Ultima ora
Stiri
Ministrul Culturii amana ridicarea grupului statuar "Avram Iancu" din Alba Iulia
     Ideea Societatii Culturale "Avram Iancu" din Alba Iulia de a realiza in municipiul resedinta de judet un grup statuar, avandu-l ca figura centrala pe marele erou al Revolutiei de la 1848, nu poate fi pusa deocamdata in practica. Desi a depus toata documentatia necesara la Ministerul Culturii si Cultelor inca din luna februarie, conducerea societatii nu a primit pana in prezent avizul necesar demararii lucrarilor, comisia de specialitate din cadrul acestui minister reintrunindu-se pentru a lua o decizie. In acest sens a fost solicitat sprijinul prefectului Ioan Rus care a promis ca va face toate diligentele necesare pentru obtinerea avizului in cel mai scurt timp. (R.J.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
La UM Cugir, noi dezvaluiri privind
Afacerea Vulcan si scandalul cartuselor de vanatoare
     S.C. Cugir SA putea sa devina cea mai mare fabrica de cartuse de vanatoare tip 16 si 12, din Romania, daca pe aceasta afacere nu ar fi pus mana mafia coloneilor si generalilor din Ministerul Apararii Nationale. Aceasta, cu complicitatea sindicatelor lui Bordeian si Herlea de la Cugir, au hotarat ca respectivele cartuse pot fi fabricate mai bine intr-un garaj sindical din Bucuresti, decat la Cugir, asa ca mai marele Regiei autonome pentru productia de tehnica militara (RATMIL) - Bucuresti, directorul gneral, colonel ing. Ioan Vulcan a dat Decizia nr. 551 din 29 noiembrie 1995 prin care se transfera, fara plata, de la UM Cugir la Ratmil, mijloace fixe.
     Mentionam ca singurul sindicat care s-a opus acestui transfer a fost cel de la sectia Sebes a UM Cugir care a inaintat conducerii UM Cugir o nota de probat in care se arata ca "la Sectia Sebes a UM Cugir exista posibilitatea executarii in bune conditii a acestor repere avand totodata si mult personal in somaj tehnic. La intreprindere s-a creat, datorita acestor lucruri, o stare de spirit necorespunzatoare, personalul muncitor fiind in stare de agitatie, considerand ca executia matritelor, omologarea lor si probele s-au executat cu mari eforturi la UM Cugir si executia acestor repere ar fi normal sa se faca la Sebes. In zadar au protestat liderii de sindicat Ion Stefan, Ilie Beda, Ioan Schiau, Ioan Ispas si Ioan Chisbac ca si seful de sectie Alin Dadarlat, pentru ca nici conducerea UMC si nici sefii sindicatului Liber nu s-au opus transferului utilajelor la Bucuresti, in garajul devenit peste noapte fabrica de armament.
     Astazi, acelasi colonel Vulcan este mare sef in Ministerul Industriei si Resurselor, fiind adjunctul generalului Ilina, secretarul de stat care raspunde de industria de aparare. Daca tot asa poarta grija Cugirului cum a purtat-o cand a fost director la Ratmil si numeste directorii dupa cum a fost ajutat sa-si transfere la Bucuresti masinile de injectat mase plastice, nu este de mirare ca la ora actuala la Cugir, uzina, productia de aparare si cetatenii au ajuns la limita dezastrului, adica mai rau ca dupa un razboi sau mai bine zis ca dupa eruptia unui Vulcan! Mare porcarie sa lasi oamenii fara locuri de munca si sa faci fabrica din garajul lui Mocanescu, nume predestinat parca sa le dea nu de lucru ci la moaca cugirenilor! (B.I.U.)

Cu orice pret
Guvernul vrea sa relanseze investitiile in Romania
Ieri, odata cu asumarea raspunderii in fata Parlamentului, premierul Nastase a sustinut ca Legea investitiilor directe raspunde planului de actiune inaintat Uniunii Europene
     Premierul Adrian Nastase a declarat, marti, la asumarea raspunderii Guvernului in Parlament pentru legea investitiilor directe, ca aceasta lege cu impact semnificativ in economie raspunde cerintelor Planului de actiune inaintat UE si instituie "un cadru juridic stabil, echilibrat, nediscriminatoriu pentru investitorii romani si straini, nebirocratic si eficient". Legea asigura garantarea stabilitatii si coerentei cadrului legislativ, stimularea investitorilor romani si atragerea celor straini, aplicarea uniforma a legislatiei economice, precum si garantarea investitiei si inviolabilitatea acesteia. De asemenea, prin acest text legislativ sunt aplicate efectiv conventiile internationale in domeniu si se accelereaza indeplinirea criteriilor economice de aderare la UE si in structurile euro-atlantice, a mai spus seful Executivului. Premierul a aratat ca, prin asumarea raspunderii in fata Parlamentului pe aceasta lege, Guvernul respecta angajamentul luat la investitura de a se prezenta in fata Legislativului in primele sase luni prin unul din mijloacele constitutionale. El a aratat ca Executivul a recurs la aceasta procedura din necesitatea realizarii unor obiective majore din Strategia nationala de dezvoltare economica pe termen mediu, din Programul de guvernare si din Planul de actiune pentru indeplinirea acestui program.
     Adrian Nastase a spus ca Romania se confrunta cu o stare precara a infrastructurii si a serviciilor publice, o industrie inca energofaga, lipsita de flexibilitate si "in buna masura" configurata nerational in raport cu resursele interne, o structura nefavorabila de proprietate, cu o slaba dotare tehnologica a agriculturii, cu o asistenta sanitara slaba, cu o retea insuficienta a cailor de transport si de comunicatii, la care se adauga un consum disproportionat de resurse fata de valoarea nou creata. El a declarat ca analiza lucida a evolutiei societatii arata o tendinta in virtutea careia decalajele de productivitate si de nivel de trai fata de tari avansate s-au amplificat cu costul unei uriase risipe de resurse si de avutie nationala. De aceea, programul de guvernare prevede actiuni concrete pentru reconstructia economiei, astfel incat aceasta risipa sa fie stopata iar decalajele sa fie reduse.
     Premierul a prezentat principalele coordonate ale legii investitiilor directe si a aratat ca membrii Guvernului sunt constienti ca se expun riscului formularii unei motiuni de cenzura. Ministerul Dezvoltarii si Prognozei in colaborare cu Departamentul pentru relatia cu investitorii straini va coordona politica Guvernului in domeniu, asigurand, la cerere, asistenta tehnica investitorilor. El a spus ca problema relansarii procesului investitional este de o importanta deosebita pentru dezvoltarea tarii si a apreciat ca toate fortele politice au datoria sa coopereze pentru realizarea acestui deziderat major, motiv pentru care considera ca parlamentarii vor sustine Guvernul in acest demers.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.