Ultima ora
Stiri
Doritorii de emigrare au un site cu informatii

     Romanii care doresc sa emigreze au acum un site cu multe informatii, de la vize, la curse aeriene, firme de avocati pentru consultanta si cautator pentru burse studentesti. Deocamdata sunt insa date numai pentru SUA, Canada, Australia si Noua Zeelanda. Adresa este simpla: http://www.emigrare.ro (S.F.D.)


La Carpenis - Garbova
Un incendiu a provocat pagube de sute de milioane

     Joi seara, ora 20, in gospodaria Mariei F. din satul Carpenis - comuna Garbova a izbucnit un incendiu. Au intervenit pompierii militari din Alba Iulia cu doua autospeciale de stingere. Pana la sosirea pompierilor un grup de cetateni din sat au incercat sa stinga incendiul cu o pompa manuala care mai poate fi intalnita in prezent doar in expozitiile de profil. Din cauza unei scantei electrice, s-au aprins 5 tone fan, 5 tone grau, 1 tona porumb, 10 mc scandura toate depozitate intr-o sura, acoperisul surii si doua carute. Focul a fost stins in jurul orei 23.00. Nu s-au inregistrat victime insa pagubele provocate de foc sunt de ordinul sutelor de milioane. (N.T.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Pentru ca populatia judetului nu-si plateste datoriile
Seceta de la robinete ne-ar putea lovi in plina vara
SC "Apa CTTA" SA - principalul furnizor de apa s-a ales cu toate conturile blocate din cauza datoriilor discutabile catre SC Electrica *SC "Apa Canal" SA Alba Iulia a incheiat procese verbale de reesalonare cu Asociatiile de proprietari si promite plata facturii curente si in plus a unui miliard de lei lunar *Asociatia de locatari nr. 48 conduce in topul datornicilor cu circa 1 miliard de lei *Rau platnicii amenintati cu popriri din salarii

     In cursul zilei de ieri s-a consumat un nou serial din "Scandalul Apei". La invitatia presedintelui Consiliului Judetean Alba Augustin Presecan au raspuns afirmativ subprefectul Ioan Maier, vicepresedintele CJ Alba, Doru Cetean, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, primarul Aiudului, Liviu Octavian Rusu, reprezentanti ai societatilor furnizoare de apa, SC Electrica SA, Sucursala de Distributie Alba Iulia, Electrocentrale, Apele Romane, Casei de Pensii si Camerei de Conturi. Cu aceasta ocazie, directorul general al SC "Apa CTTA" SA, ing. Viorel Lazar, a declarat ca institutia pe care o conduce se confrunta cu grave probleme financiare, din cauza neincasarii sumelor datorate de clienti. Acestea se ridica in total la 16 miliarde de lei, la care se adauga penalizari de 13 miliarde, deci un total de peste 29 miliarde de lei. Desi si-a platit toate facturile cuvenite catre SC Electrica SA, apeland chiar la credite, SC "apa CTTA" SA s-a trezit cu toate conturile blocate din cauza neplatii majorarilor de tarif catre "electricieni". Si ceilalti creditori au cerut punerea sub sechestru a unor bunuri, astfel incat, societatea amintita se gaseste intr-o grava criza. Cel mai mare datornic, SC "Apa Canal" SA Alba Iulia se confrunta cu acelasi lant al slabiciunilor. Directorul societatii, Ioan Draghici, a anuntat ca SC "Apa Canal" a incheiat procese verbale cu Asociatiile de proprietari si cu SC "Apa CTTA" SA, prin care se incearca plata lunara a facturii curente, la care se adauga un supliment de 1 miliard de lei. La Alba Iulia, SC "Apa Canal" SA are de incasat de la populatie 13 miliarde de lei, din care 11,5 miliarde de lei de la Asociatiile de proprietari. Pe lista rau platnicilor apar asociatiile: nr. 20 - 324 milioane de lei, nr. 22-337 milioane de lei, nr. 25-371 milioane de lei, nr. 26-479 milioane de lei, nr. 43-883 milioane de lei, nr. 44 - 817 milioane de lei, nr. 48 - 964 milioane de lei si nr. 50 - 470 milioane de lei.
     Cei doi primari prezenti la intalnire, de la Alba Iulia si Aiud, au promis ca vor aloca o parte din banii pe care societatile locale de apa trebuie sa le plateasca la SC "Apa CTTA", insa pana cand populatia nu va intelege ca trebuie sa si plateasca ce consuma "scandalul apei" nu va inceta. Solutia oferita chiar de subprefectul Ioan Maier a fost incheierea de contracte direct cu consumatorii, iar prin contract acestia sa fie obligati la plata facturii. In caz contrar, participantii au propus executarea silita sau propriri din salarii pentru rau platnici.
     De asemenea, presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan a propus controlarea de catre organele abilitate a Asociatiilor de proprietari pentru ca s-au ivit cazuri de nerespectare a legii.
Florin ROMAN


"Renuntarea la tutun este o chestiune de vointa si educatie", a subliniat prefectul Ioan Rus cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat

     Ziua Mondiala impotriva Tutunului a fost omagiata in cursul zilei de ieri si la Prefectura judetului Alba. Prefectul Ioan Rus, cunoscut ca un antifumator convins i-a avut ca invitati pe elevii Colegiului "HCC" si ai Scolii generale "Mihai Eminescu" din Alba Iulia, insotiti de d-na Olimpia Candrea de la DSP Alba, institutie care a desfasurat in zilele premergatoare, o intensa campanie antifumat, fiind de fata de asemenea si subprefectul Ioan Maier, inspectorii sefi ai Inspectoratului Scolar Judetean, Inspectiei pentru Protectia Mediului, Directiei Agricole, primarul Ighiului si alti invitati. Au fost rostite scurte alocutiuni in favoarea eliminarii acestui viciu care a pus stapanire pe tot mai multi elevi si copii, in acest sens fiind stranse peste 1900 de declaratii ale elevilor din judetul Alba, care cer interzicerea fumatului in unitatile de invatamant.
     "Renuntarea la fumat este o chestiune de vointa si educatie. De cand am venit in Prefectura, am interzis fumatul in birouri si incepand de astazi, a intrat in vigoare ordinul prin care am decis sa nu se mai fumeze in sediile serviciilor guvernamentale descentralizate din judet, cu exceptia locurilor special amenajate. Ordinul nu este unul formal, cei care nu il vor respecta urmand sa fie sanctionati cu avertismente, mustrari, penalizari la bani sau alte asemenea sanctiuni cuprinse in Codul Muncii si Legea Administratiei Publice. Ar fi bine ca aceasta initiativa sa o preia si toate primariile din judet", a spus cu acest prilej prefectul Ioan Rus Un sumar sondaj efectuat la unele institutii publice descentralizate din Alba Iulia a reliefat ca s-au amenajat deja spatii corespunzatoare pentru angajatii fumatori. Seful Serviciului de Promovare a Sanatatii din cadrul DSP Alba, dr. Olimpia Candrea ne-a mai declarat ca pe data de 26 iunie a.c., in judetul Alba se va sarbatori si Ziua Antidrog, urmand sa fie organizate cu aceasta ocazie, printre altele, mai multe concursuri dedicate tinerilor.
Razvan JURCA


Mihai Babitchi urecheat de prefectul Ioan Rus

     Afirmatiile d-lui Mihai Babitchi facute in recenta conferinta de presa cu privire la persoanele implicate in scandalul FNI, nu au cazut tocmai bine prefectului Ioan Rus, presedintele PDSR Alba avand in cursul zilei de ieri o discutie dura cu subalternul sau. Ulterior, d-l Rus a dat publicitatii o declaratie in care se arata ca: "Cele spuse de d-l Babitchi reprezinta doar punctul sau de vedere personal si nu are nici o legatura cu pozitia PDSR Alba. Acel raport prezentat presei nu este decat o incercare a dansului de a se apara in litigiul pe care il are cu Valeriu Stoica si cu alte persoane pe care le-a acuzat. Trebuia mai intai sa ceara si acceptul meu pentru cele relatate, insa nu a facut-o. Oricum nu as fi fost de acord cu asa ceva".
     Gurile rele vorbesc ca sanctiunile care vor urma pentru vicepresedintele PDSR Alba nu se vor margini doar la mustrari verbale. Asa se intampla cand graba strica treaba. (R.J.)


Un pedofil cu discernamantul diminuat este cercetat de politie
El a primit interdictie de la procurori sa nu paraseasca Alba Iulia timp de 30 de zile

     Ieri a fost prezentat Parchetului de pe langa Tribunalul Alba, Florian Vasile N. (27 ani, din Alba Iulia) cu propunere de arestare preventiva pentru comiterea infractiunii de pedofilie si perversiuni sexuale cu un minor de acelasi sex. Potrivit anchetei politilor albaiulieni, Florian Vasile N., a intretinut relatii sexuale cu un minor iar cu alti doi a intretinut relatii sexuale orale. Miercuri, 30 mai, suspectul a fost prezentat comisiei de expertiza psihiatrica, for medical care a stabilit ca Florian Vasile N. are discernamantul diminuat. De remarcat ca suspectul a recunoscut faptele comise insa pe vorbele sale nu se poate pune prea multa baza deoarece are un comportament religios halucinant. Parchetul de pe langa Tribunalul Alba i-a pus in vedere suspectului ca timp de 30 de zile, pe durata anchetei sa nu paraseasca municipiul Alba Iulia. In cauza, politia continua cercetarile. (N.T.)


H.G. 450/99 a ramas valabila
Primarii, viceprimarii si consilierii nu pot detine functii in Consiliul de Administratie a societatilor cu capital de stat

     Hotararea Guvernamentala 450/1999, privind incompatibilitatile primarilor, viceprimarilor si consilierilor locali de a fi membri in consiliile de administratie a societatilor cu capital de stat a ramas valabila cu toate ca in noua lege a administratiei publice locale se specifica ca acest lucru sa intre in vigoare abia din anul 2004. In acest sens prefectul Ioan Rus va trimite in zilele urmatoare adrese tuturor consiliilor locale din judet in care se solicita inlocuirea din functiile respective a celor care nu mai au acest drept. De curand, d-l Rus atacase in contencios administrativ o hotarare a unui consiliu local din judet care nu respectase HG 450/99 avand castig de cauza. Avand in vedere prevederile legii administratiei publice, situatia pare destul de incurcata si ar fi posibil ca ea sa fie revizuita. (R.J.)


Actiune in forta a SPR Alba

     Serviciul Politiei Rutiere a organizat miercuri, 30 mai, intre orele 13.00 - 15.00, actiuni de amploare pe DN 1 si DN 7 vizand simulari de deplasari ale unor coloane oficiale. Au fost controlate 140 de autoturisme, fiind aplicate 59 de sanctiuni contraventionale. Au fost amendati 29 de soferi care n-au tras pe dreapta la trecerea coloanei oficiale. (N.T.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.