Ultima ora
Stiri
La Aiud
Un tanar a murit pe strada
     Sambata, la Aiud, s-a inregistrat un eveniment nefericit soldat cu moartea unui barbat. Victima se numeste Ioan Grigore Kristaly, de 36 de ani. El l-a ajutat pe un vecin sa transporte fan cu carul, insa, la un moment dat i s-a facut rau si a murit. Legistii au spus ca decesul a intervenit in urma unui infarct. (F.R.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In prima jumatate a anului, Garda Financiara Alba a identificat peste 31 de miliarde de lei cuvenite bugetului de stat
Evaziunea fiscala, calul de bataie al Garzii Financiare
Interviu cu d-l economist Valer RETEGAN, comisar-sef al Garzii Financiare Alba
     - La inceputul lunii iulie s-au implinit 10 ani de cand a fost creata Garda Financiara in judetul nostru. Intrucat evenimentul a trecut aproape neobservat, nefiind organizata nici o manifestare care sa marcheze momentul, va rog pe dvs., d-le comisar sef, sa punctati principalele repere ce definesc acest deceniu.
     - N-am facut si nici nu dorim sa facem din implinirea a zece ani de existenta a Garzii Financiare un moment de festivism. Noi ne-am vazut de indeplinirea atributiilor ce ne-au revenit, cu modestie si sarguinta. In cei zece ani, Garda si-a gasit un loc distinct, bine definit, in ansamblul sistemului national de control financiar, si nu spun vorbe mari daca afirm ca s-a maturizat si are personalitatea ei. Consider ca faptele sunt cel mai convingator argument in sustinerea celor spuse. In prima jumatate a acestui an, comisarii Garzii Financiare Alba au identificat si stabilit creante datorate statului din impozite, taxe, majorari ale acestora, confiscari de bunuri si amenzi contraventionale in valoare totala de peste 31 de miliarde de lei. Pentru comparatie va spun ca fata de primul semestru al anului trecut, cresterea este mai mare de 12 miliarde de lei. In anul 1999, aceasta valoare a fost de 11 miliarde de lei, iar in 1998 de 6,5 miliarde de lei. Cresterea este evidenta si socotesc ca orice comentariu este de prisos.
     - De acord cu dvs., d-le Retegan. Fiindca ne aflam intr-un an in care noua echipa aflata la guvernare face eforturi evidente de combatere a coruptiei si evaziunii fiscale, va rog sa ne spuneti cum se implica institutia pe care o conduceti in aplicarea politicii Guvernului?
     - Intreaga noastra activitate a fost si este subordonata indeplinirii obiectivelor specifice ce ne revin din programul de guvernare al Romaniei. Concret, in primul semestru al anului au fost verificate in trafic, "la drumul mare", 3.352 de mijloace de transport auto, precum si 793 de producatori agricoli individuali in pietele agroalimentare ale judetului. Poate nu este lipsit de importanta sa remarc ca actiunile de control au fost efectuate cu un efectiv mediu de 21 de comisari, care au intocmit 1.342 de acte de control. Au fost aplicate 1.285 de amenzi contraventionale, in valoare de peste 4 miliarde de lei. Pentru a face fata volumului sporit de munca si solicitarilor, a fost nevoie de efectuarea a 403 zile/om inafara regimului normal de lucru, mai cu seama pe timp de noapte si in zilele nelucratoare.
     - Cu ce s-a ales bugetul statului de pe urma actiunilor de control intreprinse?
     - Daca insumam volumul total al creantelor stabilite, atunci valoarea acestora depaseste binisor 31 de miliarde de lei. Peste 90 la suta din aceasta suma provine din neachitarea la timp a unor impozite, taxe, majorari de intarziere. Bunurile confiscate si sumele in numerar atrase la buget depasesc un miliard de lei. In prima jumatate a anului s-au incasat la bugetul statului debite stabilite si creante din perioada anterioara in valoare mai mare de 2,9 miliarde de lei.
     - Care au fost directiile de control pe care au marsat comisarii Garzii Financiare?
     - Statistic, sunt 13 domenii pe care s-a structurat activitatea noastra in primul semestru. Primul loc este detinut de combaterea evaziunii fiscale si diminuarea fenomenului de contrabanda. Au fost controlati 600 de agenti economici din care la 443 au fost constatate diverse abateri, fiind amendati cu aproape 18 miliarde de lei. Alte 477 de milioane de lei atrase la buget provin de la agentii economici ce efectueaza transporturi de marfuri si nu au respectat prevederile legale. Aproape 500 de milioane de lei au fost "colectate" de la agentii economici ce au incalcat legea la producerea si comercializarea alcoolului, bauturilor alcoolice, cafelei si tigarilor. Controalele efectuate in pietele agroalimentare impreuna cu Ministerul Agriculturii si Padurilor s-au soldat cu amenzi contraventionale in valoare de 57,7 milioane de lei, iar la agentii economici gasiti in neregula, ce comercializeaza deseuri metalice reciclabile, amenzile aplicate se apropie de 200 de milioane de lei si s-a dispus confiscarea unor deseuri feroase in valoare de 116 milioane de lei.
     - Un segment important al actiunilor intreprinse a vizat agentii economici ce desfasoara activitati in zonele defavorizate. Se pare ca pentru multi agenti economici aceste zone sunt raiul pe pamant.
     - Perceptia publica este conforma cu realitatea. Tocmai de aceea, din cei 60 de agenti economici controlati, la 22 s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare de 61 de milioane de lei. De asemenea, au fost stabilite impozite si taxe in valoare de peste 603 milioane de lei. Daca la aceasta suma se mai adauga si majorarile de intarziere la plata, atunci zona defavorizata datoreaza bugetului de stat peste 1,3 miliarde de lei. Este o suma destul de mare, daca avem in vedere aria de activitate relativ restransa. 591 de milioane de lei reprezinta amenzile aplicate in urma verificarii aparatelor de marcaj electrice, iar 286 de milioane de lei, amenzile incalcarii disciplinei financiar-valutare privind operatiunile cu numerar. Controlul nostru a fost extins si la leaganele si casele de copii, evolutia preturilor la produsele alimentare, activitatea de taximetrie, aprovizionarea cu carburanti fara taxa MTA in anul trecut. Rezumand, pot sa afirm ca Garda Financiara este apta si se va implica si mai mult in indeplinirea programului de guvernare. Speram ca pana la finele acestui an rezultatele muncii noastre sa se masoare in atragerea la bugetul statului a circa 60 de miliarde de lei.
     - Va multumesc.
A consemnat Sebastian TRUTA
Scandal la Conferinta Nationala a Medicilor de Familie de la Alba Iulia
Cu alocarea a doar 7 la suta din bugetul asigurarilor de sanatate, cabinetele medicilor de familie sunt puse in imposibilitatea de a mai functiona
     Conferinta Nationala a Medicilor de Familie s-a incheiat la Alba Iulia prin semnarea unui protest ce va fi inaintat Ministerului Sanatatii si CAS. Aproximativ 660 de medici de familie din 38 de judete ale tarii s-au aflat pentru 3 zile la Alba Iulia la lucrarile Conferintei Nationale a Medicilor de Familie. Tema s-a dorit a fi eficientizarea asistentei medicale primare in contextul reformei sanitare si al sistemului de asigurari de sanatate. Lucrarile au fost insa ignorate de reprezentantii Ministerului care nu au venit la intalnire, desi subiectele propuse trebuiau analizate in prezenta acestora. Dr. Geza Molnar, membru in Comitetul de organizare, a declarat ca discutiile au devenit mai tensionate atunci cand s-a aflat despre un proiect elaborat recent de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, fara ca acesta sa fie adus la cunostinta Colegiului Medicilor. "A venit vicepresedintele Colegiului, dr. Carstea, care, neoficial, printr-un prieten de-al sau, a intrat in posesia unui document elaborat de Minister, care modifica normele contractului-cadru semnat de noi. Daca pana acum primeam un procent de 15% din bugetul asigurarilor de sanatate, la ora actuala am ajuns sa primim doar 7%, insuficient pentru a mai putea functiona", a spus dr. Geza Molnar.
     Medicii prezenti la conferinta au redactat un comunicat prin care atrag atentia asupra situatiei grave in care se afla din cauza "aplicarii diferentiate si chiar abuzive a normelor contractului-cadru in anumite judete". "Semnalam ca situatia medicilor de familie s-a deteriorat incepand cu trimestrul III al anului 2000, normele contractului-cadru aplicandu-se in mod diferentiat si chiar abuziv in diferite judete, prin nerespectarea cotei procentuale de 14,5 - 15 la suta, alocata asistentei medicale primare conform Legii 165/2001. Aceste masuri duc la situatii dramatice de faliment si imposibilitate de functionare a cabinetelor medicilor de familie", se precizeaza in protestul de la Alba Iulia. Medicii de familie mai sustin ca nu au fost solicitati de doua luni de Comisia de specialitate a Colegiului medicilor, la consultari privind elaborarea contractului-cadru si a normelor de aplicare a acestuia. In schimb, mai spun medicii de familie, s-a elaborat un alt contract-cadru, pe care acestia l-au obtinut pe cai neoficiale, alcatuit de reprezentanti ai CAS si Ministerului Sanatatii, care contine propuneri inacceptabile pentru functionarii asistentei medicale primare.
Florin ROMAN
Liderii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania s-au reunit la Alba Iulia
Producatorii avicoli romani fac un apel catre Executiv sa-i ajute in competitia cu omologii din alte tari
     In cursul zilei de sambata, la sediul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Alba, a avut loc reuniunea de lucru a celor mai importanti producatori avicoli romani, in cadrul Consiliului de Administratie al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. Cu aceasta ocazie au sustinut o conferinta de presa presedintele UCPR, d-l Ilie Van si vicepresedintele organismului amintit, dr. ing. Ioan Popa, managerul firmei Transavia, cel mai mare producator avicol din Transilvania. Presedintele UCPR, prof. Ilie Van, a declarat presei ca producatorii avicoli autohtoni solicita sprijin din partea Guvernului pentru: achizitionarea de cereale la preturi rezonabile de pe piata (insistandu-se in acest sens la nivelul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei); stabilirea unor norme de calitate pentru produsele similare din import; subventionarea exportului de produse avicole asa cum se intampla peste tot in lume; acordarea de spatii avicole parasite pentru a fi valorificate asa cum se cuvine de adevaratii producatori autohtoni; sustinerea unui dialog activ intre UCPR cu MAA si alte ministere implicate. Domnia sa a adaugat ca studiile de piata indica faptul ca consumatorii de la noi din tara prefera produsele autohtone, in timp ce 20 la suta prefera produsele avicole din import. El a mai spus ca gustul carnii este dat de conceptul nutritional care in tara cuprinde furaje, orz, soia, ulei si faina de peste, adica o alimentatie nepoluanta si fara biostimulatori.
     "Sfatul nostru catre consumatori este este sa se apropie de produsele romanesti care sunt garantate. De altfel, preturile la carne de pasare au scazut cu 20 la suta. Din pacate, micsorarea pretului la producator nu se regaseste in unitatile de desfacere", a spus d-l Van. In alta ordine de idei, UCPR a mai discutat la Alba Iulia despre negocierea CCM-ului, intocmirea unui proiect de program ce va fi inaintat la MAA pentru accesarea SAPARD-ului, infiintarea unor centre de selectie a materialului genetic in tara etc. Vicepresedintele UCPR, managerul firmei Transavia, dr. ing. Ioan Popa, a apreciat masurile cabinetului Adrian Nastase in ceea ce priveste inasprirea controlului vamal la produsele din import, mai ales ca se semnaleaza fraude importante, plecandu-se de la intrari subevaluate sau vamuiri preferentiale. In acest sens, domnia sa a dat ca exemplu o situatie cu 10 TIR-uri vamuite in Ungaria, dar la noi au fost inregistrate doar doua, ca si cum celelalte opt s-au evaporat pe fasia dintre cele doua puncte vamale.
     Un alt exemplu bizar, oferit de d-l Popa, arata ca anul trecut, din Moldova s-au importat mai multe oua decat s-au produs, ceea ce inseamna ca, neplatindu-se taxe vamale, mai multe transporturi de oua din alte tari au intrat in Romania prin Moldova. La fel de curios este si faptul ca din Turcia ouale plecau cu un tarif de 4 centi si ajungeau la vama romaneasca cu 0,6 centi, iar exemple cu bizarerii de acest gen ar putea continua la nesfarsit, toate avand ca rezultat prejudicierea statului roman si a producatorilor avicoli autohtoni. Anul trecut, in Romania s-au importat circa 25600 tone carne de pui (18 la suta din consumul total), in timp ce tara noastra a exportat doar 1000 - 2000 de tone.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.