Prima pagina Editia din: 13.07.2001
Stiri
In cazul Zgaia - Popa
Ancheta IPJ Alba vizeaza ilegalitatea procedurilor de retrocedare
     In cazul arestarii domnilor Mihai Zgaia si Dorel Popa, ieri, mr. Petre Luca, ofiter al Serviciului Cercetari Penale din IPJ Alba, a facut cateva precizari necesare. Ancheta aflata in derulare nu pune in discutie justetea cererii Mitropoliei Romane Unite cu Roma (Greco-Catolica) de a-i fi retrocedate bunurile confiscate abuziv prin Decretul nr. 358/1948, nici faptul ca cei doi au dat curs acestei cereri, ci vizeaza faptul ca ei au actionat ilegal. Conform Decretului 126/1990 privind retrocedarea imobilelor catre Mitropolia Romana Unita cu Roma (Greco-Catolica) pentru efectuarea retrocedarii trebuia constituita prin hotarare de guvern o comisie care sa identifice si sa evalueze imobilele in discutie, fapt care nu s-a petrecut. De aceea au fost retrocedate imobilele dupa numerele topografice fara a tine cont ca pe aceste terenuri, din 1948 pana in 1995 s-au construit alte imobile, din fondurile statului. (A.D.)
Mihai Zgaia si Dorel Popa raman in arest
     Ieri, la Judecatoria municipiului Alba Iulia a avut loc sedinta de judecare a plangerii depuse de Mihai Zgaia si Dorel Popa impotriva mandatelor de arestare emise de Parchetul de pe langa Tribunalul Alba si executata miercuri, 11 iulie. Reamintim ca mandatele de arestare au fost emise pe o perioada de 30 de zile. Plangerea a fost judecata in camera de consiliu de catre judecatoarea Teodora Trif in prezenta arestatilor si a avocatilor lor. Decizia a fost de respingere a plangerii formulate de cei doi si ea a fost comunicata in sedinta publica. De asemenea, Mihai Zgaia si Dorel Popa sunt obligati la plata sumei de 100.000 de lei fiecare, cheltuieli de judecata. Av. Marcel Simion ne-a declarat ca s-a introdus recurs. (A.D.)

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Dosarul Jidvei
Scandalul certificatelor medicale intra, astazi, pe agenda Colegiului Medicilor
Dupa ce Prefectura, Parchetul si instantele au constatat grave nereguli in eliberarea certificatelor medicale, este randul Colegiului Medicilor Alba sa faca lumina in aceasta problema *Parafele unor medici nu sunt facute sa justifice afacerile necurate cu vin de Jidvei
     In cursul acestei zile, membrii Colegiului Medicilor Alba se intrunesc pentru a analiza modul in care medicul din Blaj, Marius Comanici, a actionat in cazul eliberarii unor acte medicale pentru Toader Ignat, fostul sef al Combinatului de Vinificatie din Jidvei cu care a fost coleg, acte puse sub semnul intrebarii. Desi a fost solicitat sa se prezinte pentru audieri la Parchetul de pe langa Tribunalul judetean Alba, Toader Ignat nu a stat fata in fata cu anchetatorii, prezentand certificate medicale din care rezulta ca starea sanatatii nu-i permite acest lucru.
     Asa cum am mai relatat in ziarul nostru, in noaptea de 3 mai, ora 23.45, seful postului de politie Jidvei, Ioan Chircu a oprit pentru control doua autoturisme apartinand SC Jidvei SRL care incercau sa paraseasca incinta complexului. Autoturismele erau conduse de Toader Ignat si Iulia Mihu, fosta laboranta sefa de la Combinatul de vinificatie, intre cei doi parand a fi o relatie mai mult decat de amicitie. In ambele autoturisme au fost descoperite inscrisuri si obiecte apartinand firmei Jidvei. Verificarile ulterioare efectuate de politie au scos la iveala faptul ca cei doi surprinsi in flagrant incercau sa scoata din Combinat documente de serviciu precum si aparatura de laborator. Totodata, patronii de la Jidvei au semnalat politiei si alte fapte care au adus mari pagube firmei, rand pe rand fiind anchetati si arestati preventiv mai multi gestionari de la Jidvei si Balcaciu precum si economistul Horatiu Crisan care au luat parte la pagubirea societatii. Ei sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, prejudiciul fiind de ordinul miliardelor de lei. Odata cu demararea anchetei, fostul sef al Combinatului s-a imbolnavit, din investigatiile medicale rezultand ca acesta sufera de diabet zaharat si tensiune marita, fiind internat, din data de 6 mai 2001, in Spitalul orasenesc din Blaj cu diagnosticul de hipertensiune arteriala severa, cardiopatie ischemica si diabet zaharat.
     In fata instantei, reprezentantii firmei Jidvei SRL au adus insa documente din care rezulta ca Toader Ignat a folosit concediul medical in cu totul alte scopuri decat cele recomandate de medic. Astfel, la o vizita pe care reprezentantii firmei si ai sindicatului au efectuat-o la Spitalul orasenesc din Blaj in data de 14 mai 2001, ora 21.45, pacientul Toader Ignat nu se afla in pat, dupa cum atesta medicul de garda. Suspiciunile create i-au determinat pe cei de la conducerea S.C. Jidvei sa verifice si alte aspecte ale concediului "de odihna" medical al lui Toader Ignat. Asa se face ca au intrat in posesia unor documente care atesta ca in zilele de 7, 8 si 9 mai s-a aflat, nu internat in Spitalul orasenesc din Blaj, ci la ... Hotelul "Triumf" din Bucuresti, impreuna cu Iulia Mihu si Silviu Florea, dupa cum atesta notele de plata de la hotel. In aceste conditii, patronii SC Jidvei considera ca certificatele medicale nu sunt decat un fel de inginerii sanitare, si ca, in fapt si in realitate, masura desfacerii contractului de munca este legala, atata timp cat un om bolnav, care nu se poate prezenta nici la audierile Parchetului, este gasit, nu in spital, ci in hotelurile din Bucuresti. De altfel, o ancheta la Spitalul municipal Blaj, ordonata de prefectul judetului Alba, la cererea Sindicatului independent "Tarnava", a scos in evidenta o serie de abuzuri si ilegalitati comise de dr. Marius Comanici, in eliberarea certificatului medical, asa cum rezulta din procesul verbal cu numarul 2008/27.06.2001. Comisia, formata din directorul de cabinet al prefectului, Vasile Crisan, directorul adjunct al DSP Alba - dr. Gheorghe Sirbu si directorul Spitalului Blaj, dr. Mircea Frentiu, a evidentiat multe aspecte negative ale intocmirii foii de observatie a bolnavului Toader Ignat, dintre care amintim: regimul hidric nu coincide cu internarea de urgenta efectuata in acest caz; medicul sef de sectie nu semneaza internarea in termenul legal de 24 ore; neprezentarea bolnavului la controlul de rutina zilnic efectuat de medic in perioada internarii; lipsa semnaturii de refuz a bolnavului de a fi internat la urgenta si de a ramane la pat; in forma de internare folosita, numita "spitalizare de zi", bolnavul nu avea dreptul sa paraseasca spitalul in perioada de investigatii si tratament de urgenta. Comitetul de directie a analizat inainte de aceasta ancheta administrativa cazul in speta si a hotarat sanctionarea medicului Comanici Marius cu mustrare, conform articolului 100, alin. 1, litera A din Codul Muncii. Ramane de vazut ce va stabili Colegiul Medicilor Alba care speram ca va aplica tratamentul adecvat celor care incalca deontologia profesionala.
     Reamintim ca Judecatoria Blaj si Tribunalul Judetean Alba au respins recursurile inaintate de avocatii celor trei arestati, ec. Horatiu Comsa si gestionarii Toader Balan si Ioan Popa, care au cerut sa fie cercetati in stare de libertate. Cele doua instante au decis respingerea recursurilor si mentinerea starii de arest. Totodata, organele abilitate continua cercetarile in cazul fostului director al Combinatului de Vinificatie de la Jidvei, Toader Ignat, al Iuliei Mihu si al gestionarilor Gheorghe Bradu si Mihai Lunca. Sindicatul Liber Tarnava asteapta astazi ca si Colegiul Medicilor Alba sa faca dreptate in scandalul certificatului medical eliberat de dr. Marius Comanici pentru Toader Ignat. (B.I.U.)
PNTCD Alba protesteaza impotriva arestarii unor fruntasi taranisti
Primim din partea Organizatiei judetene Alba a PNTCD
     Organizatia judeteana Alba a PNTCD isi manifesta surprinderea fata de imprejurarea in care d-nii Mihai Corneliu Zgaia si Dorel Popa, membri PNTCD, au fost arestati preventiv pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 11.07.2001, pentru abuz in serviciu.
     O.J. Alba a PNTCD le acorda intregul sprijin, intrucat prin faptele lor acestia nu au urmarit decat realizarea unui aspect reparatoriu, in conditiile Decretului 126/1990, fata de Biserica Greco-Catolica, care a fost proprietara bunurilor imobile anterior anului 1948, si a caror restituire a solicitat-o. Intentia de restituire nu a fost finalizata, neproducandu-se nici o consecinta juridica fata de patrimoniul S.C. Blasius SA, care este proprietara tuturor bunurilor, Biserica asigurand doar paza acestora. In aceste conditii nu s-a produs nici un prejudiciu, in final realizandu-se doar conservarea bunurilor pentru S.C. Blasius S.A., lucru care este in profitul acesteia, nu un act pagubitor.
     Nu se justifica masura arestului preventiv fata de o persoana publica, fara antecedente penale, care si-a desfasurat intreaga activitate in spiritul respectarii legii, moralei crestine si slujirii interesului cetateanului. O astfel de persoana nu poate prezenta pericol pentru ordinea publica.
     Ne manifestam intreaga incredere in impartialitatea justitiei care va solutiona cauza in spiritul legalitatii, facad dovada aplicarii principiului separatiei puterilor in stat, precum si independenta puterii judecatoresti fata de orice posibila imixtiune politica.
Presedinte, Marcel SIMION
Secretar, Alin POPA

Biserica, preotii si credinciosii greco-catolici cer incetarea persecutiilor
Comunicat de presa de la Asociatia Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj
     Ca urmare a recentelor evenimente, pe care le consideram de o gravitate exceptionala pentru destinele Bisericii noastre, ne exprimam ingrijorarea si consternarea fata de actiunile de forta carora sunt siliti sa le faca fata institutiile Bisericii noastre, preotii si credinciosii.
     Revendicarea printr-o procedura judiciara a Catedralei Mitropolitane din Blaj de catre o parohie ortodoxa, presiunile asupra Tipografiei Mitropoliei si a altor institutii ale Bisericii Greco-Catolice constituie un motiv serios de preocupare privind posibilitatile de functionare a acestor institutii.
     Arestarea nejustificata a doua personalitati publice din judetul nostru, d-nii Mihai Zgaia si Dorel Popa, pentru unica vina de a fi incercat sa faca dreptate, prin restituirea, dupa mai bine de 50 de ani, a unor imobile catre Biserica Greco-Catolica, in temeiul Decretului Lege 126/1990, reprezinta o culme a unor vexatiuni si persecutii suferite in ultima perioada de timp.
     Apelam la Institutiile Statului, la Presedintia Romaniei, la Parlamentul Romaniei, la Guvernul Romaniei, la Instantele de Judecata, la Ministerul Public, la Organizatiile pentru Apararea Drepturilor Omului, la Bisericile noastre surori, sa faca toate diligentele pentru ca aceste persecutii sa inceteze.
     Este timpul sa se intreprinda toate eforturile posibile pentru ca locul si rolul Bisericii Greco-Catolice in societatea romaneasca sa fie recunoscut, acordandu-i-se respectul si pretuirea justificate de cele trei secole de lupta neintrerupta pentru credinta in Dumnezeu si dreptatea neamului romanesc.
Preot Nicolae ANUSCA, director general

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.