Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Nationalizarea privatizarii

     Saptamana trecuta, dupa cum v-am anuntat, Standard & Poor's a marit ratingurile pentru Romania. Cei din mediul afacerilor au primit vestea cu optimism, insa unii au atras atentia ca un rol l-au avut unele rezultate ale vechii guvernari, cum ar fi faptul ca n-am intrat in incapacitate de plata, cum ne cantau multi prohodul pe vremea lui Isarescu. Alte agentii importante de rating, Moody's si Fitch, se pare ca vor mai astepta cel putin pana la toamna, ca sa vada mai multe rezultate, dupa cum a subliniat reprezentantul Fitch in Romania.
     Care ar fi efectele benefice? Pentru buzunarul romanului nici unul, pe termen scurt. Unii se asteapta ca aceste calificative sa duca la conditii de imprumut extern cu dobanzi sub 11% si sa atraga investitori. Altii sunt insa mai sceptici, in ambele privinte.
     Cu aceasta ajungem la un subiect spinos: privatizarea. Dupa declaratiile sforaitoare de la inceputul mandatului, premierul pare acum o frana in calea privatizarii, uitand rapid ca inainte anunta accelerarea privatizarii. Si atata a accelerat incat s-a rupt cablul de la acceleratie, iar acum caruta sta. In plus, aplicand vorba "si sarac, si fudul", Adrian Nastase stramba din nas si la putinii investitori care se arata interesati de industria romaneasca. Vezi doamne, acestia vor doar firme rentabile. Bag seama, premierul confunda investitorii cu misionarii crestini sau cu societatile de caritate. Despre privatizarea BCR, care trebuia sa fie facuta inca din guvernarea precedenta, nu se mai aude absolut nimic. Privatizarea SIDEX acum e, acum nu e, depinde de intalnire: daca scapa potentialii investitori fara cafteala "parinteasca" a sindicatelor se face tapaj cu aceasta privatizare. Cand investitorii pleaca cu cateva scatoalce care sa le aminteasca de "traditionala ospitalitate romaneasca", si aceasta privatizare pica in uitare. La Banca Agricola investitorii cereau noi eforturi financiare pentru ameliorarea situatiei bancii ca sa o cumpere. Cat despre Resita, ce sa mai zicem? Cu combinatul acela probabil ca si Lee Iaccoca sau Bill Gates ar pune de-un faliment "sanatos".
     Pe de alta parte, este si semnalul mediatic. Nimeni nu e interesat sa scrie de privatizarile de succes. Nume? De pilda, Jidveiul. Daca nu-s greve, nu-i interesant decat pentru ziarul Unirea. Sau scrisul de bine - daca realitatea o impune - e catalogat publicitate mascata. De un alt exemplu am aflat zilele trecute intr-o publicatie economica. 40 de muncitori americani de la o firma de scule isi vor pierde locurile de munca pentru ca patronii au decis mutarea unei importante parti din activitate in cele doua fabrici pe care le-au cumparat in Romania (pe vremea FPS). Socoteala a fost simpla: salariul unui inginer american = 50000 $/an, salariul orar al unui muncitor american = 18 $. Plus ca in SUA investitia ar fi costat 200 de mil. $, pe cand in Romania e de vreo 10 ori mai ieftina. Insa se pare ca intentia este sa ni se arate doar scandaluri, nu si efecte benefice ale privatizarii.
     Mai mult, Guvernul a propus firmelor din domeniul tehnologiei informatiei sa le dea spatii de productie nefolosite contra actiuni! Scuzati-ma, dar cei ce-ar accepta o asemenea nationalizare mascata a unor firme private ar fi ori in coma alcoolica, ori drogati in ultimul hal! Pai cand un astfel de SRL, de care n-auzise nimeni, a fost cumparat acum cateva luni cu 2,5 mil. $, de o firma americana, ganditi-va cam cat ar trebui sa fie spatiul primit ca sa aiba si statul cat de cat actiuni. Si la ce-ar folosi ditamai hala unei firme care face programe de calculator. O vila cu piscina e suficienta.
     Acum sa vedem ce se va alege de vanzarea a 30% din actiunile pe care statul le detine la Romtelecom. Deocamdata doar grecii de la OTE, actionarul majoritar de facto, si-au anuntat intentia de a cumpara actiunile, astfel incat sa ajunga la 51%. Insa nici in acest caz Dan Nica, ministrul Comunicatiilor, nu-i hotarat, ci asteapta sa vada cum evolueaza piata internationala in domeniu.
     Intre timp a fost blocata si privatizarea ALRO, invocandu-se tot felul de motive de catre premier. Guvernul pare interesat mai degraba sa alerge dupa cai verzi pe pereti (controlarea privatizarilor facute de altii), decat sa-si respecte angajamentele fata de organismele internationale, macar in ce priveste privatizarea, daca la deficitul bugetar si controlarea inflatiei nu-i in stare. Plus ca inainte stiai ca de privatizare se ocupa FPS (si, dupa cum am remarcat la timpul respectiv, presa, cel putin din Alba, nu s-a putut plange ca FPS nu i-a oferit prompt datele solicitate, inclusiv cele referitoare la litigii). Acum asa le-a impartit ca nu mai stii ce privatizeaza APAPS si ce ministerele. Si nici macar la ce mai foloseste un Minister al Privatizarii in aceste conditii? In afara de a da o paine unora. Ministrul are insa pagina in Internet, ca sa-l vada investitorul cat e el de frumos si de destept. Dar vreo adresa de e-mail sau numar de telefon nu va gasi! Ministerul sau Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului nici macar atat n-au. Transparenta, nu gluma, ha, ha! Am gasit un anunt APAPS de licitatie in siteul PDSR! Cine stie, n-or mai fi activele statului ci ale PDSR. Sau n-o mai fi Romania, ci Pedeserania! Despre datele anuntului din 30 ianuarie (singurul pe care l-am gasit, deci astia n-au mai privatizat nimic de-atunci!), ce sa zici? Pretul si castigatorul licitatiei. Daca FPS mi-ar fi dat doar atat as fi intrebat: Aveti ceva de ascuns? De ce nu dati toate informatiile despre licitatie?! Si atunci ma intreb: De ce-i mai platim din banii nostri pe cei de la APAPS?
Florin SILEA