Ultima ora
Stiri
Cum se va cheltui bugetul judetului in acest an?
     Presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat ca, comparativ cu anul 2000, in acest an volumul bugetului judetului prezinta o crestere de 173,43 la suta, cea mai mare majorare inregistrandu-se pe seama fondurilor cu destinatie speciala (205,3 la suta), respectiv fondul de interventie pentru calamitati (20,6 mld. lei) si fondul special pentru drumuri publice (25,5 mld. lei). Din volumul total al bugetului pe anul 2001 s-au acoperit cu prioritate cheltuieli pentru sistemul de protectie a copilului (33,79 la suta), activitatea de intretinere a drumurilor publice (8,98 la suta), cat si pentru invatamantul special, preluat la finantare incepand cu acest an (7,4 la suta). (F.R.)
Panourile publicitare de pe drumurile nationale vor fi demolate
     Prin ordin al prefectului de Alba, av. Ioan Rus, la nivelul judetului Alba s-a constituit o comisie formata din reprezentanti ai mai multor servicii descentralizate care vor verifica toate autorizatiile de constructii pentru locuinte si anexe gospodaresti, spatii comerciale si industriale. Actiunea va demara in cursul saptamanii viitoare si va fi condusa de seful Inspectoratului de Constructii Alba, ing. Gheorghe Ignea. Acesta a anuntat ca de marti va incepe si verificarea legalitatii amplasarii de panouri publicitare pe drumurile nationale. Toate panourile ilegale vor fi demolate si se vor aplica sanctiuni contravenientilor. (F.R.)
Infratire cu nemtii
     In cursul zilei de ieri, av. Ioan Rus, prefectul judetului Alba, a solicitat Ministerului Administratiei Publice aprobarea pentru infratirea unor localitati rurale din judetul Alba cu localitati similare din Germania. Este vorba despre comunele Metes, Sona si Garbova de Sebes. Incheierea unor astfel de parteneriate este folositoare din mai multe puncte de vedere. Intensificarea si diversificarea contactelor si legaturilor cu "fratii" din Germania va fi benefica pentru ambele parti. (R.J.)
Muntele Gaina pe internet
     Venind in intampinarea dorintei mai multor cetateni, care vor sa afle cat mai multe informatii despre Muntele Gaina, prefectul Ioan Rus a luat o initiativa importanta. Incepand din cursul zilei de azi, toti cei care doresc pot accesa pe internet "banca de date" privind sarbatoarea de pe Muntele Gaina. Adresa este: www.home stead.com/gainasite/files/gainaa.htm. (R.J.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
La Alba Iulia are loc dezbaterea
Rolul Transilvaniei intr-o Europa a regiunilor
     Sambata, 14 iulie a.c., cu incepere de la ora 9.00 la Hotel "Cetate" din Alba Iulia, in cadrul programului Academia Interculturala Transilvania, Centrul International al Ligii Pro Europa va organiza dezbaterea cu tema: "Rolul Transilvaniei intr-o Europa a Regiunilor". La manifestare vor participa Molnar Gustav - filosof si politolog, cercetator la Institutul Central European din Budapesta, redactor sef al revistei PROVINCIA; Smaranda Enache - copresedinta Ligii PRO EUROPA, fost ambasador al Romaniei in Finlanda si Estonia; Gabriel Andreescu - copresedintele Comitetului Helsinki Roman, director executiv al Revistei Romane de Drepturile Omului si a revistei de Studii Internationale; Daniel Vighi - doctor in stiinte filologice, publicist, lector la Universitatea de Vest Timisoara; Bakk Miklos - analist politic, colaborator principal al cotidianului Kronika, redactor la revista Provincia.
     Intalnirea va fi moderata de dl. Elek Szokoly, filosof si publicist, director executiv al Ligii Pro Europa.
Florin ROMAN
In atentia autoritatilor locale
Poluarile produse de minele din Apuseni
     In cursul zilei de ieri, la sediul Inspectoratului pentru Protectia mediului Alba a avut loc o intalnire la care au participat subprefectul Ioan Maier, d-l Dimitrie Clepan, inspector sef al IPM Alba, ing. Emilia Timis, ing. Adriana Stoica, ing. Doina Barbat; de la SGA: director - ing. Vasile Stef, ing. Traian Matis si de la Sucursala Miniera Abrud: ing. Georgel Crasnic (director), dr. ing. Gabriela Poputa, ing. Liviu Selagea, ing. Ioan Furdui.
     A fost analizata situatia creata in zona Rosia Poieni, ca urmare a poluarii repetate a raului Aries, cu ape acide, cu continut de cupru, fier, de catre Sucursala Miniera Abrud. S-au concluzionat in principal urmatoarele: * In saptamana 16-20 iulie a.c. va avea loc la SM Abrud o intalnire pentru analizarea punerii in functiune a minim doua linii de preparare, ca o conditie esentiala pentru reducerea poluarii apelor acide, prin aportul apelor alcaline din hidromasa, cu un debit de 500 l/sec, singurul agent de neutralizare din zona; * Analiza aportului tuturor factorilor poluanti din bazinul hidrografic Aries (in special Sucursalele Miniere) la deteriorarea calitatii apei raului Aries si fotografierea intregii zone. La aceasta analiza vor participa: Sucursalele Miniere din zona, IPM Alba, SGA Alba. * Interventii prin adrese atat la Ministerul Industriilor cat si la MINVEST Deva, prin care sa se solicite asigurarea functionarii permanente a cel putin 2 linii tehnologice a Uzinei de Preparare.
Florin ROMAN
3,2 miliarde de lei donatii pentru DGPDC Alba
     Potrivit unui document oficial, prin intermediul conventiilor de colaborare incheiate cu organizatiile private, autorizate sa desfasoare activitati de protectie a copilului, in ultimul an au fost donate Directiei generale pentru protectia copilului Alba 3,284 de miliarde de lei. Acesti bani au fost donati dupa cum urmeaza: Adopt 2000 - 627,068 milioane de lei, Cuore 350,382 de milioane de lei, Casa Solidaritatea - 23,724 milioane de lei, Fundatia Enache - 86,313 milioane de lei, Families Are Forever - 1581,128 milioane de lei, Children Suport - 28,617 milioane de lei, Sera - 214,528 milioane de lei si Fundatia Tachiris - 372,839 milioane de lei. (F.R.)
Unda verde circulatiei, pe 130 de poduri din judet
     In conferinta de presa organizata in cursul zilei de ieri la sediul Prefecturii Alba, dl. ing. Gheorghe Ignea, inspectorul sef al Inspectiei in Constructii, Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului a facut o succinta evaluare a activitatii institutiei. In cel de al doilea trimestru al anului, controalele au tintit cateva obiective concrete: calitatea lucrarilor in constructii, starea podurilor existente pe drumurile nationale si cum sunt respectate normele tehnice si de calitate in statiile de betoane. Din totalul celor 130 de poduri, aflate in grija Sectiei DN Alba, s-a constatat ca 128 de poduri ofera deplina siguranta in exploatare. Fara a pune in pericol siguranta transportului, la un numar de 30 de poduri sunt necesare unele lucrari de reparatii si intretinere iar la doua din podurile aflate pe raul Sebes, datorita deficientelor constatate s-a luat masura restrictionarii circulatiei autovehiculelor de mare tonaj si s-a dispus expertizarea riguroasa a starii tehnice a podurilor, recomandandu-se ca acestea sa fie cuprinse, cu prioritate, in programul de reparatii.
Razvan JURCA
Muntele Gaina este gata sa-si primeasca oaspetii
     Ieri, s-a intrunit la Prefectura judetului Alba comandamentul organizat cu prilejul sarbatorii de pe Muntele Gaina. A fost efectuat un tur de orizont privind stadiul indeplinirii fiecarui obiectiv din programul stabilit. D-l Ioan Rus, prefectul judetului Alba, a insistat asupra necesitatii implicarii active a tuturor factorilor de raspundere in efectuarea exemplara a tuturor pregatirilor ce premerg marele eveniment. Cum in acest an prefectul judetului Alba vrea o organizare impecabila, timp de aproximativ doua ore au fost dezbatute toate aspectele legate de organizare, de la caile de acces, cazarea pe munte, programul artistic la montarea steguletelor si a cosurilor de gunoi. Deja, in zona militarii lucreaza la amenajarea drumurilor, au fost verificate izvoarele de pe munte si altele asemenea. Punerea la punct a tuturor detaliilor implica efortul unui numar insemnat de persoane. Cum acestia nu prea pot fi recompensati, prefectul Ioan Rus a propus ca toti cei implicati, de la vladica la opinca, sa primeasca drept multumire cate o insigna reprezentandu-l pe Craiul Muntilor - Avram Iancu. (R.J., A.D.)
Fermitate si corectitudine in apararea legalitatii
Prefectul Ioan Rus s-a intalnit cu toti comandantii politiei din judet
     Simtind nevoia unor contacte directe cu comandantii de la toate esaloanele Inspectoratului de Politie Alba, prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, a rezervat doua intalniri cu toti comandantii din judet. In prima zi, dialogul a fost purtat cu comandantii municipiilor si oraselor, iar a doua zi intalnirea a fost cu toti sefii posturilor de politie de la nivelul comunelor. In ambele intalniri au fost prelucrate cele intamplate la Cugir. Prefectul a cerut lucratorilor de politie sa manifeste maximum de raspundere si corectitudine in indeplinirea atributiilor ce le revin. Sa raspunda cu promptitudine sesizarilor formulate de cetateni, iar anchetele care se fac sa se desfasoare in mod civilizat. Sa nu se recurga la forta, intimidari si batai, asa cum din nefericire s-a mai intamplat. Dl. prefect Ioan Rus a declarat ca astfel de intalniri cu lucratorii Politiei din judet vor avea loc periodic si ori de cate ori va fi nevoie pentru intarirea ordinii si disciplinei, respectarea legalitatii in toate imprejurarile. (R.J.)
In invatamantul universitar
Locuri pentru tinerii rromi
     Partida Romilor Social Democrata din Romania, filiala Alba roaga toti rromii din judet care sunt absolventi de liceu din acest an sau din anii trecuti sa se prezinte la sediul Partidei Romilor din strada DN7 km 329 - Sebes, cu acte doveditoare, pentru a fi propusi la inscrierea la institutiile de invatamant superior din tara care au rezervate locuri pentru rromi in anul universitar 2001/2002.
     Absolventii de liceu apartinand etniei rromilor care doresc sa lucreze ca si cadre didactice pentru limba rromani sunt rugati sa ia legatura cu dl. Petru Ilie - presedinte PR - telefon 095/870451 sau cu Bucur Lenica - inspector scolar - telefon 090/026712.

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.