Ultima ora
Stiri
In scandalul laptelui
DSV Alba a instituit carantina la Ocolis

     Directia Sanitar Veterinara Alba a decis sa interzica comercializarea laptelui de catre satenii din Ocolis, dupa ce s-a constatat ca acesta este infestat cu substante chimice. Din acelasi motiv, DSV Cluj a interzis ca laptele colectat la centrul din Ocolis sa mai fie folosit de Napolact. (F.R.)


Taranistii propun
Regele Mihai - cetatean de onoare al municipiului Alba Iulia

     In cadrul unei conferinte de presa, conducerea taranistilor din judetul Alba a salutat revenirea in tara a Majestatii Sale, Regele Mihai. PNTCD a apreciat atitudinea corecta a institutiilor statului si a conducatorilor vis-à-vis de intoarcerea in tara a fostului suveran al Romaniei. Consilierul local al PNTCD, Vasile Voicu Bora, a declarat ca taranistii albaiulieni vor inainta la urmatoarea sedinta de consiliu, ce va avea loc luna viitoare, un proiect de hotarare referitor la acordarea titlului de "Cetatean de onoare al municipiului Alba Iulia" Regelui Mihai. Bora a adaugat ca este vorba si de o reconfirmare a titlului de Mare Voievod de Alba, pe care Mihai I l-a primit in urma cu 50 de ani in urma unei fastuoase ceremonii ce a avut loc la Alba Iulia. Consilierul municipal Vasile Voicu Bora a declarat ca este convins ca acest proiect va fi votat si de alti colegi din partide diferite. Daca initiativa consilierilor taranisti va fi aprobata de miniparlamentul local, PNTCD il va invita pe Regele Mihai sa vina la Alba Iulia cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei din acest an pentru a-i inmana titlul de "Cetatean de onoare al municipiului Alba Iulia". (F.R.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Alba Iulia are un buget de 283,32 miliarde de lei

     Consiliul local al municipiului Alba Iulia a aprobat ieri bugetul pe anul 2001. Acesta este de 283,32 miliarde de lei fata de 126,3 miliarde de lei in anul 2000. Cresterea pare substantiala, dar o mare parte a ei se datoreaza celor 116 miliarde de lei, alocate de la bugetul de stat pentru invatamant. Dupa cum se stie, incepand din acest an salarizarea personalului didactic si nedidactic din invatamant a trecut in sarcina consiliilor locale. Din cele 283,32 miliarde de lei constituie venituri proprii ale consiliului local 35,64 miliarde de lei. Restul sunt alocati de la bugetul de stat - 181,5 miliarde de lei si 6,1 miliarde de lei reprezentand subventia pentru asistentii personali ai handicapatilor. Pentru Sanatate, suma aprobata este de 1,38 miliarde de lei, Cultura - 2,7 miliarde, din care 1 miliard pentru proiectul "Millenium", Asistenta sociala - 12,29 miliarde de lei, Transporturi si comunicatii - 4,5 miliarde de lei, Dezvoltare publica si locuinte 84,9 miliarde de lei, iar Cheltuieli cu destinatie speciala - 39,3 miliarde de lei. De asemenea, nou infiintatul Serviciu public "Administrarea patrimoniului public" are un buget de 25,64 miliarde de lei din care 2 miliarde de lei din venituri proprii. Cele mai multe discutii le-a ridicat acordarea tichetelor de masa pentru cadrele didactice. Deoarece de la un an la altul legea s-a schimbat, sumele necesare nu sunt acum cuprinse in nici un capital de buget. Totusi, CLM Alba Iulia a decis ca, in colaborare cu ISJ Alba, sa faca un calcul exact al sumelor necesare, urmand ca acestea sa fie discutate la rectificarea bugetara. O evaluare arata insa ca, de acum si pana la sfarsitul anului, sunt necesare 10 miliarde de lei numai in municipiul resedinta de judet.
Anca DINICA


La Cugir
Trei persoane au cazut victima intoxicatiei cu ciuperci otravitoare

     De la o zi la alta, continua sa creasca numarul persoanelor care ajung in spital in urma consumului de ciuperci necomestibile. In numarul nostru de ieri va informam ca trei membri ai unei familii de rromi din satul Rachita s-au prezentat la Serviciul de Urgente al Spitalului Judetean dupa ce au mancat ciuperci otravitoare. In cursul serii de miercuri, la spital s-au prezentat alte trei persoane, de aceasta data din Cugir, victime ale intoxicarii cu ciuperci culese de pe o pasune din raza orasului. Maria si Ioan Mos, impreuna cu nepotul lor Florin, de 10 ani, acuzau greturi si dureri abdominale. Maria Mos avea si stari temporare de inconstienta. Dupa acordarea primului ajutor la Serviciul de Urgente, Florin a fost transferat in sectia de pediatrie, in timp ce bunicii acestuia au fost internati la ATI, unde vor fi supravegheati medical timp de trei zile, in vederea evitarii unor alte complicatii.
Florin ROMAN


In baza unui protocol de intentie recent semnat
Italienii de la Grupul GPL Livorno ne faciliteaza accesul la fondurile Uniunii Europene
Consiliile locale trebuie sa prezinte in termen de 30 de zile proiecte de infrastructura, gropi ecologice, retele TV prin cablu

     Presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca institutia pe care o conduce, impreuna cu primarii celor patru municipii din judet au semnat de curand, un protocol de intentie cu Grupul GPL Livorno din Italia. Acesta se refera la accesarea de fonduri pe care Uniunea Europeana le-a alocat Romaniei (450 de milioane EURO) in vederea preaderarii. "Deja a fost formata o comisie mixta din opt experti care, in termen de 30 de zile de la semnarea protocolului, vor trebui sa pregateasca studii privind realizarea de obiective precum: gropi de gunoi ecologice, infrastructura, alimentari de apa si gaze, retele de telefonie prin fibra optica, retele TV prin cablu. Dupa alte 90 de zile, toate consiliile municipale, orasenesti si comunale vor inainta proiectele finalizate, propunerile cele mai bune urmand a fi finantate. Partea italiana are relatii deosebite cu Comisia Europeana de la Bruxelles si de aceea este de asteptat ca o mare parte din fondurile de preaderare pentru Romania sa fie directionate spre judetul Alba. De altfel, in protocolul incheiat se stipuleaza obligatia partii italiene de a facilita obtinerea finantarii pentru obiectivele respective", a declarat presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan.
Florin ROMAN


In judetul Alba a inceput
Ofensiva pentru sanatate - campania antitabac

     La sediul DSP Alba s-a desfasurat ieri o conferinta de presa cu scopul de a marca oficial declansarea si in judetul Alba a Programului de activitati dedicate Zilei mondiale fara tutun. Coordonatorul activitatilor este DSP Alba prin serviciul de Promovare a Sanatatii si Educatiei pentru Sanatate, sprijinit de "Coalitia locala antitabac": Primaria Alba Iulia, Prefectura Alba, CJ Alba, Asociatia "Sprijiniti copiii", Albamont, Asociatia Romana de Dezvoltare comunitara, ISJ Alba, Casa Corpului Didactic, Universitatea "1 Decembrie 1918", reteaua de medicina scolara, IPJ Alba, Crucea Rosie - filiala Alba. In 30 mai se va desfasura in Alba Iulia Marsul Nefumatorilor (pe biciclete) iar in 31 mai, la Prefectura Alba se va da citire declaratiei oficiale antitabac, la aceasta fiind anexate listele cu semnaturile elevilor nefumatori din judet cu scopul de a promova un stil de viata sanatos, ne-a declarat dr. Olimpia Candrea, coordonatorul proiectului.
Nicoleta TOMUTA


Dupa ce a ajuns la o cifra a pierderilor de 3.000 de miliarde de lei
Compania Nationala Minvest Deva a fost divizata

     Aceasta decizie ii apartine ministrului Industriilor si Resurselor Dan Ioan Popescu si survine in urma cererii formulate cu cateva luni in urma de catre sindicalistii de la Confederatia Meridian. In urma sesizarilor facute de sindicalisti, grupul de control trimis de ministrul Industriilor si Resurselor la Deva a descoperit ca vechea conducere a Minvest Deva a practicat un management defectuos. Pierderile la nivel de companie se ridica la 3.000 de miliarde de lei, iar societatile miniere care alcatuiesc compania au ajuns in prajul falimentului. Filialele Brad, Certej, Deva si Abrud, subordonate Companiei Minvest, conduse pana in prezent de un singur manager, s-au transformat in zece firme cu personalitate juridica proprie. (L.I.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.