Ultima ora
Stiri
La Cugir
Sanctiuni in valoare de 47 milioane de lei pentru soferii ilegalisti

     Actiunea "week-end rutier" derulata de serviciul Politiei Rutiere Alba in cooperare cu politiile din teritoriu s-a soldat cu aplicarea a 298 amenzi (12 pentru consum de alcool, 2 pentru neacordare de prioritate, 37 pentru defectiuni tehnice, 41 pentru depasirea vitezei legale etc.). Au fost aplicate sanctiuni in valoare de 47 milioane lei, au fost suspendate 17 permise de conducere auto si au fost retinute 13 certificate de inmatriculare. (N.T.)


5 iunie 2001 - Ziua Mondiala a Mediului

     In perioada premergatoare Zilei Mondiale a Mediului - 5 iunie 2001 - s-au desfasurat o serie de actiuni de igienizare a cursurilor de apa si a traseelor de cale ferata, precum si a parcului Arini din Sebes. Programul a cuprins si alte parcuri din judet: parcul din orasul Aiud si cele din localitatile Arieseni, Unirea, Salistea. Tot in aceste zile au avut loc numeroase actiuni educative derulate in scolile generale si liceele din municipiile Alba Iulia, Sebes si Aiud. De asemenea, in colaborare cu Prefectura judetului Alba, s-a realizat o caseta privind ecologia asezarilor umane din judet, ne-a declarat d-l Dimitrie Clepan - inspector sef al IPM Alba. (A.D.T.)


Barajul de la Mihoiesti va fi reproiectat

     La initiativa prefectului Ioan Rus si a sefului Oficiului Prefecturii Campeni, dl. Nicolae Puiulet, specialisti din cadrul Sistemului de Gospodarire al Apelor Alba vor incepe in curand reproiectarea barajului de la Mihoiesti - Campeni. Se are in vedere printre altele refacerea sistemului hidraulic si a sistemului de pompare a apei, scopul principal fiind alimentarea cu apa a zonei Campeni - Bistra - Turda si a tronsonului Campeni - Abrud. Practic, lucrarile vor demara in cursul lunii august a.c., urmand sa fie terminate cel mai probabil la jumatatea anului viitor. (R.J.)


Suparati de infrangerea de la Bucuresti
Vamesii maghiari i-au "puricat" strasnic pe turistii romani

     Infrangerea de pe "Ghencea" a nationalei maghiare antrenate de B. Bicskei a "inveninat" sufletele suporterilor unguri, ce-si puneau mare nadejde in deplasarea lor la Bucuresti. Astfel, sambata seara, dupa victoria neta a tricolorilor, in punctele din vestul tarii, vamesii din tara vecina au aplicat un tratament "preferential" turistilor romani. Vamesii maghiari din zona de tranzit au inasprit imediat, sub influenta rezultatului nefast, controlul asupra autoturismelor cu sigla "RO". Pe langa o vizibila stare de iritare, manifestata prin prelungirea formalitatilor vamale sau a "puricarii" la sange a autovehiculelor aflate in tranzit, vamesii unguri au dublat si tarifele solicitate pentru a inchide ochii la micul trafic de frontiera. (H.D.M.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In acest an
Targul de Fete de pe Muntele Gaina se va bucura de o organizare impecabila

     Ieri la sediul Prefecturii judetului Alba a avut loc prima sedinta de comandament pentru pregatirea celei mai mari manfestari culturale in aer liber din judetul Alba - Targul de Fete de pe Muntele Gaina. In acest an manifestarea va avea loc in zilele de 21 si 22 iulie. Spre deosebire de anii trecuti cand amploarea sarbatorii a scazut oarecum, in acest an se doreste o relansare a ei. In acest scop si pregatirile pentru buna sa desfasurare sunt mai mari. Vor fi implicate numeroase forte de la cele din domeniul culturii, Prefecturii judetului Alba si Consiliului judetean Alba pana la SC DPL Alba, Directia de sanatate publica Alba, Romsilva Alba, IPJ Alba, unitatile militare care-si au garnizoana in judetul nostru si desigur primariile din zona Muntilor Apuseni. Nu vor fi lasati pe-afara nici reprezentantii autoritatilor publice judetene din judetele limitrofe zonei Apusenilor - Arad, Hunedoara, Bihor si Cluj. Cu acestia va avea loc o intalnire de lucru marti, 12 iunie la Avram Iancu. Tot atunci se va urca pe platoul Muntelui Gaina si se vor stabili exact zonele de campare pentru fiecare judet, va fi delimitata zona comerciala, zona de expozitie de arta populara si cea a manifestarilor artistice. Si pentru ca am ajuns la acest punct sa spunem ca in acest an spectacolele oferite nu vor contine decat folclor si muzica folk. Pentru tineri se va organiza totusi o discoteca in aer liber in noaptea de sambata.. Afisul manifestarii va fi schimbat, in acest scop DCCPCN Alba in colaborare cu UAP Alba vor organiza un concurs la care vor participa artisti plastici profesionisti din judet. Vor fi tiparite pliante si carti postale cu Avram Iancu, Casa Iancului din Vidra, vor fi realizate insigne cu chipul Craiului Muntilor. In acest an vor fi invitate la manifestare si ansambluri folclorice ale romanilor din afara granitelor tarii. Intreaga manifestare va fi filmata in vederea realizarii unui film documentar care sa fie difuzat de o televiziune nationala. Pentru comunicatii, Romtelecom va instala telefoane publice cu cartela, iar posesorii de telefoane mobile in reteaua Dialog nu vor avea probleme deoarece pe platoul Muntelui Gaina exista semnal. Inca din aceasta saptamana vor demara lucrarile de reparatii la caile de acces pe munte si la drumurile nationale si judetene din zona, vor fi refacute izvoarele cu apa potabila si se va repara intreaga retea electrica de pe platoul muntelui. Pentru asigurarea energiei electrice necesare SDE Alba va deplasa in zona trei grupuri electrogene. In ce priveste comertul, prefectul judetului Alba - av. Ioan Rus a precizat ca in centrul comunei Avram Iancu nu va mai fi instalata nici o taraba, toti comerciantii isi vor instala chioscurile pe platoul muntelui.
Anca DINICA Razvan JURCA


Duminica, la Horea, a avut loc
Sarbatoarea indragostitilor

     Duminica, 3 iunie a.c., desi a fost o vreme potrivnica, a plouat toata ziua, la Horea, pe "Dambul indragostitilor", zis si "Dambul lui Gaf", peste 1000 de horeni, tineri de pe toate vaile Ariesului, chiar si din Bucuresti, au participat la "Serbarea Primaverii" - zisa si "Sarbatoarea indragostitilor". Desfasurata intr-un cadru natural de exceptie - intr-un parc al indragostitilor special amenajat, cu unele repere de o rezonanta speciala (Poarta "Mandrutul si Mandruta), "Scarile sperantei", masa "Tinerete fara batranete", "Fantana inimii", taraul "Lacrima iubirii", "Cuptorul fermecat", "Camara sufletului" "Moara norocului", "Joampa fericirii" etc. - manifestarea prin momentele artistice ce au avut loc, concursurile desfasurate, s-a bucurat de o larga apreciere a publicului, terminandu-se abia pe la miezul noptii. Dupa primirea participantilor de catre primarul comunei, Corneliu Olar, a avut loc sfintirea drumului Horea-Butesti - Giurgiut - Sanzesti, precum si a parcului natural "Dambul indragostitilor". Au urmat apoi evocarile "Dambul lui Gaf" - legenda si adevar si "Goga si Romanicu" - primii rapsozi populari ai Tarii Motilor.
     Mult gustate de public au fost intrecerile in cadrul concursurilor "Cea mai buna gospodina" unde, cele mai harnice si mai frumoase moate s-au intrecut la mulsul vacilor, alesul untului, torsul caierului de lana si tesutul covoarelor, precum si "Miss Mandruta". Dupa deliberarea juriului, au fost declarate castigatoare tinerele Cristina Onet, Marinela Trif, Iulica Rodica Trif, Mihaela Petrusel, Anca Hristea, Ileana Todea, Marioara Han, Niculina Nicola, Ancuta Todea si Claudia Joldes. "Miss Mandruta" a fost aleasa frumoasa Mihaela Todea, care, in premiera, si-a unit destinul cu tanarul Nicola Petru Valentin, chiar in cadrul manifestarii, fiind cununati de catre primarul comunei, Corneliu Olar. Spectacolul artistic, ce s-a desfasurat pe parcursul a 5-6 ore, a fost sustinut de catre cei mai mari rapsozi populari ai Tarii Motilor, intre care ii amintim pe marii taragotisti Gheorghe Pasca, Nelu Gabor, Felician Mates, Gheorghe Neag si Traian Trif, violonistul Nicolae Todea, solistii vocali Ionut Fulea, Mirela Manescu, Aurel Suteu si Aurora Dan. Un recital de exceptie a fost sustinut de catre fratii Petreus. In incheiere, a fost aprins un foc de tabara, iar participantii au fost serviti de catre organizatori cu frigarui de slanina, mititei si bere. Au fost alaturi de organizatori si participanti vicepresedintele Consiliului judetean - Doru Victor Cetean, directorul Directiei Silvice Alba - Ioan Pasca, directorul Romtelecom Alba - Ioan Pocan, directorul Exploatarii Miniere - I. Crasnic precum si numerosi primari din zona Apusenilor.
Tinu MATES


Francezii din Saint Peray au venit cu tolba plina in judetul Alba

     Duminica, 3 iunie 2001, delegatia din care au facut parte primarul, viceprimarul si presedintele unei asociatii umanitare din St. Peray, Ardèche - Franta, a fost primita la Alba Iulia de prefectul Ioan Rus si de presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan. Localitatea St. Peray este infratita cu orasul Ocna Mures. Scopul acestei vizite a delegatiei franceze l-a constituit aducerea, cu titlu de donatie, a doua autobuze care urmeaza a fi puse la dispozitia locuitorilor din Ocna Mures. Acest sprijin se adauga unei serii de actiuni umanitare constand in donatii de echipamente medicale pentru spitalele din Ocna Mures si Sebes. Dupa cum a subliniat primarul localitatii St. Peray, cooperarea celor doua localitati nu s-a limitat la domeniul umanitar, ci au avut loc schimburi de delegatii si intalniri care au permis cunoasterea reciproca a folclorului si preocuparile locuitorilor din St. Peray si Ocna Mures. Cu ocazia intalnirii, prefectul si presedintele Consiliului judetean au primit invitatia de a participa la sfarsitul lunii august la "Fete du vin", sarbatoare importanta pentru St. Peray, care este centrul unei puternice regiuni viticole. Prin intermediul delegatiei franceze, a fost, de asemenea, adresata invitatia pentru presedintele Consiliului Departamental Rhone - Alpes de a vizita judetul Alba.
Florin ROMAN


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.