Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In problema copiilor institutionalizati,
Baroana Emma Nicholson si-a depasit atributiile!

     Multi romani s-au alarmat in momentul in care presa (mai intai cea din afara granitelor) a tras un semnal de alarma cu privire la un asa zis raport al baroanei Emma Nicholson, prin care se recomanda, chipurile, intreruperea negocierilor cu Romania, in ceea ce priveste integrarea, din pricina...copiilor institutionalizati. Cunoscator, insa, al problematicii juridice internationale, dl. Valeriu Stoica a facut, recent, cateva precizari cu privire la raportul respectiv si a identificat imensa greseala ce se savarseste, o greseala care poate sa coste nu numai Romania, ci...intreaga Europa. E adevarat ca in tara noastra 7% dintre copii sunt abandonati in centrele de plasament, e adevarat ca dintre cei 7720 de bolnavi de Sida din Romania 5629 sunt copii si ca 50% dintre copiii bolnavi de SIDA ai Europei se afla la noi, dar aceasta nu inseamna ca respectivii copii (sau cea mai mare parte dintre ei) s-au imbolnavit in centrele de plasament sau in alte institutii de ocrotire. Lasam altora "placerea" de a identifica realele cauze care au dus la aceasta situatie si noi ne vom ocupa in continuare de copiii institutionalizati, care sunt sanatosi dar... necajiti, sarmani, insuficient educati etc. Problema acestora, dupa cum afirma dl. Stoica, nu trebuie ignorata sau politizata, ci abordata si rezolvata! Iar d-na Nicholson (care n-a intocmit decat un proiect de raport) si-a depasit atributiile si si-a arogat prerogative excesive. Nu este dansa aceea care decide asupra negocierilor cu Romania, iar in cazul de fata s-a incalcat procedura in materie de functionalitate a organismelor europene. Si, in fond, nu a fost o recomandare de intrerupere a negocierilor ci o recomandare de conditionare a continuarii acestora. Adica "vom continua negocierile, daca veti rezolva cutare si cutare problema", pentru ca, intr-adevar, intrarea in Europa se decide in primul rand la noi acasa si abia pe urma in cancelariile europene. Un diplomat ar putea face oricat lobby, daca in tara totul e vraiste. Conditiile care ni se impun sunt insa, toate, legate indisolubil de fonduri iar Guvernul, dupa cum afirma Traian Basescu, se pare ca nu are suficienti bani. E drept ca s-au alocat de la buget, exclusiv pentru copii, 3500 de miliarde de lei, dar nu suntem siguri ca banii ajung exact acolo unde trebuie. La fel se petrec lucrurile in invatamant, dupa cum afirma liderul PD, caci banii se colecteaza intr-un fond special, dar sunt redirectionati, probabil spre Armata sau spre Interne. Asa se face ca,in anumite cazuri, Europa asta mai are si dreptate: nu ni se cere doar sa hranim si sa educam acesti copii, ci si sa creem un sistem care sa-i poata integra. "Ii crestem ca pe niste vaci, spune Basescu, dur ca de obicei. Trebuie sa avem structuri mai omenesti, de cca 10-15 copii, nu de cate 100-200 de copii care nu deprind unii de la altii decat lucruri rele, ajungand la 20-30 de ani exact in postura unor cersetori nepregatiti pentru viata".
     Dar tot Valeriu Stoica a fost acela care a "pus degetul pe rana": "...exista fundatii straine (chiar pe-acolo de unde vine d-na Nicholson-n.red.) care, pentru ca fac adoptii internationale, sunt mai degraba interesate ca institutiile de ocrotire din Romania sa mearga prost si sa fie arhipline" (Altfel de unde si-ar lua..."marfa"? Probabil tocmai acestea "investesc" nu numai in copii ci si in haosul din sistem-n.red.) Tot liderul PNL a subliniat exact termenii din "raportul" baroanei Nicholson: "daca situatia nu se schimba, este posibil ca negocierile sa fie suspendate".
     Dar Europa ar trebui sa fie constienta de riscurile la care expune Romania daca suspenda negocierile, si de riscurile la care se expune ea insasi. Cei doi lideri politici citati mai sus au fost amandoi de acord ca daca la Praga, unde se va lua in calcul o noua extindere a NATO, Romania va fi iar lasata pe dinafara, "multa lume va deveni pofticioasa". Situatia Romaniei va fi extrem de dificila, intre tot mai puternica Rusie a lui Putin si iredentista Ungarie". Caci, in cativa ani, Putin va fi suficient de puternic ca sa se opuna la orice decizie a NATO sau a Comunitatii Europene, nu numai cu privire la Romania. Desigur, nu doar rezolvarea problemei copiilor institutionalizati conditioneaza integrarea noastra, ci si structura armatei, caci procesele ce trebuiau finalizate de multa vreme (cele de compatilizare cu NATO) sunt mult intarziate. Dar chiar daca armata noastra deocamdata nu este compatibila, avem exemplul de acum cateva decenii, cand grecii si turcii au fost acceptati, cu armate si mentalitati mai inapoiate decat ale noastre in NATO. De ce n-ar fi, asadar, acceptati si romanii cat mai repede? Chiar in ciuda problemelor pe care le au cu copiii institutionalizati, cu armata, cu structurile birocratice etc.! Caci toate acestea sunt in primul rand de natura economica. Daca Europa nu-i constienta ca pentru insasi securitatea ei trebuie sa ne integreze si sa ne ajute sa ne ridicam economic, (pentru a ne rezolva toate problemele), inseamna ca (Doamne-fereste), nu ne ramane decat sa ne intoarcem sa "batem matanii" spre Rasarit si sa fim, ca si in al doilea razboi mondial, niste invingatori (impotriva Cortinei de fier de asta data), care au drept beneficiu al victoriei...robia!
Ioan HANTULESCU