Prima pagina Editia din: 03.07.2001
Stiri

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Apel catre Michael Jackson
Totul a inceput in 1998...
     MichelAcum trei ani de zile, firma de portelan din Alba Iulia SC "CASTILO" SRL Alba Iulia, reprezentata de administratorii Florin Istrate si Dorin Caliman, era pe cale sa incheie un contract formidabil, care i-ar fi facut sa paleasca de invidie si pe marii producatori din domeniu: producerea de figurine din portelan in cantitati mari reprezentandu-l pe starul mondial Michael Jackson. Totul a inceput in urma unei intalniri dintre reprezentantii firmei albaiuliene si cei ai firmei HOST IMPEX SRL din Frankfurt. Nemtii i-au intrebat pe romani daca pot realiza statuetele. Acestia au raspuns afirmativ. Dupa studierea mai multor reviste si pliante, creatorul statuetelor, Florin Istrate, s-a oprit in prima faza la figura reprezentandu-l pe Michael in costumul din "History World Tour". Statueta confectionata din portelan, inalta de 36 cm, decorata cu aur si platina, a fost un succes. Partenerii germani au cerut apoi realizarea unei statuete in care starul pop apare cu o masca pe fata. Zis si facut! Toate probele si incercarile au durat cateva luni, timp in care s-a lucrat din greu pe piesa pentru ca totul sa fie OK.
Intra pe fir "Mistery" care invaluie afacerea in mister
     Din acest moment incep sa apara si semnele de intrebare. SC "CASTILO" SRL si HOST IMPEX SRL incheie un contract de licenta de fabricatie, care la randul sau ar fi trebuit sa procedeze in acelasi fel cu o alta firma "Mistery", care comercializeaza si alte produse purtand marca lui Michael Jackson. Asadar, HOST devine un intermediar intre SC "CASTILO" si "Mistery". Din motive inca neprecizate, nemtii amana semnarea contractului ferm si a comenzii, desi fabrica si-a declarat disponibilitatea de a produce figurine din portelan in cantitati mari. In contractul de licenta de fabricatie dintre SC "CASTILO" si HOST IMPEX se precizeaza, printre altele, ca "importatorul declara de a fi primit de la terti drepturile de comercializare si distributie pentru reprezentarea lui Michael Jackson, in unicul scop de a produce figurine de portelan (...) importatorul garanteaza existenta drepturilor amintite. In scopul productiei figurinei din portelan, drepturile de comercializare vor fi cedate fabricii, in ce priveste figurile Michael Jackson" etc. Patronii albaiulieni sustin ca, la cererea verbala a partii germane, se renunta la piata interna, pentru ca toate capacitatile umane si materiale sa fie folosite pentru statuetele starului mondial. Mai mult, presedintele lui "Mistery" vine la Alba Iulia in 1998 si, timp de doua zile, urmareste derularea procesului de productie. Insa, inainte de acest lucru, Dieter Wiesner le aduce albaiulienilor o fotografie in care apare alaturi de Michael Jackson si in care cei doi tin in mana statuetele realizate de SC "CASTILO" SRL.
     Desi semnarea contractului se amana, dupa ce au vazut fotografia si au avut vizita la Alba Iulia a lui Dieter Wiesner, albaiulienii incep sa-si vada visul aproape implinit. In joc erau contracte posibile de circa 2 milioane de marci germane. Prin urmare, se renunta la productia interna si tot personalul se apuca de treaba, de instruire privind realizarea statuetelor cu Michael. Aceasta etapa a durat circa 3 luni. In semn de pretuire, firma albaiuliana mai realizeaza o lucrare care il prezinta pe star pe un tron, care i-a fost facuta cadou de ziua lui de nastere, in 28 august 1998. Pentru a fi cat mai perfecte, statuetele sunt triate cu mare atentie, circa 10.000 dintre acestea fiind sparte dupa ce au fost realizate. In acest timp, firma albaiuliana, pe baza cererii verbale a partii germane, lucreaza din greu, plateste salarii, achizitioneaza materii prime, asteptand semnarea contractului final. Cu toate acestea, ca din senin, firma "Mistery" nu mai da nici un semn de viata si dintr-odata parca tot cerul se prabuseste deasupra patronilor albaiulieni. Din cauza cheltuielilor mari pe care le-am amintit, SC "CASTILO" SRL ramane cu statuetele si certificatele de inscriere, dar si in... faliment. Incep demersurile si pe langa firma intermediara HOST IMPEX, interesata in realizarea comenzilor, insa, din cauza lipsei de reactie a lui "Mistery", tot "castelul de vise" se naruie. Treziti la realitate de acest cosmar, patronii albaiulieni incep sa-si faca bilantul si sa cuantifice pierderile la circa 100.000 dolari. Avand in vedere ca nu a existat un contract ferm, ci doar unul de licenta de fabricatie si o intelegere verbala "nemteasca", ei si-au pierdut orice sansa de a-si recupera banii. Unica speranta mai este doar Michael Jackson.
Apel de suflet si scrisoare deschisa catre Michael Jackson
     Creatorul statuetei, Florin Istrate, recunoaste ca singurul care mai poate salva ceva este starul Michael Jackson. "Trebuie sa precizez foarte clar ca noi nu vrem sa-l atacam pe Michael. Ii voi trimite insa o scrisoare deschisa, ca de la artist la artist, sa inteleaga in ce situatie am ajuns si ii voi cere sa ne ajute. Saptamana viitoare voi expedia in SUA un colet cu aceasta scrisoare si cu un vas pe care l-am facut special pentru el. Sunt convins ca nu cunoaste corect situatia si, avand in vedere ca are un suflet bun, eu sper ca ne va ajuta". Intrebat de ce nu a trimis pana acum aceasta scrisoare, dansul a precizat ca nu avea garantia ca va ajunge la el, pentru ca Michael primeste zilnic din Romania, de la fanii sai, circa 5000 de scrisori. "De aceea am apelat la presa. Speram ca astfel mesajul nostru va fi ascultat", a incheiat d-l Istrate.
In loc de concluzii
     Avand in vedere faptul ca regele pop-rock-ului are in lume circa 1 milion de fani, care cumpara orice produs legat de Michael, afacerea statuetelor de portelan ar fi trebuit sa fie un mare succes...
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.