Prima pagina Editia din: 14.06.2001
Stiri
Politia va ancheta modul de privatizare a Fermei Viticole Girbova de Sebes
     Prefectul judetul Alba, av. Ioan Rus a dispus organelor de politie sa demareze o ancheta privind felul in care s-a procedat la privatizarea Fermei Viticole din Girbova de Sebes apartinand fostului IAS Petresti. Actiunea va fi declansata ca urmare a unei sesizari sosite pe adresa Prefecturii Alba, din partea unor consilieri locali, acestia la randul lor primind numeroase semnale negative in acest sens din partea locuitorilor comunei si ai satelor invecinate. (R.J.)

Pentru a suporta mai usor canicula
Locuitorii orasului sunt asteptati la strand si la bazinul olimpic
     La sfarsitul saptamanii trecute a fost redeschis strandul de la "Terasa Viilor", insa prea putini au fost cei care s-au hotarat sa-si petreaca timpul liber la Schit. Pretul biletelor este de 15.000 de lei - pentru adulti si 7000 de lei pentru elevi si studenti. Poate apa prea rece din bazin i-a indepartat pe locuitorii orasului de strand. Speram ca acum, cand strandul si bazinul olimpic au trecut sub tutela Primariei Alba Iulia, sa vina zile mai bune atat pentru cei ce administreaza aceste baze de agrement, cat si pentru cetatenii orasului nostru. (A.D.T.)

Prefectii din sase judete se vor intalni astazi la Avram Iancu
     In cursul zilei de astazi, la sediul primariei din Avram Iancu, prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, se va intalni cu sefii administratiei publice locale din judetele Cluj, Arad, Salaj, Bihor si Hunedoara. Scopul intrunirii il reprezinta organizarea manifestarilor ocazionate de sarbatoarea de pe Muntele Gaina, fiecare judet vecin aducandu-si contributia la acoperirea tuturor cheltuielilor, grosul revenind, firesc, judetului Alba. (R.J.)

Primaria Alba Iulia a premiat sportivii merituosi
     Cele mai bune atlete ale judetului Alba - Norica Cimpean si Ana Maria Groza -precum si antrenorul lor Gabriel Avram au fost premiati ieri de primarul Mircea Hava. Premierea a avut loc in baza unei decizii a Consiliului local municipal Alba Iulia. Cele doua atlete au primit cate 4 milioane de lei, iar antrenorul 2 milioane de lei. Premierea s-a facut luand in considerare intreaga lor activitate sportiva din anul trecut. La premiere au fost prezenti consilierii locali Vasile Cornea si Pavel Popa precum si presedintele C.S.M. Unirea Alba Iulia - Ioan Smadea. (A.D.)

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Blestemul sistemului centralizat de termoficare produce frisoane rau-platnicilor
Exceptand Alba Iulia si Cugirul, localitatile judetului au ramas fara apa calda
     Dupa ce SC "Apa Canal" SA Alba Iulia i-a lasat pe "sec" pe mai multi albaiulieni, debransandu-i de la reteaua de apa rece pe rau-platnici, o noua belea s-a pus "inconfortabil" pe capul locuitorilor din judet. Filiala Alba a Distrigaz Nord a trecut, la randul sau, la masuri dure impotriva clientilor cu mari datorii.      Astfel, incepand de ieri, Distrigaz a sistat furnizarea gazului metan catre toate centralele termice din municipiul Sebes, legate de sistemul centralizat de termoficare, care au acumulat datorii totale de circa 2 miliarde de lei. Prin urmare, toata populatia din Sebes deservita cu agent termic de la centrale nu mai beneficiaza de apa calda.      Surse din cadrul Filialei Alba a Distrigaz Nord ne-au declarat ca, in prezent, doar locuitorii din Alba Iulia si Cugir mai primesc apa calda. Din pacate, nici in aceste localitati situatia nu este tocmai roz. Cateva mii de familii au fost debransate de la retea de furnizorii locali de servicii, din cauza unor datorii mai vechi. Echipele de debransare ale SC "Apa Canal" SA Alba Iulia - luate la "pumni marunti" de albaiulieni      Campania de debransare si rebransare a rau-platnicilor din Alba Iulia, declansata de S.C. "Apa Canal", continua in municipiul resedinta de judet. Pentru ca si-au achitat facturile restante, incepand de ieri, cateva asociatii de proprietari au fost rebransate: blocul 5, scara D (asociatia nr. 10), blocul A de pe strada Muncii (asociatia C1), blocul D2, scarile A si D, blocul A6, scara B (asociatia nr. 23). In paralel, au continuat actiunile de debransare, in colimator intrand celelalte scari de blocuri din cadrul asociatiilor de proprietari 7 si 10 si blocurile din cadrul Asociatiei 45 din cartierul Ampoi III. Pentru prima data de la declansarea actiunilor, echipele de debransare au simtit ostilitatea populatiei, locatarii din cadrul Asociatiei nr. 7 opunandu-se lucratorilor de la SC "Apa Canal" SA. Avand in vedere acest aspect, SC "Apa Canal" SA Alba Iulia a decis sa solicite sprijinul gardienilor publici pentru protectia salariatilor.      Pe de alta parte, masurile de restrictie incep sa-si arate eficienta. Astfel, daca pana in prezent se incasau 60-70 de milioane de lei pe zi, numai in primele ore ale diminetii de ieri, la casieria societatii albaiuliene s-au adunat 274 milioane de de lei. Acest lucru demonstreaza inca o data, daca era cazul, ca romanul isi goleste punguta cu bani doar cand ii ajunge cutitul la os.
Florin ROMAN

Parchetul si Politia au efectuat prima arestare vizand jaful de la Jidvei
Gestionarul Cramei Balcaciu, Ioan Popa, a fost arestat preventiv 30 de zile
Se afla in ancheta fostul director al Combinatului de vinificare, ing. Toader Ignat, fosta sefa a laboratorului, ing. Iulia Mihu, ec. Horatiu Comsa, gestionarii Mihai Luca (sampanie Cetate) si Toader Balau (crama Jidvei)
     Parchetul de pe langa Tribunalul Alba a operat, ieri, prima arestare in cazul delapidarilor de ordinul miliardelor de lei care ies incet la lumina la S.C. Jidvei S.R.L. Pe baza unui mandat emis de procurori a fost arestat preventiv 30 de zile Ioan Popa (51 de ani) fost gestionar la Crama Balcaciu. Acesta este anchetat in stare de detentie preventiva pentru comiterea infractiunilor de delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals. In sarcina acestuia a fost retinuta o lipsa in gestiune, cu prejudicii de ordinul miliardelor, care a fost comisa prin sustragere de documente contabile. Organele de ancheta continua cercetarile in cazul fostului sef al Complexului de Vinificatie Jidvei, ing. TOADER IGNAT si al fostei sefe de laborator, IULIA MIHU. In urma cu mai bine de o luna, acestia au fost surprinsi la ora 12 noaptea, in timp ce incercau sa iasa pe poarta unitatii cu doua autoturisme de serviciu incarcate cu documente interne. Incidentul a fost urmat de un val de verificari interne care au reliefat o serie de nereguli contabile ce au impus sesizarea organelor de ancheta. Parchetul de pe langa Tribunalul Alba a solicitat pentru audieri inca vreo cateva persoane, salariati ai S.C. Jidvei SRL, suspectate ca ar fi adus prejudicii societatii.Unul dintre acestia este Horatiu Comsa - economist - care, potrivit unei note interne de verificare, a modificat datele computerizate privind fisele de gestiune, situatia accizelor, situatia timbrelor, situatia documentelor fiscale, precum si documentatia de prezentare a societatii comerciale. Cercetarile au fost extinse si asupra lui Toader Balau, Mihai Luca - magazioner la sectia de sampanizare Cetatea de Balta - din gestiunea caruia s-a constatat lipsa a 64.000 de dopuri pentru sticlele de sampanie. Ancheta continua pentru descoperirea eventualelor afaceri murdare ce s-au facut la cea mai prestigioasa companie de vinuri din Romania, deoarece acestea au creat prejudicii nu numai firmei, ci si celor peste 2000 de muncitori care asteapta clarificarea situatiei si recuperarea miliardelor care s-au pierdut si care au afectat buzunarele oamenilor din zona Tarnavelor.
Andreea RADU

Greva spontana la Uzina "Ardealul" Alba Iulia
Muncitorii protesteaza impotriva diminuarii lefurilor
     In cursul zilei de ieri, 120 de salariati de la Uzina "Ardealul" Alba Iulia, membri ai Sindicatului Liber, condus de liderul sindical Sabin Boboia, au declansat o greva spontana. Muncitorii sunt nemultumiti de faptul ca li s-au diminuat salariile incepand cu luna mai. Dupa cum se stie, Uzina "Ardealul" este in procedura de reorganizare judiciara, fiind desemnat in acest sens si un administrator judiciar. In urma analizei activitatii economice a firmei pe primele 4 luni, administratorul a ajuns la concluzia ca muncitorii unei sectii au primit mai mult la salarii cu 24 la suta, iar salariatii unui atelier cu 57 la suta, fata de manopera realizata. Prin urmare s-a decis ca cele 24 de procente sa fie recuperate prin diminuarea salariilor pe trei luni cu 8 la suta. In cazul angajatilor care au primit cu 57 la suta mai mult s-a dispus achitarea unor salarii de doar 75 la suta, pana la recuperarea intregii sume. Acest lucru i-a nemultumit pe muncitori deoarece, spun ei, au lucrat pe langa programul normal si ore suplimentare. Liderul sindical Sabin Boboia a inaintat o adresa administratorului unic si Consiliului de administratie prin care solicita revenirea la o salarizare normala, asteptand un raspuns in termen de 48 de ore. In cazul in care doleantele salariatilor nu vor fi solutionate favorabil, oamenii sunt decisi sa continue greva. In cursul zilei de ieri, sindicalistii au protestat in curtea fabricii.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.