Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
BNR-ul aur poarta, investitorul cerseste din poarta in poarta
     Dupa cum ati aflat, Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca la rezervele internationale - compuse din valuta si din aur - stam mai bine ca niciodata. Toate bune si frumoase, numai ca aurul e aur, nu-i dolar. Adica, intr-un caz de criza este mai greu de transformat in bani. In plus, pretul aurului este fluctuant. Iar rezerva in aur este evaluata la aproape 1 miliard $, deci aproape un sfert din rezervele internationale.
     Un alt aspect care ne mai taie din optimism il constituie faptul ca in iunie cea mai mare parte din valuta a provenit din imprumuturi externe, nu din exporturi.
     Partea buna este ca se prognozeaza scaderea dobanzilor, ceea ce, considera analistii economici, va obliga bancile sa se orienteze spre acordarea de credite, castigurile din jongleriile cu dobanzile din piata interbancara nemaifiind suficiente pentru a mentine castigurile.
     Desigur, reducerea creditelor acordate are mai multe explicatii. Una ar fi scandalurile si falimentele produse de acordarea de credite pe cu totul alte criterii decat cele economice. Ceea ce, prin ricoseu, a facut ca oricine apela la un credit sa fie considerat din start un borfas. Pe de alta parte, multi dintre solicitanti nu stiu cum sa-si intocmeasca planuri de afaceri pentru a obtine fie credite directe, fie din fonduri internationale. Si nici nu apeleaza la firme specializate in... inginerii financiare! Da, sunt firme specializate in inginerii financiare si patronul unei astfel de firme, care are si o emisiune economica la TVR, marturisea ca trebuie sa fii foarte bine pregatit ca sa poti face asa ceva. In esenta, rolul acestor firme este de a obtine finantari pentru terti din diverse surse. Nu-i mai putin adevarat ca o alta cauza importanta o reprezinta dezinteresul bancilor pentru acest sector, al creditelor, care este motorul unei economii capitaliste. Insa bancile noastre mai au pana ajung in capitalism. Ba, intr-un sediu de banca somptuos (daca la servicii nu, macar la sedii rivalizeaza bancile noastre cu cele din Vest), in care statul mai detine ceva actiuni, ce credeti ca scria? "Va rugam asteptati"! Or, in business "time is money", "va rugam asteptati" nefacand parte din vocabularul omului de afaceri. Chiar si profesorii de economie politica de dinainte ne invatau ca "intr-o economie sanatoasa banul trebuie sa circule". Probabil ca si cand se va introduce comertul electronic prima expresie pe care o vor "invata" calculatoarele bancilor va fi "va rugam asteptati". Tot "va rugam asteptati" este expresia calauzitoare si in privatizarea Bancii Comerciale. Pe care, daca au noroc si viata suficient de lunga, poate o vor prinde copiii copiilor nostri! Chiar saptamana trecuta Mugur Isarescu a anuntat ca BCR va fi privatizata abia la anu' - si la multi ani, zic eu! E clar ca pe vorbele guvernantilor romani - oricare or fi, ca nu-i unu' mai destept sau mai cinstit decat celalalt - nu merita sa dai nici o ceapa degerata. De altfel, acum se confirma ca Bogdan Baltazar - cel datorita caruia a fost realizata privatizarea BRD - a spus adevarul cand a sustinut ca daca el nu era insistent nici BRD n-ar fi fost privatizata. Daca BCR nu a avut un astfel de presedinte uite ca nici acum nu e privatizata, desi trebuia sa fie cel tarziu de anul trecut! In concluzie, pana cand bancile nu devin cu adevarat capitaliste, e cam greu ca economia sa se miste, in ciuda rezervelor valutare.
Florin SILEA