Ultima ora
Stiri
Cetatea din Alba Iulia sub lupa Comisiei Statului Major General

     In judetul Alba se afla in aceste zile Comisia de Stat Major General, constituita prin ordin al ministrului Apararii Nationale, care a venit la fata locului pentru a analiza posibilitatile integrarii Cetatii din Alba Iulia in circuitul turistic european. In cursul zilei de astazi se vor discuta propunerile autoritatilor locale referitoare la preluarea administrarii fortificatiei in patrimoniul consiliului local al municipiului Alba Iulia. La aceasta intalnire vor participa presedintele Consiliului judetean - Augustin Presecan, directorul de cabinet al prefectului - Vasile Crisan, primarul Mircea Hava si Doina Harda - SC Proiect. Concret, la fata locului, in perimetrul Cetatii se vor cauta solutiile cele mai potrivite atat din punct de vedere militar, cat si al interesului societatii civile. Concluziile finale vor fi prezentate joi, 24 mai, in fata prefectului judetului, av. Ioan Rus. (R.J.)


Dupa aproape 2 ani
Trei spargatori din Aiud au fost prinsi cu ajutorul... computerului

     Cornel Marcus (17 ani), Ciprian Stoica (15 ani) si Florin Muresan (18 ani) toti din Aiud, au fost identificati de politistii din localitate ca fiind autorii unei spargeri de locuinta, fapta comisa in august 1999. Cei trei spargatori au fost identificati cu ajutorul sistemului AFIS 2000, un program computerizat de comparare a amprentelor. Ciprian Stoica are la activ peste 30 de furturi (din buzunare, de pe tarabe, din magazine, din locuinte), aflandu-se deja in evidenta operativa a politiei. Florin Muresan se afla deja in Penitenciarul Aiud, el fiind condamnat pentru alte furturi comise anterior. Cornel Marcus a fost internat in Centrul de Plasament Alba Iulia, urmand a fi supus unei expertize psihiatrice. Politistii aiudeni continua cercetarile pentru documentarea intregii activitati infractionale a grupului de spargatori. (N.T.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Odata cu intrarea in vigoare a noii Legi a Administratiei Publice Locale
Sase comune din judetul Alba vor avea placute bilingve romano-maghiare

     Azi, 24 mai a.c., intra in vigoare noua lege a Administratiei Publice Locale. Recent, la Tg. Mures, in organizarea fundatiilor "Dr. Bernady Gyorgy" si "Project on Etnic Relation" s-a desfasurat seminarul "Aplicarea Legii Administratiei Publice Locale privitoare la utilizarea limbii materne in administratie". Reprezentantii minoritatii maghiare au solicitat aplicarea si implementarea cu buna credinta a prevederilor legii, cerand totodata Ministerului Administratiei Publice sa comunice autoritatilor publice locale atat lista localitatilor in care minoritatile nationale au o pondere mai mare de 20%, conform recensamantului din 1992, cat si denumirile traditionale conform evidentei Academiei Romane si, totodata, sa se comunice lista institutiilor publice a caror denumire va trebui sa apara si in limba minoritatilor nationale. Totodata s-a cerut reglementarea Legii functionarului public prin care se instituie obligatia angajarii unor functionari care cunosc limba minoritatilor cu o pondere mai mare de 20% in localitatea respectiva.
     Potrivit datelor furnizate de purtatorul de cuvant al Prefecturii Alba, Georgiana Jurca, in judetul nostru exista sase comune unde populatia maghiara depaseste 20%. Acestea sunt: Rimetea, cu o populatie maghiara de 89%, Lopadea Noua cu 51,6%, Lunca Muresului cu 30,1%, Miraslau cu 27,5%, Sona cu 27,2% si Farau cu 26,5%. Legea Administratiei Publice Locale prevede in acest caz urmatoarele: "Lucrarile sedintelor se desfasoara in limba romana, limba oficiala a statului. In consiliile locale, in care consilierii apartinand unei minoritati nationale reprezinta cel putin o treime, la sedintele de consiliu se poate folosi si limba materna. In aceste cazuri se va asigura, prin grija primarului, traducerea in limba romana. In toate cazurile documentele sedintelor de consiliu se intocmesc in limba romana; *In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, in raporturile lor cu autoritatile administratiei publice locale si aparatul propriu de specialitate acestia se pot adresa, oral sau scris, si in limba lor materna si vor primi raspunsul atat in limba romana, cat si in limba materna. *In posturile care au atributii privind relatiile cu publicul vor fi incadrate si persoane care cunosc limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective; *Autoritatile administratiei publice locale vor asigura inscriptionarea denumirii localitatilor si a institutiilor publice de sub autoritatea lor precum si afisarea anunturilor de interes public si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective; *Actele oficiale se intocmesc, in mod obligatoriu, in limba romana".
     Precizam ca, din toate cele sase comune, doar una este condusa de un primar de etnie maghiara, respectiv Rimetea. Presedintele UDMR Alba - juristul Levente Racz, ne-a informat ca pana la aceasta ora doar la Rimetea exista placute bilingve.
Dana MOTREANU


De azi
Viceprimarii nu mai pot fi si consilieri locali
30 de zile pentru o optiune in acest sens

     Odata cu intarea in vigoare a noii Legi a administratiei publice locale, viceprimarii de comune, orase si municipii nu mai pot fi si consilieri locali. De aceea, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, viceprimarii trebuie sa opteze - ori raman in functii de executie, ori vor redeveni consilieri locali. In cazul in care raman in functia de viceprimar, locul de consilier local este preluat de urmatorul candidat de pe listele depuse de formatiunea politica pe care o reprezinta viceprimarul, lista depusa la alegerile locale din anul 2000. (D.M.)


Prin interventia Avocatului poporului
S-a dat liber... la casatorii, in tot judetul Alba
Pentru oficierea casatoriilor nu se mai percep taxe

     Prin Hotararea Consiliului local Cugir 106/2000 s-au stabilit taxele pentru oficierea casatoriilor: 130.000 de lei sambata, 170.000 de lei duminica si in sarbatorile legale, cu reducere de 25% pentru unele categorii defavorizate si o serie de taxe suplimentare pentru folosirea aparatelor video si de fotografiat. La scurt timp, Prefectura Alba a atacat hotararea de consiliu in contencios administrativ, invocand adresa 10/2338/2000 primita de la Avocatul poporului prin care se mentiona ca: serviciul de stare civila nu este un serviciu pentru care se pot stabili taxe pentru bugetul local ci este un serviciu public national. Actiunea in instanta a Prefecturii Alba 121/CA/2001 a obtinut castig de cauza in 28 februarie 2001, taxele pentru oficierea casatoriilor fiind anulate atat la Primaria Cugir, cat si la toate primariile din judetul Alba care au stabilit astfel de taxe.
     Instanta a dat castig de cauza Prefecturii Alba, argumentand ca oficierea casatoriilor intra in atributiunile de serviciu ale personalului de stare civila, personal care deserveste un serviciu public national. In consecinta, din 16 ianuarie a.c., la Primaria Cugir nu se mai percep taxe pentru oficierea de casatorii. De altfel, situatia este aceeasi pentru toate primariile din judet. Ultima care a renuntat la lupta dupa ce a primit o sentinta definitiva si irevocabila, a fost Primaria municipiului Alba Iulia. In consecinta, sentinta Tribunalului Alba a inlaturat o piedica (chiar daca minora) din calea iubirii tinerilor insuratei. Fericire le dorim si noi acelora care trec pe la Starea Civila, mai ales ca greul urmeaza abia dupa urarea "Casa de Piatra!". Pentru ca in ritmul in care se deruleaza creditele prin ANL...
Nicoleta TOMUTA


Comuna Radesti a fost invadata de pasari manglitoare

     Plt. maj. Ioan Brici de la Postul de Politie Radesti si-a sesizat colegii de la Politia Aiud, luni, 21 mai, ca pe raza comunei a fost depistat un "comando" de tigani, care aveau in dotare trei carute si un cal... de rezerva. "Comando"-ul de pasari manglitoare venea din judetul Salaj si era format din 6 tigani insotiti de pirande si puradeii aferenti (vreo 8). Au fost identificati Marin Calin Rezmives (26 de ani), Iulian Lingurar (61 de ani), Alin Lingurar (18 ani), Trandafir Lingurar (30 de ani), Gheorghe Runcan (26 de ani) si Alexandru Lingurar (30 de ani) toti din judetul Salaj. Deoarece asupra acestora planau serioase suspiciuni, in sensul ca nu toate bunurile (in general, mobile) pe care le posedau le apartineau cu acte in regula, politistii au purces grabnic la verificarile la rigoare. S-a aflat ca "pasarile manglitoare" furasera patru cai de pe raza comunei Creaca, Salaj. Dupa care, cu o escala prin judetul Sibiu si ulterior Alba, au facut o serie de substituiri, furtisaguri si alte manareli cu caii furati. Luni au venit la Radesti proprietarii de drept ai cailor furati, plus cativa politisti din Salaj, pentru clarificarea situatiei si recuperarea pagubei. Pasarile manglitoare au fost indrumate inapoi in judetul Salaj, unde au fost luate in evidenta politiei.
Nicoleta TOMUTA


In scandalul Maxi-Taxi - Transcom
Litigiile sunt departe de a fi solutionate
Piratii si rechinii continua sa navigheze ilegal

     Daca tot au inceput anul sub zodia certurilor si chiar a mitingurilor, soferii de maxi-taxi si cei ai Serviciului de transport public local par hotarati sa nu mai termine cu neintelegerile. Lucrurile pareau a se linisti dupa ce Transcom a castigat licitatia privind concesionarea traseelor si mai multi soferi de maxi-taxi au incheiat conventii cu firma castigatoare pentru a intra astfel in legalitate.
     La putin timp dupa linistirea "apelor", conducerea Serviciului de transport public din Alba Iulia a lansat din nou o serie de acuze la adresa "piratilor" si "rechinilor" care continua sa circule ilegal. Nemultumiti de activitatea "piratilor" sunt si proprietarii de maxi-taxi care au incheiat conventii cu Transcom. Ei spun ca "rechinii" le fura clientii fara sa plateasca taxele necesare, eludand legea. Pe de alta parte, conducerea Transcom Alba Iulia arata cu degetul si spre soferii de maxi-taxi "bulinari", acuzandu-i pe acestia ca nu elibereaza bilete de calatorie, nu respecta intotdeauna traseul, nu afiseaza tariful si traseul si calatoresc cu autovehicule supraaglomerate. Asadar, litigiile dintre parti sunt departe de a fi rezolvate, conventiile incheiate fiind calcate in picioare inainte ca tusul sa se fi uscat pe documente.
Florin ROMAN


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.