Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Mai presus de Constitutie dar nu si de dolarii americani
Extradarea lui Milosevici
     Indubitabil, stirea anului (de pana acum) a fost extradarea dictatorului Slobodan Milosevici catre Tribunalul International ONU pentru Crime de Razboi, de la Haga. Daca va mai amintiti, in timpul conflictului din Kosovo ziarul Unirea a fost printre putinele voci din Romania care au avut curajul sa apere pozitia guvernarii de atunci si a NATO. Iar istoria ne-a dat dreptate! Acum calaul de la Belgrad se afla acolo unde ii e locul, in boxa Tribunalului International, unde va fi judecat pentru crime de razboi. Iar acum, cei ce-l tineau atunci in brate, Ion Iliescu si PDSR, s-au lepadat de el ca de Satana. Deh, dupa razboi...
     Desigur, strict juridic, presedintele Kostunica are dreptate cand sustine ca extradarea nu este constitutionala. Personal nu-i impartasesc insa temerea ca decizia Guvernului Labus va distruge Iugoslavia. De altfel, premierul Miroljub Labus avea de ales intre a ramane cu Constitutia in brate sau a salva tara. Pentru ca mesajul americanilor - factorul esential in Iugoslavia - a fost clar: vor oferi ajutor, dar numai cand vor vedea rezultate concrete in colaborarea Iugoslaviei cu Tribunalul International. Or, intalnirea pentru a se decide ajutorul pentru Iugoslavia s-a desfasurat ieri, asa ca decizia trebuia sa fie rapida. De altfel, premierul Serbiei, Zoran Djindjic (care i-a promis secretarului de stat american Colin Powell extradarea inainte de inceperea reuniunii), a aparat hotararea guvernului central fiind de parere ca decizia Curtii Constitutionale - care a considerat neconstitutional decretul Guvernului de extradare a lui Milosevici - nu merita luata in considerare deoarece judecatorii erau cei numiti de Milosevici. Pe undeva situatia e similara cu cea care a dus la executarea cuplului dictatorial din Romania, cand Iliescu efectiv a ales singura solutie buna. Ca s-au gasit dupa aceea unii care sa faca filosofie de doi bani pe marginea procesului, la rece, nu-i e de nici un folos Romaniei. Hotararea de atunci a lui Iliescu a salvat insa Romania de un posibil razboi civil.
     Cele mai rapide reactii au venit de la Rusia si SUA. In vreme ce rusii au deplans extradarea, americanii - care vin si cu banii, nu doar cu vorbe goale - au salutat-o. Presedintele Bush a spus: "Extradarea lui Milosevici indica hotararea actualei conduceri de la Belgrad de a abandona trecutul tragic al Iugoslaviei si de a se indrepta spre un viitor mai luminos ca membru deplin al comunitatii democratiilor europene". El spera ca vor fi extradati si alti inculpati pentru crime de razboi.
     Pozitii similare au avut si alti inalti oficiali americani, unii considerand ca abia acum a obtinut Iugoslavia deplina libertate, si se anticipeaza ca SUA sa anunte un ajutor imediat de 88 de milioane de dolari, din cele 1,3 miliarde (bani pentru infrastructura si plata salariilor profesorilor si medicilor) pe care mizeaza iugoslavii. Aceasta ar fi prima parte din cele peste 3 miliarde de care, in opinia organismelor financiare internationale, are nevoie Iugoslavia pentru a-si repune pe picioare economia.
     Intre timp Milosevici, primul presedinte ajuns pe mana unui tribunal international, se afla intr-o inchisoare de maxima securitate, cu TV, radio etc., dar - se anticipeaza - fara alte contacte cu exteriorul, unde, in rest, se va bucura de acelasi tratament ca orice alt detinut.
     Un sondaj al CNN, aflat in desfasurare prin Internet, indica ieri ca 75% din 5155 de respondenti credeau ca Milosevici va avea proces corect, iar 25% considerau ca trebuia judecat acasa.
Florin SILEA