Prima pagina Editia din: 07.06.2001
Stiri
La un an de mandat
Presedintele Augustin Presecan isi prezinta bilantul de activitate

     In urma cu un an, presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, a fost ales de cetatenii judetului si de consilieri in fruntea institutiei pe care o conduce. Avand in vedere ca presedintele doreste ca populatia sa cunoasca activitatea mandatului sau, domnia sa a promis ca prin intermediul presei va face cunoscut acest lucru in zilele urmatoare. In prezent se lucreaza si la Cartea Alba a preluarii guvernarii impreuna cu Prefectura Alba. In cursul acestei luni, alaturi de CJ Alba si consiliile locale isi vor prezenta bilantul de activitate. (F.R.)


Primarul Gheorghe Pasca... de vorba cu Adrian Paunescu

     Duminica, 24 iunie a.c., primarul comunei Albac, Gheorghe Pasca, a fost invitat sa participe la o emisiune TV de audienta, "De vorba cu Adrian Paunescu", ce va incepe la ora 14.00 si este realizata de cunoscutul poet si om politic. Intre cei doi exista o veche relatie de prietenie, Adrian Paunescu fiind un apropiat al motilor. Cu aceasta ocazie, primarul din Albac, Gheorghe Pasca, va vorbi despre problemele locuitorilor din Muntii Apuseni. (F.R.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Tragedie pe calea ferata
Inca o victima si-a gasit sfarsitul sub rotile trenului
Se presupune ca omul a cazut din tren in zona "Trei poduri"

     O tragedie s-a consumat in aceste zile pe calea ferata in zona cunoscuta de albaiulieni sub denumirea de "Trei Poduri", soldata cu moartea unui barbat de 43 de ani, domiciliat in judetul Hunedoara. Victima se numeste Florea Leuca. Barbatul a fost gasit de un angajat al CFR sub niste tufe, care, practic, au camuflat cadavrul intrat in usoara stare de putrefactie. In momentul decesului, Florea Leuca era imbracat obisnuit, avea asupra lui documente si bani, ceea ce inlatura cel putin momentan ipoteza unei morti violente. In plasa de langa cadavru s-au mai gasit o sticla care continea alcool si doua bilete de tren pentru acceleratul Timisoara - Iasi, cu perioada de valabilitate in 28 mai. Parintii victimei sustinusera ca de atunci au mai vorbit cu fiul lor, deci Florea a murit ulterior acestei date. Medicii legisti au afirmat ca decesul barbatului a survenit in jurul datei de 31 mai a.c. Cea mai plauzibila varianta este ca Leuca ar fi cazut din tren. Acest lucru este confirmat si de numeroasele leziuni pe care le-a suportat victima si care i-au cauzat decesul. Mai trebuie mentionat ca alcoolemia va fi stabilita doar in cursul acestei zile. Politia TF Alba continua cercetarile in acest caz pentru stabilirea conditiilor in care s-a produs tragedia. Din pacate sirul evenimentelor feroviare nefaste continua, de la inceputul anului fiind inregistrate circa 20 de victime de acest gen.
Nicoleta TOMUTA, Florin ROMAN


Mr. Iustin Nicola - noul comandant adjunct al Politiei municipiului Alba Iulia

     Prin ordin al sefului IPJ Alba a fost numit in functia de comandant adjunct al Politiei municipiului Alba Iulia, mr. Iustin Nicola (42 de ani). Mr. Nicola a absolvit Liceul Pedagogic Abrud, Scoala militara de ofiteri activi Bucuresti (sectia Cercetari Penale), Facultatea de Drept (in 1996) la Sibiu. In prezent, urmeaza un curs post-universitar de Drept Penal. Mr. Iustin Nicola a fost in perioada 1984-1997, seful Biroului Cercetari Penale la Politia Cimpeni; in perioada 1997 - 1999 a fost comandantul Politiei Cugir; din 1999 pana in prezent a fost adjunct al sefului Biroului Cercetari Penale din cadrul Politiei Alba Iulia. Este casatorit si are o fetita.
Nicoleta TOMUTA


Centrale de apartament sau de scara?
Domnului ministru al Industriei si Resurselor

     Consider ca lipsa de informare corecta sta la baza tergiversarii unor masuri menite sa protejeze o mare parte a populatiei tarii de niste cheltuieli inutile acum, cand este recunoscut ca saracia s-a instalat la majoritatea romanilor. Este vorba de plata exagerata a unui agent termic iluzoriu. (Sau o fi vorba de un mod mascat de a baga mana in buzunarul cetateanului prin intermediul furnizorilor si distribuitorilor de energie termica). Nu calcule savante, ci experienta mai multor ani arata ca romanul plateste peste costul real cu aproape 100%.
     In aceasta situatie disperata, cei mai putin saraci au inceput sa-si instaleze centrale de apartament. Aceste centrale au facut sa apara pe fatadele blocurilor de locuit un peisaj de cosmar format din tot felul de cosuri de fum. A venit atunci o hotarare data de oameni inconstienti sau incompetenti, probabil din ministerul dv. care au rezolvat problema in mod dezastruos. Adica sunt admise numai cazanele cu evacuare fortata, asa numitele cazane Turbo. Acestea, aparent inofensive, evacueaza la fel de multe gaze ca celelalte si astfel nimeni din locatarii nivelelor superioare nu mai poate deschide o fereastra.
     Aceasta este numai prima parte a dramei, care din fericire mai poate fi oprita. A doua parte si mai grava cu bataie lunga este distrugerea instalatiilor de bloc care sunt bun comun. Dupa ce s-au desprins de aceasta retea peste 20% din apartamente (5 apartamente din 20) instalatia devine inutilizabila iar marea majoritate a locatarilor adica cei si mai saraci raman fara nici o sansa. Spun aceasta pentru ca daca o instalatie de apartament costa aproximativ 40 milioane, o instalatie de scara costa aproximativ 10 milioane lei pe apartament. Ca sa fiu bine inteles repet in termeni clari si precisi. Interzicerea centralelor de apartament (si/sau obligativitatea de a evacua peste acoperis) este o chestiune de timp, datorita poluarii, dar ar putea veni prea tarziu si instalatiile de scara sunt deja compromise.
     Nu este prima sesizare pe care o fac si pentru a ma asigura ca acest fax nu ajunge in primul cos de gunoi, mi-am notat ora, ziua si numarul la care a fost transmis, cu precizarea ca acest fax constituie primul act din dosarul unui proces pe care intentionez sa-l intenteze ministerului dv. impreuna cu toti acei locatari loviti de cele mai sus enumerate. Tot din acel motiv, in cazul in care nu primesc un raspuns, intr-un termen rezonabil, 3-4 zile, de la o persoana cu putere de decizie, va voi transmite acest mesaj si comentariul de rigoare impreuna cu numarul faxului unde a fost transmis prin intermediul presei.
Laurentiu OLARU (P)


O forma de protest originala
Un detinut de la Penitenciarul Aiud si-a batut un cui in cap

     Un detinut de la Penitenciarul Aiud a fost adus la Alba Iulia dupa ce si-a batut un cui in cap, folosind in loc de ciocan, tocul unui bocanc. "Temerarul" care s-a automutilat este Andrei Bota, cu domiciliul in Constanta, in varsta de 27 de ani. El a fost inchis la Aiud dupa ce a fost condamnat la o pedeapsa de 12 ani de detentie, in urma savarsirii infractiunii de talharie. Desi este la prima actiune de acest gen, detinutul este cunoscut cu probleme psihice. Lungimea cuiului era ieri necunoscuta, deoarece doar doi centimetri din acesta era... la suprafata. Obiectul metalic urma sa fie extras de neurochirurg, care trebuie sa constatate si eventualele leziuni provocate in urma automutilarii. Astfel de evenimente nu reprezinta ceva iesit din comun, detinutii alegand astfel de practici destul de frecvente, pentru a atrage atentia asupra lor, pentru a protesta impotriva deciziilor instantei sau a regimului de detentie si nu in ultimul rand, din cauza unor afectiuni psihice.
Florin ROMAN


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.