Ultima ora
Stiri
Inspectori noi la ISJ Alba

     Echipa de inspectori scolari pe specialitate din cadrul Inspectoratului scolar judetean Alba s-a imbogatit recent cu doua noi persoane. Este vorba de prof. Horea Rotche - inspector la disciplina Istorie si invatatorul Dumitru Panta pentru Invatamantul special. Acesta din urma a functionat pana acum la Scoala speciala din Alba Iulia, iar Horea Rotche la Scoala generala nr. 3 Cugir. Precizam ca prof. Horea Rotche a ocupat inainte de 1997 si functia de inspector scolar general adjunct la ISJ Alba. D-l Dorin Sandea, inspector scolar general al ISJ Alba, ne-a informat ca cei doi au ocupat noile functii incepand cu data de 16 mai. (A.D.)


Circulatia pe DN 74 A va fi blocata in week-end

     Pentru buna desfasurare a etapelor III si IV din Campionatul National de viteza pe Traseu Montan - Fair Play Abrud 2001, in zilele de 25 si 27 mai circulatia pe DN 74A va fi inchisa temporar. Pentru prevenirea oricaror disfunctionalitati in programul de week-end, va prezentam intervalele orare in care circulatia este inchisa: *vineri, 25 mai, intre orele 10-13,30 si 14-15,30 *duminica 27 mai, intre orele 9-12 si 13 - 15,30. Directorul organizatoric Mihai Beldie (Autosport Fair Play Abrud) ii invita pe amatorii de spectacol automobilistic sa se stabileasca din timp pe traseu deoarece accesul autoturismelor personale in zona este interzis. (N.T.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Cum se gestioneaza afacerile IMM-urilor si ale microintreprinderilor cu fonduri nerambursabile
Regiunea "Centru" are un buget de 1,62 milioane EURO

     Dupa cum v-am informat, ieri, la Alba Iulia, a fost lansata oferta de proiecte in cadrul programului comun Uniunea Europeana - Romania pentru coeziune economica si sociala. Programul prezentat de directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala "Centru" - Simion Cretu are ca scop finantarea investitiilor in microintreprinderi, precum si intreprinderi mici si mijlocii complet noi sau aflate la inceput de activitate. Bugetul programului se ridica la 12,95 milioane de EURO, din care 6,3 milioane de EURO provin din fonduri UE si 6,65 de milioane de EURO, de la bugetul de stat. Regiunea "Centru", care cuprinde judetele Alba, Sibiu, Brasov, Mures, Harghita si Covasna, va avea un buget 1,625 de milioane EURO, iar sprijinul acordat fiecarui proiect declarat eligibil va fi intre 10.000 EURO (minim) si 50.000 EURO (maxim), reprezentand o finantare de 60% din valoarea totala a proiectului. Restul de 40% trebuie acoperit de beneficiarul grantului nerambursabil din care 20% poate sa fie contributie in natura, iar 20% contributia financiara proprie.
     "Intreprinderile cu mai putin de 249 de angajati reprezinta peste 99% din numarul total al intreprinderilor active din Romania. Dintre acestea marea majoritate o reprezinta microintreprinderile care au maxim 9 angajati. Din pacate s-a constatat ca aceste intreprinderi mici sau cele infiintate recent - in ultimii doi ani, intra foarte greu pe piata, intampina foarte multe obstacole datorita faptului ca fiind noi sau neavand un patrimoniu substantial stabilesc foarte greu relatii cu bancile, iar investitiile lor pentru dezvoltare se finanteaza destul de greu. Aceste motive au stat la baza lansarii programului prezentat anterior. Fac precizarea ca pot depune proiecte societatile infiintate dupa 1 ianuarie 1999, dar nu mai tarziu de 20 mai 2001, cu maxim 249 de angajati sau microintreprinderile, indiferent de data de inregistrare, cu maxim 9 angajati. IMM-urile trebuie sa demonstreze ca au inregistrat profit sau ca nu au inregistrat pierderi conform balantei financiare la 31.01.2001. Proiectele trebuie depuse pana la data de 20 iulie 2001, ora 16.00, la sediul Agentiei de Dezvoltare Regionala "Centru" - a precizat directorul Simion Cretu.
     Presedintele Consiliului de Dezvoltare Regionala "Centru" - Augustin Presecan (care este si presedintele Consiliului Judetean Alba) a declarat in cadrul unei conferinte de presa organizata cu ocazia lansarii acestui proiect urmatoarele: "Astazi traim al treilea eveniment important din viata ADR "Centru". Asa cum se stie se vor derula fonduri importante ale Uniunii Europene, care au o contributie esentiala la dezvoltarea activitatii economice a judetului nostru si a Regiunii "Centru". Este important de retinut ca micro-intreprinderile care se vor dezvolta vor desfasura afaceri rentabile si vor crea noi locuri de munca. Un mare rol in reusita actiunii revine consiliilor locale si ADR "Centru" in educarea oamenilor care vor sa devina intreprinzatori. Acestia trebuie informati pentru schimbarea mentalitatii asupra modului cum trebuie sa se faca si sa se gestioneze o afacere".
Dana MOTREANU, Florin ROMAN


Obiect de litigiu intre localitatile Ocolis si Iara (Cluj)
Pasunea La Dobrina revine motilor din Alba

     De mai bine de 10 ani, intre localitatile limitrofe Ocolis (Alba) si Iara (Cluj) a existat un litigiu creat artificial privind dreptul de proprietate asupra pasunii "La Dobrina", in suprafata de 101,5 ha situata pe Muntele Mare. In acte, terenul apartine de drept comunei Ocolis, insa ea se afla amplasata pe zona administrativ-teritoriala a judetului Cluj, astfel ca cei din Iara au exploatat-o ani de-a randul, fara a da socoteala nimanui. Cum aceasta stare incerta nu mai putea continua existand riscul ca ea sa degenereze, joi, 17 mai, s-au deplasat la fata locului reprezentanti ai prefecturilor celor doua judete, ai OCAOTA Cluj si Alba, care impreuna cu primarii celor doua localitati au adus lucrurile pe fagasul lor firesc. Sefa Oficiului juridic din cadrul Prefecturii Alba, Mariana Oprea, ne-a informat ca a fost incheiat cu acordul tuturor partilor un proces verbal in care se specifica fara echivoc faptul ca Ocolis a intrat oficial in posesia pasunii, avand dreptul de a o administra incepand cu aceeasi data. (R.J.)


Adresele romanesti ale Internetului sunt inutile in privinta datelor ce contin programele de finantare ale UE

     Ieri, la sediul Camerei de Comert si Industrie Alba, au debutat lucrarile seminarului "Programele de finantare ale UE" derulat in cadrul proiectului de parteneriat cu HWK Rheimhessen Mainz din Germania. Sustinut de expertul german Michael Zehmer, el se adreseaza angajatilor Camerelor de comert si consultantilor din cadrul organizatiilor cu activitate in domeniul Programelor de finantare ale Uniunii Europene. Dupa o scurta introducere privind tematicile seminarului, invitatul german s-a referit la cercetarea pe Internet, foarte importanta in obtinerea informatiilor utile privind programele de finantare ale UE.
     Pentru a avea acces la date, dansul a subliniat ca adresele din Romania nu au nici o relevanta, informatiile nefiind actualizate de mai multe luni de zile si acum sunt oferite intr-un volum redus. Apoi reteaua informatiilor din tara este destul de redusa numeric iar la nivelul dotarii lasa mult de dorit. Pentru ca intr-adevar, accesul la baza de date sa aiba rezultatele scontate, occidentalul e sfatuit sa apeleze structura de Internet a UE de la Bruxelles, a doua ca marime de pe glob dupa cea a guvernului SUA. Infiintata in 1987, in prezent ea cuprinde peste 8 milioane de adrese iar numarul celor infiintate zilnic depaseste 100. Internetul UE cuprinde o varietate de domenii, existand in paralel si o serie de structuri mai mici cum ar fi cele ale Consiliilor de ministri UE, Parlamentului European si Consiliului European. Tot in cursul zilei de ieri, au fost purtate discutii individuale cu participantii la seminar pe diverse aspecte ridicate de acestia in timpul sedintei de dimineata.
Razvan JURCA


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.