Prima pagina Editia din: 28.05.2001
Stiri

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Pe Tarnave, la Jidvei
Privatizarea a relansat podgoria, vinurile si comunitatea

     Renumita podgorie Jidvei parcurge, in momentul de fata, o perioada de relansare economica, datorata unei privatizari reusite, prin care activitatea a fost preluata de investitorul SC "Jidvei" SRL. La trei ani de la semnarea contractului de asociere prin participatiune si la mai putin doi ani de la privatizare, perioada in care au fost investiti, pentru dotari si modernizari, peste 50 miliarde lei, noul proprietar a reusit sa dea un suflu benefic societatii, evitand o previzibila disparitie a companiei-fanion a vinurilor romanesti. Masurile luate de noul proprietar au dus, treptat, la eficientizarea activitatii, rezolvand totodata si cea mai mare parte a problemelor sociale din zona. Dupa o perioada indelungata, in care plata obligatiilor fiscale a fost considerata o raritate, firma din Jidvei a reusit sa-si achite pentru prima oara sarcinile bugetare, lichidandu-si totodata si datoriile la banci. Pe de alta parte, datorita fondurilor aduse bugetului local si crearii unor noi locuri de munca, in ultima perioada a avut loc o crestere semnificativa a nivelului de trai in localitatea Jidvei si imprejurimi. O mostenire grea
     Aflata in grea suferinta dupa anul 1990, cand, prin pierderea pietei traditionale din blocul comunist, nu a reusit sa-si mai asigure o activitate profitabila, fosta IAS - SC "Perla Tarnavei" SA Jidvei - a ramas mult in urma competitorilor externi. Pe fondul lipsei de disponibilitati financiare, lucrarile tehnologice de intretinere si intinerire a patrimoniului viticol au fost executate sporadic, ceea ce a condus, de-a lungul anilor, la degradarea accentuata a culturilor de vie si a plantatiilor de pomi fructiferi. Potrivit informatiilor furnizate de directorul tehnic al SC "Jidvei" SRL, Vasile Orian, in perioada 1995-1998, au fost scoase din uz, din cauza alunecarilor de teren, peste 70 hectare de vita-de-vie. Totodata, din cauza lipsei intretinerii corespunzatoare a viei, au rezultat goluri in plantatie, care au determinat casarea si scoaterea din patrimoniul viticol a altor 120 hectare. Orian a mai precizat ca, tot din lipsa resurselor financiare, in toamna anului 1998 nu s-au mai efectuat lucrarile de protejare a viilor pentru perioada de iarna, fapt ce a avut drept rezultat inghetarea a peste 400 hectare de plantatie viticola situata la baza pantei. Pe langa aceste pierderi, s-au accentuat, de-a lungul anilor, pagubele cauzate de lipsa operatiunilor tehnologice. Faptul ca viile nu au mai fost fertilizate dupa anul 1990, a determinat scaderea la mai putin de un sfert a productiei de struguri in 1998 si 1999. In aceeasi perioada, lipsa rodului pe cele 300 ha de pomi fructiferi a adus fostei societati de stat pierderi de circa 7 miliarde lei. Inglodat in datorii, presat de bancile creditoare si macinat de interese de grup, producatorul de vinuri a ajuns inainte de asociere la un prag critic, riscand sa fie sfasiat de creditori, epuizarea stocurilor de bauturi viticole creand conditiile favorabile acestor actiuni. Dupa aproape opt ani de tentative esuate de privatizare, in care costurile necesare relansarii activitatii au alungat investitorii, a aparut prima oferta competitiva de cumparare, din partea unei firme constantene. Pe buna dreptate, unul dintre liderii PDSR Alba, ec. Mihai Babitchi aprecia ca firma ar fi putut fi vanduta si cu un leu datorita dezastrului in care se afla.
Privatizare salvatoare
     In cursul anului 1998, perioada in care SC "Perla Tarnavei" SA Jidvei avea de suportat, pe langa situatia financiara dificila, si efectele unei clime capricioase, s-a semnat un contract de asociere prin participatiune cu firma SC "Promotion" SRL Constanta, patronata de Liviu si Claudiu Necsulescu. Asocierea a avut ca rezultat imediat demararea unor investitii, prin infiintarea unor noi plantatii de vita-de-vie, prin achizitionarea de tehnica de calcul, initierea unei scoli de specialitate si a unui sistem de prognoza si avertizare. Astfel, in anul 1999, prin novatie de contract intre firma "Promotion" SRL si fostul FPS, s-a semnat preluarea in regim de leasing a patrimoniului SC "Perla Tarnavei" SA Jidvei, cu clauza irevocabila de cumparare la sfarsitul perioadei, conform prevederilor OUG 88/ 1997. In aceste conditii, firma SC "Jidvei" SRL prelua activitatea de vinificatie a fostei societati de stat, urmand sa demareze investitii tehnologice de proportii in perimetrul localitatii Jidvei si al celor limitrofe.
Lupta pentru eficientizare si imagine
     Relansarea activitatii viticole nu s-a dovedit deloc simpla. In primul an de activitate asociativa, vechile lacune tehnologice au dus la o pierdere in exploatare de peste 17 miliarde lei. Situatia s-a imbunatatit in anul urmator, datorita unor conditii climaterice favorabile, care au adus un profit modest, de circa 10 miliarde lei, raportat la o cifra de afaceri de peste 200 miliarde lei. Profitul si celelalte investitii au fost folosite pentru regenerarea si extinderea plantatiilor viticole si dotarea cu utilaje si echipamente performante. Pe langa vechile suprafete din patrimoniu, au fost luate in arenda noi terenuri, SC "Jidvei" SRL lucrand in prezent circa 1.400 hectare de vie si pomi fructiferi. In cursul acestui an au fost infiintate plantatii noi pe o suprafata de peste 26 hectare, urmand ca aceste culturi sa se extinda la 100 ha/an, in anii urmatori. Pentru a depozita si prelucra productia viticola, au fost achizitionate rezervoare moderne, preconizandu-se scoaterea din uz a celor vechi, confectionate in perioada 1972-1974, din beton sau lemn. Prin intrarea in functiune a unor linii tehnologice noi, pentru presat, imbuteliat si fermentat, inclusiv a unui sistem de control al temperaturii in perioada fermentatiei, se prevede cresterea calitatii produselor, motivata si de faptul ca unii clienti, in special din Japonia, verifica, inainte de contractare, starea plantatiilor si a fluxului tehnologic. De la 600 la peste 2000 salariati
     Printre masurile inedite luate de conducerea SC "Jidvei" SRL se afla si parcelarea sectorului vegetal si trecerea acestor suprafete in sarcina lucratorilor individuali. Liviu Necsulescu ne-a declarat ca, prin atribuirea fiecarui lucrator a unei parcele viticole de circa 1,5 hectare, a eliminat necesitatea unei supravegheri permanente a muncii acestora. Acestia pot lucra astfel in orice perioada a zilei, beneficiind, pe baza de contract individual de munca, de un salariu lunar de peste 1,5 milioane lei, la care se adauga o cota anuala de 1.600 kg cereale/ persoana si alte stimulente materiale. Personalul fiecarei ferme are propria gestiune, realizarea unor performante productive putand asigura, in cativa ani, autonomia acestora. Pentru a elimina pericolul administrarii unor pesticide inadecvate asupra culturilor, se lucreaza cu firme specializate, care asigura si asistenta tehnica. Mentinandu-i in unitate pe vechii specialisti ai firmei viticole si asigurandu-le suportul financiar, noii proprietari creeaza conditiile necesare unei activitati performante. Renuntandu-se la muncitorii sezonieri, adusi de-a lungul anilor din afara judetului Alba, se incearca totodata crearea unui colectiv de munca stabil si competent in cadrul unitatii, peste 85% din forta apta de munca din Jidvei fiind inclusa in prezent in activitatea firmei SC "Jidvei" SRL. Dupa privatizare, numarul salariatilor a ajuns la aproape 2.000, fata de 657, cati erau inregistrati anterior. Un efect benefic al privatizarii este faptul ca, in prezent, se vireaza la buget peste 45 miliarde lei anual, din care o parte intra in bugetul local. Pentru a-si extinde activitatea comerciala, inclusiv pentru imbunatatirea performantelor financiare, SC "Jidvei" SRL a demarat, de curand, o serie de actiuni promotionale in tara si strainatate, expediind totodata mostre de prospectare in tari precum Belgia, SUA, Germania, Japonia, Danemarca, Suedia, Israel, Canada etc. (A.C.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.