Ultima ora
Stiri
Presedintele Augustin Presecan cere bani pentru infrastructura
     In cursul acestei zile, presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, va fi prezent la Bucuresti. Domnia sa se va intalni cu reprezentanti ai mai multor ministere si BERD in vederea obtinerii de noi finantari pentru infrastructura judetului. Maine, presedintele Presecan va fi la Sibiu, unde participa la o intalnire pe tema Parcurilor Industriale, iar joi si vineri va participa la lucrarile Uniunii Presedintilor Consiliilor Judetene din Romania. (F.R.)

Omul de afaceri Gheorghe Ivinis a dovedit o vulpe turbata
     In cursul zilei de ieri, in zona dintre Sebes si Lancram a fost sesizata prezenta unei vulpi, despre care se banuieste ca este turbata. Omul de afaceri Gheorghe Ivinis, un impatimit al vanatorii, a anuntat reprezentantii AJVPS si ai filialei, dupa care, impreuna cu dl. Dan Balomirean si alti colegi au plecat in cautarea vulpii. Dupa o panda prin tufisuri, domnia sa a reusit sa "dovedeasca" vulpea. Aceasta a fost preluata si transportata la DSV Alba pentru analize. (F.R.)

O tanara din Aiud a ajuns in arestul politiei
     In week-end-ul recent incheiat, o tanara de 18 ani, din municipiul Aiud, a fost depusa in arestul politiei. Elena Szekely avea la activ doua furturi auto, dar si un mandat de inchisoare contraventionala neexecutat. (F.R.)

Se inaspresc controalele in pietele agroalimentare
     Intr-o nota semnata de Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, primita la DGAIA Alba, se apreciaza eficienta controalelor la produsele de origine animala si vegetala. Din analiza facuta la MAAP a rezultat necesitatea continuarii zilnice a controalelor pentru stoparea fenomenului de specula si coruptie si pentru asigurarea unui comert civilizat. In consecinta, la DGAIA Alba a fost intocmit un program de deplasare zilnica in teren a comisiei mixte de control. Vor fi verificate documentele ce insotesc produsele de origine animala: certificatul sanitar veterinar de control, certificatul de calitate, biletul de proprietate, controlul calitatii produselor, conditiile de pastrare, depozitare si prezentare etc.. Vom reveni cu detalii la finele actiunii. (S.T.)

Drumurile noastre poate... vor fi mai bune
     Actualul director general al SC DPL Alba, Ioan Farcas, a declarat ca institutia pe care o conduce este pe cale sa achizitioneze un utilaj performant - reciclator - care va reduce cheltuielile pentru lucrarile pe 1 km de drum, la jumatate. Totodata, DPL Alba va achizitiona o masina de plombat pentru efectuarea de lucrari de calitate pe drumurile judetene. (F.R.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Replica rapida si ferma la acuzatiile liberalilor
Ancheta la SC DPL Alba pentru stabilirea modului in care s-au cheltuit banii publici in perioada 1996-2000
Consilierul judetean Georgel Tudose va raspunde in fata instantei pentru afirmatiile sale *Fostul director general al drumarilor a primit lefuri totale anul trecut de peste o jumatate de miliard de lei si beneficiaza in prezent de o pensie de circa 13 milioane de lei *Recordul salarial din septembrie 2000 - 81,6 milioane de lei
     In cursul zilei de ieri, la sediul CJ Alba a avut loc o conferinta de presa la care au participat presedintele Augustin Presecan, directorul general al DPL Alba, Ioan Farcas, arhitecta sefa, Eugenia Marginean, dir. adj. Maria Lazar, sefa Serviciului Drumuri, Floare Perta si purtatoarea de cuvant Ioana Lazar. Cu aceasta ocazie, participantii au replicat ferm la acuzatiile lansate intr-o conferinta de presa a PNL de la sfarsitul saptamanii trecute, de consilierul judetean Georgel Tudose, fost director al SC "DPL" Alba, in prezent pensionar. "De un an de zile de cand ne aflam la conducerea CJ Alba am dus o politica echilibrata, impreuna cu cei 39 de consilieri judeteni, indiferent de culoarea politica. Nu ne-am apucat de schimbat directorii, nu am aruncat vina pe cei care au fost inaintea noastra, ci am muncit din greu, implicandu-ne in toate domeniile, incepand cu economicul, social, sport, cultura etc, pentru a ne respecta obligatiile. Pentru ca tinem mult la imaginea noastra, nu acceptam acuzele, denigrarile si minciunile lansate de dl. Tudose si de aceea ne gandim la modul foarte serios ca, atat CJ, SC DPL Alba si consilierul judetean Ioan Florea, sa-l dam in judecata urmand sa raspunda in fata instantei pentru acuzatiile sale", a declarat presedintele Augustin Presecan. Tudose a adus mai multe acuzatii privind modul deficitar de gestionare a banului public, incredintarea unor proiecte de lucrari la drumurile calamitate catre firme din alte judete etc.
     Presedintele Presecan a spus ca aceste declaratii ale lui Tudose au caracter politic: "PNL a dezgropat securea razboiului, incepand prea repede campania electorala. Nu aveam nimic impotriva daca era o lupta de principii, pe baze corecte. Din pacate, dl. Tudose este probabil furios ca, la o pensie de circa 13 milioane de lei, nu a mai prins functii caldute si nu a reusit sa privatizeze o societate la un pret derizoriu". A mai fost amintit faptul ca, in cursul anului trecut, in calitate de director general al SC DPL Alba, Tudose a incasat salarii totale de 562.148.107 lei (statul de plata pe luna septembrie indicand 81.675.514 lei). In legatura cu proiectele incredintate, presedintele Presecan a spus ca acest lucru s-a facut cu respectarea legii, firmele cu care s-a negociat si au fost selectate fiind avizate si aprobate de MF si MLPTL. Avand in vedere lipsa de spatiu, nu ne mai oprim asupra multitudinii de detalii tehnice.
     In schimb, CJ Alba a prezentat si o situatie mai putin "obisnuita": SC DPL Alba, condusa de directorul general Georgel Tudose, executa lucrari proiectate de firma SC PRODRUM SRL, condusa de fiul directorului. Au fost amintite lucrarile: "Refacere DC93: Vadu Motilor - Poiana Vadului", finantata din fonduri Phare si proiectata de SC PRODRUM SRL, care nu a fost receptionata din cauza deficientelor de proiectare si executie si "Pietruire DC18P: Rimet - Valea Manastirii", fiind necesare note de comanda suplimentare, pentru omisiuni de proiectare. Un semn de intrebare a fost ridicat si in privinta faptului ca desi are 25 basculante, SC DPL Alba a lucrat in perioada 2000 - martie 2001 cu terti transportori carora li s-au platit 4 miliarde de lei. Actualul director al DPL Alba a declarat ca acesti bani puteau fi folositi pentru reparatii si achizitii de piese de schimb si a dispus stoparea acestor operatiuni. Presedintele Presecan a spus ca, imediat dupa ce a fost ales in functie, a dispus reducerea salariului directorului general de la 35 la 25 de milioane de lei (va scadea in continuare), reducerea membrilor CA de la 7 la 5, acordarea de fonduri, lucrari si combustibili pentru SC "DPL" Alba.
     In legatura cu deplasarea celor trei consilieri in Germania, Ioan Farcas a declarat ca, avand in vedere starea precara a parcului auto, s-a decis achizitionarea unor utilaje de la cel mai mare targ organizat in occident la preturi mult mai mici decat cele practicate la noi. Farcas a adaugat ca, de doi ani, SC "DPL" Alba nu a facut nici o achizitie de utilaje. Facand o radiografie a afirmatiilor lui Tudose, presedintele Augustin Presecan le-a catalogat "calomnioase", adaugand ca a dispus efectuarea unei anchete la nivelul SC "DPL" Alba pentru stabilirea modului in care s-au cheltuit banii publici in perioada 1996-2000.
Florin ROMAN

Keith Hitgins - primul Doctor Honoris Causa al Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
     Aula Magna a Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia a gazduit ieri ceremonia de inmanare a titlului de Doctor "Honoris Causa" al acestei universitati istoricului american Keith Hitgins. Profesor la Universitatea Urbana din statul Illinois (SUA), Keith Hitgins este absolvent al Universitatii Harvard, avand studii postuniversitare la Sorbona. Atras de istoria spatiului est-european Keith Hitgins ofera o perspectiva exterioara asupra istoriei romanilor, cu precadere a romanilor transilvaneni. Printre subiectele asupra carora s-a aplecat cu asiduitate se afla istoria Imperiului Austro-Ungar, formarea constiintei nationale la romanii transilvaneni, miscarea revolutionara a romanilor transilvaneni in perioada 1780-1849. Este de asemenea expert in istoria Balcanilor in secolul XX si se preocupa de istoria poporului tadjic. A avut numeroase colaborari cu profesori universitari si istorici din Cluj Napoca si Bucuresti. Asa cum aprecia rectorul universitatii albaiuliene - prof. univ. dr. Iacob Marza in "Laudatio", Keith Hitgins contribuie la efortul de reinnoire a istoriografiei romanesti, de integrare a ei in istoriografia lumii, pe aceeasi linie pe care o propunea A.D. Xenopol. (A.D.)

Sotia poetului Mihai Beniuc doneaza comunei Albac operele despre moti si Apuseni
     Duminica dupa-amiaza, primarul comunei Albac, Gheorghe Pasca, insotit de alti moti a fost invitatul emisiunii de audienta "De vorba cu Adrian Paunescu", unde domnia sa a sustinut interesele locuitorilor din Muntii Apuseni. Dupa emisiune, primarul Pasca a fost contactat de sotia regretatului poet Mihai Beniuc, care a anuntat ca doreste sa doneze toate scrierile despre moti si Muntii Apuseni ale sotului, pastrate in biblioteca, comunei Albac. Vestea a fost primita cu mare bucurie. Intr-o discutie cu primarul Gheorghe Pasca, un alt invitat, ziaristul George Stanca, a promis ca va fi prezent la "Targul de fete" de pe Muntele Gaina. (F.R.)

Dupa ce vremea se va imbunatati
Peste 250 de combine sunt pregatite sa continue recoltarea orzului
     Potrivit declaratiei d-lui ing. Gheorghe Lazea, directorul general al DGAIA Alba, productia medie la orz care va fi obtinuta in acest an este estimata la aproape 2500 kg la hectar. Pentru recoltarea acestei culturi de pe cele 3451 hectare au fost initial alocate 250 de combine. Datorita faptului ca au inceput ploile, recoltatul orzului a fost oprit. Dupa ce vremea se va imbunatati si vor fi 2-3 zile fara ploi, cu mult soare, specialistii intentioneaza ca, din totalul celor 464 de combine existente, sa participe la recoltatul culturilor de orz mai bine de 250 de combine. (A.D.T.)

Consulul Ungariei in Austria la SC "Ardealul" SA Alba Iulia
     La initiativa S.C. Uzina "Ardealul" S.A., miercuri, 27 iunie a.c. va sosi in municipiul Alba Iulia, domnul Radetzky Jeno, consulul Ungariei in Austria.
     Conducerea uzinei va examina impreuna cu domnul Radetzky Jeno oportunitatile de export pe piata maghiara in mod deosebit a produselor pentru dotarea oraselor cu mobilier stradal, lampi pentru iluminat de tip <>, banci, dar si capace pentru canalizare, atat carosabile cat si necarosabile, gratare pentru scurgerea apelor pluviale, etc.
     La negocieri va participa si domnul Jibetean Dorin, administratorul judiciar al S.C. Uzina "Ardealul" S.A. In discutiile anterioare cu domnul Radetzky Jeno, au fost examinate si posibilitatile efectuarii unui lobby sustinut in favoarea uzinei "Ardealul" in tarile din Europa centrala si de vest. Domnul Radetzky Jeno detine si functia de sef al Comisiei Comerciale Maghiaro-Romane a Camerei de Comert si Industrie a Ungariei cat si de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a judetului Fejer. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.