Prima pagina Editia din: 05.06.2001
Stiri
Mircea Hava in Turcia

     Astazi primarul municipiului Alba Iulia pleaca in Turcia. El va fi insotit de arh. Nelutu Strajan, patronul Start Construct Alba Iulia. Vizita este urmarea unei invitatii a autoritatilor publice din orasul Duzce'Nin din provincia Duzce, grav afectata de cutremurele care au avut loc anul trecut in Turcia. Scopul este demararea unui program de constructie de locuinte. Se stie ca in urma cutremurelor nevoia de imobile noi de locuit in Turcia este foarte mare. In urma cu cativa ani la Alba Iulia au fost ridicate doua case in sistem Speedwall. Ele au fost vazute in cadrul unei vizite anterioare de reprezentanti ai autoritatilor turce care si-au exprimat dorinta de a stabili o colaborare in acest domeniu. Desigur ca nu vor lipsi nici alte teme de discutie, dar mai multe amanunte vom afla la intoarcerea domnului primar din calatorie. (A.D.)


Consilierul economic al ambasadei Ungariei la Alba Iulia

     La invitatia SC Uzina Ardealul SA Alba Iulia, d-l Argyelan Gyorgy, consilierul pe probleme economice al Ambasadei Ungariei de la Bucuresti va intreprinde o vizita de lucru in judetul Alba. Pe langa societatea sus-mentionata, diplomatul maghiar va vizita in zilele de 6 si 7 iunie a.c., si alte societati comerciale din municipiul Alba Iulia si Sebes. Totodata, sunt programate intalniri la Prefectura judetului Alba, Consiliul judetean, Primaria municipiului Alba Iulia si CCIA Alba. (R.J.)


Instruire cu primarii

     Miercuri, 6 iunie a.c., prefectul Ioan Rus se va intalni la Alba Iulia si Sebes cu primarii celor doua municipii si ai localitatilor invecinate, avand ca scop stadiul si modalitatile de aplicare a legii de fond funciar. De asemenea, a doua zi, pe 7 iunie a.c., aceeasi actiune va avea loc la Blaj si Aiud, iar pe data de 11 iunie a.c. la Cimpeni. Vor mai participa si reprezentanti ai Directiilor Silvice Alba si OCAOTA, un punct important al dezbaterilor constand intr-o analiza a titlurilor de proprietate acordate. (R.J.)


Audiente ale deputatului Ioan Andrei

     Vineri, 8 iunie 2001, incepand cu orele 10, deputatul Ioan Andrei va acorda audiente persoanelor interesate la Biroul Parlamentar din Alba Iulia. Programarile se pot face la telefon 831444, intre orele 9-16, sau direct la sediu.
     Sambata, 9 iunie, audientele vor avea loc la Sebes, in sediul Primariei. Pentru programari va stau la dispozitie numerele 731004, 731006. (Lucia LUHA, sef cabinet)


Programul biroului parlamentar al deputatului PRM Emil Crisan

     Biroul parlamentar al deputatului PRM Emil Crisan, aflat in incinta Primariei Abrud, are urmatorul program de lucru: zilnic, intre orele 8.00 - 18.00, iar sambata - audiente acordate de d-l deputat E. Crisan, de la ora 11.00 la 15.00. (A.D.T.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Premiera la Horea
In direct cu America... dintr-un copac
Veteranul "Gafului", Pamfil Todea, a vorbit timp de aproape o ora cu fratele sau din New York de la un telefon instalat pe un copac aflat chiar pe proprietatea sa

     Unul dintre cele mai atractive obiective de pe "Dambul lui Gaf" - locul unde duminica s-a desfasurat prima editie a Sarbatorii indragostitilor din comuna Horea, l-a constituit un telefon public cu acces international, amplasat chiar pe trunchiul unui copac. Numerosi oaspeti, dar si localnici, au facut "coada" pentru a-si suna diverse rude din tara si chiar din strainatate. In premiera absoluta, unul dintre veteranii satului, Pamfil Todea, pe a carui proprietate se afla copacul cu telefonul montat pe el si-a sunat fratele, pe Traian Todea, tocmai in America, la New York. Acesta este plecat de aproape 30 de ani si lucreaza in prezent ca inginer mecanic la Primaria din New York. A fost, ce sa va spunem, cea mai mare bucurie din viata acestuia. Timp de aproape o ora (dupa ce in prealabil a sunat el pe telefonul din copac) Traian s-a conversat cu fratele sau, cu vecinii din Horea, cu primarul comunei, Corneliu Olar si cu ziaristii. Cu lacrimi in ochi, dupa cum ne-a declarat la telefon, el a cerut sa i se dea toate detaliile despre desfasurarea manifestarii si a ascultat in direct vreo doua melodii ale marelui taragotist Goga, cu care a copilarit.
     La aceasta premiera a asistat si directorul Romtelecom Alba, Ioan Pocan, care le-a promis horenilor ca vor beneficia in curand de o linie de radiotelefonie moderna la nivelul comunei.
Tinu MATES


Greva de la CFR a murit inainte de a se naste
Mitrea i-a convins pe ceferisti sa renunte la greva pentru o crestere salariala de 20 la suta

     Mult mediatizata greva a ceferistilor anuntata pentru ieri dimineata nu a mai avut loc. In urma intalnirii dintre ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Miron Mitrea cu reprezentantii sindicatelor din ramura SNCFR s-a ajuns la o intelegere. Daca in prima faza sindicalistii solicitau o crestere de 36 la suta iar administratia oferea doar 11 la suta, in cursul zilei de ieri, Miron Mitrea i-a linistit pe ceferisti cu o crestere de circa 20 la suta. Liderul Sindicatului mecanicilor de Locomotiva din judetul Alba, Dorel Lung, ne-a declarat ca aceasta crestere este acceptata de ceferisti si prin urmare greva nu va mai avea loc. Dupa semnarea Contractului Colectiv de Munca dintre sindicate si administratie, ceferistii urmeaza sa primeasca lefuri compensatorii retroactiv, incepand cu 1 mai a.c. Se pare ca Mitrea a propus scaderea nivelului primelor de sarbatori.
     Pe de alta parte, ministrul Mitrea a declarat ca singura sursa de majorare a salariilor pentru ceferisti o reprezinta reducerea personalului neproductiv direct, cu un procent de 10 la suta, pe intreaga ramura. Domnia sa a adaugat ca SNCFR nu va utiliza banii pentru investitii in vederea acoperirii cresterilor salariale la calea ferata.
Florin ROMAN


Marti, 19 iunie a.c.
Ultimul termen al procesului privind cladirea Palatului Administrativ al judetului Alba

     Pe data de 19 iunie a.c., la Tribunalul Judetean Alba se va derula un nou termen al procesului ce are ca obiect cladirea Palatului Administrativ care adaposteste sediile Prefecturii si Consiliului judetean Alba. Litigiul in cauza, ce dureaza de o buna bucata de timp, pare a se incheia in favoarea celor doua institutii, Ministerul Justitiei prin reprezentantul sau ce va fi prezent la acea data la Alba Iulia urmand sa renunte la actiunea de evacuare. De asemenea, un alt proces important, aflat pe rol, privind Biblioteca Batthyaneum, a fost suspendat, presedintele PDSR Alba, d-l Ioan Rus, anuntand ca totul se va rezolva pe cale administrativa. (R.J.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.