Ultima ora
Stiri
Apel catre "Suntel"
     Rugam pe domnii de la telefoanele "Suntel" care raspund de judetul Alba sa binevoiasca a se prezenta la ziarul "Unirea" pentru rezilierea contractului asa cum au facut-o si la incheierea lui, cand una au promis si alta am ajuns sa... platim Cu aceasta ocazie, o rugam si pe telefonista "Suntel" de la Baia Mare sa nu mai inchida telefoanele in nasul clientilor. (A.C.)

A fost descoperita munitie de razboi la Lancram
     Politia din Sebes a fost sesizata joi, 22 iunie, de un cetatean din Lancram despre faptul ca, in timp ce isi renova casa cumparata cu un an in urma, a gasit o punga cu cartuse. In urma cercetarilor efectuate de politie la fata locului, s-a constatat ca munitia era fabricata in anii 1924 - 1939 si consta in 34 de cartuse de 7,92 mm si 5 cartuse de 9,3 mm. Munitia apartinuse fostului proprietar al casei, Haralambie Chirila, care a decedat intre timp. (N.T.)

La Sibiu
Intalnire pe tema parcurilor industriale
     In 27 iunie a.c., la Sibiu, va avea loc o intalnire avand ca tema Parcurile industriale, organizata de reprezentantii administratiei judetene. La aceasta reuniune va fi prezent si presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan. La intalnirea de la Sibiu au fost invitati reprezentanti ai mai multor ministere, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Agentiei Regionale de Dezvoltare VII Centru, Consiliilor judetene ce apartin de aceasta regiune, Consulatului german la Sibiu, Serviciului integrat de consultanta al Germaniei in Romania, USAID si World Learning. (F.R.)

Lansare de carte
     Un eveniment cultural aparte va fi gazduit luni, 25 iunie, de Teatrul de papusi "Prichindel" din Alba Iulia. Nu este vorba de premiera vreunui nou spectacol, ci de lansarea unei carti. A unei carti deosebite "Poezia-mi este viata mea" volum de versuri al carui autor, Alexandru Traian Morar, este membru al Societatii handicapatilor neuropsihic "Speranta" din Alba Iulia. Lansarea volumului la care sunteti invitati va avea loc la ora 17.00. (A.D.)

Prefectul a ordonat
Controale in pietele agroalimentare
     In cadrul teleconferintei de ieri, prefectul judetului Alba, Ioan Rus, a solicitat institutiilor abilitate, in speta Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, Politiei, Garzii Financiare si Directiei de Sanatate Publica, sa intensifice controale cu privire la calitatea marfurilor indigene si de import care ar putea reprezenta un potential pericol pentru sanatatea populatiei: "Din strainatate sosesc tot felul de produse aflate la limita termenelor de garantie, mai precis rebuturile lor si romanii, mai ales cei cu venituri scazute, cumpara orice fara a se mai gandi la protejarea propriei persoane si a celor apropiati. O atentie speciala va trebui sa acordam si marfurilor second-hand", a precizat d-l Rus. (R.J.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In scandalul telefoanelor din Muntii Apuseni, deputatul PSD de Alba, Ioan Andrei, afirma ca
"Programul Goldstar" nu a fost aprobat de Romtelecom ca urmare a unor neintelegeri
     "Avand in vedere faptul ca in ultima perioada in presa locala au aparut anumite informatii contradictorii cu privire la dezvoltarea telefoniei in Apuseni, respectiv in judetul Alba, doresc sa fac urmatoarele precizari. Inca din toamna anului 2000 a fost inaintat SNTc Romtelecom SA cat si la MCTI (Ministerul Telecomunicatiilor, Tehnologiei si Informatiei) "Proiectul de dezvoltare a telecomunicatiilor rurale in judetul Alba". Acest proiect prevedea, in mare, dezvoltarea telecomunicatiilor si conectarea localitatilor rurale la reteaua nationala de telecomunicatii printr-un sistem de acces radio. Acest proiect (numit Goldstar) urma sa fie derulat prin colaborare cu EMGS (Electromagnetica Goldstar) care furniza echipamentul necesar. Din cauza unor neintelegeri la nivel central al SNTc (consiliul de administratie) acest proiect nu a fost inca aprobat", a precizat Ioan Andrei, deputat PSD de Alba. Ca urmare a demersurilor facute in cadrul semestrului intai al acestui an, de domnia sa si de directorul Directiei de Telecomunicatii Alba, ing. Ioan Pocan, s-a reusit ca o parte a acestui proiect sa inceapa sa se deruleze, si anume inceperea lucrarilor de infrastructura, adica instalarea unui cablu de fibra optica pe tronsonul Alba Iulia - Zlatna -Abrud - Campeni - Bistra. Acest lucru este in faza de executie si va permite conectarea centralelor de la Zlatna, Abrud, Rosia Montana, Campeni, Bistra si in perspectiva imediata a intregii zone a Muntilor Apuseni prin Alba Iulia la reteaua nationala de telecomunicatii. Exista in faza de proiectare tronsonul de fibra optica Bistra - Baia de Aies - Posaga - Ocolis - Rimetea - Livezile - Aiud, ce va permite si conectarea zonelor adiacente tronsonului de cablu la reteaua telefonica nationala.
     Tot in faza de proiectare este ramificatia de fibra optica de la DN 74 spre Bucium - Mogos, fapt care va permite si modernizarea telefoniei din zona amintita. Proiectarea va continua si pe directiile Campeni - Avram Iancu, Campeni - Arieseni, astfel ca se vor crea conditii tehnice optime pentru implementarea in continuare a retelei de acces radio din centrele urbane si comunale catre zonele izolate. Insa problema delicata este a acestei retele de acces radio care urmeaza sa fie aprobata la nivelul Conducerii SNTc Romtelecom SA si care va permite din centrele mentionate mai sus (unde se vor instala statii radio de baza), accesul radio catre viitorii abonati telefonici. Se estimeaza la circa 9000 numarul acestor abonati care sa beneficieze de toate facilitatile abonatilor din centralele digitale.
     Pentru construirea retelei de acces radio, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informationale a facut toate demersurile necesare, inclusiv acordarea de garantii guvernamentale in vederea finantarii lucrarilor, iar daca in final Conducerea Romtelecom nu va reveni in sensul aprobarii inceperii lucrarilor, d-l Dan Nica, ministrul MCTI este hotarat sa actioneze pentru atribuirea executiei a proiectului respectiv de catre SNR (Societatea Romana de Radiotelecomunicatii), pentru care urmeaza a se acorda licenta de operare
     "Sper, si vom face tot ce este posibil ca pana la sfarsitul anului problema telefonizarii in Muntii Apuseni sa fie rezolvata", a declarat pentru ziarul "Unirea", deputatul PSD de Alba, Ioan Andrei.
Florin ROMAN

Un accident stupid pe soseaua Clujului din Teius
Doua autocisterne s-au ciocnit violent. Urmarea?
O persoana a decedat pe loc, iar o casa a fost demolata
     Ieri dimineata, in jurul orei 5.20, pe strada Clujului din Teius s-a produs un stupid accident rutier in care, din nefericire, o persoana si-a pierdut viata iar o alta a fost foarte grav ranita. Eugen Saratean (39 ani din Bacau) adoarme la volanul autocisternei DAF B 24 VRA, care tracta cisterna goala B 48 PRB, proprietatea firmei Trans Peco Bucuresti. Deoarece autocisterna scapa de sub control pe o portiune de sosea in curba si in panta, bolidul de aproape 7 tone intra pe contrasens unde se izbeste in plin de o autocisterna ROMAN, condusa regulamentar de Daniel Sandu Secara (29 ani, din Oradea). Autocisterna, incarcata cu ulei auto, apartinea firmei SC Vancom SRL si se deplasa spre Cluj-Napoca. In urma impactului deosebit de violent, autocisterna DAF de Bucuresti intra in sufrageria imobilului cu numarul 26 de pe marginea soselei.
     Din fericire, in momentul in care bolidul de aproape 7 tone a intrat in camera de la strada, proprietarul nu dormea acolo. In schimb, fiul proprietarului imobilului cu numarul 26 a tras o sperietura groaznica, el odihnindu-se in camera imediat urmatoare. Acesta a avut un adevarat soc cand, deschizand usa de la sufragerie, a nimerit intr-un morman de mobila, moloz si caramida, iar in locul peretelui era o cabina de autocisterna DAF. Cea de-a doua autocisterna, marca ROMAN, incarcata cu ulei, s-a rasturnat din violenta impactului, pe partea dreapta a soselei. O parte din uleiul transportat de autocisterna de Bihor s-a scurs in rigola de la marginea soselei. Soferul care conducea regulamentar, Daniel Secara, de numai 29 de ani, si-a pierdut viata in accident. Celalalt sofer, Eugen Saratean, a fost transportat, in stare foarte grava, la Spitalul Judetean Alba. In zona traficul rutier nu a fost blocat, autoturismele circuland pe o singura banda cateva ore. In cauza, politia Teius si SPR Alba continua cercetarile.
Nicoleta TOMUTA

In judetul Alba
Aproximativ 4000 de etnici maghiari vor putea beneficia de legitimatii de la Budapesta
Presedintele UDMR, Levente Racz, crede ca Legea statutului maghiarilor de pretutindeni va fi aplicata si in Romania
     Asa cum se stie, Guvernul maghiar de la Budapesta a adoptat zilele trecute legea statutului maghiarilor de pretutindeni, care stabileste o serie de facilitati pentru cetatenii de etnie maghiara care traiesc in afara granitelor tarii, in special in statele vecine Ungariei. O lege similara a fost adoptata in urma cu doi ani si de Slovacia. Deja, Bucurestiul si Viena au reactionat prompt, prin liderii lor anuntand ca legea guvernului de la Budapesta nu va fi aplicata pe teritoriile Romaniei si Austriei. Atat premierul Adrian Nastase, cat si ministrul de Externe, Mircea Geoana, au acuzat Executivul maghiar ca a adoptat aceasta lege fara sa se tina cont de amendamentele guvernului roman. Mai mult, premierul Nastase a acuzat Ungaria ca incearca un fel de enclavizare pe teritoriul Romaniei, "ademenind, cetatenii cu bombonele si acadele". Presedintele UDMR Alba, d-l Levente Racz, a declarat pentru ziarul "Unirea", ca Legea statutului maghiarilor de pretutindeni, ce urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2002, va fi aplicata, foarte probabil si in Romania, in contradictie cu opinia premierului Adrian Nastase.
     "Dupa parerea mea se va ajunge la o intelegere si consider ca legea nu este restrictiva sau extrateritoriala" - a declarat dl. Racz. Domnia sa a adaugat ca cetatenii de etnie maghiara din judet s-au interesat de obtinerea legitimatiei promisa de Budapesta, insa pana in prezent, nu s-a depus nici o cerere scrisa. Avand in vedere ca UDMR are in Alba circa 4000 de membri, este de asteptat ca toti acesti etnici maghiari sa solicite "legitimatia de ungur".
Florin ROMAN

In Alba Iulia se va construi primul supermarket
A fost aprobat planul urbanistic de detaliu pentru construirea supermarketului Billa
     Propunerea firmei Billa Romania de a construi la Alba Iulia un supermarket este tot mai aproape de a deveni realitate. Dupa discutii de tatonare, de identificare a amplasamentului s-a ajuns acum la aprobarea de catre Consiliul local al municipiului Alba Iulia a planului urbanistic de detaliu, fapt care s-a petrecut la sedinta CLM Alba Iulia de vineri, 22 iunie. Billa va construi un supermarket in suprafata utila de 2400 mp si va crea astfel 100 de locuri de munca. Fara sa mai socotim avantajele unui comert la standarde europene. Zona in care va fi amplasat supermarketul este cea in care se doreste si construirea Alba Bussines Center. Proiectul ABC include si un modul de supermarket. Primarul Mircea Hava a precizat la interventia domnului Ilarie Oarga ca va incerca sa-i convinga pe cei de la Biila sa se integreze in proiectul ABC asta deoarece dl. Oarga a informat CLM ca s-a primit din partea unor investitori canadieni oferta de a sustine construirea ABC in conditiile in care partea romana asigura 5 milioane USD. Or, Billa ar acoperi aceasta valoare, ba chiar ar depasi-o. In aceste conditii canadienii ar asigura un credit de 24 milioane USD cu 2 ani garantie, cinci ani de returnare a banilor si dobanzi foarte avantajoase. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.