Prima pagina Editia din: 20.06.2001
Stiri
Hramul Manastirii "Sfantul Ioan Botezatorul" Alba Iulia
     Omul sfinteste locul iar locul unde oamenii se intalnesc cu gandul la sfintenie atrage prezenta lui Dumnezeu, astfel incat prin aceasta intalnire oamenii se ajuta unii pe altii la sfintirea lor si a lumii intregi. Sunteti invitati sa participati la slujba de sfintire si la hramul Manastirii "Sfantul Ioan Botezatorul" din Alba Iulia. Sfintele slujbe, ne informeaza staretul manastirii, protos. Ioan Cojanu, vor avea loc dupa urmatorul program: *Sambata, 23 iunie, incepand de la ora 20.00 - Vecernia Mare, Pavecernita, Moliftele Sfantului Vasile cel Mare si ale Sfantului Ioan Gura de Aur, Miezonoptica, Utrenia, Ceasul I, Ceasul al III-lea, Ceasul al VI-lea; *Duminica, 24 iunie: ora 7.00 - Sfantul Maslu, ora 8.30 - Sfintirea Bisericii de lemn; ora 9.30 - Sfanta Liturghie. (A.D.)

Concurs de programe pentru tineret
     La sediul Directiei pentru Tineret si Sport a judetului Alba va avea loc joi, 28 iunie a.c., la ora 10.00 concursul pentru programe de tineret pe trimestrul trei al acestui an. Vor fi luate in considerare proiectele depuse de organizatiile nonguvernamentale, care, daca vor primi aviz favorabil, urmeaza sa fie derulate cu sprijin financiar din partea M.T.S. (S.D.)

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In ultimele doua zile
Ploaia si grindina au provocat pagube de aproape 11 miliarde de lei
     In cursul zilei de luni, 18 iunie a.c., ca si ieri schimbarea brusca a temperaturii aerului a determinat o racire accentuata a vremii, care a favorizat caderea unor insemnate cantitati de precipitatii si grindina. Timp de mai multe ore, pe o arie intinsa din judet, n-au contenit sa cada valuri de gheata de marimea unor cirese si pana la dimensiunea unei prune, insotite de vant puternic. Potopul s-a abatut asupra culturilor agricole pe o intinsa arie geografica.
     Cele mai afectate de calamitatile naturale sunt localitatile din partea de nord - est a judetului. Intensitatea caderilor de grindina a fost asa de mare ca in numai cateva minute sarmanii producatori agricoli au vazut cum truda lor de peste an este compromisa in proportii ingrijoratoare. Deplasata de urgenta la fata locului, Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor a facut o prima evaluare a pagubelor pricinuite de grindina si furtuna. Intr-un fax primit de la DGAIA Alba se confirma ca au fost afectate 2047 ha culturi agricole. Pierderile sunt apreciate la aproape 11 miliarde de lei. Pe unde a cazut grindina, culturile agricole au fost distruse in proportie de 50 la suta.
     Pe teritoriul comunei Cetatea de Balta au cazut prada grindinei 1155 ha cultivate cu grau, porumb, orz, orzoaica, sfecla de zahar, legume, vie pe rod. In comuna Jidvei au fost afectate 335 ha, dintre care 300 cu porumb si 30 cu vie pe rod. Alte 180 ha de culturi agricole au fost distruse si in hotarul localitatii Sancel, Sona - 230 ha, iar la Lunca Mures - 147 de ha. Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor a cerut primariilor, producatorilor agricoli si specialistilor din localitatile afectate sa intocmeasca de urgenta procesele verbale si sa le inainteze la DGAIA Alba. De asemenea, in ultimele zile, a cazut grindina si in alte localitati ale judetului, precum Abrud, Vadu Motilor si Alba Iulia, insa nu s-au semnalat pagube importante. A plouat cu intensitate la Mihalt - 20 litri/mp, Vintu de Jos - 15 l/mp, iar frecvent si in alte zone s-au inregistrat 10 l/ mp.
Sebastian TRUTA
Rupere de nori la Cugir
     In cursul zilei de ieri, la Cugir au cazut importante cantitati de precipitatii si s-au semnalat fenomene meteo negative, inclusiv ruperi de nori. Din cauza precipitatiilor abundente au fost inundate pivnitele a cinci case si sectiile de la uzina de jos. Canalizarea nu a putut face fata puhoaielor de apa si prin urmare strazile au fost la randul lor inundate, fiind transformate in adevarate albii de rauri. (N.T.)

Incepand de azi, de la ora 7.00
Minele din Apuseni functioneaza in regim de avarie
Datoriile acumulate de exploatarile miniere depasesc 580 de miliarde de lei
     Incepand de la ora 7.00 a acestei zile, S.C. Electrica SA, Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Alba, a trecut efectiv la intreruperea furnizarii energiei electrice catre unitatile miniere din Muntii Apuseni. "Am fost nevoiti sa recurgem la aceasta masura extrema, ne-a declarat d-l ing. Gheorghe Voina, directorul Sucursalei, intrucat exploatarile miniere nu si-au respectat obligatiile asumate prin contract". La ora actuala Rosia Poieni are o restanta la plata facturilor la energie, de 374 de miliarde de lei, Baia de Aries - 109 miliarde de lei, Zlatna - 53 de miliarde de lei. A fost exceptata de la intrerupere Rosia Montana care desi cumuleaza o restanta de 46 de miliarde de lei, a achitat contravaloarea energiei electrice consumate de la inceputul acestui an.
     Intreruperile vizeaza sediul din Abrud al Exploatarii Miniere Rosia Poieni. La punctul de lucru de la Dealul Piciorului, limitarea va fi la nivelul a 1 MW necesar evitarii poluarii raului Aries. Va ramane in intuneric si sediul minei din Zlatna. Reteaua de alimentare a minei va fi alimentata, totusi, cu 0,5 MW necesari functionarii pompelor de evacuare a apei din subteran si de aerisire a minelor. Deconectarea se va extinde si asupra Exploatarii Miniere de la Baia de Aries, unde puterea furnizata va fi la limita preintampinarii poluarii raului Aries.
     Surprinde lipsa de reactie a conducerii unitatilor miniere vizate si a Minvest Deva, care au fost avizate cu cinci zile inainte de intreruperea furnizarii energiei electrice, dar nu au miscat nici un deget pentru achitarea datoriilor. Restrictia intreruperilor de curent este nelimitata in timp.
Sebastian TRUTA

In premiera nationala
Preotii vor predica in biserici impotriva consumului de droguri
     In fiecare an, la 26 iunie se aniverseaza Ziua mondiala antidrog. Cu aceasta ocazie, Serviciul de Promovare din cadrul DSP Alba, condus de dr. Olimpia Candrea, a pregatit mai multe actiuni de constientizare a cetatenilor privitoare la nocivitatea consumului de droguri. In premiera nationala, in aceasta actiune vor fi inclusi si preotii care vor predica in biserici despre pericolul consumului de droguri. In acest sens s-a solicitat sprijinul Arhiepiscopului Andrei si al Mitropolitului Lucian. Totodata, vor fi distribuite 3000 de pliante, in care se incearca descurajarea consumului de droguri, prezentandu-se problemele medicale grave cu care se confrunta narcomanii. (F.R.)

Prefectura Alba ramane stapana pe cladirea Palatului Administrativ al judetului
     Ieri, la Tribunalul judetean Alba, s-a judecat apelul formulat de prefectul Ioan Rus cu privire la dreptul de folosinta a cladirii Palatului Administrativ al judetului. Asa cum a promis, Ministerul Justitiei a trimis o adresa prin care a precizat ca renunta la actiunea de evacuare. In baza acesteia, Prefectura Alba a solicitat completului de judecata admiterea apelului precum si casarea ultimei sentinte favorabile Curtii de Apel Alba. Astfel Tribunalul a dat castig de cauza Prefecturii printr-o sentinta care ii confera dreptul legal de a-si desfasura activitatea in incinta cladirii Palatului Administrativ. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.