Ultima ora
Stiri
Un barbat din Magina s-a spanzurat
     La sfarsitul saptamanii trecute, un barbat din localitatea Magina si-a pus capat zilelor, prin spanzurare. Victima se numeste Traian Sas, de 46 de ani, bolnav psihic, cunoscut de medici pentru schizofrenia sa. Sinucigasul a mai incercat sa-si curme viata insa, pana la sfarsitul saptamanii trecute, de fiecare data a avut noroc si a fost salvat. Inainte de a recurge la acest gest tragic,Traian Sas a lasat asternut pe hartie "Testamentul sinucigasului". La inceputul epistolei, victima isi cere iertare de la toata lumea, de la cei pe care i-a cunoscut si i-au fost dragi, motivandu-si sinuciderea prin faptul ca a pacatuit in fata lui Dumnezeu.
     In final, Traian Sas mai precizeaza ca se apropie sfarsitul lumii, aruncand vina pe "militarii care au ascuns arme puternice la Polul Nord, ce vor exploda si vor distruge pamantul". (F.R.)

Guvernul trebuie sa decida
Despagubirea investitorilor FNI sau doar amagirea lor?
     Recent, investitorii FNI au manifestat din nou la Bucuresti solicitand guvernantilor scutirea de la plata taxei de timbru in procesul intentat statului roman. Guvernul a finalizat proiectul de lege privind despagubirea investitorilor FNI, insa intr-o forma mult mai restrictiva. In opinia pagubitilor FNI din judet, reprezentati de d-na Carolina Iordache, modalitatea aleasa de guvernanti este considerata discriminatorie; vor fi despagubiti, cu o suma pana la 10 milioane de lei, doar acei investitori al caror venit mediu pe membru de familie nu depaseste un milion de lei. Acesti bani se vor acorda doar celor care au depus plangeri la politie. Proiectul de lege va fi inaintat Parlamentului, urmand a fi dezbatut in procedura de urgenta. Pentru adoptarea lui este posibil sa se amane vacanta parlamentara. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Cazanul social-democratiei judetene da in clocot
Mesajul noii echipe a Partidului Democrat
     Primavara anului 2001 a insemnat pentru PD innoirea. In decurs de o luna, reprezentantii partidului din intreaga tara au ales un nou presedinte, pe Traian Basescu si o noua echipa de conducere. Avem convingerea ca Partidul Democrat deschide o etapa noua a existentei sale.
     Partidul Democrat a avut curajul sa se schimbe, atunci cand realitatea i-a cerut-o. A fost, pana la urma, o lupta cu noi insine.
     Cand am inceput aceasta lupta, stiam cu siguranta ca, pentru a invinge, trebuie sa fim puternici. Proba calitatii si tariei de carater pentru un politican este schimbarea. O actiune politica realista inseamna adaptarea si acceptarea schimbarii. Dar nu adaptare fara bun-simt, onoare si consecventa. Speram sa construim durabil impreuna.
     Ar fi fost foarte simplu acum sa ii atacam pe cei care au plecat atat de usor. Dar noi am investit in acesti oameni, care au ajuns parlamentari, consilieri sau primari pe listele partidului nostru. Am crezut in ei si i-am sprijinit. Dar acum trebuie sa recunoastem ca am gresit. Tradarea lor este o lectie. Am inteles, o data in plus, ca in politica, loialitatea este mai mult decat necesara: este esentiala.
     Colegii nostri nu ne-au aratat niciodata ca stilul de conducere al noii echipe i-ar fi dezamagit. Ar fi fost si greu: presedintele se afla in functie de mai putin de o luna, iar vicepresedintii de doua zile. Ba chiar unul dintre acesti colegi lansa, pana mai ieri, apeluri la unitate: "nu parasiti partidul, trebuie sa ramanem impreuna". S-au refugiat, fara nici un argument logic sau de bun-simt, in curtea Puterii, sperand sa obtina functii mai bune si privilegii mai mari. Este adevarat, Partidul democrat nu le putea oferi decat competitia cinstita si castigarea functiilor pentru merite si competenta. Ar fi fost, probabil, dificil si riscant. Iar PDSR a fost calea mai usoara.
     Ne asteapa o confruntare grea cu un partid care, de sapte luni, nu face decat sa incerce sa submineze unitatea partidului nostru. Faptul ca reprezentam interesul multor oameni ne determina sa ne construim cu grija strategiile pentru Romania. Faptul ca suntem cel mai puternic adversar al PDSR ne motiveaza sa incercam, din rasputeri, sa protejam cetatenii Romaniei de abuzurile Puterii. Da, suntem principalul inamic al PDSR, partidul care traieste cu ambitia partidului unic si a partidului-stat, care controleaza tot si nu guverneaza decat pentru ei insusi. Aceasta sarcina ne obliga sa fim hotarati, puternici si uniti.
     PDSR se afla la putere de sapte luni si nu a oferit Romaniei in tot acest timp decat spectacolul jalnic al dezinformarii si realitatea grava a saraciei fara limite. Astazi, PDSR a gasit de cuviinta sa isi ascunda, inca o data, incompetenta sub un nume nou, sperand sa isi faca uitate greselile. Romanii traiesc din ce in ce mai prost, iar partidul pe care l-au votat din disperare nu face decat sa-i insele. Dar cetatenii Romaniei nu pot fi inselati la nesfarsit.
     Deghizandu-se sub haina social-democratiei, PDSR incearca sa isi camufleze adevarata identitate si spera sa isi faca neobservate ineficienta si lipsa de interes pentru cetateni. Numele generos al social-democratiei nu va acoperi insa niciodata reaua vointa, incapacitatea si dorinta de putere.
     Noi, conducerea aleasa a Partidului Democrat, pledam pentru responsabilitate, dialog si actiune politica realista. Principalele noastre atuuri sunt eficienta si competenta, probate de fapte si nu de vorbe in vant, unitatea si lipsa ipocriziei. Tineretea noastra inseamna forta de munca si orientarea catre innoire. Inseamna adaptare, atunci cand vremurile o cer, inseamna schimbare, atunci cand schimbarea e necesara.
     Pentru noi, a face politica social-democrata inseamna in primul rand sa-ti iubesti tara si oamenii ei, valorile culturale, spirituale, traditii si istoria adevarata a tarii, toate acestea constituindu-se in valori de care Europa Unita are nevoie pentru a deveni mai puternica odata cu integrarea Romaniei.
     Pentru noi, a face politica social-democrata inseamna economie de piata cu un puternic sector privat, dublata de grija pentru oameni, astfel incat orice roman sa aibe accesul garantat la sistemul national de sanatate, la invatamant, la pensie.
     Pentru noi, a face politica social-democrata inseamna a lupta impotriva coruptiei, a respecta legea, a sustine independenta justitiei.
     Pentru noi, a face politica social-democrata inseamna a aduce deciziile care influenteaza viata de zi cu zi a cetatenilor la nivelul administratiei locale.
     Pentru noi, a face politica social-democrata inseamna a reforma societatea romaneasca sprijinindu-ne pe acceptarea proceselor de reforme de catre romani, creand in acelasi timp oportunitate de noi locuri de munca.
     Avem nevoie de oameni si de lideri noi. Dar avem nevoie si de membri PD cu experienta, de lideri pe care i-am urmat pana acum. Sa nu uitam ca o valoare centrala a social-democratiei este solidaritatea. Sa judecam oamenii dupa doua criterii: competenta si loialitatea. Toti cei care s-au dovedit competenti si loiali merita increderea noastra.
     Faptul ca noi suntem astazi echipa de conducere a Partidului Democrat inseamna ca membrii partidului ne-au considerat capabili de aceasta onoare si ne-au acordat increderea lor. Fiecare dintre noi stie insa ca nu va ocupa aceasta functie la nesfarsit sau pe viata. Privim alegerea noastra in aceste functii ca pe o misiune incredintata pentru a fi dusa la bun sfarsit. Oricine este capabil si eficient si se dovedeste loial principiilor pe care le impartasim cu totii merita sa ne ia locul. De aceea ne angajam sa indeplinim misiunea pe care ne-au incredintat-o colegii nostri.
     Noi am inteles ca adevarata politica nu se face intre politicieni, ci se face in mijlocul oamenilor si pentru oameni. Se face afland de la ei care le sunt nevoile si apoi facand tot posibilul pentru a-i ajuta. Trebuie sa facem politica pentru oamenii, iar acesta nu este un slogan, ci o declaratie de intentie, facuta cu toata responsabilitatea.
     Daca oamenii au nevoie sa curatam gunoaiele oraselor, vom curata gunoaiele oraselor. Daca oameni au nevoie de repararea scolilor si a strazilor, vom repara scolile si strazile. Daca oamenii au nevoie de locuri de munca, vom relansa investitiile si vom crea noi locuri de munca. Daca oamenii au nevoie de imbunatatirea asistentei medicale, vom moderniza spitalele si vom imbunatati asistenta medicala. Daca oamenii vor sa se distreze, vom organiza festivaluri si ne vom distra impreuna cu ei.
     Impreuna putem sa facem politica in care credem. Avem incredere in membrii PD. Proiectul nostru politic conteaza pe fiecare dintre membrii Partidului Democrat. Puterea Partidului Democrat trebuie sa vina din puterea fiecaruia dintre noi. Impreuna suntem adevarata echipa democrata.

PD - un inamic neconvingator al PSD
Replica PSD la conferinta de presa a Partidului Democrat
     Partidul Social Democrat a urmarit cu un anume interes alegerile la varf in PD, precum si circul mediatic oferit copios in continuare de noul presedinte - "carmaciul" (cum ii place sa i se spuna) Traian Basescu. Ca domnia sa considera ca "PD este principalul inamic al PDSR", idee subliniata insistent in "Mesajul noii echipe a Partidului Democrat" nu reprezinta decat inca o dovada a lipsei de realism si a miopiei politice, care a condus la luarea unor decizii politice fundamental gresite (a se vedea participarea la guvernare alaturi de CDR - UDMR) si implicit la scaderea audientei in randul electoratului.
     Ceea ce refuza sa accepte noul presedinte este tendinta evidenta atat a electoratului roman cat si a Internationalei Socialiste de a dezavua existenta in aceeasi tara a mai multor partide cu aceeasi doctrina, social-democrata. Recenta fuziune a PDSR cu PSDR si formarea Partidului Social Democrat a fost extrem de bine primita, dupa cum se stie, de comunitatea internationala.
     Faptul ca randurile PSD cresc continuu se datoreaza in primul rand increderii dobandite de cetateni in urma rezultatelor economice convingatoare obtinute de Guvernul Nastase dupa primele 7 luni de aplicare a propriului program de reforma economica. Numai in primele 4 luni produsul intern brut a crescut in termeni reali cu 4,8% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, productia industriala s-a majorat cu 11,2% in volum absolut si cu 13,4% in conditii comparabile dupa numarul zilelor lucratoare, investitiile directe au fost mai mari cu 4,7%, numarul somerilor a scazut cu 190,8 mii iar inflatia a fost de 2,7% fata de 3,3% in perioada de comparatie. Nu este de mirare deci ca ultimul sondaj de opinie efectuat de prestigioasa agentie MMT confirma ca daca astazi ar avea loc alegeri, 60% din electorat ar vota cu PSD si 54% cu presedintele Ion Iliescu.
     Procesul de coagulare in viata politica este ireversibil si nici orgoliul sau charisma agresiva a lui Traian Basescu nu va putea impiedica PD sa fuzioneze, mai devreme sau mai tarziu, cu Partidul Social Democrat. In rest, domnul Mircea Hava, presedintele filialei locale a PD este liber sa viseze chiar si la fantezista cifra de 25% pe care doreste sa o obtina in judet la alegerile din 2004. Cu siguranta amintitele alegeri vor trezi multi politicieni din visare...
Biroul de presa al PSD

PRM-isti, atentie la profitori!
Odata cu plecarea liderului Codrin Stefanescu din PRM Filiala Alba se indreapta cu pasi repezi spre desfiintare
     Prea putini simpatizanti ai Partidului Romania Mare si, mai ales, ai d-lui Pastiu Ioan, cunosc "eforturile materiale" deosebite ale acestuia, desfasurate pe toata durata campaniei electorale, pentru a deveni, in sfarsit, parlamentar. De asemenea, putini cunosc amanunte despre organizarea campaniei electorale, despre intalnirile zilnice ale acestui "om" cu electoratul. Totul a fost doar amagire stimati alegatori care ati avut incredere in d-l Pastiu. Realitatea este cu totul alta. Dansul a devenit parlamentar fara a avea macar un afis, sa-l cunoasca cel putin din poza cetatenii judetului pentru ca intalnirile directe cu acestia au fost mult prea putine. Organizarea campaniei electorale a PRM a fost facuta, in exclusivitate, de deputatul de Alba, Codrin Stefanescu, acesta irosindu-si timpul, munca si banii pentru a spori jalnicele procente ale PRM din timpul alegerilor locale. Ce fac acum cei care au devenit parlamentari folosindu-se de deputatul Codrin Stefanescu prea putini mai stiu. In afara de faptul ca, bineinteles, stau in fotoliile parlamentare.
     Dupa ce au ajuns parlamentari fara a scoate un ban din buzunare acum nu pierd nici o ocazie pentru a-i improsca neincetat cu noroi pe cei fara de care n-ar fi ajuns niciodata nici macar consilieri, decum parlamentari. Cu toate ca, recent, d-l Pastiu afirma ca "de cate ori au existat discutii in PRM am incercat sa mentin echilibrul, atat pe plan local, cat si la nivel central". Despre ce echilibru o fi vorba, nu stim pentru ca membri nu prea mai sunt, alaturi de el ramanand acum doar "prietenii" pe care-i ameninta necontenit ca va lua masuri impotriva lor daca se vor orienta spre alt partid. Este o certitudine faptul ca, odata cu plecarea d-lui Codrin Stefanescu din PRM, precum si a celorlalti oameni de valoare, de acest partid s-a ales praful. Simpatizantii sai nu stiu ca, deocamdata, d-l Pastiu nu si-a cheltuit "putinele" sale economii nici macar pentru a-si plati cotizatia la partidul pe care-l reprezinta. Acum, ce credeti ca a "gandit" el in numeroasele comisii parlamentare din care face parte? S-a trezit, in cesul al 12-lea, ca nu gaseste oameni credinciosi care sa-i vorbeasca doar aprobandu-l (a se citi miscand afirmativ din cap) si pe care sa-i convinga sa-l insoteasca la Bucuresti la o aniversare a PRM. Si, pentru a-si demonstra inca o data marsavia (alaturi de care nu mai au loc alte calitati indispensabile unui om de onoare) d-l Pastiu si-a trimis "mesagerii credinciosi" pentru a le spune celor ce l-au parasit sa vina cu el la Bucuresti, acolo urmand sa fie asteptati de deputatul Codrin Stefanescu. Precizam, pentru informarea simpatizantilor sai, ca d-l Codrin Stefanescu nu mai este membru PRM, ci membru al Partidului Social Democrat. Pana nu demult, dar si in timpul campaniei electorale, d-l Pastiu era deranjat si privea cu ura nemasurata bunele relatii dintre d-l av. Ioan Rus, prefectul judetului, si deputatul Codrin Stefanescu. Din respect pentru cei care n-au cunoscut inca adevarata fata a d-lui Pastiu Ioan si care mai cred inca in el, ii avertizam ca vor avea aceeasi soarta ca si alti fosti colaboratori si sustinatori ai lui, cum sunt: Constantin Faciu, Stefan Necsuleu si multi altii.
Semneaza un grup de demisionari din PRM Alba

Pentru ca au fost sanctionati de un conductor de tren
Sase tigani l-au batut cu bestialitate pe un agent de paza
     Un eveniment nefericit s-a consumat ieri dimineata, soldat cu ranirea unui badyguard. Victima se numeste Florin Istrate, in varsta de 29 de ani, este casatorit, nu are copii si locuieste in municipiul Alba Iulia. Tanarul care tocmai iesise din tura de la Depoul Coslariu, se intorcea spre casa cu trenul. El a fost martorul unui incident, la prima vedere minor: un conductor de tren i-a sanctionat pe sase cetateni rromi pentru ca nu aveau asupra lor bilete de calatorie. Din pacate, ceea ce parea la inceput doar o altercatie verbala s-a transformat intr-o bataie "udata" cu sange. Tiganii i-au reprosat bodyguardului ca nu a intervenit in favoarea lor in disputa pe care au avut-o cu conductorul de tren. Acesta le-a explicat ca nu are competenta si nici dreptul sa faca acest lucru, dupa care, la Barabant a coborat din tren pentru a se deplasa pe jos spre casa. Rromii nu s-au lasat convinsi de explicatiile agentului de paza de la firma BIDEPA si l-au urmarit pe acesta pana in zona statiei PECO. Aici, cei sase s-au transformat in brute si l-au atacat cu bestialitate pe bodyguard. Desi Flaviu Istrate este pregatit sa faca fata agresorilor, el nu a reusit acest lucru, primind o bataie zdravana. Ajuns la Spitalul judetean Alba, tanarul a primit imediat ingrijiri medicale, fiind diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral acut deschis, comotie cerebrala, traumatism ocular si alte leziuni.
     Politistii au demarat cercetarile in vederea prinderii si tragerii la raspundere a batausilor pentru fapta comisa.
Florin ROMAN

Un nou accident mortal pe strada Clujului din Teius
Gheorghe Cetean a fost ucis de un autoturism ARO
     O noua tragedie s-a consumat la sfarsitul saptamanii trecute la Teius, la intersectia dintre stazile Clujului si Dorobanti, ceea ce i-a facut pe unii localnici sa boteze zona respectiva "Strada Mortii". Asa cum v-am informat, vineri dimineata, in jurul orei 5.20 a avut loc un accident stupid in urma caruia o persoana si-a pierdut viata, iar o alta a fost grav ranita. Un bolid de aproape 7 tone a intrat pe contrasens si s-a izbit violent cu o autocisterna condusa regulamentar. Nici nu si-au revenit bine localnicii din aceasta tragedie si in jurul orei 23.30 a aceleiasi zile a avut loc un alt accident rutier mortal. Ghoerghe Cetean, de 47 de ani, din Teius a traversat strada, intr-un loc nepermis, fara sa se asigure, fiind surprins si accidentat grav de un autoturism ARO, cu numar de inmatriculare AB 02 ZXV, condus de Nicolae Danila, de 47 de ani, de profesie tamplar. Victima a fost transportata la Spitalul Judetean Alba, cu fractura de tibie la piciorul drept. Desi era in stare euforica, accidentatul a povestit, dupa ce a fost internat la Ortopedie, ca Danila este nascut in aceeasi zi si la acelasi spital cu el, cei doi cunoscandu-se. Victima si-a manifestat de mai multe ori dorinta de a pleca acasa. Din pacate pentru el, barbatul nu a mai ajuns acasa, el decedand spre dimineata, pe patul de spital, din cauza unor complicatii.
     Medicii legisti care au efectuat autopsia ne-au declarat ca persoana decedata avea gatul rupt, plesnituri de ficat si splina rupta. Politia Rutiera continua cercetarile in acest caz.
Nicoleta TOMUTA, Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.