Ultima ora
Stiri
Simpozion

     Muzeul National al Unirii din Alba Iulia gazduieste maine, cu incepere de la ora 10.00, simpozionul "Romania in al Doilea Razboi pentru intregirea neamului (1941-1945)". Vor conferentia cercetatori de la muzeul albaiulian, reprezentanti ai Garnizoanei Alba Iulia si ai Asociatiei Veteranilor de Razboi Alba. (A.D.)


Noi certificate de trezorerie

     Potrivit informatiilor primite de la DGF Alba, din partea d-nei Iulia Mirestean, prin ordin al ministrului Finantelor Publice, s-a aprobat o noua emisiune de certificate de trezorerie cu scadenta la 90 de zile si o dobanda de 39 la suta pe an. Subscriptia va avea loc in zilele de 12, 13, 14, 15, 19, 20, 21, 22, 26, 27, 28, 29 iunie 2001. Termenul de rascumparare a certificatelor de trezorerie va fi in zilele de 10, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27 septembrie 2001. Nivelul dobanzii la certificatele de trezorerie pentru populatie, devenite certificate de depozit la trezoreria statului, se modifica incepand cu data de 12 iunie a.c. la 39 la suta pe an, procent care va ramane in vigoare pana la o alta data care va fi comunicata ulterior. (A.D.T.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Poluare accidentala pe Aries
Timp de o jumatate de ora apele uzate din iazul de pe Valea Sesii au tulburat Ariesul

     La sfarsitul saptamanii trecute, calitatea apei raului Aries a fost influentata de cresteri ale continutului de fier, depasindu-se limita normala, pH-ul apei fiind cuprins intre 5,6-5,7. "Acest fenomen s-a datorat evacuarii apelor uzate ale sucursalelor miniere din Muntii Apuseni, colectate in iazul de decantare de la Valea Sesii. Deversarea apelor de mina s-a produs pe o zona limitata, iar dupa o jumatate de ora poluarea a fost oprita in urma interventiei celor de la S.M. Rosia Poieni", a declarat d-l Dimitrie Clepan, inspector sef al IMP Alba." Poluarea accidentala din aceasta perioada nu a produs mortalitate piscicola si a fost influentata de apele din precipitatii care spala permanent rocile din aceasta zona, bogate in oxizi de fier. In prezent, valorile indicatorilor fier si pH se inscriu in limitele admise", ne-a informat d-l ing. Vasile Stef, directorul Sucursalei de Gospodarire a Apelor Alba. (A.D.T.)


Sistemele de termoficare din Alba Iulia si Blaj ar putea fi modernizate cu sprijin american

     Intr-un fax primit, din partea Ministerului Lucrarilor Publice, de catre Societatile Dalkia si respectiv Urbana, se arata ca cele doua municipii au fost incluse intr-un program finantat de Agentia de Dezvoltare si Comert a Statelor Unite. Aceasta presupune acordarea de fonduri pentru realizarea de studii de fezabilitate si proiecte in domeniul energiei.
     Surse oficiale din cadrul Societatii Urbana au declarat ca, potrivit unei documentatii intocmite in urma cu 3 ani, lucrarile de modernizare a sistemului de incalzire din Blaj erau estimate atunci la peste 50 de miliarde de lei, in proiect fiind incluse 7 centrale termice.
     In acelasi program ar putea fi incluse si cele 30 de centrale termice din Alba Iulia dar si din zona, insa reprezentantii primariei sunt sceptici in privinta obtinerii fondurilor necesare inceperii lucrarilor deoarece, spun ei, au mai existat astfel de propuneri care nu au fost insa onorate. (D.M., F.R.)


Aproape centenara
Ana Bocsa din Bistra este campioana la giumbuslucuri
Batranica se urca in copaci si fumeaza cateva tigari pe zi

     Desi se apropie cu pasi repezi de venerabila varsta de 100 de ani, Ana Bocsa din comuna Bistra este un fel de vedeta pentru locuitorii din zona. Ea are o sanatate de fier, lucru care ii permite sa faca inca o serie de giumbuslucuri. Spre mirarea, dar si spre amuzamentul satenilor, Ana se urca in copaci dand dovada de multa agilitate. Desi traieste singura intr-o casuta, batrana are o pofta de viata de invidiat. Ea le-a spus ziaristilor ca sanatatea si implicit conditia fizica le are de la Dumnezeu. De altfel, femeia este foarte credincioasa. Din pacate, toti cei sapte copii pe care i-a crescut fara tata au murit. Cu toate astea, Ana are un tonus foarte bun si o sanatate "beton". De cand se stie, simpatica batranica mai trage cate o tigara, ajungand in prezent la doua, trei pe zi cu o cafeluta. Avand in vedere faptul ca, totusi, nu mai este la tinerete, tusa Ana, cum ii spun cei apropiati, nu consuma alcool. La fel de entuziasmat de giumbuslucurile batranei este si primarul din Bistra, Ioan Barla, nepotul Anei. "La 92 de ani o poti vedea urcandu-se in copaci si fumand. Asa a vrut Dumnezeu ca unii sa traiasca mai mult, iar altii mai putin". Un alt mot, Tibi Todea, a afirmat ca daca ar fi sa concureze cu Ana Bocsa la urcatul in copaci ar iesi pe locul doi, mai ales ca l-ar incurca burta. "Ma surprind energia si vigoarea de care da dovada aceasta femeie la varsta de 92 de ani", a spus Tibi Todea. Pe langa vioiciunea fizica, batranei i-a mai ramas tanar si sufletul. Ana Bocsa este prezenta la mai toate petrecerile si nu se da la o parte de la glume, chiar si pe tema... barbatilor. Din cauza felului ei de a fi, satenii o inconjoara cu drag pe tusa Ana si, vazand-o bine, sanatoasa, spera ca peste opt ani sa-i sarbatoreasca centenarul.
Florin ROMAN


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.