Ultima ora
Stiri
Universul Scolii nr. 6/2001
     Recent a aparut nr. 6 al revistei Universul Scolii editata de Inspectoratul Scolar Judetean Alba si Casa Corpului Didactic.
     De data aceasta ne aflam in fata unui numar tematic care cuprinde studii si articole pe o problematica de actualitate - consilierea si orientarea scolara - care au fost prezentate cu prilejul sesiunii stiintifice de comunicari "Educatia la ora adevarului" in 8 mai 2001. Sunt valorificate rezultatele unor investigatii stiintifice, experiente pedagogice avansate precum si opinii pertinente privind obiectivele, continutul, formele si modalitatile de consiliere si orientarea scolara - componenta a reformei invatamantului. Din cuprins mentionam: concepte psihologice de consiliere si orientare scolara si profesionala, consilierea elevilor cu deficiente de invatare, eficienta consilierii de grup, dezvoltarea carierei, corelatia dintre aptitudini, interese si reusita scolara in orientarea scolara si profesionala, adolescentii si nevoia de autocunoastere pentru planificarea carierei, asistenta sociala, recenzia cartii "Psihologia educatiei", coordonator Nicolae Jurcau. (A.D.)

Ajutor umanitar
     MURESAN ANGELA bolnava de leucemie, membra a unei familii cu patru copii, solicita ajutor umanitar in medicamente sau bani ce pot fi depusi in contul 251100985043643 deschis la Banca Romana pentru Dezvoltare, Agentia Ocna Mures. Actualmente se afla internata la Clinica de hematologie din Cluj-Napoca.

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
S.C. Argos S.A. Sebes - marul discordiei intre primarul Mugurel Sirbu si consilierii locali
     In cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Local Sebes, care a avut loc recent, s-a decis respingerea hotararii primarului municipiului Sebes, d-l Mugurel Sirbu. Acesta a propus consilierilor ca imobilele care apartin societatii Argos SA sa treaca in patrimoniul Primariei Sebes. Consilierii nefiind de acord cu propunerea primarului, imobilele in cauza vor fi gestionate in continuare de S.C. Argos S.A. Se preconizeaza ca in curand sa fie semnat contractul de concesionare dintre Primaria municipiului Sebes si S.C. Argos S.A.; potrivit acestui act, timp de 3 ani, imobilele care apartin societatii vor fi gestionate de aceasta firma. In schimb, primarul Mugurel Sirbu a declarat ca nu va semna niciodata un asemenea contract care priveaza bugetul local de o importanta sursa de venit. El a subliniat ca sumele care vor fi obtinute prin inchirierea de catre Primaria Sebes a imobilelor S.C. Argos S.A. ar trebui folosite in scopul efectuarii unor lucrari de reparatii si intretinere a spatiilor si nu pentru acoperirea pierderilor societatii de gospodarire locala. In prezent, datoriile firmei Argos se ridica la aproape 7 miliarde de lei, fiind inregistrate restante fata de diferiti furnizori de servicii, precum si fata de bugetul asigurarilor sociale; de asemenea, S.C. Argos S.A. are de recuperat de la persoanele fizice suma de 5 miliarde de lei. (A.D.T., R.J.)

La examenul de capacitate
In urma contestatiilor, 302 lucrari au obtinut nota de trecere
     Rezultatele finale ale examenului de capacitate (cele calculate la miime de punct) vor fi anuntate de Inspectoratul scolar judetean Alba abia maine. Totusi pe baza datelor oferite de prof. Dorin Sandea - inspector scolar general al ISJ Alba - am calculat si noi. Rezultatul acestor calcule vi-l oferim acum. Daca inainte de depunerea celor 922 de contestatii procentul de promovabilitate era de 60,46%, dupa corectarea contestatiilor, cand s-au acordat note peste 5 in 302 cazuri, acesta a ajuns, conform calculelor noastre, la 66,40%, deci o crestere de 6 procente. Totusi subliniem inca o data ca acest rezultat nu este oficial deoarece dl. Sandea ne-a explicat ca exista situatii in care un elev a depus contestatii la cate doua materii din care i-a fost modificata nota peste cinci doar la una, iar in acest caz elevul nu este promovat. Oricum diferentele care pot aparea intre calculul nostru si cel al ISJ sunt mici. Trebuie sa precizam ca din 922 de contestatii a fost mentinuta nota initiala in 486 de cazuri (52,7%), s-a modificat prin crestere in 429 (46,5%) si a fost modificata prin descrestere in 7 cazuri (0,7%). Referindu-se la aceste rezultate, d-l Sandea a precizat ca ele reflecta adevaratul nivel al invatamanului obligatoriu. Sa spunem ca, in judetele unde au fost obtinute rezultate cu peste 80% promovabilitate, au functionat mai multe centre de corectura si nu unul singur ca in judetul nostru. ISJ Alba va analiza in perioada urmatoare rezultatele obtinute pe fiecare unitate de invatamant in parte pentru a lua masurile care se cuvin.
Anca DINICA

Hidroconstructia SA Sebes a fost amendata cu 75 de milioane de lei de catre IPM Alba
     Inspectorii in protectia muncii au depistat abateri grave la Societatea Hidroconstructia Sebes in urma unui control privind modul de utilizare a materialelor explozive. Ei au descoperit ca societatea nu detine autorizatie pentru acest an, iar cantitatea de dinamita existenta in depozit depaseste limitele admise. S-a constatat, de asemenea, ca seful de depozit participa la lucrarile de dinamitare pentru deschiderea unor drumuri - fapt care contravine Legii 126 - privind protectia civila. Seful Inspectoratului pentru Protectia Muncii - Dorel Fit - spune ca Hidroconstructia nu dispune de personal calificat, respectiv artificieri autorizati, care sa manevreze munitia, aceasta constituind o alta abatere de la lege. Pentru toate aceste nereguli societatea din Sebes a fost amendata cu 75 de milioane de lei. (N.T.)

Cornelia Degan, sefa Inspectiei Sanitare de Stat Alba, considera ca
S-a imbunatatit calitatea serviciilor prestate catre populatie
     In cadrul conferintei de presa, sustinuta in cursul zilei de ieri in incinta Prefecturii judetului Alba, doamna Cornelia Degan, sefa Inspectiei Sanitare de Stat, departament in cadrul DSP Alba, a prezentat un bilant al activitatii in perioada 1 ianuarie - 22 iunie 2001. Astfel, au fost efectuate un numar de 762 actiuni de control, fiind aplicate 400 sanctiuni in valoare totala de 1,053 miliarde de lei. De asemenea, au fost retrase 47 autorizatii sanitare de functionare, a fost eliminata din circuitul consumului uman o cantitate de aproximativ 219 kg alimente si au fost rezolvate 70 de reclamatii sosite din partea cetatenilor. Doamna Degan a mai trecut in revista cele mai importante actiuni de control derulate in perioada sus-mentionata precum si deficientele care au condus la aplicarea masurilor contraventionale. Dansa a subliniat in plus ca activitatea Inspectiei se desfasoara planificat, cu respectarea stricta a confidentialitatii controalelor efectuate. "Nu putem face public numele societatii sau institutiei controlate, deoarece ar avea repercusiuni grave in planul imaginii, cu alte cuvinte cel verificat si eventual sanctionat si-ar pierde pentru o perioada mai lunga sau mai scurta clientii si relatiile pe care le-a cladit in timp, fapt pentru care am putea fi actionati in justitie", a sustinut Cornelia Degan. In final, sefa Inspectiei Sanitare de Stat a mai precizat ca in urma activitatii derulate s-au constatat o serie de imbunatatiri ale calitatii serviciilor catre populatie, insa in continuare exista foarte multe probleme pe care institutia trebuie sa le rezolve si care se datoreaza lipsei de cunostinte igienice ale personalului ce desfasoara activitati in obiective economice si culturale, precum si lipsei de interes pentru sanatatea consumatorilor.
Razvan JURCA

Post scriptum la un fapt de agresiune
     Cetateanul Valerian Pop din Taut, care ne vizitase zilele trecute la redactie, plangandu-se ca a fost batut bestial in seara zilei de 24 iunie a.c. de catre numitii Adrian si Gheorghe Morar, precum si Simion Buciuman in propria sa curte, ne-a informat ca unul din cei trei agresori si anume Gheorghe Morar i-a violat din nou domiciliul cu o zi mai tarziu, impreuna cu concubina sa Amalia Cocis fortand poarta gradinii si apoi spargand doua usi ale casei pentru a o lua la bataie pe sotia lui. Aceasta din urma precauta a reusit sa fuga pe o alta usa a casei, anuntand ulterior Postul de Politie Metes, care a ramas dupa declaratiile victimei V. Pop insensibil la fapta violatorilor de domiciliu. Ne intrebam: cu ce se ocupa domnii politisti din comuna daca cei care conturba ordinea si linistea publica raman nepedepsiti? (M.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.