a aprobat redeschiderea circulatiei pe bulevardul central al orasului pentru autoturismele de aprovizionare a magazinelor din zona (intre orele 20-6) pompieri, ambulanta, politie etc., promenada de dupa-amiaza a localnicilor s-a transformat intr-o proba de agilitate acustico-vizuala. Plus un slalom urias si rapid printre sau prin fata autoturismelor cu motoarele ambalate la maximum de junii rebeli ce au iesit la pescuitul de seara lovind in fetite cu momeala unor Mertane, BMW-uri, Opeluri, Forduri etc. Nu-i vorba, politistii au aplicat amenzi cu carul in randul celor care n-au inteles ca accesul interzis se refera la circulatia rutiera si nu la mini-urile plimbate cu gratie de fetite pe traseul in cauza. Si, in plus de asta, in oras sunt si alte puncte fierbinti care trebuie acoperite de politie. Dar, judecand dupa traficul de pe bulevardul din centrul Cugirului in orele de varf, ai putea crede ca turist strain (de cauza sau alte motive) ca semnele de acces interzis sunt puse in capetele strazii doar pentru roibul lui Mihai Viteazul. Care, oricum, n-a facut niciodata vreo escala pe acolo...
Nicoleta TOMUTA


De la 1 ianuarie 2002
Valutele europene cedează locul noii monede, euro
Calendarul introducerii euro

     Introducerea monedei unice europene, euro, ii va afecta direct si pe unii romani. Este vorba de cei ce au banii in valutele tarilor ce-au aderat la euro. Cum fiecare tara are propriul calendar, am extras pentru dvs. datele privind cele mai uzitate valute europene in Romania.
     Germanii se pare ca sunt cei mai rapizi. Noua moneda va fi introdusa din 1 ianuarie 2002, insa bancile comerciale din Germania vor mai primi marci pentru schimbarea cu euro pana in 28.02. 2002. Deutsche Bank, banca centrala a Germaniei, va primi insa marci pe termen nelimitat. *In Italia lira va circula pana in 28.02. 2002. Termenul pana la care bancile comerciale vor primi lire nu este inca stabilit (nu toata lumea e neamt), iar banca nationala va primi lire spre schimbare timp de 10 ani. *Francul belgian va putea circula tot pana in 28 februarie 2002, iar bancile comerciale il vor accepta pana in 31.12 2002. Banca nationala va schimba monedele pana in 2004, iar bancnotele pe termen nelimitat. *La austrieci silingul poate fi folosit pana in 28 februarie anul viitor. Nici acolo nu s-a stabilit data pana la care va fi acceptat de bancile comerciale. La banca centrala vechea moneda nationala va fi schimbata pe termen nelimitat. *Francezii vor renunta la francul lor pana in 17 februarie, insa bancile comerciale il vor mai accepta pana in 30 iunie 2002. Banca nationala va schimba monedele cel putin 3 ani (din 2002), iar bancnotele timp de 10 ani. *Si pentru ca Spania a devenit o tara care-i atrage pe "albanezi", incheiem cu peseta, care-si va termina misiunea in 28.02.2002. La bancile comerciale va putea fi insa schimbata pana in 30 iunie, acelasi an, iar banca nationala o va schimba pe termen nelimitat.
     Cum aceste date au fost preluate direct de la Banca Centrala Europeana, cea care coordoneaza intreaga politica monetara din zona euro, credibilitatea lor este de 99,99% (doar ca sa nu zicem 100%). Asa ca ar fi bine sa tineti cont de ele ca sa va scutiti de "plimbari" in plus.
Florin Silea


De astazi
Incep inscrierile la examenul de bacalaureat

     Desi mai este inca o luna pana ce absolventii din acest an ai claselor a XII-a si a XIII-a termina cursurile, examenul de bacalaureat putem spune ca incepe de astazi. Desigur ca nu este vorba de sustinerea propriu-zisa a probelor, ci de o etapa la fel de importanta - inscrierea candidatilor. Ea se va derula pana la data de 31 mai. Conform graficului comunicat de Inspectoratul scolar judetean Alba desfasurarea examenului se va face dupa urmatorul grafic: *25-26 iunie - Limba si literatura romana (proba orala); *27-28 iunie - Limba si literatura materna (proba orala); *29-30 iunie - Limba moderna (proba orala); *2 iulie - Limba si literatura romana (proba scrisa); *3 iulie - Limba si literatura materna (proba scrisa); *4 iulie - proba obligatorie a profilului (proba scrisa); *5 iulie - o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii (proba scrisa sau practica); *6 iulie - o proba la alegere din celelalte arii curriculare (proba scrisa); *8 iulie - afisarea rezultatelor; *9 iulie - depunerea contestatiilor; *12 iulie - afisarea rezultatelor finale. Cei care nu promoveaza examenul de bacalaureat in aceasta sesiune se pot prezenta din nou in sesiunea august. (A.D.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.