Prima pagina Editia din: 01.06.2001
Stiri
CJ Alba nu va face disponibilizari

     Guvernul Adrian Nastase a dispus, cu putin timp in urma, reducerea personalului din institutiile de stat, plecand de la varf si pana in teritoriu. In cursul zilei de ieri, presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a declarat ca institutia pe care o conduce nu va fi obligata sa treaca la disponibilizari deoarece organigrama de sub 100 de salariati respecta prevederile legii. Tot ieri, ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, a anuntat ca presedintii si vicepresedintii CJ nu fac parte din aparatul propriu al institutiei. (F.R.)


Program de perfectionare a IMM-urilor

     In perioada 4-8 iunie a.c., la Busteni, se va derula un program de perfectionare avand ca obiect proiectele de finantare privind IMM-urile. Din partea judetului Alba va participa d-l Hristea Mihalcea, consilier in cadrul Prefecturii, actiunea fiind organizata de Centrul National de Formare Continua pentru Administratia Publica Locala. (R.J.)


Audiente senatoriale

     Sambata, 2 iunie a.c., senatorul PDSR de Alba, d-l Cornel Filipescu, va acorda audiente la Alba Iulia. Acestea se vor tine la sediul PDSR situat in Piata Iuliu Maniu nr. 20 - 22, cu incepere de la ora 10.00. (R.J.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Tragedie in lumea satelor
54 de localitati au mai putin de 100 de locuitori

     Potrivit unor documente oficiale, 54 de localitati din judetul Alba au o populatie de sub 100 de locuitori. Scaderea populatiei este sesizata in special in zona de munte dar nu numai. Din datele statistice culese cu ocazia ultimelor recensaminte din 1977 si 1992, rezulta ca nu mai putin de 100 de localitati au populatia in scadere. Cauzele acestei micsorari, uneori dramatice a numarului de cetateni dintr-o localitate sunt multe, incepand de la parasirea zonelor montane din pricina vietii grele si pana la renuntarea la a mai face copii, de teama ca nu exista conditii de a le asigura un trai decent.
     La toate acestea se adauga persoanele decedate sau care s-au stabilit peste hotare. Un alt fenomen care se manifesta in ultima vreme este acela de "golire" a comunelor si oraselor, prin plecarea la munca a tot mai multor romani in strainatate. Dintre localitatile puternic depopulate amintim: comuna Ciuruleasa (Bidigesti - 37, Bodresti - 57), Horea (Baba - 45, Butesti - 88, Mancesti - 87, Niculesti - 51, Petreasa - 69, Preluca - 95, Teiu - 78, Zanzesti - 82), Lopadea Noua (Cicard - 7, Ocnisoara - 51, Odverem - 88), Mogos (Barbesti - 49, Barlesti - 35, Barzogani - 45, Boasti - 37), Bogdanesti - 21, Butesti - 54, Cojocani - 72, Cristesti - 90, Mamaligani - 60, Negresti - 22, Oncesti - 60 etc.), Cenade (Capul Dealului - 11, Gorgan - 23), Sona (Valea Sasului - 39), Vadu Motilor (Burzesti - 49, Lazesti - 56, Totesti - 48, Valtori - 72). Pentru combaterea efectelor negative ale depopularii, vicepresedintele CJ Alba, Nicolae Gavrila, pregateste un proiect de hotarare care va fi inaintat Guvernului Romaniei.
Florin ROMAN


Ceferistii ameninta cu greva generala
Daca sindicatele si administratia nu vor cadea la pace, de luni toate trenurile vor fi oprite

     Sindicatele ceferistilor din Romania au anuntat ca, daca pana la miezul noptii de vineri spre sambata, administratia nu le va solutiona cererile si nu va fi semnat noul Contract Colectiv de Munca, de luni, ora 7.00 se va intra in greva generala. Sindicalistii solicita majorarea lefurilor cu 38 la suta, in timp ce administratia a anuntat ca nu poate acorda o crestere mai mare de 7 la suta. In aceste conditii este posibil ca de luni toata circulatia pe calea ferata sa fie oprita. In prezent, salariul mediu net pe ramura este de circa 1.700.000 de lei. Ultima greva generala a ceferistilor a avut loc la inceputul anului 2000, iar conflictul s-a iscat tot de la revendicari salariale. Liderul Federatiei Sindicale Miscare - Comercial din judetul Alba, Dan Bumb, ne-a declarat ca, in cazul in care cele doua parti nu cad de acord, luni dimineata, de la ora 7.00, toate trenurile care circula prin judet vor fi oprite. Domnia sa a adaugat ca este vorba de cateva sute de trenuri.
Florin ROMAN


     copii1 Iunie e o zi cu rezonanta aparte: Ziua Copilului si prima zi de vara. Alaturarea nu este deloc intamplatoare daca ne gandim ca asociem intotdeauna vara cu caldura soarelui, in vreme ce copiii sunt cei care confera caldura oricarui camin.
     Prilej de bucurie pentru cei mici, 1 Iunie poate fi pentru noi, adultii, un moment propice sa ne amintim ca suntem solidar responsabili pentru siguranta materiala, sanatatea si accesul la educatie al copiilor care ne inconjoara, fie ei ai nostri, ai prietenilor sau vecinilor nostri sau - din nefericire - ai nimanui.
     Daca fata de copiii aflati in dificultate Consiliul Judetean isi asuma rolul de parinte prin exercitarea atributiilor date prin lege, nu trebuie sa uitam ca principii precum respectarea prioritara a interesului superior al copilului, nediscriminarea si acordarea unor sanse egale, asigurarea unui mediu familial pentru fiecare copil in parte trebuie transpuse in practica si asta depinde de fiecare dintre noi, nu numai in cadru institutional, dar si in viata de zi cu zi, acolo unde rasplata cea mai valoroasa este tocmai o fata de copil luminata de zambet.
     Doresc o zi minunata tuturor copiilor din judetul Alba de care sa se bucure alaturi de parinti, bunici, dascali si de toti cei apropiati.
Augustin PRESECAN, Presedintele Consiliului Judetean Alba


     De 1 Iunie, le doresc tuturor tinerilor din Alba Iulia sanatate si multe bucurii, cat mai multe motive de entuziasm si voiosie, si le urez "Vacanta Placuta!" acum, cand anul scolar se apropie de sfarsit. "La Multi Ani!"
Mircea HAVA Primarul municipiului Alba Iulia


Primaria orasului Ocna Mures are oaspeti de seama

     In perioada 1-4 iunie 2001, primarul orasului Saint Peray, Franta, J. P. Lasbroas, insotit de viceprimarul M. Rodriguez, de presedintele Asociatiei de Infratire Saint-Peray - Ocna Mures - Razboieni, Bolze Maurice, impreuna cu sotiile, precum si inca cinci persoane vor fi oaspetii Primariei din Ocna Mures.
     Delegatia franceza va dona Primariei doua autobuze Renault, iar pentru sectia de recuperare din Ocna Mures, aparatura medicala si materiale in valoare de sute de milioane de lei.
     Pentru sejurul din perioada amintita, primarul orasului Ocna Mures, Vasile Bugnar, a si intocmit un program care cuprinde, printre altele: * vizita la monumente istorice si obiective turistice din Alba Iulia; * vizita la Consiliul judetean si Prefectura judetului Alba, unde va avea loc o intalnire cu prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, si presedintele Consiliului judetean Alba, dr. ec. Augustin Presecan, si alte persoane oficiale; *vizita la Gradina Botanica, Muzeul Transilvaniei si unele monumente istorice si obiective turistice din Cluj-Napoca si judetul Cluj.
Florin ROMAN


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.