Ultima ora
Stiri
Program GTI in Ungaria
     In perioada 20-24 iunie a.c., in Ungaria, la Sellye-Pecs, se desfasoara programul GTI, la care este partener si judetul Alba. Acesta face parte din cadrul proiectului Eugenia, unde Alba ii mai are alaturi pe reprezentantii din judetul Barany (Ungaria) si din regiunile Valon (Belgia) si Pirinei (Franta). Delegatia Albei este alcatuita din Liliana Marginean, arhitect sef al CJ Alba, Marioara Puscas (Albamont), prof. Eugen Buciuman, rector al Scolii Superioare de Afaceri. (F.R.)

De la inceputul anului
Primaria Alba Iulia a executat reparatii la drumuri de peste 10 miliarde de lei      In cadrul unei conferinte de presa, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a afirmat ca de la inceputul anului si pana acum s-au executat lucrari de reparatii la drumurile din municipiu in valoare de peste 10 miliarde de lei. In acest fel primarul doreste sa dea un raspuns clar celor care l-au acuzat, mai mult sau mai putin voalat, ca intensele lucrari executate anul trecut, mai ales pe Bulevardul Victoriei, s-au datorat... campaniei electorale. Domnia sa a precizat in acest sens ca, pana la data alegerilor in municipiu, se executasera asemenea lucrari in valoare de doar 5,4 miliarde de lei. Deci, a conchis Mircea Hava, toate reparatiile executate fac parte dintr-un amplu si permanent program de reabilitare a strazilor din municipiu. Referitor la Bulevardul Victoriei Mircea Hava a mai declarat ca pana in toamna anului viitor reparatiile se vor termina, astfel incat vom avea o artera model - de la intersectia cu strada Lalelelor si pana la intersectia cu strada Tudor Vladimirescu. (A.D.)

Apel pentru salvarea unitatilor spitalicesti
     Consilierul judetean din partea PDSR, dr. Luca Savu, a solicitat institutiei pe care o reprezinta sa acorde o atentie sporita situatiei juridice a spitalelor, revendicate din ce in ce mai mult de fostii proprietari. "La Spitalul Sebes suntem pe cale de a pierde doua spatii in care functioneaza dermatologia si policlinica, revendicate in instanta. Exemple de acest gen pot aparea cu siguranta si in alte parti" - a spus dr. Luca Savu. Presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a cerut secretarului general, d-na Mariana Hurbean, sa intocmeasca o situatie cu aceste cazuri de litigii, urmand a se face in continuare demersurile necesare. (F.R.)

Oficiul Prefecturii Cimpeni a trecut la fapte
     Treptat, promisiunile lansate de directorul Oficiului Prefectural Cimpeni, d-l Niculae Puiulet, incep sa fie transpuse in practica. In acest context, dansul ne-a comunicat faptul ca au fost deja demarate o parte dintre lucrarile de reamenajare a barajului de la Mihoiesti, constand in construirea unui nou dig si refacerea conductei care aprovizioneaza cu apa orasul Cimpeni. De asemenea, utilajele Societatii de Gospodarire a Apelor sunt deja in actiune, executand lucrari de decolmatare pe Ariesul Mare si Ariesul Mic, iar Sectia Drumurilor Nationale reprezentata in zona a trecut la efectuarea lucrarii de asfaltare a tronsonului de drum Cimpeni - Avram Iancu. Oficiul Prefectural se implica activ si in actiunile de pregatire a manifestarilor de pe Muntele Gaina, d-l Puiulet solicitand primariilor din Vidra si Avram Iancu rapoarte zilnice cu privire la stadiul lucrarilor referitoare la amenajarea cailor de acces. In plus, d-l Puiulet ne-a mai informat ca lucrarile de modernizare a Casei Memoriale "Avram Iancu", din Vidra, sunt in curs de finalizare. (R.J.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
La SM Baia de Aries
Puterea sindicatelor mai tare decat aurul
Primim la redactie
     Conducerea Sindicatului Liber "Minaur" din cadrul S.M. Baia de Aries constata cu regret cele afirmate in acest cotidian de catre domnul prefect de Alba, Ioan Rus, din data de 21.06.2001 referitoare la numirea domnului inginer Oniga Viorel Dan in functia de director al SM Baia de Aries.
     Va facem precizarea ca aceasta numire s-a facut pe principiul competentei profesionale si nu pe criterii politice si este salutata de aproape intreg personalul subunitatii noastre. Mai mult, tinem sa va precizam ca aceasta numire are girul domnului ministru Ioan Dan Popescu, ministrul Minelor, Industriilor si Resurselor in a carui sfera de atributiuni intra si activitatea desfasurata in cadrul Companiei "MINVEST" Deva, care nu este sub tutela Ministerului Administratiei Publice.
     Domnul inginer Oniga Viorel Dan a sustinut si sustine in continuare politica guvernului si a ministerului fata de minerit, dar printr-o politica care sa nu insemne disponibilizari ci mentinerea locurilor de munca si a unitatilor fiabile, lucru pe care il sustinem si noi intrutotul.
     Cu regret trebuie sa va informam ca domnul inginer Cirja Gheorghe, principalul sustinut al domnului prefect, a fost schimbat din functie acum patru ani, cand tot domnul Ioan Rus era prefect de Alba, printr-o greva a salariatilor de 19 zile si, datorita incompetentei profesionale, pe vremea aceea SM Baia de Aries realiza cu 1860 de salariati o productie de 12 pana la 14 kg de aur/luna cu costuri de 5 pana la 6 mii lei/1000 lei productie marfa, productie realizata si in prezent doar cu 1020 salariati si cu 2500 lei/1000 lei productie marfa. La predarea gestiunii de catre domnul inginer Cirja Gheorghe urmatorului director care l-a inlocuit, ing. Anca Ioan, s-a constatat un minus de 8 kg de aur care s-a recuperat prin munca minerilor timp de un an de zile, asupra domnului Cirja Gheorghe neluandu-se nici un fel de masuri.
     Prin plecarea domnului ing. Oniga Viorel de la conducerea sindicatului nostru si a Filialei Alba a Confederatiei Sindicale Meridian suntem constienti ca suferim o pierdere mare, dar prin trecerea lui la carma subunitatii noastre suntem siguri ca vor avea de castigat toti salariatii indiferent de sindicatul din care fac parte.
     Speram ca tratand cu rationament aceasta situatie domnul prefect isi va schimba opinia si atitudinea fata de domnul director ing. Oniga Viorel, mai ales ca acesta a avut dialoguri cu domnul prefect si, din convorbirile avute, domnul prefect nu si-a aratat negativismul fata de aceasta situatie.
     Incheiem dorindu-i domnului prefect multa sanatate, putere de munca si sa nu uite ca interesul comunitatii trebuie pus deasupra celui personal. Noroc bun!
Consiliul de conducere si coordonare al Sindicatului Liber "Minaur" S.M. Baia de Aries

Dupa ce un autoturism Dacia a trecut peste corpul sau
Un norocos din satul Decea a scapat doar cu o fractura de bazin
     Un tanar din satul Decea a scapat cu viata ieri, dupa ce un autoturism Dacia a trecut peste el. Valer Zoltan, de 22 de ani, a chefuit toata noaptea la un birt din zona statiei CFR Unirea II. Potrivit informatiilor noastre, spre orele diminetii, tanarul a devenit prea vesel si a inceput sa provoace scandal in birt, spargand halbe de bere. Personalul unitatii l-a rugat pe chefliu sa paraseasca birtul si, in cele din urma, Zoltan s-a conformat. Adeptul lui Bachus a fost insa lovit brusc de oboseala si a cazut pe DJ 107i. Din pacate, tanarul a fost surprins si accidentat de un autoturism Dacia, condus de Nagy Arpad, de 24 de ani, din Ocna Mures. Din cauza vizibilitatii reduse, soferul nu a reusit sa-l vada pe adeptul lui Bachus intins pe carosabil. Zoltan a avut insa parte de mare noroc, el nefiind accidentat foarte grav, alegandu-se doar cu fractura ischio-pubiana. El a apucat sa anunte politia, dupa care a fost transferat la Spitalul Judetean Alba. Desi in prima faza s-a considerat ca accidentul a fost provocat de o persoana care a parasit locul faptei, din cercetari a rezultat ca soferul nu este vinovat pentru fuga de la locul faptei pentru ca el nu a avut cum sa-l vada pe Zoltan intins pe carosabil si sa realizeze ca a fost protagonistul unui accident. Acum, tanarul accidentat, care a trecut razant pe langa moarte, este in afara oricarui pericol. Cercetarile in acest caz continua.
Nicoleta TOMUTA, Florin ROMAN

I.P.M. Alba a prezentat situatia factorilor de mediu pe primele 5 luni ale anului
Zlatna ramane in continuare ciuca... poluarii din judetul Alba
Un alt mare agent poluant, EM Abrud, va trebui sa gaseasca urgent solutii pentru neutralizarea apelor acide deversate in iazul Valea Sesei
     Cu ocazia conferintei de presa sustinuta la Prefectura Alba, seful Inspectiei pentru Protectia Mediului Alba, Dimitrie Clepan, a prezentat o sinteza privind calitatea factorilor de mediu in judetul Alba pe primele 5 luni ale anului in curs. In ceea ce priveste calitatea aerului, coeficientul general de poluare s-a situat sub limita admisa, insa in localitatile Alba Iulia si Ocna Mures au fost frecvent depasite pulberile in suspensie si sedimentabile. Zona critica sub aspectul poluarii atmosferice este, de acum arhicunoscuta, Zlatna, zona considerata cu risc major de imbolnavire. Poluarea Zlatnei este de natura complexa, cuprinzand gaze sulfuroase, aerosoli cu concentratii ridicate de metale grele, plumb, cadmiu, zinc, cupru, arsen si alte substante neidentificabile. Dl. Clepan a precizat ca una dintre masurile de reducere cu circa 25% a poluarii atmosferice in Zlatna ar reprezenta-o convertirea gazului sulfuros SO2 impreuna cu calcarul existent in zona Aiudului, intr-un material des utilizat in domeniul constructiilor si anume rigipsul, masura ce are sanse mari de aplicare cat mai curand. In ceea ce priveste calitatea apelor de suprafata supravegheate de CN Apele Romane - SGA Alba, de asemenea, coeficientul general de poluare a inregistrat o scadere continua de la 0,89 in luna ianuarie la 0,50 in luna mai, limita admisa fiind de 1.00. In schimb, la acest capitol, in judet exista cinci mari agenti poluanti: Exploatarile miniere din Apuseni si SC Ampelum Zlatna care, intre timp, a rezolvat acest aspect prin amenajarea iazului de decantare de la Valea Mica. Problema principala in acest sens o reprezinta EM Abrud care nu a gasit inca solutii pentru epurarea apelor acide (cu o incarcare mare de ioni metalici) evacuate in iazul de decantare Valea Sesei. Pana la data de 1 iulie 2001, EM Abrud va trebui sa emita caietul de sarcini pentru firmele interesate sa participe la licitatie in vederea intocmirii studiului privind neutralizarea apelor si recuperarea metalelor, indeosebi a cuprului. Referitor la factorul sol, din expertizele efectuate de I.P.M. Alba se constata o poluare accentuata a acestuia tot in zona Zlatna, continutul de zinc, cupru si plumb fiind cu mult peste limitele admise.
     In final, seful I.P.M. Alba a mai subliniat si obiectivele majore avute in vedere pentru urmatoarea perioada, cum ar fi alinierea la standardele europene privind calitatea mediului, completarea bazei de date de mediu la nivel local cu toate informatiile necesare caracterizarii starii de calitate a mediului in judet, astfel incat sa se poata realiza o compatibilitate intre componentele de mediu si anume aer, apa, sol, natura. Au fost, de asemenea, enumerate si o serie de lucrari stabilite prin programele de conformare si etapizare printre care amintim finalizari de statii de neutralizare, introducerea serviciului de salubritate in toate localitatile judetului, extindere de spatii verzi si plantare de pomi ornamentali si continuarea lucrarilor de reconstructie ecologica in zonele miniere din Apuseni.
Razvan JURCA, Adriana DURIGA

PD se considera "principalul inamic al PDSR"
     In cadrul unei conferinte de presa conduse de liderul PD Alba, d-l Mircea Hava, ziaristilor li s-a pus la dispozitie "Mesajul noii echipe a Partidului Democrat", un adevarat rechizitoriu la adresa PDSR, "care traieste cu ambitia partidului unic si a partidului-stat, care controleaza tot si nu guverneaza decat pentru el insusi". Ca urmare, conducerea nationala a PD si-a propus "sa incercam, din rasputeri, sa protejam cetatenii Romaniei de abuzurile Puterii" si considera ca PD este "principalul inamic al PDSR". De ce se vorbeste de PDSR? Deoarece "Carmaciul" (cum l-a numit Mircea Hava pe Traian Basescu) este de parere ca: "Nu se schimba mintea cand se schimba palaria". Iar despre crearea PSD liderul democratilor sustine ca "PDSR s-a prefacut sambata ca dispare, pentru ca oamenii sa nu il mai acuze de greselile pe care le face".
     Referitor la ultimele plecari din PD, d-l Hava a spus ca sunt dureroase fiindca sunt oameni in care s-a investit incredere si care au fost sprijiniti de partid. Insa este un semnal ca pe viitor sa nu se mai repete greseala. Referitor la noua echipa, presa a fost informata ca este foarte tanara, unii fiind studenti, si a fost aleasa corect, fara impuneri. Dovada este faptul ca din candidatii care l-au sprijinit pe Roman numai unul n-a fost ales, iar senatorul Pana, un important sustinator al fostului lider, a invins-o pe d-ra Boagiu, sustinatoare a lui Basescu. Hava a fost de parere ca si d-na Marinescu ar fi fost aleasa daca ar fi candidat. Surpriza in cazul ei a fost cea mai mare fiindca ea a fost cea care le-a solicitat lui Basescu si Roman sa semneze un angajament ca nu vor parasi partidul, chiar daca nu vor castiga fotoliul prezidential.
     Pe plan local apele sunt linistite si s-a constatat venirea de noi membri. De asemenea, se asteapta sosirea unor primari. In curand vor fi schimbate si carnetele de partid, in preambulul alegerilor din organizatiile locale. Iar in acest an nu se va tine cont de vechime, derogare de la statut stabilita de conducerea centrala. Ca urmare, se astepta o infuzie de tineri si doua-trei candidaturi pe functii. Deocamdata sigur este ca planul pentru alegerile din 2004 este 25% pentru Filiala Alba a PD. Procentaj considerat "mobilizator" de Mircea Hava.
Florin SILEA

Timp de doua zile, Baia Mare va gazdui
Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania
     In zilele de 27 si 28 iunie a.c., municipiul Baia Mare va gazdui lucrarile Uniunii Nationale a Consiliilor judetene din Romania, la care, din partea judetului Alba, va fi prezent presedintele CJ, Augustin Presecan. Cu aceasta ocazie vor fi luate in discutie mai multe teme, dintre care amintim: prezentarea si aprobarea propunerilor de modificare a statutului; elaborarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 134/2000 privind regimul parcurilor industriale; propuneri privind modificarea si completarea Legii nr. 189/1998 privind finantele publice locale si a Legii nr. 213/1898 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia; legea privind venitul minim garantat; legea privind sistemul national de asistenta sociala etc. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.