Prima pagina Editia din: 22.05.2001
Stiri
Sprijin pentru Sugag

     Duminica, la Sugag, in orele premergatoare sarbatorii "Fiii satului" a avut loc la primarie o intalnire a autoritatilor locale cu subprefectul judetului Alba, Ioan Maier, vicepresedintele CJ Alba, Nicolae Gavrila, parlamentarii Cornel Filipescu si Dan Simedru, precum si unii directori de servicii publice descentralizate. Au fost discutate punctual probleme care ii apasa pe locuitorii comunei, ale caror solutii nu pot fi regasite in totalitate in bugetul de care dispune Consiliul local insa au fost date asigurari ca la viitoarea rectificare de buget, unele sume de bani sa fie dirijate spre Sugag. Un aspect important care tine capul de afis in aproape toate localitatile judetului este cel al aplicarii legilor fondului funciar, subprefectul Maier promitand din partea Prefecturii sprijin total in finalizarea acestor obiective de anvergura. (R.J.)


La Albac
Va fi sfintita o noua biserica

     Primarul comunei Albac, Gheorghe Pasca, ne-a informat ca sambata, 26 mai, in prezenta prefectului de Alba, Ioan Rus, va fi sfintit locul unde va fi ridicata o biserica pe Muntele Dorna. "Biserica va fi construita intr-o zona unde, pe timp de vara, motii ies cu animalele la pasune si se culeg fructe", a spus primarul Pasca. Pe langa prefectul de Alba, la ceremonie vor fi prezente si inalte fete bisericesti. (F.R.)


In week-end-ul trecut
Amenzi in valoare de 34,34 milioane lei

     In cadrul operatiunii "week-end rutier" organizata de politia rutiera in perioada 18-20 mai a.c. au fost aplicate amenzi in valoare de 34,34 milioane lei, la Decretul 328/1966 republicat. Au fost retinute 13 permise de conducere auto (dintre care 5 pentru consum de alcool) si au fost ridicate 11 certificate de inmatriculare. Au fost amendati 35 de soferi vitezomani. (N.T.)


Conventie de cooperare intre Biserica si CJ Alba

     Delegatia Permanenta a CJ Alba a aprobat ieri Conventia de cooperare cu Arhiepiscopia ortodoxa de Alba Iulia (Parohia ortodoxa Vingard) pentru realizarea activitatii de ocrotire a copiilor in Centrul de plasament de tip familial "Sf. Andrei" Vingard. Presedintele Augustin Presecan ne-a declarat ca in strategia de reforma a sistemului de protectie a copilului este prevazuta ca obiectiv general si operational protectia copilului aflat in dificultate in sistem familial. (F.R.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Dupa ani si ani de asteptare
Planurile originale ale fortificatiei Vauban au ajuns, in sfarsit, la Alba Iulia
Ambasadorul Austriei la Bucuresti, Excelenta Sa dr. Karl Vetter von der Lilie, a fost oaspetele municipiului Alba Iulia

     fotoScopul vizitei Domniei Sale a fost unul foarte important pentru noi. In cadrul unei intalniri care a avut loc la sediul Primariei municipiului Alba Iulia, Excelenta Sa a inmanat primarului municipiului - Mircea Hava - copii dupa o buna parte din planurile originale ale Cetatii Alba Carolina. Dupa cum se stie, de cativa ani Ministerul Culturii roman a initiat un program de restaurare a acestei fortificatii, cea mai mare de acest tip din Europa de Sud-Est. Demersurile pentru obtinerea acestor copii esentiale pentru realizarea proiectelor de restaurare au inceput inca de acum doi ani. Atunci, Excelenta Sa a facut o alta vizita la Alba Iulia, prilej cu care a discutat cu universitari albaiulieni aceasta problema. Tot de atunci, domnia sa a transmis dorinta partii romane autoritatilor austriece care au cercetat arhiva Ministerului de Razboi al Austriei unde au gasit doar o parte, importanta ce-i drept, a planurilor arhitectului Visconti. O contributie la fel de mare in obtinerea planurilor a avut-o domnul Gunther Stich, asociat austriac al firmei Topcarton din Alba Iulia, care a sponsorizat costurile efectuarii facsimilelor. Popasul ambasadorului austriac la Alba Iulia s-a incheiat cu vizitarea Cetatii Alba Carolina.
     La intalnirea de la sediul primariei albaiuliene au participat si presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, vicepresedintele CJ Alba - Doru Victor Cetean, subprefectul judetului Alba - Ioan Maier, viceprimarul municipiului Alba Iulia - Radu Coclici, presedintele CCIA Alba Corneliu Orzea, rectorul Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia - prof. univ. dr. Iacob Marza, comandantul Garnizoanei Alba Iulia - col. Mircea Tamazlacaru, alti reprezentanti ai institutiilor membre ale grupului de actiune pentru punerea in valoare a Cetatii Alba Carolina.
Anca DINICA


Veterinarii din Alba vor picheta sediul Guvernului Romaniei
Daca doleantele sindicatelor nu vor fi rezolvate, vor urma grevele de avertisment si cea generala

     Asa cum v-am informat, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a decis restructurarea personalului din subordine, in special la nivelul Directiilor Sanitar Veterinare. La nivelul judetului Alba, nu mai putin de 40 la suta din salariatii Directiei Sanitare Veterinare, medici, asistenti si laboranti au primit deja preavize. Prin urmare, Camera Federativa a Veterinarilor din Romania a deschis un conflict de munca la nivel national, actiune la care s-a raliat si filiala Alba. Liderul sindical al veterinarilor din Alba, dr. Ioan Tatucu, ne-a informat ca singura revendicare o reprezinta revenirea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei asupra deciziei de restructurare a personalului din acest sector. Maine, sindicalistii sanitar-veterinari din toata tara, printre care si 10 conjudeteni, vor picheta sediul Guvernului Romaniei. Cu aceasta ocazie se va atrage atentia riscului pe care il reprezinta disponibilizarea masiva a specialistilor. Daca doleantele veterinarilor nu vor fi luate in seama, se va continua calendarul actiunilor de protest cu actiuni de tipul grevelor de avertisment iar in final, cu greva generala. Sa speram insa ca ratiunea va invinge si nu se va ajunge la asemenea forme de protest.
Florin ROMAN


Parlamentarii PDSR de Alba au preluat in responsabilitate centrele de plasament

     La recomandarea premierului Adrian Nastase, senatorii si deputatii PDSR din judetul Alba au preluat in responsabilitate centrele de plasament. Aceasta impartire s-a facut dupa cum urmeaza: Centrele de plasament Alba Iulia, Cugir, "Sf. Andrei" Vingard, Centrul pilot pentru tineri cu handicap Alba Iulia, Camin societate Iulia si Carisma, Casa crestina pentru copii saraci Petresti (senatorul Cornel Filipescu); Centrele de plasament Abrud 1 si 2, Horea, Vadu Motilor, Sancrai, Caminul Sanctuary si fundatia casa de tip familial "Vila Kuntembunt" (deputatul Constantin Selagea) si Centrele de plasament Blaj, Obreja, Stremt, "Sf. Veronica" Dumbrava, Societatea de caritate "Usa sperantei" Tiur Blaj (deputatul Ioan Andrei). (F.R.)


Bani pentru lucrari de cadastru

     CJ Alba a aprobat repartizarea pe unitati administrativ teritoriale a sumei de 350 milioane de lei pentru finantarea lucrarilor de cadastru de specialitate imobiliar-edilitar si de constituire a bancilor de date urbane pe anul 2001. Suma respectiva a fost repartizata dupa cum urmeaza: 200 milioane de lei pentru Alba Iulia si 150 milioane de lei pentru Ocna Mures. (F.R.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.