Prima pagina Editia din: 28.06.2001
Stiri
DSP Alba are in evidenta 17 bolnavi de SIDA
     D-na Sanda Manea, sefa Compartimentului de supraveghere a starii de sanatate a populatiei din cadrul DSP Alba a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca la ora actuala in evidenta institutiei se afla 17 cazuri de persoane infestate cu virusul HIV (SIDA), insa se pare ca in realitate numarul lor in judetul Alba este mai ridicat. Dintre acestia 9 sunt minori, iar restul adulti, tratamentul pentru un singur bolnav ridicandu-se la cateva zeci de milioane lei pe luna. (R.J.)

La Alba Iulia
Rau-platnicii se pot alimenta cu apa de la cismele
     Potrivit informatiilor furnizate de directorul general al SC Apa - Canal Alba Iulia, ing. Ioan Dreghiciu, toti consumatorii rau-platnici, care au fost debransati de la reteaua publica de apa potabila, au fost instiintati ca pentru satisfacerea necesarului de apa pot folosi cismelele publice de pe strada Siretului nr. 49 si de pe strada Muncii (vizavi de fabrica de covoare), care corespund din punct de vedere calitativ. Dansul a mai precizat ca nu raspunde pentru folosirea apei din alte surse. (F.R.)

Examenul de bacalaureat a debutat cu dreptul
     S-a incheiat prima proba a examenului de bacalaureat, proba orala la Limba si literatura romana. In judetul Alba au fost inscrisi 3384 candidati din care s-au prezentat la examen 3328. Dintre acestia au promovat 3306, deci au fost doar 22 de elevi "picati". Trebuie sa spunem ca 1595 dintre candidatii promovati au obtinut note intre 9 si 10, iar 214 note intre 5 si 5,99. Sa-i felicitam si sa le uram succes si la celelalte probe, unele mult mai grele decat aceasta. (A.D.)

Ziua Consiliului Judetean
     A devenit deja o traditie ca in fiecare an de Sf. Petru si Pavel sa se sarbatoreasca si Ziua Consiliului Judetean Alba. Presedintele institutiei, Augustin Presecan, ne-a declarat ca, din cauza calendarului incarcat, aceasta zi va fi sarbatorita pe 6 iulie a.c. Sarbatoarea Consiliului Judetean va avea loc la baza de agrement Stremt si vor participa alaturi de personalul institutiei si cei 39 consilieri judeteni, reprezentanti ai unor servicii descentralizate, ai institutiilor din subordinea CJ Alba si ziaristi. De asemenea, au fost invitati prefectul de Alba Ioan Rus si subprefectul Ioan Maier. (F.R.) Audiente parlamentare
     Sambata, 30 iunie a.c., de la ora 10.00, senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audiente la Biroul Parlamentar din Sebes. Acesta se afla situat in cartierul Valea Frumoasei, bl. 4AB (fost sediu BANC POST). (R.J.)

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
"Jidvei" ramane o carte de vizita a vinurilor romanesti
Prejudiciul de 40 de miliarde de lei din 37 vagoane si 800.000 de sticle cu vin, coniac si sampanie - comercializate la "negru" nu va afecta echilibrul si puterea financiara a societatii
     jidveiDupa doi ani de la privatizarea celei mai intinse podgorii din Transilvania, Jidvei, situata in perimetrul bazinului hidrografic al Tarnavelor, patronul Claudiu Necsulescu se confrunta, dupa spusele sale, cu o "situatie delicata". In urma unor verificari de rutina, efectuate in luna aprilie a.c., cu ocazia incheierii bilantului contabil, membrii comisiei constata "modificarea" inventarelor de sfarsit de an de catre chiar economistul complexului de vinificatie, Horatiu Comsa. La scurt timp, Toader Ignat, director al complexului de vinificatie, si Iulia Mihu, sefa laboratorului, au fost surprinsi de Politie in timp ce incercau sa sustraga din unitate documente si aparatura de laborator. Rezultatele partiale ale anchetei, sustine Necsulescu, au relevat lipsa din gestiunea firmei a peste 40 miliarde de lei, falsuri in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si modificarea datelor din fisele de gestiune. "Ca peste tot, a declarat patronul SC Jidvei SRL, si aici a functionat paradoxul ca este mai usor de prins un muncitor sustragand 3 litri de vin, decat un economist care fura un miliard de lei".
     Investitiile realizate in ultimii doi ani de catre noul proprietar insumeaza aproximativ 2,5 milioane dolari. Intre tehnologiile achizitionate se regaseste si o presa cu vacuum, care asigura industrializarea strugurilor de vinificatie in conditii performante, randamentele tehnologice garantand un procent de valorificare de 82 la suta. Mizand pe un act normativ depasit, este vorba de Ordinul nr. 218/1968 referitor la perisabilitatile acordate industriei de vinificatie, un grup de interese din vechea conducere si-a creat un plus in gestiune nedeclarat, de 37 vagoane. Dupa industrializare, 800.000 de sticle imbuteliate cu vin, coniac si sampanie au fost comercializate fara documente legale, gratie firmelor - capusa, unele dintre ele figurand ca furnizori de etichete, dopuri, capisoane. Numai la aceste consumabile prejudiciile create societatii "Jidvei" insumeaza peste 400.000 dolari. Depistarea "ingineriei" s-a dovedit anevoioasa, crama societatii adapostind 1.000 butoaie, plusurile gestionare fiind valorificate "la vedere". Aflata in plina ascensiune financiara si de piata, cu un profit brut de 12 miliarde de lei in 2000, SC Jidvei SRL administreaza in prezent 1.400 hectare plantatii viticole si a creat 2.000 locuri de munca fata de 360, cat prevedea organigrama din 1999. Patronul firmei, domnul ing. Claudiu Necsulescu, a declarat, intr-o recenta conferinta de presa, ca toata atentia conducerii este acum indreptata pentru a depasi acest impas prin oferta de calitate mereu imbunatatita, gratie si investitiilor de peste 2 milioane de dolari din ultima perioada, mare parte in utilaje de ultima generatie.
     Jidvei va ramane in continuare o carte de vizita a vinurilor romanesti, in ciuda problemelor aparute, peste care se spera ca se va trece rapid, important fiind impactul de imagine asupra publicului si mai putin cel financiar asupra societatii, care este neglijabil, dupa cum o arata cifrele. O garantie a calitatii vinurilor de aici o constituie si faptul ca noul sef al Complexului de vinificatie a devenit doctorul in chimie Ioan Buia, un specialist de marca ce lucreaza de 27 de ani in domeniul vinificatiei si al vinurilor de pe Tarnave. (A.R.)

Tragedie de proportii la Cricau
Doi copii s-au inecat intr-un canal colector adanc de 3 metri
Pentru resuscitare cei doi tineri au fost transportati la Galda de Jos, deoarece la dispensarul din comuna medicul vine doar de doua ori pe saptamana
     O tragedie de proportii s-a consumat ieri in jurul amiezii pe raza comunei Cricau. Doi baieti - Marius Alexandru Veres (7 ani) si Alexandru Marius Petre (13 ani) s-au inecat intr-un sant adanc de 3 metri, in care se acumulase apa de ploaie. Cei doi copii, impreuna cu alti tovarasi de joaca, s-au deplasat in zona fabricii de cherestea S.C. Legno Nord Cricau (care functioneaza in spatiile fostului CAP) pentru a culege corcoduse. Atras de mini-piscina formata in urma caderilor masive de ploaie intr-un sant de pe raza societatii comerciale cu pricina, Alexandru Marius Veres (7 ani) a sarit in apa sa se scalde. Nestiind cat de adanc e santul, Veres a fost cuprins de panica in momentul in care nu a mai simtit pamantul sub picioare. Observand ca micul sau prieten se zbate in pragul inecului, Alexandru Marius Petre (13 ani) a sarit sa-l salveze. Din nefericire insa, miscarile necontrolate ale baiatului, infricosat de moarte, l-au derutat si pe salvatorul sau. Alexandru Petre s-a dus la fund cu Marius Veres agatat de gatul sau. Ingroziti, prietenii lor ramasi pe mal au alertat trecatorii si politia. Cei doi copii au fost scosi din apa si au fost transportati - nu la dispensarul din comuna, cum era de asteptat, deoarece aici vine medicul doar de doua ori pe saptamana - ci la dispensarul din Galda de Jos, cea mai apropiata unitate medicala. Resuscitarea efectuata aici a fost zadarnica, cei doi baieti murind deja asfixiati de apa pe care au inghitit-o si care a stat prea mult timp in plamani. Alexandru Marius Veres provine dintr-o familie cu 3 copii iar Alexandru Marius Petre dintr-o familie cu 5 copii. Tragedia abatuta asupra celor doua familii a impresionat intreaga comuna Cricau, toata vecinatatea incercand in prezent sa consoleze intr-un fel sau altul pierderea suferita de parintii celor doi baieti, rapusi de durere...
Nicoleta TOMUTA

Prefectul Ioan Rus va patrona proiectul "Casa memoriala Avram Iancu"
     In cadrul unei intalniri de lucru desfasurata recent, la care au participat dl. Ioan Sicoe, primarul orasului Cimpeni, si dl. Petrisor Oarga, secretarul general al Uniunii Muntii Apuseni, d-lui prefect Ioan Rus i-au fost prezentate principalele proiecte ale organizatiei neguvernamentale Uniunea Muntii Apuseni.
     Prefectul judetului, dl. Ioan Rus, a promis ca va sprijini realizarea proiectelor propuse, iar pe cele mai importante le va prezenta executivului, inclusiv pe cel care vizeaza infiintarea unei Agentii guvernamentale pentru dezvoltarea durabila a Muntilor Apuseni, cu sediul in Cimpeni. Totodata, dl. prefect a acceptat propunerea de a patrona proiectul de restaurare a Muzeului "Casa memoriala Avram Iancu" si de organizare, in anul 2002, a Universitatii de vara "Avram Iancu", la Vidra de Sus. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.