Ultima ora
Stiri
PUR-Social Liberal
     Partidul Umanist din Romania si-a gasit directia pe scena politica romaneasca. De cateva zile, titulatura partidului este PUR - Social Liberal. "Schimbarea titulaturii survine in urma unor declaratii politice a unor partide insignifiante care si-au revendicat doctrina social-liberala. Or, dupa cum se stie, PUR este infiintat din anul 1992, avand inca de la inceput doctrina declarata social-liberala, de sustinere a IMM-urilor si dezvoltarea si consolidarea clasei de mijloc", a declarat presedintele PUR Alba, ec. Nicolae Popa. (F.R.)

Dinu Olarasu concerteaza din nou la Alba Iulia
     Unul dintre cei mai apreciati promotori ai muzicii folk, Dinu Olarasu va concerta sambata, 16 iunie la Alba Iulia. Aceasta este cea de-a doua s-a prezenta in orasul Marii Uniri intr-un interval scurt de timp. Reamintim ca el a avut un concert in data de 4 mai. Datorita succesului de care s-a bucurat atunci, Liga Studentilor din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia a decis sa-l invite din nou. Concertul va fi gazduit de Casa de cultura a studentilor din municipiul Alba Iulia cu incepere de la ora 20.00. Cu acest prilej va avea loc si lansarea volumului de poezie "In", semnat tot Dinu Olarasu. (A.D.)

Lobby francez pentru modernizarea retelelor de apa din Alba Iulia
     Ieri la sediul Primariei municipiului Alba Iulia a avut loc prima intalnire de lucru in vederea realizarii de proiecte pentru obtinerea de finantare prin programenle ISPA si SAPARD. La intalnire au fost prezenti primarul municipiului - Mircea Hava, Daniel Poulenard si Olivier Sanchez - consultanti ai UE pe ISPA si SAPARD, Consilierii locali Vasile Voicu Bora si Doina Harda precum si alti lucratori ai primariei sau reprezentanti ai societatilor comerciale interesate de aceste programe. Mircea Hava a declarat pentru presa ca a fost deja pus la punct un proiect in cadrul programului ISPA, proiect in valoare de 31 milioane EURO. El se refera la modernizarea statiei de epurare a apelor uzate din municipiul Alba Iulia, la extinderea si modernizarea retelelor de alimentare cu apa potabila. Se spera ca in luna septembrie sa fie obtinute aprobarile pentru acest proiect, astfel incat finantarea sa poata incepe de anul viitor. In prezent se lucreaza la realizarea unui studiu pentru modernizarea rampei de gunoi a municipiului Alba Iulia. (A.D.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Nori negri se aduna deasupra cetatenilor cu datorii mari
Rau-platnicii risca sa fie executati silit si sa-si piarda locuintele
Mai multe bunuri si apartamente vor fi scoase la licitatie publica
     Si ieri a continuat la Alba Iulia actiunea de debransare si rebransare a consumatorilor la reteaua de apa rece. Pe lista celor care nu mai primesc apa se regasesc locatarii din: blocul 16B (asociatia de proprietari nr. 7), blocurile 5A, 5B, 5C, 6A, 6B, 6C, 7B, 8A si 8C (din asociatia de proprietari nr. 10), blocurile nr. 238, 243, 246, 250, 254, 256 si 262 (asociatia de proprietari nr. 45), blocul V3AB de pe str. Gladiolelor si blocul K2K de pe B-dul Victoriei. In total, echipele de debransare ale SC "apa Canal" SA Alba Iulia au lasat pe "sec" 19 blocuri. In paralel, cinci blocuri din cadrul asociatiei de proprietari nr. 45 au fost rebransate, intrucat oamenii si-au platit facturile scadente. Actiunea in forta a celor de la SC "Apa Canal" SA Alba Iulia i-a determinat pe cetatenii municipiului sa bage mai adanc mana in buzunar, in ultima saptamana societatea locala incasand cateva sute de milioane de lei.
     Cu toate acestea, SC "Apa Canal" SA Alba Iulia a apelat la serviciile unui executor judecatoresc, cu care, de saptamana viitoare se va trece la executarea silita a rau platnicilor. Pentru recuperarea sumelor mici vor fi scoase la licitatie diferite bunuri electrocasnice. Acolo unde, insa, datoriile depasesc 30-40 de milioane de lei si proprietarul nu-si poate achita restantele se va proceda la scoaterea la licitatie a imobilului. Se pare ca in aceste cazuri va exista intelegere, proprietarii fiind lasati sa-si vanda apartamentele, dupa care sa-si achite datoriile si eventual, din ce ramane, sa-si cumpere un imobil mai putin costisitor. Asadar, "gluma" se ingroasa!
Florin ROMAN

Primarii din judetul Alba se revolta impotriva deciziei de plata a ajutoarelor pentru asistentii persoanelor cu handicap din bugetele locale
34 de prim-gospodari reuniti la Alba Iulia au semnat un memoriu pe care l-au inaintat Prefecturii si CJ Alba
     Timp de doua zile, in perioada 12-14 iunie a.c., in organizarea Consiliului Judetean Alba, cu finantarea USAID - World Learniag, a avut loc un amplu program de pregatire al primarilor din judet pe tema asistentei sociale si protectia drepturilor copilului. Cu aceasta ocazie au fost abordate mai multe teme de interes general precum: strategia judeteana referitoare la protectia copilului aflat in dificultate; mecanismul institutional si administrativ jurisdictional al protectiei si drepturilor copilului; atributiile administratiei publice centrale in realizarea si protectia drepturilor copilului; asistenta si protectie sociala autoritara etc.
     Cu aceasta ocazie s-a mai supus dezbaterii problema platii asistentilor cu handicap din judetul Alba, avand in vedere ca acestia nu si-au mai incasat drepturile banesti de circa 2-3 luni. Din acest motiv, primarii sunt asaltati de asistenti pentru a-si cere drepturile. Din lipsa veniturilor proprii scazute la bugetele locale (cu doua exceptii, Alba Iulia si Sebes, unde situatia este ceva mai buna), primarii ii trimit pe asistenti la ISTH. La randul sau, ISTH invoca prevederile legale si ii someaza pe primari sa faca platile. Motivand ca li s-au bagat pe gat aceste noi eforturi financiare fara sa se indice si sursele, 34 de primari din judet, printre care cei mai vehementi au fost Gheorghe Pasca (Albac), Adrian Felix Treger (Zlatna), Vasile Bugnar (Ocna Mures), Ioan Birla (Bistra), au solicitat modificarea legislatiei. Ei au semnat un memoriu in acest sens pe care l-au inaintat Prefecturii si Consiliului Judetean Alba.
Florin ROMAN

Liderii sindicatului "Apararea" de la Cugir SA fata in fata cu membrii Comisiei de Aparare din Senat
     O delegatie a Sindicatului "Apararea" din cadrul Cugir SA, reprezentata de liderul sindical Ioan Neagu si vicepresedintele Toader Ulise, ing. sef Mircea Clonta, din partea administratiei, au fost prezenti miercuri in capitala unde s-au intalnit cu membrii Comisiei de Aparare din Senat. Intalnirea a fost facilitata de deputatul liberal de Alba, Dan Simedru si de senatorul PNL de Cluj, Norica Nicolai. Facem precizarea ca la aceasta reuniune de lucru, din sectorul industriei de aparare a fost prezenta doar delegatia de la Cugir SA. Liderul sindical, Ioan Neagu, ne-a declarat ca presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Sergiu Nicolaescu, nu cunoaste continutul proiectului Legii industriei de aparare fiindca acesta nu a fost trimis Parlamentului de catre MIR. Cu toate acestea, Nicolaescu a dat asigurari ca daca guvernul nu va urgenta adoptarea legii, Comisia de aparare din Senat va prelua proiectul si il va transforma intr-o initiativa legislativa. Acest lucru va permite cu siguranta adoptarea mai urgenta a Legii industriei de aparare, extrem de importanta pentru acest sector. Totodata, delegatia cugireana s-a intalnit si cu generalul Decebal Ilina, ministru secretar de stat la MIR. Cu acest prilej s-a precizat ca guvernul urmeaza sa ia o hotarare in privinta restructurarii CN Romarm. Potrivit proiectului avansat la guvern, Cugir SA va ramane in structura Romarm, insa va fi obligata sa concentreze productia militara intr-un singur obiectiv.
Florin ROMAN

Manifestari dedicate lui Mihai Eminescu
     EminescuAstazi se implinesc 112 ani de la trecerea in vesnicie a lui Mihai Eminescu. In acest context, pentru omagierea marelui nostru poet, sub egida Bibliotecii judetene "Lucian Blaga" Alba vor avea loc la toate bibliotecile publice din judet medalioane literare, evocari, seri literare, concursuri gen "cine stie raspunde", intalniri cu creatorii, expozitii si standuri de carte. Debutul acestor manifestari a avut loc la Blaj, in contextul unei mai ample actiuni organizata de ASTRA - Despartamantul "Timotei Cipariu" Blaj, printr-o expozitie de carte "Te salut din inima Mica Roma", gazduita de Biblioteca "Scoala Ardeleana". De asemenea, ieri la bustul lui Eminescu din Alba Iulia Biblioteca judeteana "Lucian Blaga" Alba in colaborare cu Palatul copiiilor Alba Iulia si scolile generale nr. 2 si 7 au organizat o evocare literara la care au participat elevi, studenti, tineri creatori membri ai Cenaclului literar "Mirabila samanta". La sediul bibliotecii judetene a fost vernisata expozitia de carte "La steaua..."
     Nici municipiul Aiud nu se lasa mai prejos. Astazi va avea loc aici o ampla manifestare dedicata astrului de la Ipotesti sub genericul "Ceasul de taina al poeziei: Mihai Eminescu - Postumitatea". Ea va fi gazduita de Casa de cultura "Liviu Rebreanu". Tot astazi, in municipiul Sebes, Biblioteca publica "Lucian Blaga" impreuna cu cenaclurile literare de la Colegiul "Lucian Blaga" si scolile generale nr. 1 si 2 va organiza o evocare literara. Ea va avea loc in parcul de langa Scoala generala nr. 2.
Anca DINICA

Surse de finantare pentru intreprinderi mici si mijlocii
Intalnire de lucru pentru intreprinzatorii din judet
     Prefectura judetului Alba, Consiliul judetean Alba, Agentia pentru Dezvoltare Regionala "Centru" si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Alba organizeaza, in data de 20 iunie 2001, incepand cu ora 11.00, la sala mica a Casei de cultura a sindicatelor din Alba Iulia, intalnirea de lucru cu intreprinzatorii din judetul Alba pe tema: "Surse de finantare pentru intreprinderi mici si mijlocii". Se vor prezenta: "Schema de finantare nerambursabila pentru intreprinderi noi, micro-intreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii recent infiintate", componenta a Programului Phare 2000 Coeziune Economica si Sociala, precum si alte programe de finantare accesibile Romaniei pentru anul in curs. Aceasta actiune este menita sa popularizeze in randul intreprinzatorilor din judetul nostru programele de asistenta financiara lansate sau in curs de lansare destinate tarii noastre, in spiritul promovarii unei bune relatii intre autoritatile administratiei publice si sectorul privat, indeosebi cel al intreprinderilor mici si mijlocii. Sunt invitati sa participe toti cei interesati in a deveni beneficiari ai unor astfel de programe de finantare. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.