Prima pagina Editia din: 09.07.2001
Stiri
Evaluarea pagubelor de la Aiud
     Asa cum v-am informat, fenomenele meteo negative din saptamana trecuta au dus la inundatii in municipiul Aiud. Primaria a inventariat imobilele afectate iar situatia nu este deloc roza: 6 locuinte, 8 anexe gospodaresti, 71 pivnite si subsoluri, 2 hectare de culturi agricole (gradini), 15 strazi spalate de torente pe 300 - 350 metri. Comisia locala de dezastre impreuna cu reprezentantii Prefecturii vor stabili modul de despagubire a celor afectati, desi o parte din vina o au si unii localnici care nu si-au decolmatat rigolele. (F.R.)
Politistii din Campeni i-au ascuns "la mititica" pe scandalagii
     La sfarsitul saptamanii trecute, politistii din Campeni i-au depistat si introdus in arest pe mai multi indivizi certati cu legea. Au fost retinuti: David Ovidiu Petaca, care avea de executat un mandat de 15 zile la Legea 61, Stan Beniamin - mandat de 6 luni pentru vatamare corporala grava, Danut Bucea - mandat de 25 de zile la Legea 61 si Gheorghe Oaida - mandat de 15 zile pentru tulburarea linistii publice. Cei patru au fost transferati in arestul IPJ Alba. (F.R.)
Agresiune la Sona
     Politia din Sona a fost sesizata in 7 iulie a.c., in jurul orei 20.30 de Niculina Grosu, ca tatal ei, Nicolae Lacatus, de 68 de ani, a fost victima unei agresiuni comisa de Ioan Gaspar, de 25 ani, din Sona. Batranul a fost dus la spital unde a fost diagnosticat cu traumatisme toracice, cu fracturi costale si plaga contuza la bratul stang. Agresorul este cercetat de politisti pentru vatamare corporala. (F.R.)

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Cat de stranie e lumea occidentala
Francezii cred ca la Bucuresti se consuma caini
Francezii sunt niste... nationalisti! * Romania e considerata o tara in care democratia a inregistrat un esec * Francezii sunt convinsi ca securitatea romaneasca ii asculta "din pereti" si ca tinerii institutionalizati sunt "copiii partidului comunist", educati la ordinul lui Ceausescu!
     Exista, prin mila lui Dumnezeu... si a Comunitatii Europene, un program de burse de studiu intitulat "Erasmus", sustinut financiar in proportie de 75% de Uniunea Europeana, restul de 25 de procente fiind asigurat de guvernele tarilor de bastina ale studentilor beneficiari. Prin acest program, o tanara din judetul nostru (Luciana Campean, 20 de ani, din Santimbru), studenta in anul II la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, a avut ocazia sa se instruiasca timp de cinci luni intr-o universitate din Franta (Limoges). Costul total al stagiului sau in Franta, timp de un semestru (ianuarie - iunie a.c.) a fost de 4,5 milioane de lei, din care 2 milioane de lei... surse proprii, "familiale"! Sigur, extrem de util acest stagiu, si nu numai pentru imbogatirea experientei tinerei noastre conjudetene, ci si pentru ca prin intermediul ei am aflat cateva lucruri inedite despre modul in care ne privesc francezii.
     Prima surpriza, dupa cum ne-a declarat Luciana, a constituit-o numarul foarte mare de arabi, in toate mediile din zona Limoges (inclusiv cel universitar). A doua, de neasteptat din partea "fratilor nostri de ginta latina", a fost raceala, indiferenta, lipsa de sociabilitate a studentilor francezi fata de orice strain si evidentul lor nationalism. Un fel de "Franta, Franta, über alles", care-i determina sa refuze sa vorbeasca orice alta limba decat franceza! (Cand ma gandesc la cat ne "scalambaim" noi in toate limbile pamantului, in fata tuturor oaspetilor, ma cuprinde un val de rusine!) Iar surprizele nu s-au oprit aici. La cursul de "Drept constitutional comparat", in momentul in care s-a facut referire la tarile din Europa din Est, Romania a fost mentionata ca o "tara in care democratia a inregistrat un esec"! Asadar, studentii francezi invata despre noi ca am ramas la nivelul comunismului sau, in cel mai bun caz, intr-un sistem socialist. Nu e de mirare ca, in aula universitatii franceze, romancutei i-au fost adresate intrebari de genul: "E adevarat ca la dvs. Securitatea inca supravegheaza pe toata lumea si ca exista aparatura speciala implantata prin pereti?"; "E adevarat ca orfelinatele romanesti sunt pline din pricina politicilor de natalitate ale lui Ceausescu?" (Aceasta intrebare se baza pe o informatie "difuzata" de o romanca stabilita in Franta, care sustinea ca Ceausescu silea toate familiile romanesti sa faca un anumit numar de copii, dintre care unii erau preluati de statul comunist si crescuti ca niste "copii ai partidului"!) Asa se explica faptul ca francezii (si multi alti straini) se simt "urmariti" cand vin la noi in tara, sunt stresati, circumspecti, tematori pana la febrilitate etc.
     Dar, gogorita-gogoritelor, dupa cum ne-a marturisit d-ra Campean, a fost fraza amabila si respectuoasa adresata de un oficial (de la Prefectura din Limoges) studentei romance, ca sa fie politicos: "Domnisoara, se mai mananca cainii la dvs., la Bucuresti?" (Sa fie acesta efectul razbunarii - nejustificate - a d-nei Brigitte Bardot, impotriva lui Traian Basescu sau se referea la... altfel de "caini" de la Bucuresti?)
     Dincolo de aceste neplacute surprize, tanara romanca a ramas placut impresionanta de baza de documentare, biblioteca, dotarea in aparatura a universitatii franceze, de obiectivele istorice si culturale din Franta, si de maiestria cu care acestia stiu sa imbine "vechiul" cu "noul": langa monumentele stravechi din "Place de la Concorde" apar mereu lucrari de arta moderna si sunt organizate manifestari artistice. Desigur, acestea au o inalta tinuta, si expresii compatibile cu spatiul respectiv. Ceea ce ar trebui sa invatam si noi si sa nu mai "cadem pe spate" in fata a tot ce e strain, caci, respectandu-ne noi pe noi, fara orgoliu nemasurat, vom ajunge sa fim respectati si de altii.
Ioan HANTULESCU
O culme a exigentei sau a absurdului?
Doar 15 la suta dintre unitatile de invatamant din judetul Alba au fost autorizate sanitar!
     Serviciul de supraveghere a starii de sanatate din cadrul DSP Alba nu a autorizat pana in momentul de fata decat 15% din cele peste 800 de institutii de invatamant din judetul nostru. Era si greu sa faca acest lucru, din moment ce respectivul serviciu functioneaza dupa un Ordin al Ministerului Sanatatii, care dateaza din 1995, si care are prevederi atat de riguros-absurde, incat nu vor putea fi respectate integral niciodata de catre nici o unitate de invatamant.
     Prin comparatie, in judetul Sibiu, din acelasi numar de unitati de invatamant (crese, gradinite, scoli, licee, facultati) au fost autorizate... 90%! Din surse confidentiale am aflat ca unitatile din judetul Alba sunt mult mai bine puse la punct din punct de vedere functional (sanitar, desigur) in comparatie cu cele sibiene (beneficiind si de un substantial aport al unor organizatii din strainatate). Cu toate acestea, avand in vedere o doza de "arbitrariu" (ca sa nu-i spunem altfel), se face o mare diferenta intre unitati similare, care sunt in judete diferite. Iar legea, absurda, confuza, permite acest lucru! Sau, poate, "controlorii" din Alba sunt prea rigurosi in "spiritul si litera legii"? (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.