Prima pagina Editia din: 04.06.2001
Stiri

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Doctori veterinari sau... macelari?

     Intamplarea a facut ca vaca familiei Dreghiciu, din Partos, sa aiba sorocul de a fata tocmai in seara zilei de 24 aprilie a.c., cand toata suflarea barbateasca era cu ochii pe ecranele televizoarelor, urmarind "Gala Hagi", meciul de adio al lui Gica - Maradonel. Tanara (abia de 2 ani), de rasa Hollstein (cca. 20 de milioane de lei, ca pret), vaca era la prima fatare si, prin urmare, ingrijorarea proprietarilor era justificata. Cu atat mai mult cu cat lucrurile nu pareau sa decurga normal: jumatate din vitel iesise din trupul indurerat al vitei, dar ramasese intepenit asa. Solicitat de urgenta, medicul veterinar Horea Morutan s-a prezentat la fata locului si a constatat ca vitelul era deja mort. Pentru a salva macar vaca, medicul a procedat la o asa zisa "fetotomie": a taiat vitelul in doua, incercand sa-l extraga. Era, de-acum, trecut de ora 21.00, iar operatia nu dadea rezultatul scontat. Singura solutie la care se mai putea recurge era "cezariana". Si, pentru ca la o operatie atat de complicata nu se putea proceda de unul singur, medicul veterinar a solicitat ajutorul unui coleg cu mai multa experienta, dl. Ioan Martin, desi ora era tarzie, iar acesta se afla acasa, ca tot omul. Ioan Martin l-a sfatuit insa pe colegul sau sa astepte pana a doua zi, caci conditiile de luminozitate din grajd, la acea ora, ar fi putut determina un esec (fiica familiei Dreghiciu, care ne-a sesizat cu privire la acest caz sustine - desi n-a ascultat convorbirea telefonica - ca dl. Martin a refuzat sa se prezinte la Partos din pricina ca tocmai urmarea... "Gala Hagi"!)
     A doua zi, o echipa de medici veterinari (Ioan Martin, Horea Morutan si Petru Filimon) au mers la Partos si au operat vaca. Cu toate acestea, a treia zi animalul a trebuit dus la abator si sacrificat. Nu stim cat adevar exista in acuzele pe care fiica familiei Dreghici (d-na Rozalia Onac) le aduce medicilor veterinari, dar noi reproducem cateva dintre ele: Morutan l-a chemat pe colegul sau Martin "...solicitandu-i probabil ajutorul. Dar fiind seara meciului "Adio Hagi" domnul nu s-a deplasat..."; "in jurul orei 11.00 (in data de 25 aprilie - n. red.) au ajuns, iar primul lucru a fost conditionarea interventiei chirurgicale cu suma de 1.000.000 de lei (plus medicamente in valoare de 500.000 de lei), fara sa ofere garantia ca vaca va fi salvata, spunand ca au trecut prea multe ore, iar vaca ar putea fi infectata"; "dupa ce s-a terminat operatia, domnii doctori s-au dezbracat de salopetele murdare de sange, aruncandu-le jos in bucatarie, pentru a fi spalate si duse apoi la dispensarul veterinar, a doua zi"; "deoarece interventia a fost tardiva, vaca a trebuit sa fie sacrificata" etc.
     Ma rog, acesta este punctul de vedere al d-nei Onac. Dar si medicii veterinari au punctul lor de vedere. D-l Ioan Martin ne-a declarat in acest sens urmatoarele: "Toate procedurile efectuate de colegul meu au fost corecte. A incercat fetotomia, dar pentru cezariana era neaparata nevoie de ajutor si de alte conditii decat cele dintr-un grajd, la ora tarzie. Familia Dreghiciu si-a asumat riscul operatiei, caci noi le-am comunicat toate detaliile in legatura cu aceasta. In primul rand, faptul ca timp de 9 zile dupa interventie vaca se afla in pericol, aceasta necesitand supraveghere si, la extrem, sacrificare, daca starea se agrava. Pentru suma pe care am solicitat-o (pretul legal) am scris chitanta, dar familia Dreghiciu nu s-a prezentat la dispensar pentru a o ridica si nici nu ne-a mai adus salopetele. Cat priveste salopetele, acestea trebuiau puse imediat la inmuiat in apa rece, altfel petele de sange nu mai puteau fi scoase".
     Care este adevarul in acest caz? Greu de spus, si nu suntem noi aceia care trebuie sa "judecam" cele doua parti. Oricum, probabil, data fiind paguba familiei Dreghiciu (de cca 20 de milioane de lei), lucrurile se vor clarifica in instanta. Noi am dori sa clarificam doar un singur lucru: paguba suferita nu justifica atitudinea d-nei Onac fata de redactorul nostru caruia, recent, i-a adresat o fraza inclasificabila: "O sa te aranjez eu... baiete". Adica, vezi Doamne, ziaristul, in opinia unora, este un fel de "breloc", un fel de "Hopa-Mitica" la ordin, care-i musai sa scrie la comanda, cum si cand vrea onor-cititorul! Chestie de... nivel de intelegere.
Ioan HANTULESCU


S.C. Cugir S.A. - in anticamera executarii silite

     Cu mai bine de o jumatate de luna in urma a intrat in vigoare Ordonanta guvernamentala potrivit careia Ministerul Finantelor poate recurge la executarea silita a unor firme pentru care statul a garantat credite. Aceasta masura se va lua in cazul in care sumele nu vor fi recuperate prin vanzarea actiunilor in care pot fi transformate creantele. Comisia Economica a Senatului a cerut eliminarea de pe lista a Companiei Nationale ROMARM din care face parte si S.C. Cugir S.A., motivand ca unitatile componente sunt de interes strategic. Daca va fi luat sau nu in seama acest amendament ramane de vazut. In cazul neacceptarii acestei propuneri se deschide calea executarii silite, chiar daca unitatea are capital majoritar de stat. (O.B.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.