Prima pagina Editia din: 24.05.2001
Stiri
Arhiepiscopul Andrei in Germania

     Astazi, 24 mai a.c., IPS arhiepiscopul Andrei al Alba Iuliei pleaca pentru o saptamana in Germania, la initiativa "Serviciului de ajutor maltez - Koblenz". IPS-sa este insotit de doi preoti: Nicolae Ignat si Mihai Dan, adica de actualul si de fostul responsabil cu activitatea Biroului de asistenta sociala al Arhiepiscopiei. In timpul sederii in Germania, cei trei vor vizita mai multe asezaminte de ocrotire si asistenta sociala, infiintate si sprijinite financiar de maltezi. Toate cheltuielile acestei deplasari sunt suportate in exclusivitate de maltezi care, iata, ne dau o noua dovada de prietenie pe langa sutele de milioane de lei (constand in bani si ajutoare), pe care ni le-au donat in decursul celor patru ani de cand colaboreaza cu Arhiepiscopia Ortodoxa din Alba Iulia. (I.H.)


Alba Iulia va gazdui
Conferinta nationala a medicilor de familie

     In perioada 5-8 iulie a.c., municipiul Alba Iulia va deveni capitala medicilor de familie. Acestia vor participa la lucrarile Conferintei Nationale ce vor avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia. Orasul Marii Uniri asteapta pentru acest eveniment deosebit de important, unde vor fi discutate o serie de probleme de interes national, circa 800 de medici de familie din tara si invitati de marca din strainatate. (F.R.)


Ministrul Educatiei si Cercetarii la Alba Iulia

     La sfarsitul acestei saptamani prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu - ministrul educatiei si cercetarii este asteptata la Alba Iulia. Dupa cum am anuntat deja vineri, 25 mai se aniverseaza 10 ani de invatamant superior de stat la Alba Iulia. Doamna ministru este invitata la aceasta aniversare. De asemenea, ea va avea o discutie si cu prof. Dorin Sandea - inspector scolar general al ISJ Alba. (A.D.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Tortionarul de la Aiud continua sa produca cosmaruri
Colonelul (r) Gheorghe Craciun a instaurat teroarea psihica si fizica
Intre 1958 - 1964, 216 detinuti politici au murit in inchisoare

     Asa cum v-am mai informat, de curand a inceput procesul tortionarului - col. (r) Gheorghe Craciun, fost comandant al Penitenciarului Aiud, trimis in judecata pentru ca in perioada 1958-1968 a instaurat un regim de exterminare ce a dus la eliminarea a 216 detinuti politici. Printre cei decedati in temuta inchisoare de la Aiud se numara si personalitati marcante ale vietii politice si militare din acea vreme. Cei care au scapat din ghearele regimului Craciun au povestit la Tribunalul Teritorial Militar Bucuresti cum tortionarul ii supunea la o teroare fizica si psihica greu de suportat. Dupa servirea la masa a "excrementelor", executare de munci imposibile, fostii detinuti au relatat modul in care colonelul incerca, si uneori chiar reusea sa-i aduca in pragul nebuniei. El le arata acestora fotografii cu membrii familiei, pe care detinutii nu-i mai vazusera de peste 10 ani, impotriva vointei lor. In fata acestor socuri, multi detinuti au clacat, facand stop cardiac. Ajuns in prezent la varsta de 90 de ani, tortionarul de la Aiud continua sa se poarte ca un zbir si sa declare ca a actionat doar la comanda regimului bolsevic, absolvindu-se de orice vina.
Florin ROMAN


Doi hoti si-au ascuns bunurile furate in cimitirul evreiesc

     Politistii aiudeni au descoperit autorii furtului comis luni, 21 mai, ora 15,30, din curtea locuintei lui Grigore R. din localitate. Sotia reclamantului, Doina R., tocmai isi scosese bagajele in curte in asteptarea unui autoturism care urma sa o transporte la Cluj Napoca. Hotii au patruns in curte, au furat unul dintre bagaje si au fugit lasand in urma lor poarta deschisa, pentru a evita orice zgomot suspect. In urma verificarilor efectuate de politisti, in locurile presupuse a fi tainitele preferate ale hotilor, au fost descoperite o parte din bunurile reclamate ca fiind furate. Mai mult, au fost prinsi si hotii care se cuibarisera in cimitirul evreiesc din localitate (tainita predilecta a sutilor incepatori).
     Au fost prinsi Ovidiu Gabriel Hapau (18 ani, din Aiud) si Mihai Siloiu Tanalt (13 ani, nescolarizat din Aiud). Unul dintre ei se adapostea noaptea in ghereta paznicului cimitirului iar celalalt isi improvizase un culcus pe unul dintre cavouri. Din pacate, din prejudiciul de peste 4 milioane, constand in obiecte de vestimentatie, un lantisor din aur cu cruciulita plus o bratara din aur, au fost recuperate doar hainele. Cercetarile continua pentru documentarea intregii activitati infractionale a celor doi.
Nicoleta TOMUTA


Pana la 1 iunie
Ministerul Industriilor si Resurselor va prezenta strategia de restructurare a mineritului
Nu exista un plan concret de inchidere de mine

     Cu prilejul unei conferinte de presa ce a avut loc ieri la Alba Iulia, secretarul de stat de la Ministerul Industriilor si Resurselor, Romulus Moucha, a declarat ca pana cel tarziu la 1 iunie a.c., va fi finalizata strategia pe termen mediu 2001 - 2004, de restructurare a mineritului romanesc. "Propunerile noastre le vom prezenta partenerilor sociali, strategia reprezentand o baza de discutie, de dialog, ce va fi intarita, probabil, printr-o hotarare de guvern", a spus Moucha. Domnia sa a spus ca MIR nu are in prezent nici un plan concret de inchidere a minelor, ci, dimpotriva, gandeste solutii pentru redeschiderea unor asemenea obiective, dupa modelul din sectorul petrolier. Presedintele Confederatiei "Meridian", Ion Popescu, a declarat ca "respingem orice forma de restructurare daca nu este in slujba cetateanului si a interesului national", facand referire la programul de restructurare propus de guvern. El a adaugat ca pe cei de la "Meridian" ii intereseaza in primul rand soarta minerilor care au mai ramas activi, dar si a disponibilizatilor incercandu-se unele reincadrari acolo unde se va putea.
Florin ROMAN


80 miliarde lei pentru decolmatarea raurilor
Cea mai mare suma alocata in ultimii 10 ani

     Programul de investitii pentru acest an, prevazute de Sistemul de Gospodarire a Apelor Alba, cuprinde lucrari in valoare de aproape 80 miliarde de lei, aceasta valoare reprezentand cea mai mare suma alocata in ultimii 10 ani. Pentru 2001 se va urmari continuarea investitiilor incepute cu 7 ani in urma si intrerupte datorita problemelor financiare. In ceea ce priveste lucrarile de aparare pe raul Aries, la Cimpeni, valoarea destinata continuarii acestei lucrari este de 7 miliarde de lei. Aceeasi valoare a fost alocata pentru continuarea lucrarii de aparare in zona Coslariu - Sintimbru. Se vor continua lucrarile la barajul de la Mihoiesti, suma disponibila pentru aceasta investitie fiind de aproape 15 miliarde de lei.
     La capitolul investitii noi, care vor incepe in luna iulie si vor fi executate cu fonduri de la Banca Europeana de Investitii, amintim: refacerea lucrarilor calamitate in urma inundatiilor din aceasta primavara - la Cugir (in valoare de 15,6 miliarde de lei) si la Vintu de Jos - valoarea investitiei fiind de aproape 14 miliarde de lei. Vor fi executate lucrari de indiguire la Sibot, in valoare de 16 miliarde de lei, investitie prin care se urmareste evitarea inundarii terenurilor din apropierea raului Mures. In ceea ce priveste investitiile din alocatii bugetare, documentatiile sunt gata si urmeaza sa fie demarate lucrarile de consolidare a malului stang al Muresului, la Ciugud, suma alocata fiind de 2,5 miliarde de lei; de asemenea, au fost prevazute pentru acest an unele lucrari de modernizare a drumurilor comunale: Albac - Barasti (1 miliard de lei alocat), zona Ciuruleasa - lucrare in valoare de 1 miliard de lei si Trifesti - Pietroasa cu 1 miliard de lei destinat efectuarii lucrarilor necesare. Potrivit declaratiei d-lui Vasile Stef, directorul SGA Alba, in prezent toate raurile din cursul superior al Ariesului sunt colmatate. Cauzele acestui fenomen sunt multiple, dar cea mai importanta dintre ele o reprezinta taierea masiva a padurilor. Dar, lucrarile complexe desfasurate de SGA Alba nu sunt suficiente daca nu se realizeaza impaduriri masive in toate zonele care au de suferit de pe urma acestui fenomen. (A.D.T.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.