Ultima ora
Stiri
Ciupercile otravitoare continua sa faca victime
In ultimele zile, numarul intoxicatiilor a ajuns la 10

     In orasele Cugir si Zlatna au fost semnalate, in ultimele 24 de ore, trei cazuri noi de intoxicare cu ciuperci otravitoare. Bolnavii au fost adusi cu ambulantele la Serviciul de Urgente al Spitalului Judetean Alba de unde, dupa primirea ingrijirilor medicale, au fost transferati in cadrul sectiei ATI. Primii doi pacienti care au fost adusi de la Cugir sunt Paul Homaciu, un copil de 15 ani si Constantin Pena, de 35 de ani. Putin mai tarziu a fost adusa la spital si Irina Galdau, de 26 de ani, din Zlatna, diagnosticata cu intoxicatie cu ciuperci. Marti seara, victima a ajuns la Urgente in stare de coma, insa, in urma ingrijirilor medicale, ieri dimineata lucrurile au reintrat in normal. In pofida nenumaratelor semnale lansate de medici si presa, unii cetateni continua sa consume ciuperci necomestibile, iar de aici si pana la patul de spital nu mai este decat un... pas. Numai in ultima saptamana, in judetul Alba au fost semnalate 10 cazuri de imbolnaviri de acest gen. (F.R.)


Audiente senatoriale

     Vineri, 1 iunie a.c., senatorul PDSR de Alba, d-l Cornel Filipescu, va acorda audiente la Blaj. Acestea se vor tine la sediul Biroului senatorial situat pe B-dul Republicii nr. 36, in incinta Casei de cultura din localitate. (R.J.)


In acest an
Foc de artificii pe Muntele Gaina

     Luni, 4 iunie a.c., prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, va convoca Comandamentul pentru organizarea manifestarilor de pe Muntele Gaina. Informatia ne-a fost furnizata de Georgiana Jurca, purtatoarea de cuvant a Prefecturii Alba, care ne-a mai precizat ca ulterior d-l Rus, insotit de o echipa, se va deplasa in zona pentru a studia ce lucrari trebuie derulate pentru ca sarbatoarea sa se desfasoare in conditii optime. Este vorba despre amenajarea cailor de acces, a iluminatului, a fantanilor si a unor puncte sanitare, preconizandu-se ca manifestarea sa se finalizeze cu un foc de artificii. Pentru ca totul sa se desfasoare in cele mai bune conditii, se va lua legatura si cu oficialitatile judetelor limitrofe pentru a pune la punct un plan comun de actiune. (R.J.)


Presedintele CCIA Alba vrea sa revigoreze Centrele zonale de afaceri

     Timp de trei zile, presedintele Camerei de Comert Alba, d-l Corneliu Orzea, va efectua o serie de vizite in diferite puncte ale judetului cu scopul de a revigora Centrele zonale de afaceri care, in ultima perioada, nu prea s-au mai facut simtite, dar si pentru a lua contact cu diversele probleme cu care se confrunta agentii economici, membri ai Camerei. Astfel, ieri, presedintele CCIA Alba a fost la Abrud si Cimpeni, astazi se va deplasa la Aiud si Ocna Mures, iar maine la Blaj si Jidvei. O deplasare in acest sens este preconizata si pentru saptamana viitoare la Cugir si Sebes. D-l Orzea a mai precizat ca va cere primariilor din localitatile sus-mentionate sa amenajeze spatii in incinta institutiilor respective, unde sa poata functiona Centrele de afaceri. (R.J.)


Drumuri mai bune la Rosia Montana

     "Intretinerea drumurilor comunale la Rosia Montana si modernizarea acestora este spre finalizare", a declarat primarul Virgil Narita. El a adaugat ca in aceasta perioada s-au modernizat DC Rosia Montana - Blidesti, DC Carpinis-Soal si vor incepe lucrarile la drumul Carpinis - Curaturi. Primarul Narita a mai spus ca pana la implinirea unui an de mandat doreste sa finalizeze lucrarile de modernizare la toate drumurile comunale. (F.R.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
"Unirea" la 1500 km de dor
E-mail din Germania
Stimata redactie,

     Tarziul acestei primaveri v-a adus, cred, in casa mea."http://unirea. go.to". Ce revelatie, sa va regasesc aici, la 1500 km de dor. Mai demult, cand mama ne mai trimitea prin prieteni sau cunoscuti un cartabos sau o bucata de cozonac, din satul acela uitat de lume, ne bucuram, desigur. Mai mare ne era insa bucuria cand acele bunatati erau invelite in ziarul "Unirea". Atunci, pe langa bucate, mai primeam, prin ziarul dumneavoastra, si-o portie de suflet, din acel colt de rai, de-acasa. Aici, in diaspora, o veste, un cuvant de pe meleaguri natale, e scara ce duce spre turnul de fildes.
     As vrea sa stiti acest lucru. Spuneti-l si cititorilor "Unirii".
     Poate veti zambi citind acest randuri, aceste cuvinte... cartabos, cozonac, turn de fildes...
     Va astept iarasi maine, si poimaine... acum va cunosc pasul, "http://unirea. go.to" .
Cu stima, Georg Kast (Rutesheim, Germania)


La sediul Administratiei Financiare Alba Iulia
Contribuabilii cu declaratiile de venit incomplete creeaza agitatie
Astazi, 31 mai, ultima zi oficiala de depunere a declaratiilor de venit global

     In ultimele zile ale acestei luni Administratia Financiara Alba a fost luata cu asalt de multi contribuabili care se grabeau sa-si depuna la timp declaratiile de venit global. Potrivit informatiilor primite din partea d-lui Stefan Bal, directorul institutiei, in ultimele doua saptamani programul celor doua birouri (6 si 12) unde se primesc declaratiile a fost prelungit pana la ora 17.30. Desi dispune de personal redus, institutia financiara a facut mari eforturi pentru a evita aglomeratiile si pentru organizarea in conditii optime a actiunilor de verificare si inregistrare a declaratiilor de venit global. De mai bine de 10 zile, opt persoane lucreaza, de dimineata si pana seara tarziu (ora 21.00) la inregistrarea si centralizarea situatiilor cu declaratiile contribuabililor. Cu doua zile in urma s-au primit aproape 700 de declaratii, iar tot atatea persoane sau chiar mai multe au trecut pragul birourilor specializate. Dl. Stefan Bal a precizat ca, de cate ori a fost solicitat, le-a raspuns cu rabdare si intelegere tuturor celor care aveau nedumeriri in privinta declaratiilor de venit global. De asemenea, dl. Bal i-a asigurat pe contribuabili ca, pe viitor, va fi la fel de deschis fata de toti cei care-i vor solicita sprijinul. "O problema deosebita a fost cea a doamnei Borsea, din Sintimbru. Dansa a trimis prin posta declaratiile de venit global pentru sotul si fiul sau. Cu toate acestea, doamna Borsea a venit personal la sediul institutiei noastre pentru a aduce completarile actelor trimise. Deci, este bine ca fiecare contribuabil sa stie ca, daca trimite prin posta cu confirmare de primire documentele completate corect, nu mai este nevoie sa se prezinte personal pentru a se interesa de soarta acestora. Este necesara aceasta precizare pentru a nu crea neliniste si nervozitate atat in randul angajatilor, cat si in randul cetatenilor grabiti sa depuna declaratii", a spus d-l Bal. Pana acum, au fost trimise prin posta peste 50 de plicuri cu confirmare de primire, iar numarul total al declaratiilor inregistrate este de peste 4100. Cetatenii care nu depun declaratiile de venit global pana astazi, 31 mai, vor suporta sanctiuni, in functie de numarul de zile de intarziere: 10 la suta din suma impozitului datorat pentru 30 de zile intarziere si 50 la suta pentru o intarziere mai mare de 60 de zile.
     Sa speram ca organele financiare vor da dovada de aceeasi intelegere pentru ca ceea ce au facut germanii in zece ani nu putem face noi in cateva zile! (S.D.)


Din pricina riscului medical pe care-l prezinta
Leaganul pentru copii din Alba Iulia este o... "bomba amorsata"
Oricand, printre cei 103 copii aflati acolo, un virus agresiv poate face ravagii!

     Recent, am aflat ca in institutiile sociale care au personal medical angajat exista o situatie de-a dreptul absurda: nu se mai fac investigatii de laborator din pricina lipsei banilor. Adica, pentru orice investigatie, copiii sunt transportati la laboratoarele spitalelor (e drept, mai eficiente), iar serviciile acestora trebuie platite de catre institutiile sociale (leaganele pentru copii), din bugetul propriu. Din pricina faptului ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie din Romania a "omis" sa incheie un protocol cu Casa Nationala de Asigurari, pentru ca, aceasta din urma sa suporte cheltuielile investigatiilor de orice tip. In consecinta, Leaganul pentru copii din Alba Iulia a platit pentru investigatii 55 de milioane de lei, in primele 6 luni ale anului 2000.
     Iar aceste investigatii sunt esential necesare intr-o institutie cum e leaganul pentru copii. Medicii de aici ne-au declarat ca, din pricina imposibilitatii de a efectua investigatii complexe (pentru cazuistica complexa) - EKG, radiografii, Echo-abdominal, supraveghere epidemiologica etc. - institutia se afla exact in situatia unei ... "bombe amorsate". (Din punct de vedere al riscului medical, desigur!) "De doi ani de zile, ne-a declarat unul dintre medici, nu am mai efectuat un test HIV. Daca ne vom trezi peste cativa ani ca un copil (care a depasit varsta si a plecat de la noi) ajungand, de pilda la Obreja, va fi descoperit seropozitiv? Unii vor spune, poate, ca s-a imbolvit de SIDA in Leaganul din Alba Iulia. Cum voi putea eu dovedi ca nu-i asa, intr-un astfel de caz? Mai mult decat atat, fara sa am posibilitatea sa fac macar o hemograma, nu voi sti niciodata din ce pricina exista o anemie la un copil oarecare. Sa nu mai vorbim de examinarile pentru coprocultura (care ar trebui efectuate inclusiv la personalul angajat). Daca va aparea un caz de dizenterie, va inchipuiti ce va insemna asta pentru 103 copii, cati avem acum in institutie?
     In alta ordine de idei, copiii vin la noi din toate colturile judetului, din cele mai diverse medii, din familii care se zbat in saracie si mizerie (ca, altfel, nu ar renunta la ei), asa ca noi traim permanent cu temerea ca unul dintre ei ar putea fi purtatorul unui virus foarte agresiv, care ar face ravagii in randurile celorlalti. Normal ar fi ca in leaganul pentru copii sa existe toate conditiile pentru initierea programului de recuperare (o recuperare eficienta), apoi poate fi dus oriunde, chiar si in alte familii, in reteaua de asistenti maternali profesionisti." Cred ca nu ne hazardam, cunoscand aceste lucruri, daca afirmam ca si acesta (pe langa multe altele) este un motiv ce determina uriasa cota a mortalitatii infantile la noi in tara. Si, daca n-ar exista medici angajati in leagane, n-am avea nimic de "comentat". Dar asa? Fara sa mai punem la socoteala faptul ca, pana si la Spitalul de bolnavi cronici de la Galda exista posibilitatea efectuarii investigatiilor despre care vorbeam. (Platite, bineinteles, de Casa de Asigurari!) Pentru copii nu se poate face acelasi lucru, din moment ce tot discutam despre "interesul superior al copilului" si ne plimbam pe la tot felul de simpozioane, pe unde se aduna specialistii in domeniu, "inaltandu-se" in teorii care mai de care mai savante? In cele din urma intrebarea e urmatoarea: exista gratuitate pentru copii in Romania (referitor la investigatii si tratament), sau ba?
Ioan HANTULESCU


In scandalul retragerilor clandestine de bani de la FNI
Mihai Babitchi sare din nou la gatul fostei puteri

     Acuzat in ultima perioada tot mai virulent ca ar fi inventat in articolul prezentat in ziarul "Unirea" din data de 25 noiembrie 2000, informatiile referitoare la faptul ca unii membri marcanti ai partidelor din fosta putere si-au retras clandestin de la FNI cu complicitatea Mariei Vlas mari sume de bani, fiind de asemenea amenintat si cu un proces in instanta, d-l Mihai Babitchi, vicepresedintele PDSR Alba, si-a exprimat punctul de vedere ieri, in cadrul unei conferinte de presa. Dansul a prezentat in favoarea sa documentul pe baza caruia a conceput materialul cu pricina, semnat dupa cum el insusi sustine de catre cadre din sistemul de informatii al Romaniei cum ar fi SRI, SIE si altele, persoane ce au efectuat propria ancheta cu privire la scandalul FNI. In documentul respectiv se regasesc nume grele ale anului 2000, cu functii publice majore, care ar fi reusit sa primeasca pe ascuns sume cuprinse intre 2 si 5 miliarde de lei. "Acel articol l-am publicat in nume personal in calitate de gazetar si se sublinia foarte clar ca nu este opinia mea, ci a unor ofiteri de informatii care la randul lor au pierdut ca sutele de mii de alti cetateni bani la FNI. Mi s-a parut normal ca intrand in posesia acestui material, intocmit de oameni seriosi, cu o mare credibilitate, sa il fac public. Nici acum nu sunt convins pe de-a intregul de veridicitatea lui, dar cum nimeni nu s-a grabit sa dezminta cele relatate, ma face sa cred ca ceea ce contine este real. Cei care ma acuza aveau posibilitatea sa ma dea mai demult in judecata dar nu au facut-o. Oare de ce? Oricum nu ma tem de un eventual proces, unde, si cei care mi-au inmanat documentul vor veni sa depuna marturie", ne-a marturisit d-l Babitchi care a mai precizat ca nici nu se pune problema sa-si ceara scuze publice, asa cum a fost somat de catre liderii PNL si PNTCD. "Cum indraznesc acesti domni sa-mi ceara asa ceva? Nu pot sa-mi cer scuze pentru ca am informat populatia despre un fapt de interes national. Unde este Ioana Maria Vlas, creierul acestei megaescrocherii? Mai traieste oare? Daca da, in ce stadiu se mai afla intocmirea documentelor de extradare daca intr-adevar a fugit din tara? Este singura care poate face lumina in acest caz al restituirilor clandestine. Daca ar fi sa-mi cer scuze o fac numai poporului roman pentru ca participand si eu activ la Revolutia din 1989 am permis sa ajunga la putere unii oameni care au jefuit si distrus aceasta tara!", a mai precizat vicepresedintele PDSR Alba.
Razvan JURCA


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.