Ultima ora
Stiri
Trei talhari de drumul mare au fost cazati la... racoare

     Cosmin Lacatus (19 ani), Aurel Gigoi (17 ani) si Albu Achim (18 ani), toti fara ocupatie, din Alba Iulia, sunt cercetati in stare de arest preventiv de politia municipiului Alba Iulia pentru o talharie comisa asupra lui, Danila I., in 2 iunie a.c.. In ziua cu pricina, cei trei l-au ochit pe Danila I. intr-un bar, in zona Fabricii de Paine din Alba Iulia. Danila I., aflat in stare de ebrietate, tocmai avusese o altercatie verbala cu barmana care n-a mai vrut sa-l serveasca cu alcool si l-a invitat sa paraseasca incinta. Cei trei agresori si-au urmarit victima care a iesit din bar si, intr-un loc dosnic, l-au lovit cu pumnii in fata, naucindu-l. Talharii i-au furat lui Danila I. suma de 1,1 milioane de lei. In urma loviturilor incasate, Danila I. a necesitat 18 zile de ingrijiri medicale. Cei trei au fost arestati preventiv pentru 30 de zile pe baza unui mandat emis de Parchetul de pe langa Tribunalul Alba. (N.T.)


CLM Alba Iulia are doi noi consilieri

     Intruniti ieri in sedinta extraordinara consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au validat mandatele a doi noi consilieri locali. Acestia vor ocupa de-acum locurile detinute de cei doi viceprimari ai municpiului Alba Iulia - Calin Potor si Radu Coclici - care conform prevederilor art. 156 din Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala au trebuit sa opteze fie pentru calitatea de consilier local, fie pentru calitatea de viceprimar. Ambii viceprimari ai municipiului Alba Iulia au optat pentru calitatea de viceprimar. In aceasta situatie, in conformitate cu prevederile art. 77 din Legea electorala nr. 70/1991 completata prin OUG nr. 28/2000 supleantii vor ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care au fost inscrisi pe listele de candidati ale partidelor, formatiunilor sau aliantelor politice sau ale aliantelor electorale. Cei doi noi consilieri locali sunt Voicu Sabin Faur - primul supleant pe lista de candidati a PD Alba si Gheorghe Harfas - primul supleant pe lista de candidati a PDSR Alba. Mandatele celor doi au intrat in vigoare chiar de la sedinta de ieri, dupa ce au depus juramantul. Le dorim mult succes! (A.D.)


Petitiile cetatenilor rezolvate rapid

     Prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, a cerut tuturor sefilor serviciilor publice descentralizate din judetul Alba, prezenti ieri la teleconferinta, ca toate sesizarile si reclamatiile venite din partea cetatenilor, sa fie rezolvate sub o forma sau alta in maxim 30 de zile de la data depunerii acestora. "Oamenii au nevoie de ajutor si toate petitiile pe care le adreseaza institutiilor publice trebuie tratate cu toata atentia, fara preferinte. Nu trebuie sa ne batem joc de ei, lasandu-i sa astepte zile intregi. Toti trebuie sa primeasca un raspuns, chiar daca nu este intotdeauna cel asteptat", a declarat Rus. Dansul a mai solicitat directorilor organizarea periodica prin rotatie a unor conferinte de presa la sediul Prefecturii. (R.J.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor a alocat 20,6 miliarde lei, bani care, deocamdata, nu exista
Prefectul Ioan Rus a cerut in acest sens Ministerului de Finante, urgentarea eliberarii acestor bani necesari refacerii unor obiective calamitate

     Intrunita, in cursul zilei de ieri, in sedinta, Comisia Judeteana de aparare impotriva dezastrelor, prezidata de prefectul Ioan Rus, a hotarat, repartizarea sumei de 20,6 miliarde lei, alocata judetului Alba din Fondul de interventie aflat la dispozitia Guvernului, pentru refacerea unor obiective afectate de inundatiile din 3-6 martie 2001. Astfel, pentru repararea DJ 762 vor fi alocate 8,6 miliarde lei, DJ 750 A - 2 miliarde lei, DJ 108-3,2 miliarde lei, DC 91 - 2 miliarde lei, DC 95-378 milioane lei, DC 97 - 284 milioane lei iar restul sumei de aproximativ 4 miliarde lei va fi folosita pentru repararea a trei poduri peste raul Aries. Cum acesti bani, intarzie sa intre in contul judetului Alba, prefectul Ioan Rus a avut o interventie pe aceasta tema, in cadrul teleconferintei solicitandu-i ministrului Administratiei Publice, Octav Cozmanca sa ceara Ministerului de Finante urgentarea alocarii sumei, prioritar fiind acum, refacerea drumurilor de acces in vederea Sarbatorii de pe Muntele Gaina, care sunt cuprinse in obiectivele afectate de calamitatile naturale.
     Tot cu acest prilej a fost prezentat si centralizatorul pierderilor inregistrate in judetul Alba, ca urmare a dezastrelor naturale in perioada 1 ianuarie - 31 mai 2001. Astfel, pagubele totale in judet, s-au cifrat la aproximativ 116 miliarde lei, fiind afectate 52 de localitati, 165 de locuinte din care 11 distruse total, 59 de anexe gospodaresti, 41 de poduri, podete si pasarele, 8 strazi, 26 de drumuri comunale, 7 drumuri judetene, 3 drumuri nationale, 2 statii de alimentare cu apa, o scoala si 562,4 ha teren agricol. De asemenea, au fost evacuate 66 de persoane pentru care s-au intreprins masuri de intrajutorare.
Razvan JURCA


Apa - un "lux" pe care tot mai multi albaiulieni nu si-l pot permite
SC "Apa Canal" SA Alba Iulia ameninta ca de la inceputul saptamanii viitoare inca 2700 de apartamente vor intra in regim de... seceta

     Ceea ce parea la inceput o noua scena din traditionala piesa de teatru "Uite apa, nu e apa", a luat de aceasta data turnura unui adevarat scandal. Apasata de datoriile impovaratoare catre societatea judeteana de apa - SC "Apa CTTA" - dar si de neplata facturilor curente si restante de catre populatie, SC "Apa Canal" SA Alba Iulia a decis sa treaca la masuri extreme impotriva consumatorilor rau platnici. Ca un ultim gest de bunatate, societatea amintita a intocmit grafice de reesalonare a platilor cu 70 de asociatii de proprietari. Din pacate, nici aceasta masura la moda nu a dat rezultatele scontate. In prima faza, la inceputul saptamanii, opt asociatii de proprietari care nu au achitat nici macar un leu au fost deconectate de la retea nemaiprimind apa rece la robinete. Directorul general al societatii, Ioan Draghici, a anuntat ca la inceputul saptamanii vitoare vor fi luate masuri similare pentru alte asociatii de proprietari. Din cele peste 6000 de persoane din asociatii vor ramane fara apa rece 2700 de familii. Cei de la "Apa-Canal" sustin ca aceste actiuni nu ar fi avut loc daca populatia municipiului ar intelege ca un serviciu consumat trebuie si platit. Pe de alta parte, cetatenii invoca de cele mai multe ori saracia si pretul prea piperat al apei, care pentru unii a devenit un adevarat... lux. Nu in ultimul rand, masurile de restrictionare pot produce efecte cu risc epidemiologic crescut, mai ales ca si conductele se gasesc intr-un hal fara de hal.
Florin ROMAN


La Sebes au inceput lucrarile conferintei
"Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii romanesti"

     La Casa de cultura a municipiului Sebes a avut loc ieri, 8 iunie a.c., deschiderea primei Conferinte tehnico-stiintifice "Profesorul Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii romanesti". In prezenta d-lui Ioan Maier, subprefectul judetului, a d-lui Nicolae Gavrila - vicepresedintele CJ Alba, a deputatului Ioan Andrei, precum si a altor aproape 200 de invitati - personalitati ale lumii tehnice din tara, a avut loc deschiderea manifestarilor. Primarul Sebesului, d-l Mugurel Sarbu a precizat ca au raspuns invitatiilor profesori universitari de renume din Cluj, Timisoara si Bucuresti, cel mai varstnic participant fiind d-l prof. dr. ing. Alexandru Diaconu. Au fost prezentate 3 comunicari: "Profesorul Dorin Pavel - precursorul amenajarilor hidroenergetice de pe Somes" (prof. dr. doc. M. Bejan - din Cluj-Napoca); "Universitatea - centrala hidroelectrica: cercul care se inchide" (prof. dr. ing. Dan Guzun - din Bucuresti); "Educatie inginereasca in societatea informationala" (Vistrian Maties - din Cluj-Napoca). La orele amiezii, in prezenta IPS Andrei si a unui sobor de preoti, la Biserica ortodoxa din Lancram a fost oficiata slujba de pomenire a profesorului Dorin Pavel. Apoi, invitatii au vizitat Casa memoriala Lucian Blaga, la aceasta intalnire fiind prezent si nepotul lui Dorin Pavel, Radu Dan Rugescu.
     In continuarea manifestarilor, lucrarile s-au desfasurat pe 5 sectiuni: "Inginerie generala" - moderator prof. dr. ing. M. Bejan; "Constructii de masini" - moderator dr. ing. Mihai Sudrijan; "Rezistenta materialelor - element finit" - moderator prof. dr. ing M. Hardau; "Hidroenergetica - gospodarirea apelor" - moderator prof. dr. ing. Vistrian Maties; "Roboti - Hidraulica - Tehnologii" - moderatori prof. dr. ing. Ioan I. Pop si Viorel Ispas. Manifestarile de ieri s-au incheiat printr-un moment cultural prezentat la Casa de cultura din municipiul Sebes. Astazi si maine invitatii vor vizita importante obiective economice ale Sebesului, precum si Grupul de hidrocentrale de pe Valea Sebesului. (A.D.T.)


Considerand nelegala Hotararea 104 din 30 aprilie 2001 privind instituirea unor restrictii de tonaj pentru autovehiculele de transport marfa
Prefectul Ioan Rus a actionat in judecata Consiliul local Alba

     Prefectul judetului, av. Ioan Rus, printr-o actiune in contencios administrativ, a dat in judecata la Tribunalul Alba, Consiliul local al municipiului Alba Iulia, solicitand revocarea Hotararii nr. 104 adoptate in sedinta din 30 aprilie 2001. Prin aceasta hotarare, municipalitatea a instituit unele restrictii de tonaj pentru autovehiculele de transport marfa in Alba Iulia, stabilind totodata ca pentru accesul pe unele strazi este necesara obtinerea unei autoritati speciale, contra unei taxe speciale. In expunerea de motive care au stat la baza acestei actiuni, d-l Rus face trimitere la o serie de acte normative pe care Consiliul local Alba Iulia le-a incalcat, adoptand hotararea cu pricina specificandu-se ca "in loc sa asigure libertatea comertului si incurajarea liberei initiative, atributie stabilita in sarcina sa prin Legea Administratiei Publice, CL Alba Iulia nu face altceva decat sa stabileasca o noua taxa in sarcina agentilor economici, impovarandu-le situatia financiara".
     Prefectul Ioan Rus mai precizeaza ca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 118/96 privind constituirea si utilizarea Fondului Special al drumurilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare si autoritatea locala a municipiului Alba Iulia beneficiaza de fonduri speciale pentru reabilitatea drumurilor, fonduri la constituirea carora contribuie si agentii economici in sarcina carora s-a stabilit obtinerea acestei autorizatii speciale contra cost. De astfel aceasta taxa, spune d-l Rus, se regaseste pana la urma in pretul de vanzare al produselor si astfel tot consumatorul este in mod indirect cel care le achita.
     Conform prevederilor art. 135 alin. 1 din Legea 215/2001, prefectul Ioan Rus a solicitat CL Alba Iulia revocarea hotararii dar nu a primit raspuns.
Razvan JURCA


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.