Ultima ora
Stiri
Intalnire la varf la Snagov

     Presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, va participa marti, 29 mai a.c., la o reuniune importanta la Snagov cu premierul Adrian Nastase, avand ca tematica protectia copilului. La aceasta intalnire vor fi prezenti presedintii de consilii judetene, secretarii acestor institutii si directorii de la directiile pentru protectia copilului. Printre cei care vor lua cuvantul se numara si presedintele Presecan, care va aduce unele propuneri pentru imbunatatirea sistemului de protectie a copilului din tara noastra. (F.R.)


O noua victima a intoxicarii cu ciuperci

     La sfarsitul saptamanii trecute, la Serviciul de Urgente al Spitalului judetean Alba a fost adusa o tanara de 26 de ani din Cugir, victima a consumului de ciuperci necomestibile. Maria Vintila a fost diagnosticata si cu gastroenterocolita, fiind pusa sub observatie la sectia de contagioase. Starea de sanatate a victimei este buna. (F.R.)


Prima dragoste nu se uita
Ioan Bele revine in PD!

     Desi initial voia sa tina secreta - deocamdata - aceasta stire, pana la urma deputatul Alexandru Peres i-a anuntat pe ziaristi ca Ioan Bele, fost vicepresedinte al Consiliului judetean Alba, revine in PD, partid pe care l-a parasit in '93 pentru a pleca la liberali, deoarece a considerat ca PD nu este cadrul propice pentru structura sa liberala. Atunci el a luat si cateva organizatii PD, iar acum d-l Peres spera ca macar o parte sa revina in PD odata cu d-l Bele.
     In ce priveste viitorul politic in PD al acestuia, Peres a precizat ca statutul sau va fi ca al oricarui pedist, iar rezultatele vor fi pe masura muncii. (S.F.D.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Motii merita o soarta mai buna
Greutatile cu care se confrunta IMM-urile din zona Muntilor Apuseni au fost facute cunoscute Forumului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii

     La finalul saptamanii trecute, la Bucuresti, s-a desfasurat "Forumul National al IMM-urilor din Romania", care a avut ca tema "IMM-urile - sansa redresarii economiei nationale". Cuvantul de deschidere adresat participantilor a fost rostit de presedintele Romaniei, Ion Iliescu, judetul Alba fiind reprezentat de catre deputatul PDSR, ec. Constantin Selagea, Marius Rotaru, presedintele Asociatiei intreprinzatorilor mici si mijlocii din judetul Alba, Dumitru Boar, reprezentant al zonei Muntilor Apuseni, alti membri ai asociatiei.
     Lucrarile forumului s-au desfasurat in plen si pe sectiuni, abordandu-se trei teme: "Cercetare, inovare, tehnologie in sectorul MM-urilor"; "Experienta IMM-urilor in Italia pentru imbunatatirea accesului la credite si finantari"; "Legislatia si implicarea prevederilor legislative in dezvoltarea IMM-urilor". Delegatia judetului nostru a participat la dezbaterile celei de a treia sectiuni, prezidata de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. In cadrul sedintei, Dumitru Boar, in calitate de reprezentant al zonei Muntilor Apuseni, a ridicat cateva probleme care ii privesc pe intreprinzatorii din Muntii Apuseni: cinismul cu care se loveste in micii intreprinzatori din zona Apusenilor, prin introducerea unor taxe si impozite aberante, precum si a caselor de marcat, puterea de cumparare fiind scazuta in aceasta zona, agentii economici nu au bani pentru a se dota cu aparate fiscale, reducerea fiscalitatii, starea imediata a exploatarii materialului lemnos din Muntii Apuseni: in zona exista agenti economici care prelucreaza lemnul si creeaza locuri de munca. Daca vor veni firme din strainatate care sa solicite in continuare masa lemnoasa neprelucrata se risca sa se ajunga la un conflict intre locuitorii zonei si agentii economici care vor sa exploateze padurile din perimetrul Apusenilor, lucru nedorit de moti, dar care va fi inevitabil daca nu se iau masurile necesare. Sansa supravietuirii motilor o reprezinta lemnul, dar ei nu au primit pana in prezent nici macar cei 10.000 mc masa lemnoasa aprobata prin Legea 33 din 1995. Marius Rotar, presedintele intreprinzatorilor mici si mijlocii din judetul Alba a luat si el cuvantul prezentand greutatile de care se lovesc in activitatea cotidiana IMM-urile din judet si propunand unele solutii la aceste probleme.
     Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a raspuns la interpelarile adresate, precizand ca Executivul va sustine plafonul intre 1 miliard si 3 miliarde, pentru care agentul economic sa fie obligat sa achizitioneze casele de marcat. Guvernul a luat deja masuri pentru sistarea exportului de material lemnos. Mai sunt cateva contracte in derulare dar si aici se va interveni, in sensul ca se vor percepe taxe suplimentare, in scopul apropierii preturilor, deoarece la noi se vinde metrul cub de masa lemnoasa cu 70 dolari, iar in tarile Uniunii Europene cu 170 dolari. Totodata, Guvernul a intreprins unele masuri generale ce vor fi puse de urgenta in practica: simplificarea legislatiei fiscale; legea impozitului pe profit, legea TVA-ului, codul de procedura fiscala: drepturi si obligatii, legea cazierului fiscal (agentii care vor plati taxele regulat vor fi controlati mai rar, in timp ce rau platnicii vor fi controlati si supravegheati mai des); introducerea impozitului forfetar; mentinerea unor scutiri de TVA. In plus, se vor lua masuri ca TVA-ul sa fie adus la media Uniunii Europene de 9-10 %,in timp ce la noi este de 12%.
Razvan JURCA


Dupa PNTCD
Si PNL solicita scuze publice din partea vicepresedintelui PDSR Alba, Mihai Babitchi

     Dupa ce saptamana trecuta conducerea PNTCD Alba anunta ca asteapta scuze publice din partea vicepresedintelui PDSR, Mihai Babitchi, ieri intr-o conferinta de presa si liberalii au cerut acelasi lucru. Motivul este acelasi, adica publicarea in presa locala, in 25 noiembrie anul trecut, a unui material incendiar, in care se preciza ca o serie de VIP-uri ale fostei puteri, printre care si ministri PD, PNL si PNTCD au beneficiat ilegal de bani in "scandalul FNI". Presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a precizat ca liderul Valeriu Stoica a anuntat ca doreste sa-l actioneze in instanta pe vicepresedintele PDSR Alba "pentru neadevarurile din articol si afectarea imaginii publice". Liberalii au prezentat extrase din raspunsurile oficiale ale MI si SRI, prin care aceste institutii au precizat ca Valeriu Stoica si Paul Pacurariu (amintiti in material) nu au fost inregistrati in baza de date a FNI. (F.R.)


Ministrul Educatiei si Cercetarii in vizita fulger la Alba Iulia

     Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia a sarbatorit la sfarsitul saptamanii trecute 10 ani de la infiintare. La sesiunea stiintifica jubiliara care a marcat acest eveniment au fost invitati rectori, academicieni, profesori universitari si studenti din toata tara. A fost invitata si doamna ministru Ecaterina Andronescu. Desi n-a putut participa la deschiderea sesiunii, care a avut loc vineri, 25 mai, doamna ministru a tinut totusi sa onoreze invitatia. Sambata, 26 mai, domnia sa a descins cu o intarziere de patru ore in orasul Marii Uniri, intr-o vizita fulger. In aula Facultatii de Stiinte doamna ministru s-a intalnit cu participantii la manifestarea jubiliara care au rezistat tentatiei unei zile libere si calduroase. Oboseala tuturor si-a pus amprenta asupra intalnirii. Dupa ce Ecaterina Andronescu i-a felicitat pe organizatori pentru ceea ce a devenit in 10 ani universitatea albaiuliana si le-a amintit ca in invatamant dezvoltarea este perpetua, dupa ce i-a inmanat rectorului universitatii - prof. univ. dr. Iacob Marza - o diploma de excelenta care recunoaste valoarea invatamantului superior de stat albaiulian, a venit randul discutiilor.
     Cadrele didactice prezente au fost invitate sa profite de prezenta doamnei ministru pentru a-si lamuri "la cald" unele probleme legate de reforma invatamatului superior - accelerata de ministrul Marga, dar ramasa neterminata. Se pare insa ca pentru universitarii nostri totul este cat se poate de clar. Dupa un minut-doua de tacere stanjenitoare, situatia a fost salvata de domnul rector care a cerut oarecari lamuriri in privinta desfasurarii examenului de licenta din acest an. Am aflat astfel ca cele cateva mici confuzii create au la baza relatari eronate din presa. Am aflat ca in afara de schimbarea unor denumiri, continutul examenului va fi stabilit tot de universitati in functie de profile si specializari (asa cum prevedea si vechiul ordin), ca inscrierea candidatilor se face in termen de 30 de zile fata de data sustinerii licentei (asa cum prevedea si vechiul ordin) dar ca noutatea consta in faptul ca rezultatele examenului vor fi comunicate in aceeasi zi cu sustinearea lui. Asta inseamna ca, acolo unde sunt multi candidati examenul se va desfasura in mai multe zile. Cat despre tichetele de masa, universitarii mai au si ei de asteptat. Efortul bugetar este mare, dar doamna ministru a spus ca la Conferinta nationala a rectorilor care va avea loc in luna septembrie va propune ca sumele necesare acordarii acestor tichete sa provina din veniturile proprii ale univesitatilor. In rest doamna ministru s-a grabit sa plece la Iasi. Trebuie totusi sa spunem ca Ecaterina Andronescu a avut foarte scurte intalniri in cadru restrans cu conducerea Universitatii "1 Decembrie 1918" si cu cea a Inspectoratului scolar judetean Alba. Problemele atinse au fost cele legate de baza materiala a invatamantului. Nimic special. Vizita scurta, rezultate pe masura.
Anca DINICA


La Aiud a fost inaugurata Terasa reconcilierii

     Un eveniment monden, petrecut zilele trecute la Aiud, a spart gura targului, prin amploarea si mediatizarea lui. Dupa ce vreme de vreo doua saptamani terasa cofetariei si barului "Coroana de Aur" a fost inchisa, iar gardul imprejmuitor a fost suprainaltat pentru a ascunde privirilor indiscrete ce se punea la cale a sosit momentul surprizei soc. Cand camuflajul a fost indepartat aiudenii au dat cu ochii de amenajarea celei mai moderne terase de vara din judet, care rivalizeaza, realmente, cu oricare amenajare similara de pe nu stiu ce meridian vestic. Evenimentul a fost marcat de o inaugurare pe masura la care a luat parte protipendada urbei. La masa notabilitatilor au stat alaturi atat actualul primar al municipiului Aiud, Octavian Liviu Rusu cat si predecesorul sau, fostul primar Mihai Horatiu Josan. In inventivitatea sa, amfitrionul Costel Stoian cu familia a mai alcatuit ad-hoc si alte cupluri vechi si noi, in ideea apropierii si reconcilierii combatantilor spre binele urbei si al aiudenilor. A doua zi, tot orasul vorbea despre actorii prezenti pe terasa reconcilierii.
Sebastian TRUTA


In week-end-ul trecut
Din cauza neatentiei in trafic, trei persoane au fost grav accidentate

     *Vineri, 25 mai, ora 13,45, Politia orasului Ocna Mures a fost sesizata ca pe strada Digului din localitate s-a produs un accident rutier. Martin Biro (64 ani, din Ocna Mures) conducea, sub influenta bauturilor alcoolice, o motocicleta Hercules pe strada Digului din Ocna Mures. La intersectia cu strada Raului nu acorda prioritate de trecere Opelului Astra condus de Viorel Dragomir (37 ani, din Cluj-Napoca). Motociclistul se izbeste de Opelul Astra, avariindu-l. Din fericire, Martin Biro a suferit doar o plaga superficiala contuza in regiunea parietala dreapta. Celor doi soferi le-au fost recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.
     *Vineri seara, in jurul orei 20.30 pe strada Carpenului din Alba Iulia un baietel de 4 ani a fost grav accidentat de un autoturism Dacia 1310. Angajandu-se in traversarea strazii in fuga, prin loc nemarcat si fara sa se asigure Onisifor C. (4 ani, din Alba Iulia) este surprins si lovit de Dacia 1310, condusa de Ilie Folea (24 ani, din Alba Iulia, agent comercial). In urma impactului, baietelul a suferit o fractura la femurul stang si multiple plagi escoriate ale scalpului.
     *Sambata dimineata, ora 7.45, pe strada 21 Decembrie 1989 din Cugir s-a produs un accident rutier in care o femeie a fost grav ranita. Angajandu-se regulamentar in traversarea strazii, prin loc marcat, Ana Dancean (65 ani, din Cugir) este izbita de autoturismul condus de Claudiu Ioan Simu (26 ani, din Cugir). In urma impactului femeia sufera un traumatism cranio-cerebral, hematom frontal si fractura la antrebratul drept. Victima a fost transportata la sectia ATI a Spitalului Judetean Alba.
Nicoleta TOMUTA


La intalnirea cu ministrul Educatiei si Cercetarii
Presedintele CJ Alba a propus noi investitii pentru invatamant

     La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, a participat la evenimente din lumea invatamantului: "Educatia scolara, incotro?", organizat de Primaria Sebes si manifestarile dedicate sarbatoririi a 10 ani de la infiintarea Universitatii de stat "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. Cu aceasta ocazie, Augustin Presecan s-a intalnit cu ministrul Educatiei si Cercetarii, d-na Ecaterina Andronescu, discutand problema repartizarii fondurilor catre scoli in vederea inceperii noului an scolar. Cu aceasta ocazie, presedintele CJ Alba a dat asigurari ca institutia pe care o conduce va aloca fonduri pentru investitii in vederea imbunatatirii conditiilor de invatamant din scoli. (F.R.)


Incercand sa fereasca de hoti ce a mai ramas
Regionala CFR Cluj a inceput sa stranga sinele... Mocanitei

     CN Caile Ferate Romane SA, Regionala CFR Cluj a demarat o ampla actiune de colectare a sinelor de cale ferata depozitate pe terasamentul caii ferate inguste Abrud - Turda. Actiunea este motivata indeosebi de ascensiunea spectaculoasa a numarului furturilor de sine de cale ferata (montate sau nu) de pe traseul in cauza. Sinele (atatea cate au ramas in urma furturilor) vor fi depozitate, sub paza, la Turda. Dupa toate probabilitatile, acesta este inceputul sfarsitului pentru oricare plan de repunere a Mocanitei pe... sine. (N.T.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.